- Poruka
- 1.097
........a normalan svet dobija razvojne fondove, milijarde dolara za unapredjenje infrastrukture, i rekonstrukciju drzavne uprave.....zatim pristup povoljnim kreditnim linijama, pa nove tehnologije, pristup trzistu od 400 000 000 ljudi, slobodan protok novca, roba, i ljudi, i jos mnogo toga.......
Jeste tako na prvi pogled. Ali...
1. Da bi smo uopšte ušli u EU, prvo mora država da se dovede na određeni nivo.Da se svede na minimum mito, korupcija, nepotizam.... A mi smo i dan-danas nakon 7 godina demokratske vlasti - balkanska Kolumbija.
2. Da sudska vlast konačno istinski postane nezavisna. A kakva je ona i danas? Svedoci smo tolikih afera, kriminala, pogotovo na najvišem vrhu, a odgovornosti nema.
3. Ima još dosta kriterijuma koji se moraju ispuniti, a mi smo i dalje daleko od tog ispunjenja.
Sa nepoštenom, neodgovornom, lopovskom vlašću (kao što su bile sve do sada u zadnjih 17 god.), mi će mo još dugo, dugo samo da virimo kroz ključaonicu i gledamo u EU.
Razvojni krediti, milijarde evra....Plašim se da kad bi i dobili taj novac, najmanje 50% bi ''isparilo''. Takođe se plašim da bi onih preostalih 50% otišlo u ruke raznih Miškovića, Karića, Beka, Koleta, Babovića, Drakulića i ostalih tajkuna da šire svoje firme i poslove, uz obrazloženje da će sa njihovim razvojem biti otvarana nova radna mesta.
I sa ulaskom u EU, ne može preko noći da se promeni situacija, pa da kažemo sada smo na tržištu od 400 miliona, sada sledi naš izvoz....A šta to kod nas radi, kakvu to paletu proizvoda imamo za izvoz? Godinama unazad slušam samo maline i još po nešto. Privreda nam je vrlo jaka (poljoprivreda i da ne pričam-uništiše seljake, javno blokiraju drumove, bacaju i rasipaju svoje proizvode...) preko 1 milion nezapošljenih. I to sa tendencijom njihovog porasta.
Naš ulazak u EU (lično jesam za to) metaforički doživljavam kao odlazak na more. Pre no što kreneš na put, moraš prvo da kompletno pregledaš i središ auto, da budeš siguran kad sedneš da voziš. Kad to uradiš, krećeš. E tako je sa EU. Mora država da se kompletno pregleda i sredi. A taj ''auto'' je odavno zreo za kanal...za generalku.