Sta daje najvaznije ukuse nekom jelu?

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.904
Dakle navedite jelo i onda koji sastojci daju najvazniji ukus tom jelu.

Npr ako bih krenuo , punjena paprika rekao bih Kuvana (pecena)paprika, kuvani pirinac, peceni pirinac i meso......Vidite ubacio sam peceni pirinac, jer ja tako mislim da ukus koji daje taj peceni pirinac je jako vazan u prepoznavanju ukusa punjene paprike...Sve ostalo sto ima, npr luk, sargarepa, oni indijski zacini ce samo odvuci ili na svoju stranu ili nece uticati na osnovni ukus..
Ako odvuce onda je to supstitucija, npr sva deca izjednace origano i picu.....i onda a osete origano , oni kazu pica...

Ako bih rekao pohovane tikvice onda bih rekao pohovano brasno u ulju, kuvane tikvice vrlo malo ali bitno..

Nesto kao hemicari za kuhinju, iako ovo nije bukvalno hemija..

Ako bih rekao pita sa jabukama, neko bi rekao cimet, a ja recimo ne jedem takvu pitu sa jabukama i onda mi je dominantan ukus jabuka i peceni orah..

Npr ako bih krenuo , punjena paprika rekao bih Kuvana (pecena)paprika, kuvani pirinac, peceni pirinac i meso......Vidite ubacio sam peceni pirinac, jer ja tako mislim da ukus koji daje taj peceni pirinac je jako vazan u prepoznavanju ukusa punjene paprike...Sve ostalo sto ima, npr luk, sargarepa, oni indijski zacini ce samo odvuci ili na svoju stranu ili nece uticati na osnovni ukus..
Ako odvuce onda je to supstitucija, npr sva deca izjednace origano i picu.....i onda a osete origano , oni kazu pica...

Ako bih rekao pohovane tikvice onda bih rekao pohovano brasno u ulju, kuvane tikvice vrlo malo ali bitno..

Ako bih rekao pita sa jabukama, neko bi rekao cimet, a ja recimo ne jedem takvu pitu sa jabukama i onda mi je dominantan ukus jabuka i peceni orah..

prvo ok, drugo tikvice su bezlične i uglavnom se u varivo dodaju da uguste jelo
čak se mogu jesti i sirove
pohovane tikvice su.... lepše je pohvan cvet od tikvica

najvažniji ukus jelu daje onaj začin koji odgovara jelu ili vašem nepcu :D
apropo nepca, jedam moj drugar iz studentskih dana je stavljao kečap i na tortu :D

Recimo pihtijama,najveci ukus daje beli luk.

Po onome sto vam daje ukus, moze se videti sta vam je znacajno u tom jelu....
Npr neko bi rekao hrskavica u pljeskavici , ali to nije sastojak zvanicno...to sto se tu umuva masnoca pa masno na rostilju uvek je sladje nego meso i eto zakljucka....
Malo ljudi npr primeti da im je u pasulju dve komponente, aleva paprika i pasulj..., nekad cak ni rebra ni dimljeno meso nemaju toliki utisak kao ova dva....nego se javljaju kao posebni ukusi kao jelo uz jelo....
Ali to nije stvarno tacno jer bi ukus jela pasulja bio mnogo siromasniji da nije suvih rebara ili suvog mesa u njemu.
Ali i dalje taj ukus odvajaju od ukusa pasulja...
Verovatno zato sto jak ukus toga dobiju kad zagrizu parce mesa, i onda je to to...
Slicno kao sto supu sa knedlama gledamo kao obicnu supu , a knedle su ukus za sebe...e sad da li mozemo po ukusu supe u kojoj su bile knedle da kazemo da su bile knedle u njoj, tj da li knedle menjaju ukus same supe, kao sto meso sigurno menja ukus samog pasulja, nije ni vazno ako je subjektivno nase nepce primetilo samo supu kao pozadinu i knedlu kao centralnu muzicku tacku...

Npr pasteta....ono sto pazljiv posmatrac primeti je ukus jetre, ako je jetrena, i ogromnu kolicinu bibera...

Ali , evo u tvojoj gladi da ti kazem nesto o tom sta su Rimljani mislili pod time da o ukusima ne treba raspravljati....ali nekako nije stiglo do danasnjih dana..
Imali su oni i poslovicu ,o svemu raspravljati a o necemu ne donositi odluku....To su videli ranije od grka, pa razvili vestinu oratorstva...

Koliko je bila razvijena ta vestina i koliko to znaci , moglo se zakljuciti i po tome da ako se stalno o svemu govori, znacenja pojmova postaju drugacija nego kad se o tome govori jednom u 5 godina..

Totalno suprotno od onog sto se sada desava u Srbiji...ni o cemu se ne govori, a kad se nesto progovori , zahteva se da se donese konsenzus odluka, tj da neko ubedi nekog i da se opet zacuti...
Jer svaka komunikacija je potencijalni izvor sukoba, eto zasto...

Mislim da nije ni mesto ni vreme za pametovanje...
A to je obicno znak da nisi rekao nesto sto je trebalo tamo gde je trebalo..
Samo mi kazi da li stvarno mislis da je tema napravljena da ljudi dodju do zakljucka na podforumu kulinarstvo da je glad ono sto daje ukus jelu?
.
činjenica je da kad si gladan sve ti ukusno :D

još su stari ljudi nekad govorili, kad neko brlja po tanjiru i ne jede ponudjeno : "NIJE GLADAN"

Jel ja moram bas da objasnjavam da pojam ukus u smislu slano slatko , kiselo , kao malina, kao breskva, nije isto sto i ukus, u smislu svidja se Peri , Miki , Lazi...
Jeste da su ista 4 slova ali to nije isti pojam...npr prvo bih nazvao na engleskom taste a drugo style
Tacno je i da je ovo laz, tj kao i kod srece, sto se mesa pojam sreca kao pogodan rezultat kod slucajnog dogadjaja sa pojmom sreca , osecanje zadovoljstva.

Isti je koren lazi...
U oba slucaja priprost ljudski um ne razlikuje te pojmove, zato sto ih manifestacijom spoji u isto..
Npr srecan je onaj koga cesto pogadja pogodan rezultat kod slucajnih dogadjaja, tj sreca na lotou se preslikava na srecu u Utorak, Sredu Petak...
Pojam ukus je jedno , pojam ukusno je drugo , jer je ukusno vezano za dozivljaj pojedinca, a ukus nije u osnovi vezan za to...ali se moze vezati , isto kao sto ljudi mogu reci suncokret mi lici na belu radu...subjektivno iskazano kao i ukus semena suncokreta je kao meso...
Ovo poslednje je ukus koji nije taste nego je stil, pojedinacno tumacenje

Percepcija se igra sa ljudima, tako su meni 5 devojki slicne kao da su sestre, a nikome drugome, jer imaju slican deo obrve nos, pa to ja zapazam..
Tako neko zapaza kiselost kod hrane..

Cisto sumnjam da ce neko reci joj limun je kao banana kad sam gladan, a kao zelena sljiva kad sam sit...poredeci tako kiselost koju oseca...A tacno je tako, ali opet niko to nece ni izreci niti insistirati na tome...

Zadrzite se na ukusima u smislu asocijacije na neki , kako bi kao enolozi opisali neku hranu , ili kvalifikaciji kiselo slatko slano , gorko...
Niko nije do sada napisao , joj ukusno je , nego su napisali pihtije beli luk, i to je i kod mene dominantan ukus kad su pihtije u pitanju...

Само питање је глупо. Шта даје најважније укусе неком јелу?
Одговор на то не постоји, питање је сувише уопштено.
Ја сам рекао да је то глад. Једино је то исто толико уопштено.
Да је питање било конкретно - том и том јелу, и онда би било несувисло, укуси су различити.
Различите су навике у исхрани, искуства са овим и оним јелима и зачинима.

Dobro , dosadno ti ...ok...
Није ми досадно на овом форуму, само не волим бесмислене разговоре.

Ја сам предложио нешто конкретно, проверено, применљиво:
https://forum.krstarica.com/threads/uputstva-predlozi-sugestije-pitanja.243927/post-41353629
До сада ми нико није одговорио, а предлог је користан и заснован на дугогодишњем искуству.

Evo da pitamo mnoge ljude i domacice i videces da ce mnogi da izjednace ukus supe sa ukusom vegete u vodi....tj recept uzmes litar vode dodas vegete da ne bude preslano sipas dve kasike ulja i cekas da provri, ubacis gnezdo ili testeninu skoljkice i za pet minuta imas supu....ukusnu...obicnu..

To je to...izjednacili su ukus supe sa ukusom vegete, cak ima posebnih tih suvih zacina da ne koristim genericki naziv vegeta, iako je zasluzila , koje su posebno napravljene da bi bile dodatak ili osnova supi, druge za neke druge stvari , i ja to kupujem...znaci imam 4 vegete, jedna najjeftinija, radi posao kao vegeta ima neki dodatak koji mi ne godi u supi...polimarkovu koja mi najvise godi za zaslanjivanje jela, klasika vegeta....imam neku vojvodjansku koja je odlicna za pilece supe, nije da napravi razliku koja bi usla u ovu temu , ali je bolja i imam jos jednu za neke posebne a ne specijalne upotrebe..

Ali biber, obican, pa ljuti obican pa neobican crni , pa mesano zeleni beli crni...npr ovo mesano i obican biber su dva totalno razlicita jela i ukusa ako je na piletini beloj..da ne poveruje covek, ali totalno razliciti.

E sad, to sto nije moja ideja da to bude tema, to je druga prica...Ja sam ustvari hteo suprotno....ono kad imate jelo gde je jelo glavno , a to je zbog toga sto ja volim blage ukuse pa mi je vecina jela totalno drugacija, npr zacinjena boranija je jedan totalno drugaciji agresivni ukus gde je boranija samo masa, eventualno mali dodatak gorcini , dok blaga boranija ne sme da ima zacin koji ce da nadjaca ionako slab ukus boranije, niti vegeta niti soli niti indijska kuhinja, to bi ubilo ukus boranije..

Cak bi ovo sto sam napisao za supe bila prava ideja teme...supa je zamenjena ukusom vegete, tako da sam primetio da i moji poznanici kad prave pilecu supu oni imaju pileci ukus samo kao dodatak na ukus supe , tj vegete...lep dodatak, ali je dodatak a osnova je ukusu vegete..
A mogu da okrenem to naopako , pa da napravim pilecu supu , gde cete osetiti malo ukus vegete, ali cete osetiti puni ukus pilece supe, i onda tu mora da budu uslovi razni , npr mlaka supa ili hladna...posebne testenine, npr gnezdo, ne skoljkice i krupnije testenine...ne nikako raskuvana testenina, a to moze da prodje kod vegeta supe itd itd...Ne bibera , jer onda ce biber da prisvoji ukuse , tj bice biber supa...

Ali hajde ti upotrebi izraz biber supa...ne ide, ili vegeta supa a to je svaka supa iz kesice, cak i kad imate ono govedja, pileca, trte mrte, sve su to manje vise samo ukrasi, i sve one maggi supe, knedle osim pecurka supe, to su vise kremaste, pa su u toj kategoriji..

Back