sta da se radi?

• Začetnik teme Začetnik teme ZIMIV
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
postoje blédiner (blé + diner) na bazi zitarica i povrca i blédidej za dorucak, oba su dobra. u tom dobu im se ubacuju i oni mali jogurtici specijalni, petits suisses 2. moze i bledichef + 1 petit suisse za veceru, samo ako voli. u njemu isto imas odgovarajucu kolicinu decijeg mleka. sa osam meseci se uveliko uvodi raznovrsna ishrana, na bazi povrca, zitarica, voca, ima mnogo toga sto mozes da probas, i griz, i kasice. naravno, kravlje mleko ne uzimas punomasno, ako resis da ga uzmes, nego écremé. ne daju se ni jagode, kivi, ananas, lici, i ostalo egzoticno voce. i polako, tu je i kriza osmog meseca kada cak i deca koja su ranije spavala po svu noc pocnu da se bude i traze da jedu, pa bi trebalo mozda uvece malo vise mazenja pre spavanja. to je samo faza u razvoju koja brzo prodje. vazno je da je ona zdrava a ti ces se sigurno uskoro naspavati ako malo pojacas hranu. :) uzivaj u bebici, i spremi se na pojacano pranje ako uvedes kasicicu uskoro

Mirka šizika:
JA sam poslom bila vezana za pedijatre i decije dr uopste.Na pedijatrijskim kongresima se pljuje po tom BEBELAKU samo tako. Kazu najgore uvozno mleko, al ipak bolje od Impamila koje proizvode nasi.

Ja sam obzirom na taj stalni kontakt sa pedijatrima , ipak izabrala za svoje dete Aptamil , do druge godine.

I cinjenica je da se pedijatrija jako brzo menja , ono sto je vazilo pre 5 godina vise ne vazi. Otud ovo sto kaze Helen. U vreme kad su njena deca rasla bio je dobar Bebalak . Koliko ja shvatam to je bilo pre skoro 10 godina.

Mnogo je vode proteklo Savom od tada... I mnogo se toga promenilo u medicini. I hvala Bogu da je tako inace bi nasa deca jos pila kravlje mleko i aspirin !

Ih Mirka,eto ja sam u profesiji i jedino sto mogu da ti kazem je da nije bas sve kako se prica,a pogotovo kad su kongresi u igri.
Kongrese finansiraju farmaceutske kuce koje vrete veliku lovu i sad npr. jedna kuca proizvodi kasicu X,a druga kasicu Y.Kako ce se one boriti da bi zadobile prevlast na trzistu?
Jednostavno!Lekari,koje farmaceutske kuce dodatno placaju,odu na kongres,izadju na govornicu,napljuju kasicu protivnickog klana....i tako u spiralu....e sad,prodavace se vise ona kasica koju proizvodi kuca koja ima vise love da angazuje jos vise promotera-lekara.A tebi ce pedijatar tvog deteta ponuditi i nahvaliti onu koju proizvode njegovi.
Eto!
Zna se sta je najbolje!Samo prirodno.Do dana danasnjeg nje pronadjena formula koja se u potpunosti poklapa sa prirodnom,a to ipak govori mnogo toga.

Ma od tog mleka napravili su nauku, te postoji valjda milupino mleko koje ublažava grčeve kod beba i slično. Da ne govorim o tezi da bebi ne treba davati vodu do šestog meseca. NAJVEĆA GLUPOST !!! Pa onda izmislili neke tablete za sterlizaciju flašica i koje kakve gluposti, mada im (proizvođačima ne zameram), uvek se nađu i kupci za takve stvari. Mora neko i da zaradi.
Pozdrav za Mirku šiziku i njenu devojčicu.

sevilja:
Ih Mirka,eto ja sam u profesiji i jedino sto mogu da ti kazem je da nije bas sve kako se prica,a pogotovo kad su kongresi u igri.
Kongrese finansiraju farmaceutske kuce koje vrete veliku lovu i sad npr. jedna kuca proizvodi kasicu X,a druga kasicu Y.Kako ce se one boriti da bi zadobile prevlast na trzistu?
Jednostavno!Lekari,koje farmaceutske kuce dodatno placaju,odu na kongres,izadju na govornicu,napljuju kasicu protivnickog klana....i tako u spiralu....

sasvim tacno, pola propagande je interes kuce koja placa studiju. zna se kako se finansiraju istrazivanja, iz privatnih fondova. kao kontra partiju strucnjak ce dobiti novac za neke druge radove. sve to rade eminentni strucnjaci, naravno, ali studija je placena da bi se istakle prednosti jednog proizvoda nad drugim, nece nestle da uplati par miliona u neciji budzet da bi taj dva meseca kasnije nezavisno zakljucio da je neki drugi proizvodjac najbolji. lekari ce samo slediti preporuke dobijene na osnovu studija. sa sadasnjom finalizacijom proizvodnje, konkurencijom, kontrolom proizvoda, nema tako velike razlike da bi se moglo tvrditi da je jedan 100 puta bolji od drugih...

Zna se sta je najbolje!Samo prirodno.Do dana danasnjeg nje pronadjena formula koja se u potpunosti poklapa sa prirodnom:
Slazem se, prirodno je najbolje ali prirodno majcino mleko, a ne kravlje. Svi lekari uvek kazu da je kravlje mleko prilagodjeno potrebama teleta, a za potrebe ljudskog mladunca je prilagodjeno majcino mleko. Zato se u nedostatku majcinog mleka preporucuje vestacko, jer je ono koliko je moguce prilagodjeno decijem organizmu.

prirodno je najbolje ako se mi hranimo korektno, ako unosimo sve sto je potrebno u organizam, tako da je i to relativno...ko zna koliko zena ne jede kvalitetnu hranu, ima nedostatke vitamina ili pusi i doji, a ima i dojilja koje se ne ustezu da popiju casu / dve alkohola, tako da ni taj aspekt ne treba zanemariti. moji postovi se odnose prvenstveno na razlicita vestacka mleka, na razliku izmedju bledininog, nestleovog, milupinog i ostalih u istoj klasi, a cesto nam tvrde da je najbolje ovo ili ono... sto se kravljeg mleka tice, sigurno je manje prilagodjeno od vestackog, ali ne verujem da je zbog toga stetno, vec samo da nije optimalno za dete.

MAJRA te jogurtice obozava samo bi njih jela, mada i mleko i povrce nezaostaje ali mali mi je broblem sa mesom.Mozda zato je ne drzi sitom. Danas sam joj uzela par kasica bledidiner pa cemo vieti. Do sad joj nisam davala jer pedijatar mi nije preporucila a kad ti je prvo dete neznas sta bas treba a sta ne. Drzim se njenih upustva ali neide bas,ovi fr.su mali i mrsavi oni bi mogli i na salatu da zive a mi bogami ne.e ovako kad se probudi dam joj mleko obicno ili one bledina (sa raznim ukusima) oko 12 kasicu koju spremim sa mesom ili kupim, oko 4 ili 5 jogurtic kompot sve zavisi menjam joj svaki dan pa oko 7 trazi mleko(mada sad cu joj dati povrce sa serealama) pa oko 10 mleko i nadam se do ujutru nece traziti ali cucemo se ujutru pa cu ti javiti.

A sto se tice davanja vode, to prilicno jasno pise u svim brosurama o dojenju da se voda ne mora davati ako se dete doji na "zahtev" (valjda je to termin), tj. kad se ne doji na svaka 2-3 sata kako mi vecina radimo, vec svaki put kad dete zaplace/trazi. I tu ima logike, ako dete ozedni izmedju dva podoja ono mora da trpi zedj dok ne prodje ta 2-3 sata, a ako ga podojimo svaki put kad zaplace ono nikada ne stigne da ozedni.

Жеђ и глад су различите ствари. Ако је жедан зашто му не дати воду? Замисли да си жедна, а неко ти каже: Трпи три сата, сад ће ручак!?
И зар беба плаче само кад је гладна? Њу боли стомак - а мама сису, досадно јој је - а мама сису, неудобно је - а мама сису.... ?

Знам да се трендови мењају, само увек сам против дословног и буквалног придржавања свега што се саветује.
Кад сам се ја породила био је у тренду неки тоталитарни (буквално тако!) наводно беби-френдли програм.
Инсистирало се на дојењу (добро, то је ОК), али пошто ја нисам имала млека (ни тада, нити са другим дететом, ни у капима!)...моја беба је 5 дана дрекала у породилишту ГЛАДНА!!! Нису смели да је дохрањују, јер ''мора да сиса!'', иако нема шта! Баш је било беби-френдли!

Стално су нам говорили ''НИКАКО НЕ ДАВАТИ ВОДУ!!!''..док дете моје пријатељице није начисто дехидрирало, почели су да му се љуште дланови, био је сав млитав.....неколико месеци тако...док нису установили да је ижеднео!!!

Тако да....верујем да треба пронаћи средину у свему и свако екстремно инсистирање на неким стварима може да доведе до лоших последица.

Слично је и са вештачким млеком. Ако дете старије од 7-8 месеци већ једе воће, поврће, млечне производе....не видим разлог зашто би се толико инсистирало на вештачком млеку. Наравно, свако ново јело се уводи постепено, у малим количинама, и прати се пажљиво, због евентуалне алергије.

ZIMIV:
MAJRA te jogurtice obozava samo bi njih jela, mada i mleko i povrce nezaostaje ali mali mi je broblem sa mesom.Mozda zato je ne drzi sitom. Danas sam joj uzela par kasica bledidiner pa cemo vieti. Do sad joj nisam davala jer pedijatar mi nije preporucila a kad ti je prvo dete neznas sta bas treba a sta ne. Drzim se njenih upustva ali neide bas,ovi fr.su mali i mrsavi oni bi mogli i na salatu da zive a mi bogami ne.e ovako kad se probudi dam joj mleko obicno ili one bledina (sa raznim ukusima) oko 12 kasicu koju spremim sa mesom ili kupim, oko 4 ili 5 jogurtic kompot sve zavisi menjam joj svaki dan pa oko 7 trazi mleko(mada sad cu joj dati povrce sa serealama) pa oko 10 mleko i nadam se do ujutru nece traziti ali cucemo se ujutru pa cu ti javiti.

vazi, javi obavezno kako je proslo. drzim ti palceve. sve zavisi od deteta, ako je ona napredna i zdrava, nista ne brini sigurno je gladna.

odmah da ti javim posto je zaspala.jel je jogurtic u 5 ispremila am joj kasicu i pokusala da joj dam oko 8 ali nije bila gladna i ispljuvavala je. Pokusala sam i mleko ali nece oko 9.i odma posle se uspavala.nesto pridvece nemogu da joj nadjem red ili ali neverujem da je ona pomesala dan i noc. Posto ovako kad doruckuje oko 8h po rucka u 12obicno nista ne jede, pa u 4-5h uzina, vecera tj popije mleko obicno oko 21h i nakon toga pocinje katastrofa na sata trazenje hrane sve do 8h ujutru. pokusacu kad se sad probudi posto neverujem da ce da dugo spava da joj dam kasicu ali ako spava i trazi da jede onda sam spremila mleko sa dodatkom sargarepe isto blediner.hvala nadam se da cu i ja uspeti. posto ona stvarno osim toga je fina beba

kako ide? je li jela sinoc lepo? nisam te pitala, kada spava, je l' ugaseno svetlo u sobi? mozes i to da probas, znas one malecke lampice, veilleuse, u plavoj boji, sa prigusenim svetlom? ja sam nikoli i njih jedno vreme ostavljala, ne secam se doduse u kom mesecu.
ti si sigurno preumorna, imas li nekoga ko bi mogao da je pricuva bar jednu noc preko vikenda da se ti malo odmoris? mama ili svekrva, sestra, neko blizak?
mozes i da probas da joj das uzinu malo ranije (pola sata, 45 min) oko16h, 16h15, pa je ostavis do 20h30 uvece, 21h da joj onda das kasicu, znas, da malo vise vremena prodje izmedju ta dva obroka da bi lepo jela u 21h. ako ne jede, ponudi joj opet u 22h, bitno je da ne bude gladna pre spavanja. mozes i da belezis tokom par dana koliko je tacno jela popodne, uvece i nocu da bi znala koliko njoj u stvari treba. naci ces ritam koji joj odgovara, samo je pazljivo posmatraj. koliko spava ukupno, danju i nocu?

nemou joj dati da jede tako posto nece kad nije gladna samo ispljuvava hranu i igra se.Sinoc je zaspala oko 21h ali se probudila oko 22popila mleko sa sargaepom i posle 5min se razbudila bila budna do ponoci gde je opet trazila mleko kako bi se uspavala pa u 3:30 opet mleko pa u 7:30 mleko sa karamel i sad je ok.Sada ce oko 12h da ruca i onda ide do vecere sbe kako treba. Sto se tice spavanja preko dana lepo spava oko 3puta 2puta po pola sata uglavnom a jednom sat satipo.

sto sece umora, nepitaj me.majka mi nije tu,zivi u drugom gradu a i radi dosta a sto se tice svekrve jako komplikovano.muz mi preko dana kad neradi pomaze ali ne i nocu.mada sad je od é 3 sata presla na 4h da nejede.valjda ide na bolje
Mojra sta ti imas od dece, devijcicu deckica i koliko su stari?

decaka, tri godine. znam kako ti je, i ja sam bila strasno umorna u pocetku a svekrva je htela da ga cuva jednom mesecno, ali pod uslovom da spava svu noc :? - mislim otkud znam da li ce da spava, ne spava po svu noc ni kod mene. znas kakve su francuskinje. i tako, nije ga se bas nacuvala a ja sam bila sve umornija i umornija, pa sam svasta pokusavala. na kraju nisam vise mogla, pa sam uzela malog sa mnom i tako je poceo da spava po svu noc. nije bio gladan, ali se budio jer se valjda plasio da ostane sam, ne znam. uglavnom, nakon jedno mesec dana on je lepo spavao po svu noc, ja ga vratila u krevetac i nije vise bilo problema. a gde si ti, u kom delu?

nemam pojma...

al sam primetio da ljudi koji dodju i postave ovako neq temu...kad se vidi da inache ne pishu po forumma...obichno budu totalno nepismeni...al tooootalno...i ja sam bio ok mozhda ne bash tolko al prilichno...jednostavno kad zavrshish shkolu pisanje - zdravo...josh ako si majka koja ima iljadu briga ne chitash ni knjige...odgledash neq seriju na brzaka ispratish rialiti...onda posle puno vremena neshto ti opet naleti da napishesh...i bukvalno nemash veze s vezom...dzaba smo u shkolu ishli vetj iljadu puta dokazano

ja primecujem da zena zuri, neispavana je i ne obraca paznju na svako slovo, sto ne znaci da tako inace govori. nema vremena za forume - mozda vise vremena provodi citajuci knjige. tema je konkretna zato sto joj je potreban konkretan savet. nije joj bitno kakav ce utisak da ostavi na forumase.
smisao skole je da te nauci da radis na sebi i da prihvatis odgovornost za ono sto jesi. nije skolstvo krivo sto ljudi nakon dobijanja diplome prestaju da citaju i da pisu. sami smo odgovorni ako bar ne zadrzimo nivo koji smo imali u srednjoj skoli.

U pravu si Mojra,u podpunosti.Ja sam trazila ovde savet, jer vise nisam mogla da izdrzim od nespavanja.A posto vidim da jako pismenih ljudi ima na forumu ja se iskreno izvinjavam na brzom i neispravnom kucanju.Sta cu, pitam se dali bi i ti bolje kcao da drzis dete u jednoj ruci a sa drugom da kucas.A,ako se pitas sto to neuradim dok ona spava pa prost je odgovor ona nespava preko dana a, nekako zaspe oko ponoci.E tad i ja napokon legnem i onda pocinje budjenje na dva sata.Neznam dali imas decu pa da vidis kako je biti roditelj nemirne dece.Ali posto si musko ...komplikovano je da razumes pismeni.A i ja da se ubijam od dosade visila bih na forumu.
Hvala svima koji su mi pruzili dobre savete,bebulina je bolje i samo sto je zaspala.Sinoc me je samo jednom probudila.Hvala jos jednom

Back