Šta čitate?

zar ne postoji ovakva tema? realno, zadnjih godina slabo čitam, pročitam nekoliko knjiga što uzmem o sajmu, od keve kući kad ulovim nešto zanimljivo pošto je ona redovni čitalac... a žanr pa beletristika - triler, krimi, avantura, istorijski; stavrno ne mogu da se bavim istorijom svetske književnosti...

nešto nisam oduševljen tom literaturom ideja, ne mislim da je dostojevski apsolutni vrh svetske književnosti, ćosića ne podnosim. moj je izbor nabokov, potom borhes, kafka, džojs, gumiljov, mandeljštam, cvetajeva, francuzi - flober, prever, kami je ipak u drugom redu, a sa naših prostora kiš, pekić, andrić i crnjanski pre svega.

E pa ja uživam u svijetu ideja, sa one strane lijepog, veselog, srećnog...

pa dobro, različiti su nam ciljevi, za mene je dobra knjiga ono koja me tera da se naježim, ona koja učini da mi žmarci prođu niz kičmu, ne utiče na mozak, ne pogađa srce, kao dr. Švajcer ili Dr. Živago.

edit:

sa one strane lijepog, veselog, srećnog...

kod dostojevskog? :D

Poslednja izmena:
samo intelektuena dela.:roll:
inace,veliki sam knjigofil,i kada me uhvati ona,kako ja to zovem knjizevna drhtavica, citacu i ako treba kuhinjske recepte,samo da osetim pod rukama parce papira sa slovcima.
a inace,u zavisnosti od raspolozenja,ne patim od tako nekih kompleksa,nisu mi strane ni one tin knjizice,a nije mi strano ni nesto na suprutnoj strani skale,ali da se ne proseravam sad.
ali uglavnom citam nesto izmedju,sto vuuce ka onom drugom.

Poslednja izmena:
pa dobro, različiti su nam ciljevi, za mene je dobra knjiga ono koja me tera da se naježim, ona koja učini da mi žmarci prođu niz kičmu, ne utiče na mozak, ne pogađa srce, kao dr. Švajcer ili Dr. Živago.

edit:

kod dostojevskog? :D

Ja dok čitam knjige, stičem utisak kao da je lik iz knjige zapravo živo biće. I dalje patim za Sofkom i pokušavam da je pronađem i izvučem iz pakla u koji je sama ušla. I dalje čekam da pronađem grob Ane Karenjine, i predgrađe u kojem je ubijen Jozef.
Volim da čitam o porocima, nesrećnim sudbinama, besmislu, možda mi izazove kontra-efekat kod mene pa shvatim smisao života :mrgreen:

Back