Šta ćemo sa vazdušnim puškama?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
235.093
Vazdušna puška bi po pravilu trebala da se koristi samo u sportske svrhe, ono gađanje meta, glinenih golubova, čega već.
Nevolja je u tome što su česti i slučajevi upotrebe na živim metama, odnosno ljudima i životinjama. To uopšte nije sportski, a naravno je i opasno. Lično sam čuo za dosta takvih slučajeva, a evo i tekstić o tome.

Devojčica ranjena u blizini Kalemegdana, sumnja se da je upucana iz vazdušne puške​

Jutros oko 8 sati devojčica (15) ranjena je u predelu butine, a utvrđuje se na koji način je došlo do ranjavanja. Mediji prenose da je u pitanju vazdušna puška.
vazp-750x500.jpg

Kako saznaje N1, devojčica je zadobila povredu u predelu butine i prevezena na Institut za majku i dete.

Danas prenosi da je devojčica upucana iz vazdušne puške. Uviđaj je u toku.

Pre nekoliko dana je povređen i dečak u parku u centru Beograda kada ga je pogodio metak iz vazdušne puške, a policija je potom privela osumnjičenog za ovaj napad.
https://n1info.rs/vesti/devojcica-r...na-sumnja-se-da-je-upucana-iz-vazdusne-puske/
Treba li i za to imati dozvolu? Kakva je procedura? Ovo postaje sce opasnije.

Vazdušnu pušku može da kupi svako stariji od 18 godina, ne treba mu dozvola, i samo treba da je prijavi u roku od 8 dana i da je legalna (testirana sa žigom).

Pritom, naši kao da ne znaju da postoje vazdušne puške sa energijama zrna od preko 1000J, što je sasvim dovoljno da ubije medveda, jelena, divlju svinju...

Vazdušnu pušku može da kupi svako stariji od 18 godina, ne treba mu dozvola, i samo treba da je prijavi u roku od 8 dana i da je legalna (testirana sa žigom).

Pritom, naši kao da ne znaju da postoje vazdušne puške sa energijama zrna od preko 1000J, što je sasvim dovoljno da ubije medveda, jelena, divlju svinju...
Vidiš, ja to nisam znao. Ima li to ovde da se kupi?

Jednu ću kupiti, 100%, ali samo za šumu, pa ću se učlaniti u lovačko društvo. Danas sam srela neke lovce, i oduševili su me. Baš sam se lepo ispričala sa njima o potencijalnoj obuci za streljaštvo. NARAVNO, držaću je na mestu za koje znamo samo Bog i ja.
Ваздушна је дозвољена само на стрелиштима/стрељанама. Ништа двориште или шума.

Back