Sta bi trebalo da budu kriterijumi za znanje koje se zove opsta kultura?

Red je da iznesem i realna istrazivanja sta bi to trebalo da budu opsta znanja.....

Ono sto je opste tumacenje potrebnih opstih znanja je:
-personalna promocija
-PR vestine
-procene clanova tima
-komunikativnost
-organizacione sposobnosti i organizaciona znanja
-marketing znanja.....
-racunarska znanja

Iz ovoga se vidi da je zelja mladih ljudi da itekako budu oportunisticki pripremljeni , egocentricno specijalizovani i usmereni, trzisno i hijararhijsko opredeljeni i sto bolje vrednovani i ocenjeni....
Takodje su tu i savremene marketing i komunikacione vestine kao sredstva dejstva manipulacije (a zbog ostalog sasvim sigurno i demagogije)

Ne treba ispustiti iz vida visok nivo autokratskog pristupa koji delimicno izvire i iz egomanijakalnog i iz valjda sustinskog tumacenja novog , ovog doba.....

Dakle ono sto obrazovaniji ljudi misle da je neophodno kao opste znanje , tipa medicinsko, socijalno (drustvo kao zajednica), znanje prirode je totalno van trenutnog razmatranja kod mladje polovine populacije....A usmereno je tumacenje opstih znanja kao neophodnih trzisnih znanja u datom trenutku.....a kroz to je jasno potvrdjeno misljenje da je covek roba u svakom trenutku,kao i jasno definisan niz prioriteta kao coveka.....

padne mi na pamet onaj test opšte kulture , izvin'te , ali moram da kažem da je to najveći blam tzv krema intelektualaca - profesora na filozofskom fakultetu ... kakav vrhunac sholastike , kakava zaostalost ... baš sam htela da kritikujem škole na onoj tamo temi što kroz celu osnovnu vuku likovno i muzičko , a posle latinski i drugi strani jezik - to su ostaci one 18- sto vekovne kulture i obrazovanja kad je trebalo znati klaviir i francuski il sl da bi pripadao aristokratiji il sl .. a ljudi su potpuno sociološki i psihološki " nepismeni" ... svaki onaj Amerikanac , kome se pojedini podsmevaju što ne zna gde je neka zemlja , je samo slušajući Opru i njene goste mogao da stekne neku psihološku pismeniost ..

pa znaš kako ... ljudi brkaju pojvove kao što je "Ličnost " i kao što je neko ponašanje ..a o tome sam već negde pisala čini mi se , pa reko da se ne ponavljam pošto znam da ti to ne voliš - posle kažeš kako mi je to nešto što ponavljm trn u oku :) ..šalim se , nego stvarno , svi psiholozi koje sam ja "čula" tj čitala se slažu u tome da je jako bitno prihvatiti sebe i ne menjati crte svoje ličnosti (uzaludan posao), nego se truditi da se naprave neki izbori koji se tako ukomponuju sa tim crtama da daju najblji "rezultat" ... tako imamo rodtelje koji deci govore Ti Ne Valjaš , ili ti si Dobar ,umesto "to što si uradio ne valja"...stvarnje kompleksa kod ljudi zbog toga što su nekakvi-osećaj neadkvatnosti , zatim nedovoljno poštovanje svojih ličnih varijeteta( ipak ima viče ljudi koji pate zbog manjka samopoštovanja, ne da to nužno nešto dokazuje , ali prema hunmanizmu trebalo bi im pomoći ), teranje ljudi od strane roditelja i škole i možda i nekih dr. institucija da potiskuju osećanja,iako je odavno poznata činjenica da to izaziva depresiju,da se nedovoiljno kreativno izražavaju)ovde mislim na školu) u smislu preveniranja iste tj zato da to nešto izadje iz njih ,a ne samo zato da bi neki svoj kreativni proizvod jednog dana neko prodali(a to može biti i priča)... ta depresija se naziva lenjošću ... ne mogu psihološki nepismeni da stvore psihološki pismene .. jede mi slova

Poslednja izmena:
Kad se psiholog dohvati konkretnog cuvajte se,taj vam ne misli dobro....

Psihologe treba uzimati sa rezervom , bas iz razloga koji sam pokusao da obradim u jednoj temi, a to je snishodjenje toku , mediokritetnim tokovima ili cak softwar tendencijama, tj IN trendu....

Oni to pravdaju da ce ionako svi biti u tom fazonu pa im je aktivnost unapred pripremanje osobe na novo doba....
To vazi kad ste vi uvek i u svakom trenutku mudri....idete sa sto vise oportunizma i sto manje konflikata kroz zivot, tj uzimate sto god mozete....
Medjutim ljudi ponekad, zele da ne budu mudri , vec da zive svoj zivot, ono sto ih ispunjava, a to nije blejanje u delta sitiju , a to je najveci trend....i nece slihtanje politickom establismentu ili ulazak u njega, vec svoj put, svoj mir ili sta vec....

Mislim da je nemoguce uopste povesti temu sa filozofima o tome sta bi bila psiholoska pismenost, sa psiholozima bi to bilo natezanje i presudno bi bilo rukovodjenje projektom i kakvih je to namera, dok bi pedagozi stvarno odradili posao....
Medjutim oni su zadnji koji ce biti konsultovani u kvazi ideji o napretku drustva kroz unapredjenje opste kulture (ovde je dobro reci da je opsta kultura znanja totalno u opozitu sa trzisnom privredom, dok je opsta kultura itekako u slozi sa trzisnom privredom....smesno ali od vas se zeli da budete bez znanja, ali da budete disciplinovani i usmereni).

Spontane nivoe znanja , a ne namete.
To povlaci onda mediokritetski motiv za znanjem , a to je ili hijararhija ili snobizam ili prezivljavanje.
Poslednje otpada, jer ne daje opste znanje, hijararhija je u opozitu sa opstim znanjem jer se zbog hijararhije javlja precutkivanje i specijalizacija favorizovanih vestina,a snobizam , on je filozofija...tj mora da bude elitizovan i malobrojan, ekskluzivan da bi imao snobovsku vrednost.....

Dakle spontano ne postoji mogucnost u trzisnom nacinu razmisljanja da se podize nivo opsteg znanja , osim u onom malom procepu kad bi to bilo svima zahtevano radi prezivljavanja, sto nije tacno dok god imamo bogatase i out of law pravilo za bogatase i estradu....iliti groblja zasluznih gradjana....

Kriterijumi za znanje koje se zove opsta kultura?
Sta trenutno jesu kriterijumi za ono znanje koje zovemo i shatamo kao najosnovnija opsta kultura?

Ne mesati sa opstom kulturom na Tv kvizovima i testovima za prijemne...

Sta bi trebalo da udje u termin opsta kultura u smislu znanja?

ko su srbi

sta je srbija

kulturolosko nasledje srbije

istorija ćirilice

etnografski elementi srbije

..... pa pauza

pa onda sve ono ostalo sto je manje vise nebitno. princip koji imaju sve uspesne zemlje. prvo mi pa onda sve ostalo manje vazno.

Back