Sta bi sa ujedinjenjem Srbije, Rusije i Belorusije?

OK. Svako ima svoje mišljenje. Ali stvari nisu tako jednostavne, pogotovo ono što si naveo oko priznanja Kosova. Koliko ja razumem stvar, priznanje Kosova nije uslov, nego je dodatni uslov, kojeg druge zemlje zaista nisu imale, normalizacija odnosa sa Kosovom. Što to znaći, ne bi se upuštao, ali je opet samo na vas i na strani Kosova, kako ćete da sredite međusobne odnose, koliko mi je poznato neki pregovori se vode oko toga pod u Bruselsu. Ostali uslovi su poznati od početka te su bili isti i za zemlje, koje su se učlanile pre Srbije, sa tim, da je svaka imala neki "poseban" uslov od neke od starih članica.
Ja inaće imam svoje mišljenje, eto zemlje "zapadnog Balkana", to jest Srbija, BiH, CG, Albanija, Severna Makedonija su članice CEFTA. Svaka od tih zemalja ima određene probleme sa direktnim ulaskom u EU. Zar ne bi bilo bolje, da postignete ukidanje bariera u tom okviru, te sklopite sporazum sa EU sličan kako ga imaju zemlje EFTA (Švica, Norveška, Island, Lihtenštajn)?

Za sada se de jure uslov zove "sveobuhvatna normalizacija odnosa Kosova i Srbije", koja za jednu Nemačku, sudeći prema poslednjim izjavama njenog kancelara i ministarke spoljnih poslova de facto znači "međusobno priznanje Kosova i Srbije".

Sa moje tačke gledišta, priznanje Kosova je, do daljnjeg, uslov.

Što se tiče Cefta i EU, ne znam kakav sporazum sa EU imaju druge zemlje Zapadnog Balkana, ali Srbija sa EU ima trgovinski aranžman skoro bez barijera, koji proizilazi iz statusa Srbije kao zemlje pridružene Evropskoj Uniji, a što je rezultat Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je za Srbiju na snazi od 01.09.2013. godine. Tako da je ta faza odavno prevaziđena.

Korak dalje u smeru u kojem si pisao je ovaj "Otvoreni Balkan", koji je ukinuo gomilu barijera i ubrzao i kretanje robe, ali i kretanje ljudi između Srbije, Makedonije i Albanije. Toj inicijativi ne žele za sada da se pridruže Crna Gora, BiH, i Kosovo, ali mislim da je teško Srbiju kriviti za to što one to ne žele. Interesantno je da taj "Otvoreni Balkan" ima daleko veću i verbalnu i stvarnu podršku SAD, nego EU, gde opet dolazimo do političkih interesa.

Back