Šta bi bilo kada bi Srbija smanjila porez?

Sada je minimalac 120 din/h prijatelju, ovo bi bilo duplo vise, samim tim bi i prosecna zarada bila mnogo veca, na nivou Hr recimo.
Ne moze se na taj nacin povecati cena rada,nekim zakonskim aktom.Tkdj.ne treba gledati gde je kolika cena rada,nego treba gledati kako stoje stvari na domacem trzistu.Koliki je minimalac u Kini ili Argentini ama bas nikakve veze nema sa nasim slucajem.Nije bitna cifra koja kaze kolika je negde plata,nego je bitno sta ja sve mogu da kupim od te plate

Nasa prednost nad luxemburgom, Monakom itd. bi bila upravo ta minimalna zarada, koja je u lux-u oko 2000 evra, a kod nas bi sa tim povecanjem bila oko 350 evra, tj na nivou sadasnje prosecne. Ja mislim da bi veliki broj kompanija presao ovamo, ne samo kompanija nego i bogatasa uz jednak porez kao u tim zemljama.

- - - - - - - - - -

Sada je minimalac 120 din/h prijatelju, ovo bi bilo duplo vise, samim tim bi i prosecna zarada bila mnogo veca, na nivou Hr recimo.

Tu "prednost" jeftine radne snage mi već imamo (i to duplo niži minimalac od tvog predloženog), pa opet (skoro) niko da dođe i da uloži. Oni koji su došli, došli su isključivo zato što je država dala svakome 10k evra po radnom mestu, zemljište i infrastrukturu za džabe, olakšice ili potpuno oslobođenje od dažbina... A njihove investicije drže na minimalnom nivou, taman toliko da im ne bude žao da ostave to kad budu morali na brzaka da begaju :mrgreen: Pa i uz sve to, došao je samo mali, beznačajan broj stranih kompanija.

Dakle, već imaju duplo jeftiniju radnu snagu od toga što ti predlažeš, imaju 10k evra po zaposlenom od države, imaju džabe zemljište i još su oslobođeni od poreza. I opet ne dolaze.

Tvoj predlog bi, zapravo, značio pogoršanje postojećih uslova ;)

Da dodam - Luksemburg, Monako ili Švajcarska - ono što privlači novac tamo sigurno nije jeftina radna snaga, visina minimalca ili slično - ove zemlje imaju najviši standard na svetu.
Ono što privlači novac tamo je trenutna stabilnost i verovatnoća buduće stabilnosti, lična i imovinska sigurnost, pravni poredak koji postoji stotinama godina i zaista se i sprovodi, vrlo nizak nivo korupcije, zaštita privatne svojine po svaku cenu, i tako dalje.

Dakle, sve ono što je kod nas na apsolutno najnižem nivou, odnosno na nivou Nigerije i sličnih oaza korupcije, nestabilnosti i beznađa.

Ko će da donese (veliki) novac u Srbiju, koja ima okupiran deo teritorije, sa 50% nepismenih koji jedva čekaju sledeću "revoluciju" da sad konačno i oni dočekaju priliku da ujašu na belom konju u grad i omrse se, tj. pokradu kuće, imanja i banke, gde je narod izluđen od Rusa, Amera, domaćih lopova, izdaje, izgubljenih ratova, Jezde i Dafine, propagande, hiperinflacije, rada za kikiriki, sistemske korupcije i generalnog očajanja i beznađa. Gde je "kradem malo od firme jer me ne plaćaju dovoljno" apsolutno prihvaćen modus operandi. Da stranci ostave novac negde gde se sa sigurnošću može očekivati da će biti ukraden i verovatno upotrebljen u sledećem prevratu, ratu i tome sličnom?

Ne pomaže tu minimalac...

Poslednja izmena:
Tu "prednost" jeftine radne snage mi već imamo (i to duplo niži minimalac od tvog predloženog), pa opet (skoro) niko da dođe i da uloži. Oni koji su došli, došli su isključivo zato što je država dala svakome 10k evra po radnom mestu, zemljište i infrastrukturu za džabe, olakšice ili potpuno oslobođenje od dažbina... A njihove investicije drže na minimalnom nivou, taman toliko da im ne bude žao da ostave to kad budu morali na brzaka da begaju :mrgreen: Pa i uz sve to, došao je samo mali, beznačajan broj stranih kompanija.

Dakle, već imaju duplo jeftiniju radnu snagu od toga što ti predlažeš, imaju 10k evra po zaposlenom od države, imaju džabe zemljište i još su oslobođeni od poreza. I opet ne dolaze.

Tvoj predlog bi, zapravo, značio pogoršanje postojećih uslova ;)

Da dodam - Luksemburg, Monako ili Švajcarska - ono što privlači novac tamo sigurno nije jeftina radna snaga, visina minimalca ili slično - ove zemlje imaju najviši standard na svetu.
Ono što privlači novac tamo je trenutna stabilnost i verovatnoća buduće stabilnosti, lična i imovinska sigurnost, pravni poredak koji postoji stotinama godina i zaista se i sprovodi, vrlo nizak nivo korupcije, zaštita privatne svojine po svaku cenu, i tako dalje.

Dakle, sve ono što je kod nas na apsolutno najnižem nivou, odnosno na nivou Nigerije i sličnih oaza korupcije, nestabilnosti i beznađa.

Ko će da donese (veliki) novac u Srbiju, koja ima okupiran deo teritorije, sa 50% nepismenih koji jedva čekaju sledeću "revoluciju" da sad malo oni dočekaju priliku ujašu na belom konju u grad i omrse se, tj. pokradu kuće, imanja i banke, gde je narod izluđen od Rusa, Amera, domaćih lopova, izdaje, izgubljenih ratova, Jezde i Dafine, propagande, hiperinflacije, rada za kikiriki, sistemske korupcije i generalnog očajanja i beznađa. Gde je "kradem malo od firme jer me ne plaćaju dovoljno" apsolutno prihvaćen modus operandi. Da stranci ostave novac negde gde se sa sigurnošću može očekivati da će biti ukraden i verovatno upotrebljen u sledećem prevratu, ratu i tome sličnom?

Ne pomaže tu minimalac...

......:ok:

Ne pomaže minimalac ako nemamo uslove za rad i razvoj ..Jeftine radne snage imamo mnogo gde u svetu jedino što je možda pŕednost Srbije je pozicija od nekih drugih zemalja pa evt troškovi transporta i ulaska u EU mogu biti manji ali ...Pitanje je dal treba uopšte razmišljati na taj način ..Stvaranjem uslova za rad drugima znači i stvaranje uslova za sve pa i domaće koje možemo mnogo lakše pokrenuti ... Potencijal koji postoji u svakom društvu ..Zašto ne bi i mi koristili nas potencijal i izvlačili max iz nega ..Ne vidim uopšte razloge zašto ići na strance ....

Poslednja izmena:

Back