SS

• Začetnik teme Začetnik teme DeDa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Citiram:
"oznaka za nemacke oruzane fashisticke formacije(Schutztaffel - zastitni odred), namenjene za izvrsavanje specijalnih zadataka, kao shto su istrebljivanje stanovnishtva okupiranih podrucja, vrshenje kaznenih ekspedicija, cuvanje zarobljenika u logorima"
Eto to ti je iz pisanog izvora. Ono shto ja znam jeste da su oni bili zasluzni za najveca s*anja koja su se desavala u ratu(sa nemacke strane). Znaci bez grize savesti, morala...bez ijedne ljudske osobine - mashine za ubijanje.
P.S. Nije da im se divim(bio bih idiot :shock: ) nego pravi specijalci, odradi posao po svaku cenu.
CIAO! 8)

Candyman:
Citiram:
"oznaka za nemacke oruzane fashisticke formacije(Schutztaffel - zastitni odred), namenjene za izvrsavanje specijalnih zadataka, kao shto su istrebljivanje stanovnishtva okupiranih podrucja, vrshenje kaznenih ekspedicija, cuvanje zarobljenika u logorima"
Eto to ti je iz pisanog izvora. Ono shto ja znam jeste da su oni bili zasluzni za najveca s*anja koja su se desavala u ratu(sa nemacke strane). Znaci bez grize savesti, morala...bez ijedne ljudske osobine - mashine za ubijanje.
P.S. Nije da im se divim(bio bih idiot :shock: ) nego pravi specijalci, odradi posao po svaku cenu.
CIAO! 8)
WOW...a da li su postojali SS odredi i u avijaciji?! :?:

DeDa:
Candyman:
Citiram:
CIAO! 8)
WOW...a da li su postojali SS odredi i u avijaciji?! :?:
Postojali su kao padobranske jedinice,bili su veoma efikasni u blickrigu na zapadnom frontu(Belgija,Fran.)

Pa nisu bas SS ovci bili odgovorni za sva sranja....
A i to sto ste napisali momku je dosta netacno.....
Prvo....SS trupe su se delile na vise kategorija...
Prvo Waffen SS trupe tj. vojne formacije
onda Einsatztruppe....e to su one koje su odgovorne za nedela i sranja....
ondak legionarske SS trupe....dobrovoljci iz celog sveta.......a sto se tice SS u Luftwaffeu....e toga nije bilo.....bilo specijalnih SS padobranskih jedinica a jedna je cak bila stacionirana u Kraljevu kod nas to je bio 500.SS bataljon...i on je ucestvovao u desantu na Drvar.
Inace waffen SS su bile najbolje kopnene trupe u to vreme na svetu....nije bilo boljih osim nekoliko padobranskih specijalnih jedinica.
Pozdrav Friedrich.........

pa ono sto je najbitnije,za ove prostore,je to da su SS jedinice ovde cinili uglavnom pripadnici nemacke nacionalnosti koji su ziveli u tadasnjoj kraljevini Jugoslaviji...pre svega u banatu...tamo je zivelo MNOGO nemaca......i oni su sacinjavali neke SS jedinice,kao sto je PRINC EUGEN divizija......a bilo ih je po svim rodovima vojske...i uglavnom su bili oni odgovorni za vrsenje zlocina(npr nad jevrejima)....

Uz sve to " lepo i korisno " je znati da je od 37 SS divizija, koliko je uopšte formirano kao boračkih jedinica, čak 6 ( i slovom : šest !!! ), su bile od, pretežno Hrvata !!! Tu ne ubrajam " Princ Eugen ", a ni " Staljingradsku legiju ", prva jer je bila mešovita, a druga jer se nije borila ovde, doduše nije ni " Horst Vesel " ( pretežno Hrvati ! ), ali zato " Plava ", " Kama ", " Vražija ", " Handzar ", ( muslimani i Hrvati, iz NDH, Bosna !!! ) i " Tiger ", su bile vrlo aktivne i na ovim prostorima !!! Dakle, više od PETINE SS, je bilo iz Hrvatske, tek nešto manje nego čisto Nemačkih SS divizija !!!

krvolok:
Uz sve to " lepo i korisno " je znati da je od 37 SS divizija, koliko je uopšte formirano kao boračkih jedinica, čak 6 ( i slovom : šest !!! ), su bile od, pretežno Hrvata !!! Tu ne ubrajam " Princ Eugen ", a ni " Staljingradsku legiju ", prva jer je bila mešovita, a druga jer se nije borila ovde, doduše nije ni " Horst Vesel " ( pretežno Hrvati ! ), ali zato " Plava ", " Kama ", " Vražija ", " Handzar ", ( muslimani i Hrvati, iz NDH, Bosna !!! ) i " Tiger ", su bile vrlo aktivne i na ovim prostorima !!! Dakle, više od PETINE SS, je bilo iz Hrvatske, tek nešto manje nego čisto Nemačkih SS divizija !!!

Sta LUPA ovaj "krvolok"???!
SS jedinice su bile sastavljene ISKLJUCIVO od Nemaca,a te divizije koje su sastvljali od hrvata(i koje su sluzile kao topovsko meso),nemci NIKADA nisu smatrali SS trupama..............uostalom,SS su bile i "ponos" "vise arijevske rase",i sto bi onda dozvolili da neki drugi narod bude u SS jedinicama.............a interesantno je to da su u srbiji za vreme rata,LJOTICEVE formacije(znaci uglavnom Srbi) nosili ponekada SS uniforme....

Sta LUPA ovaj "krvolok"???!
SS jedinice su bile sastavljene ISKLJUCIVO od Nemaca,a te divizije koje su sastvljali od hrvata(i koje su sluzile kao topovsko meso),nemci NIKADA nisu smatrali SS trupama..............uostalom,SS su bile i "ponos" "vise arijevske rase",i sto bi onda dozvolili da neki drugi narod bude u SS jedinicama.............a interesantno je to da su u srbiji za vreme rata,LJOTICEVE formacije(znaci uglavnom Srbi) nosili ponekada SS uniforme....

Vidi ovako, koštaš me 2 sata neta, jer sam ti detaljno nacrtao, pa mi je ovo * nje, sve izbrisalo ! Ukratko, zbog ostalih : Bilo je slovom i brojem, 4 , čisto Nemačke SS divizije i to :
1. Dojčland
2. Germania
3. Der Firer ( formirane 1940. )
4. Das Reich ( iz 1941. )
To je o DIVIZIJAMA, kao borbenim jedinicama, a one policijske čete, logorske posade, razna obezbeđenja itd., ne računam !!! Ostavi se fascinacije crnom uniformom, sjajnim čizmama i mrtvačkom glavom, SS pešadija ( tenkisti jesu !!! ), se razlikovala, vizuelno, samo po oznakama na kolaru i epoletama, i naravno, opremljenosti i sledovanjima, ali i gubitcima!!! SS divizije su brojale 140.000. ljudi 1941., oko 300.000. 1943., a oko 600.000. 1944 - 5. Kako misliš da su popunjavane, a stalno su bile u najžećoj borbi, sa srazmernim gubitcima, kad je Nemac, između ostalog, morao, za SS, dokazati BESPREKORNU rasnu čistoću, i sa očeve i majčine strane 250 god. unazad ?!? Jednostavno, formiranjem od drugih naroda, doduše sa Nemcima, kao komandnim kadrom ( sem one 4 čisto nemačke, popuna od predratnih SS - ovaca i mladjih, stasalih za rat, ali sa strogim kriterijumima, kao gore navedeni !!! )!
Ako te zanimaju nazivi, godine, mesta formiranja, borbi, preformiranja, a da se ne njakaš po uže - stručnoj literaturi, nabavi The Second World War, part 2, L & F Funcken, izdavač Ward Lock Limited London 1973., tu imaš, na jednom mestu, a prilično korektno, to sve, pozzzz, i ne s * ri, ako nisi JAKO siguran !!!
:D

"Krvolok", nije me nikad zanimalo brojanje SS divizija (vidim da ovde ima dosta "nalozenih" omladinaca na nacizam shto je zabrinjavajuce), ali chisto usput da edukujem decu - josh je u leto 1943. za vreme Kurske bitke samo grupa armija Jug, imala u svom sastavu dva SS oklopna korpusa-jedan na severu "Kurske izbocine", drugi na jugu (u tim korpusima je bila koncentrisana glavnina nemackih tenkova, tj. oni su trebali da izvrse glavni udar-presecanja i unistavanja sovjetskih snaga u izbocini). Neka korpusi imaju minimalno po 3 divizije , to je vec 6 -sto je vec 50% vise od tvoje 4 divizije. A bilo je jos po ratistima sirom evrope. Uostalom sam si naveo da je 1944. bilo vec 600 000 pripadnika SS. To su 4 armije, a ne 4 divizije....

E, yebo te, sad i vama dvojici, bez jednog :lol: treba da objašnjavam, od početka !!! Onog tamo, što sam ga, izgleda informisao, ložile su uniforme, borbeni duh, itd. SS. A vi ( tj. TI ! ), pažljivije pročitaj, šta sam rekao : 37. SS PEŠADIJSKIH divizija, ali samo 4 strogo Nemačkog sastava, sa kadrom od kuvara do komandanta, koji zadovoljava standarde SS - a !!!
Tenkovskih, oklopnih, motorizovanih i mehanizovanih korpusa SS NIJE imao, imao je tzv. divizije, ali jako sumnjivog brojnog stanja i ljudstva i tehnike, a naziv divizija, je stojao iz propagandnih razloga, a i za podizanje sopstvenog morala !!! Takođe, zabunu stvara, što su tenkisti, po tradiciji, nastavak ( tj. rimejk !!! ), Bliherovih husara, pa su nosili mrtvačku glavu i crne uniforme ali su bili pripadnici ( uglavnom ! ) Vermahta, mada su, vizuelno, najbliži izgledu nečega, što je gorepomenuti, smatrao da je SS !!!
Rezime : 4 SS pešadijske divizije ( sve Švabe, predratno proveren i obučen kadar, sa popunom, takođe od Švaba, istog profila !!! )
Ostale 33 SS pešadijske divizije, mešovitog sastava, pretežno od stanovništva gde su formirane, ali sa Nemačkim oficirskim kadrom ( i iz SS - a, ali i Vermahta, zbog stručnosti !!! )!
Kuriozitet : " Plava " SS divizija ( uglavnom Hrvati, mislimani, itd. ), je imala zarobljene Belgijske uniforme, ( sivo - plave boje, odatle i naziv !!! ), nemačke SS oznake i oficire, a starojugoslovensko naoružanje, mada je imala uredan status SS -a !
Kuriozitet II : iako je, posle rata, SS proglašen zločinačkom organizacijom, učesnici u ratu, su imali višestruko veće državne penzije nego pripadnici Vermahta, i to ne samo Nemci, već i SS - ovci iz ovih " stranih " divizija!!! ( sedamdesetih su sve novine pisale o nekom Muji, što je, iz Nemačke, došao u Zagreb po potvrdu da je bio u " Vražijoj " diviziji, zbog nemačke penzije, pa, umesto potvrde, dobio 20 godina zatvora, kao ratni zločinac !!! )!
Toliko !!!

'Ajde 'vako... Prvo, bilo je 38. SS divizija, i daleko od toga da je bilo 37. pesadijskih. Drugo, 5. SS oklopna divizija je januara 1941. promenila ime u Wiking i prestala da se zove Germania. Trece, u njenom sastavu bilo je, osim naravno Nemaca, Holandjana, Flamanaca, Norvezana, Danaca, Svajcaraca, Finaca, Svedjana, Estonaca i Valonaca, sto je, malcice, diskvalifikuje u pogledu cisto nemackog sastava :lol: Cetvrto, samo su prve tri divizije (Liebstandarte Adolf Hitler, ne znam gde nadje da se zvala Der Firer, Das Reich i Totenkopf) prosle kompletnu obuku u Bad Tolz-u i samo su one uz vec pomenutog Wiking-a predstavljale zaista ozbiljnu vojnu snagu. Sve ostalo su bile ili policijske i druge formacije ili boranija sakupljena sa svih strana kad je Nemcima usfalilo topovskog mesa.

uff...sada se moze voditi diskusija tipa "ti(krvolok) kazes JESTE,a ja kazem NIJE" i tako beskonacno....
ocigledno da si se nacitao vise "strucne" literature od mene o toj temi(ss),mada ja bih mogao za sebe da kazem da imam informacije iz PRVE RUKE.....ali nebitno...........uostalom zasto si tako siguran da su ta izdanja iz 1973 bas tako autenticna???....pa sad sta tamo pise to je ZAKON?.....zar neznas da istoriju pisu pobednici???........
ja i dalje mislim da je GLUPOST da je postojalo samo 4(??!!) SS divizije,ako se uzme u obzir da je nemacka tada imala bar 60 miliona stanovnika....i SIGURNO je bilo npr tenkovskih SS divizija i SS jedinica drugih rodova vojske.....u Banatu su bili SS biciklisti..:)....(informacija iz prve ruke,ljudi koji su to SVOJIM ocima videli).....
a ovo je MILION % tacno- Nemci nikada nisu smatrali one jedinice koje su uvezbavali od drugih naroda SS jedinicama.........jeste da su ih obucavali(u hrvatskoj,medju muslimanima u bosni,u rumuniji) i jeste da su te jedinice imale nemacki komadni kadar,ali ONE NISU BILE SS!!!!...na ovim prostorima samo su FOLKSDOJCERI mogli da budu u ss-u....onda,po tvojoj prici,da nisu mozda i SRBI bili u sastavu SS?......oni Ljoticevci su samo nosili uniforme..

i ako je 1941 bilo 140.000 ljudi u SS(kako ti kazes),a 1944 600.000(?!),koliko su onda imali prilikom odbrane Berlina??....mozda tri miliona vojnika?..:)....zar nije logicno da je OBRNUTO.....obzirom na gubitke tokom rata........
mene ne "loze" uniforme,borbeni duh i ostalo samo sam izlozio CINJENICE....

Srpski dobrovoljacki korpus od nekih 500 ljudi jeste jedno vreme bio formalno pod SS-om, ali nisu videli ni SS uniformi, a kamoli nesto vise 8) LM, ove cetiri divizije koje je Krvolok posebno pomenuo jesu bile OKLOPNE, a ne pesadijske. I da ne bude da nigde nije u pravu, Waffen SS je 1944. imao oko 600.000 ljudi, a 1945. cak i 1.000.000, ali ponovicu, samo 1., 2., 3.i donekle 5. bile zaista vrhunske borbene formacije. Ovo ostalo je bilo tu samo da popuni broj i bude topovsko meso...

Dobro je to, Simpsone, dobro !!! U stvarima, koje su bitne za ovu temu, se u suštini, slažemo, a što sam ja to malo " prizemljio ", moralo je, jer ko bi, na netu, čitao suvoparne podatke, pored krasnih tema, tipa " Oral sa decom ", " Anal sa životinjama ", itd. Pozdrav !!! Sieg .... :lol:

"Tenkovskih, oklopnih, motorizovanih i mehanizovanih korpusa SS NIJE imao, imao je tzv. divizije, ali jako sumnjivog brojnog stanja i ljudstva i tehnike, a naziv divizija, je stojao iz propagandnih razloga, a i za podizanje sopstvenog morala !!! "
Izvini Krvolok ali ovo nije tacno. Lepo sam ti dao primer Kurska. Recimo, 1944 na zapadnom frontu bilo je nekoliko SS oklopnih divizija naouraznih Tigrovima i Panterima. Jednim takvim korpusom uochi samog iskrcavanja komandovao je licno Hiler ali zato posto nije niko smeo da ga probudi, taj korpus je do popodneva stajao bez naredjenja o pokretu i protivudaru na tek iskrcane saveznike na plazama, dozvolivsi im da do popodneva prodru do Kana, i tako se ucvrste na obali. Ali to su vec detalji...

Pa i nisu svi bili bas boranija...........
Prvo imali su oklopne divizije.........
Daklem...........
9.SS Hochenstuffen....cisto Nemacka
10.SS Frundsberg takodje
11.SS Nordland mesovita
12.SS Hitler Jugend....nemacka
13.SS Handzar........e ta je nasa
8.SS Florian Geyer madzarska
7.SS Prinz Eugen....i ova je nasa
oklopne su bile.......1,2,3,4,5,9,10.....odnosno sve nemacke su bile oklopne i 5.SS Wiking koja je bila legionarska mesovita.
1.SS kozacka i 2.SS kozacka i 4.ss policijska Stephan i nisu bile bas boranija.Pogotovu ova policijska.....Komadant te divizije je pogunuo na celu svoje jedinice u Rusiji 42.
Ali SS trupe su bile najelitnije u svetu u to vreme i najbolje opremljene.....bar nemacke i ove legionarske do broja 19.Sve preko tog broja je bila boranija.....:)
Ali i Wermacht je imao svoje legionarske trupe kao npr. 162.Turkestansku div. i delove 90.lake divizije i raznorazne borbene grupe.
Puno pzdrava ......;)

friedrich:
Pa i nisu svi bili bas boranija...........
Prvo imali su oklopne divizije.........
Daklem...........
9.SS Hochenstuffen....cisto Nemacka
10.SS Frundsberg takodje
11.SS Nordland mesovita
12.SS Hitler Jugend....nemacka
13.SS Handzar........e ta je nasa
8.SS Florian Geyer madzarska
7.SS Prinz Eugen....i ova je nasa
oklopne su bile.......1,2,3,4,5,9,10.....odnosno sve nemacke su bile oklopne i 5.SS Wiking koja je bila legionarska mesovita.
1.SS kozacka i 2.SS kozacka i 4.ss policijska Stephan i nisu bile bas boranija.Pogotovu ova policijska.....Komadant te divizije je pogunuo na celu svoje jedinice u Rusiji 42.
Ali SS trupe su bile najelitnije u svetu u to vreme i najbolje opremljene.....bar nemacke i ove legionarske do broja 19.Sve preko tog broja je bila boranija.....:)
Ali i Wermacht je imao svoje legionarske trupe kao npr. 162.Turkestansku div. i delove 90.lake divizije i raznorazne borbene grupe.
Puno pzdrava ......;)

cekaj,sta ti to znaci "NASA"??????????.............koja nasa???

Kad kazem nasa......mislim da je oformljena na nasim prostorima.....od nasih Volksdeutschera....i muslimana....kao ova 13.ss.
Moje izvinjenje ako ste me shavtili pogresno.....

Prinz Eugen 7. brdska ss-divizija. Vojnici su bili folksdojceri banata i hrvatske.Ime je od Eugena Savoyai-a.(1663-1736) austrijske vojskovode koji je otomansko carstvo porazio u nasim krajevima.Komandanti su bili: Arthur Phleps SS-obergruppenführer, Karl Ritter von Oberkamp SS-brigadenführer, Otto Kumm SS-brigadeführer, poslednji je August Schmidhuber SS - oberführer. Jedinice: 13. Arthur Phleps SS- brdskolovacki puk, 14.Skanderbeg SS-brdskolovacki puk, 7.SS artiljerijski divizion, i 7. SS brdskoarterljijski divizion.

Posto ih je Himmler prvenstveno planirao da koristi za ratovanje protiv partizana naoruzanje im je bilo dosta slab. Prva znacajna akcija im je bila na neretvi pocetkom 1943. kada su hteli da uniste Titove partizane. Vise je vojnika izgubljeno od raznih bolesti nego u ratnim dejstvima.

1944. godine prebaceni su u Norvesku, posle u Dansku. Pocetkom 1945.godine ih nalazimo na zapadnom frontu , ovde ce se i predati na zapadnoj obali Rajne 1945.

Poslednja izmena:
Momci koji su htjeli da pripadaju SS-u, morali su napismeno dokazati svoje njemačko porijeklo do 6-og ili 7-og koljena, dakle svoju čistokrvnost- Ali to je važilo samo tridestih i početkom četrdesetih godina. Kako je Arijevaca nestajalo, tako se i SS standard snižavao, i u posljednjim godinama rata, pristup je bio dozvoljen bukvalno svakome ko je bio spreman da pogine za Rajh.

Back