despot stefan
Zainteresovan član
- Poruka
- 342
Pao je jer pilot nije imao kod sebe plan časa i podsetnik za nastavu.
![]()
![]()
Da je imao lepo razradjene mere zastite na radu a pri tom i oivicene crvenom bojom do ovoga sigurno ne bi doslo!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pao je jer pilot nije imao kod sebe plan časa i podsetnik za nastavu.
![]()
![]()
Opet vi o starosti aviona, nije uopšte bitno koliko je avion star, bitno je njegovo održavanje, a avioni koji trenutno lete u VS se održavaju maksimalno. Ovaj Orao je došao u martu sa remonta i leteo je samo 40 sati od predviđenih 1000. Uzrok pada je najverovatnije tehničke prirode i nije vezan sa godinama, a svi koji se iole razumete u avijaciju znate da je Orao kvalitetan avion i izuzetan u oblasti za koju je namenjen.
Još jednom sve pohvale majoru Tomasu Janiku na požrtvovanju da avion izvuče van naselja čime je direktno ugrozio svoj život što je i rezultiralo povredama koje je zadobio pri katapultiranju usled nepravilnog položaja u sedištu, a ne pri doskoku kao što tvrde neupućeni. Želim mu brz oporavak!
Elektricni sistem mu uopste nije neophodan da bi bezbedno spustio avion.
Koincidencija ili ne...pre 12 godina, istog dana (21.) u maju, u okolini Pristine se srusio Mig-21, kao direktna posledica udara groma, pa nek neko kaze da elektricni sistem nije neophodan za upravljanje...
A sto se tice katapultiranja, pokusajte sesti na stolicu u pravilnom polozaju a onda nagnuti tu istu stolicu na bilo koju stranu pod uglom od nekih 30 stepeni (pa i vezani, nema veze), ne vise, i pokusajte zadrzati isti polozaj kao kad nema nagiba, i time ostati u jedinom pravom polozaju za katapultiranje...mislite o tome!
Martin-Baker je izuzetno sedište, ali mora se zauzeti pravilan položaj pri katapultiranju da bi se izbegle povrede jer raketni motori sedišta imaju veći potisak od motora Orla i "izleće" brzinom od oko 1100km/h. Po meni je pilot, verovatno sa velikim naporom, izvlačeći avion dugo ostao za komandama i u poslednjem momentu se katapultirao ne uspevši da noge postavi u pravi položaj što je prouzrokovalo lom potkolenica i cimanje donjeg dela tela i samim tim povrede pršljenova u krsnom delu.
Evo, ja sam taj neko...kod aviona koji nemaju FBW komande leta elektricni sistem nije potreban za upravljanje niti za rad motora, pogotovo kod aviona gde su motori ispod rezervoara.
Da, ali... Orao ima platformu koja je oktazala plus let u oblaku i bla,bla,bla...i eto iskakanje. Nije to B737, a ni FBW kao sto kazes...![]()
Elektricni sistem mu uopste nije neophodan da bi bezbedno spustio avion.
na tvoju zalost , pilot je ziv!!!!
Martin-Baker je izuzetno sedište, ali mora se zauzeti pravilan položaj pri katapultiranju da bi se izbegle povrede jer raketni motori sedišta imaju veći potisak od motora Orla i "izleće" brzinom od oko 1100km/h. Po meni je pilot, verovatno sa velikim naporom, izvlačeći avion dugo ostao za komandama i u poslednjem momentu se katapultirao ne uspevši da noge postavi u pravi položaj što je prouzrokovalo lom potkolenica i cimanje donjeg dela tela i samim tim povrede pršljenova u krsnom delu.
Razumem ja tebe, i znam za "kaiševe" koji privlače noge uz sedište, ali iz priče sa malo upućenijima u događaj, čuo sam da je došlo do određenih "promena" od strane pilota, da bi uspeo da izvuče avion na sigurno.
GDje se moze naci zvanican izvjestaj o ovom udesu?