SRUŠIO SE "ORAO" KOD ČENTE!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Dust
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Opet vi o starosti aviona, nije uopšte bitno koliko je avion star, bitno je njegovo održavanje, a avioni koji trenutno lete u VS se održavaju maksimalno. Ovaj Orao je došao u martu sa remonta i leteo je samo 40 sati od predviđenih 1000. Uzrok pada je najverovatnije tehničke prirode i nije vezan sa godinama, a svi koji se iole razumete u avijaciju znate da je Orao kvalitetan avion i izuzetan u oblasti za koju je namenjen.
Još jednom sve pohvale majoru Tomasu Janiku na požrtvovanju da avion izvuče van naselja čime je direktno ugrozio svoj život što je i rezultiralo povredama koje je zadobio pri katapultiranju usled nepravilnog položaja u sedištu, a ne pri doskoku kao što tvrde neupućeni. Želim mu brz oporavak!

Opet vi o starosti aviona, nije uopšte bitno koliko je avion star, bitno je njegovo održavanje, a avioni koji trenutno lete u VS se održavaju maksimalno. Ovaj Orao je došao u martu sa remonta i leteo je samo 40 sati od predviđenih 1000. Uzrok pada je najverovatnije tehničke prirode i nije vezan sa godinama, a svi koji se iole razumete u avijaciju znate da je Orao kvalitetan avion i izuzetan u oblasti za koju je namenjen.
Još jednom sve pohvale majoru Tomasu Janiku na požrtvovanju da avion izvuče van naselja čime je direktno ugrozio svoj život što je i rezultiralo povredama koje je zadobio pri katapultiranju usled nepravilnog položaja u sedištu, a ne pri doskoku kao što tvrde neupućeni. Želim mu brz oporavak!

Potpuno tacno, bitno je odrzavanje!

Ne mogu u potpunosti da se slozim sto se kvaliteta Orla tice, ima taj avion nekoliko prilicno ozbiljnih problema, ali da je krs nije.

Zasto mislis da je izvlacenje aviona van naseljenog podrucja dovelo do toga da se plot nadje u nepravilnom polozaju u sedistu? U trenutku katapultiranja on zauzima odgovarajuci polozaj, a ostalo odradjuje automatski sistem (ako se dobro secam Orao ima odlicno Martin-Baker sediste). Kako bi, po tvom misljenju, dobio prelom potkolenice usled katapultiranja (moda mislis da nije skidao noge sa pedala?)?

Martin-Baker je izuzetno sedište, ali mora se zauzeti pravilan položaj pri katapultiranju da bi se izbegle povrede jer raketni motori sedišta imaju veći potisak od motora Orla i "izleće" brzinom od oko 1100km/h. Po meni je pilot, verovatno sa velikim naporom, izvlačeći avion dugo ostao za komandama i u poslednjem momentu se katapultirao ne uspevši da noge postavi u pravi položaj što je prouzrokovalo lom potkolenica i cimanje donjeg dela tela i samim tim povrede pršljenova u krsnom delu.

Elektricni sistem mu uopste nije neophodan da bi bezbedno spustio avion.

Koincidencija ili ne...pre 12 godina, istog dana (21.) u maju, u okolini Pristine se srusio Mig-21, kao direktna posledica udara groma, pa nek neko kaze da elektricni sistem nije neophodan za upravljanje... :think:
A sto se tice katapultiranja, pokusajte sesti na stolicu u pravilnom polozaju a onda nagnuti tu istu stolicu na bilo koju stranu pod uglom od nekih 30 stepeni (pa i vezani, nema veze), ne vise, i pokusajte zadrzati isti polozaj kao kad nema nagiba, i time ostati u jedinom pravom polozaju za katapultiranje...mislite o tome!

Koincidencija ili ne...pre 12 godina, istog dana (21.) u maju, u okolini Pristine se srusio Mig-21, kao direktna posledica udara groma, pa nek neko kaze da elektricni sistem nije neophodan za upravljanje... :think:
A sto se tice katapultiranja, pokusajte sesti na stolicu u pravilnom polozaju a onda nagnuti tu istu stolicu na bilo koju stranu pod uglom od nekih 30 stepeni (pa i vezani, nema veze), ne vise, i pokusajte zadrzati isti polozaj kao kad nema nagiba, i time ostati u jedinom pravom polozaju za katapultiranje...mislite o tome!

Evo, ja sam taj neko...kod aviona koji nemaju FBW komande leta elektricni sistem nije potreban za upravljanje niti za rad motora, pogotovo kod aviona gde su motori ispod rezervoara.

Martin-Baker je izuzetno sedište, ali mora se zauzeti pravilan položaj pri katapultiranju da bi se izbegle povrede jer raketni motori sedišta imaju veći potisak od motora Orla i "izleće" brzinom od oko 1100km/h. Po meni je pilot, verovatno sa velikim naporom, izvlačeći avion dugo ostao za komandama i u poslednjem momentu se katapultirao ne uspevši da noge postavi u pravi položaj što je prouzrokovalo lom potkolenica i cimanje donjeg dela tela i samim tim povrede pršljenova u krsnom delu.

Pa da, to bi bila jedina mogucnost...nije povukao noge dovoljno sa pedala u polozaj uz sediste.. Povrede kicme nisu retkost pri katapultiranju, sigurno su cesce od loma potkolenice.

mislim da gresis, sam proces katapultiranja traje malo duze od aktiviranja istog,
bio sam u prilici da gledam neka sedista, i ceo sistem je uradjen tako da se telo pilota prethodno dovede u odredjen polozaj pa tek onda nastaje startovanje motora sedista
tako da teorija da mu je noga pukla tokom katapultiranja otpada, jer on nije stavio noge u odgovarajuci polozaj

Razumem ja tebe, i znam za "kaiševe" koji privlače noge uz sedište, ali iz priče sa malo upućenijima u događaj, čuo sam da je došlo do određenih "promena" od strane pilota, da bi uspeo da izvuče avion na sigurno.

kakvih PROMENA? to mi je vaznije znati sta je on to uradio. procedura kod katapultiranja je jednostavna. ti aktiviras izbacivanje, sediste odradi svoje (veze te), pale se motori i ti izleces, pale se motori da te stabilizuju (cini mi se da je tako, mrzi me da sad gledam po literaturi), aktiviraju se padobrani i tu je kraj price
nema tu neke preterane pameti, sediste radi skoro sve samo
po ovoj tvojoj poruci ja sam dosao do dva zakljucka
pilot je extra hrabra osoba, po cenu svog zivota je rizikovo da ne nastrada jos neko
i extra glup, jer se pravio pametan i radio ono u sta se ne razume, i dobro je da su te povrede sitne. u krajnjem slucaju on je narusio neku od procedura bezbednosti

daj napisi nam sta i koje su to promene.

Back