Срушио се мост у Балтимору након што је брод ударио у њега, у реку пали и људи и возила

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
78.068

Срушио се мост у Балтимору након што је брод ударио у њега, у реку пали и људи и возила​

Mост "Френсис Скот Ки" у Балтимору срушио се након што је у један од носећих стубова ударио велики теретни брод. Можда и до 20 радника и неколико возила упало је у реку и у току је развој догађаја са масовним жртвама, саопштила је ватрогасна служба Балтимора. Надлежне службе спроводе акцију спасавања, а температура воде је близу нуле. Гувернер Мериленда прогласио је ванредно стање на територији ове савезне државе, док је полиција до сада из воде извукла две особе.

Mост "Френсис Скот Ки" у америчком граду Балтимору срушио се у реку Патапско након што је рано јутрос у један од носећих стубова ударио теретни брод.

Директор комуникација ватрогасне службе града Балтимора Кевин Картрајт потврдио је да је дошло до "инцидента" када је у мост ударило "велико пловило" због чега се срушио у реку.
"Верује се да је у реку упало најмање 20 радника. Неколико возила је такође завршило у реци. У току је развој догађаја са масовним жртвама", рекао је Картрајт, а пише Би-Би-Си.

"Две особе извучене из воде"

Шеф ватрогасне службе Балтимора Џејмс Волас рекао је на конференцији за новинаре да су две особе до сада извучене из воде.
Највећи део конструкције моста пао у воду

Највећи део конструкције моста пао у воду
"Једна од њих је одбила медицинску помоћ и заправо није претрпела озбиљније повреде, док је друга особа превезена у болницу и у тешком је стању", рекао је Волас.
Шеф полиције наводи да потрага и даље траје, али да је подручје претраге велико.
"Тражимо можда и више од седам особа", рекао је Волас, док је његов колега из ватрогасне службе претходно навео да би у води могло да буде и до 20 људи.
"Сонар је детектовао возила под водом, али у овом тренутку не знамо о ком броју је реч", истакао је Волас.

Проглашено ванредно стање, одбачена могућност терористичког акта

Гувернер Мериленда Вес Мур прогласио је ванредно стање на територији ове савезне државе.
"Радимо на томе да укључимо федералне ресурсе у акцију спасавања", навео је Мур, а помоћ већ пружају и припадници Федералног истражног бироа (ФБИ) који су навели да су испитали могућност терористичког напада.
"Нема индикација да је ово био терористички акт", наводи се у саопштењу ФБИ-ја.

Температура воде близу нуле, акција спасавања у току

Температура воде на улазу у балтиморску луку је око један степен Целзијуса, јавља Си-Ен-Ен, а хипотермија код човека се јавља када је телесна температура нижа од 35 степени.

Директор комуникација ватрогасне службе Балтимора Кевин Картрајт истиче да је субјективни осећај да је напољу минус, а да је у води још хладније.
"Видљивост је такође ограничена. У потрагу су укључени и рониоци, а морамо да бринемо и о безбедности спасилаца", истакао је Картрајт.
У акцији спасавања користе се чамци, бродови и хеликоптери.
Власти савезне државе Мериленд саопштиле су да се саобраћај одвија заобилазним путем, као и да су сви прилази мосту затворени.
Градоначелник Балтимора Брендон Скот написао је на Иксу (Твитеру) да је упознат са инцидентом на мосту "Френсис Скот Ки" и да је у контакту са локалним властима.

Брод пловио под заставом Сингапура, мост се срушио за неколико секунди

Службе су навеле да је велики теретни брод ударио у стуб моста око 1.30 према локалном времену.

На видео-снимку се види високи брод који је кренуо директно према једном од стубова моста пре него што се сударио с њим.
Уследило је рушење највећег дела моста у воду за само неколико секунди. Удар је одмах изазвао урушавање и околних делова моста.
Брод "Дали" пловио је под заставом Сингапура, а био је на рути за Коломбо у Шри Ланки. Дужина брода је око 300 метара. Из компаније "Synergy Marine Group", која је управљала бродом "Дели", навели су да би "тачан узрок инцидента тек требало да се утврди".
"Ниједан члан посаде није повређен", навели су такође из компаније.

Мост изнад пролаза у градску луку

Мост "Френсис Скот Ки" је са приступним саобраћајницама дугачак око три километара и део је обилазнице око Балтимора. Налази се изнад пролаза у балтиморску луку.
Директор комуникација ватрогасне службе Балтимора Кевин Картрајт истакао је да ће штета на мосту, који је изграђен 1977. године, бити процењена у наредним данима.
"Овај мост је корисито многим путницима у градском подручју Балтимора. Покушаћемо да проценимо у каквом је стању. Мост тренутно није безбедан и у функцији", поручио је Картрајт.

https://www.rts.rs/vesti/svet/5398528/most-baltimor-srusen.html
 
"Нема индикација да је ово био терористички акт", наводи се у саопштењу ФБИ-ја.
Brod se bukvalno okreće tačno prema stubu i par sekundi pre udara ugase se sva svetla na brodu. Ili je hakovan (sajber atak) ili je namera (teroristički akt). Trećeg logičnog objašnjenja teško da ima...
 

Back
Top