srpskohrvatski ?

srbi , hrvati , bosnjaci i crnogorci govore isti jezik ?

• da

• ne

• neznam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
hajde da anketom rijesimo pitanje srpskohrvatskog jezika . dali je on doista jedan jezik ovog podrucja ili postoje cak 4 posebna jezika ?

moje misljenje je da je to jedan jezik a sada cekam vasa .

Да све говори СРПСКИМ језиком ! Само што смо ми Срби максимално толерантни према лоповима па им дамо да наш језик називају својим именом... Многи народи немају свој језик , говоре туђим па га опет не називају својим....

Да све говори СРПСКИМ језиком ! Само што смо ми Срби максимално толерантни према лоповима па им дамо да наш језик називају својим именом... Многи народи немају свој језик , говоре туђим па га опет не називају својим....

pitanje je jeli to jedan jezik ili 4 ? dakle ti bi rekaoda je 4 ako upotrebljavas naziv srpski ?

Постоји само српски језик.

Možda istorijski gledano je tako. Ali naziv jezika je konvencija. Jednom smo se dogovorili da se taj jezik zove srpskohrvatski (ili hrvatskosrpski). Hrvati su od tog dogovora odustajali jedno 12 puta, što nas čini različitim od njih.

Danas bi insistiranje na takvom nazivu bilo besmisleno, s obzirom na političke realnosti. Ali bi takav naziv jezika sprečio razne komplikacije. Zato što je taj naziv, srpskohrvatski, tačan: jezik Srba i Hrvata.

Разумски гледано, сви они говоре истим йезиком, односно врло сличнима нарѣчййма истога йезика. Али пошто на Балкану здрав разум нийе важан него одлуке главар, имамо четири званична тамо гдѣ бише други народи имали само йедан. На примѣр Нѣмци се по свойих нарѣчйих много више разликуйу него сви ми међу собом, али ипак говоре йедним йезиком.
Дай Боже да се наредних година не появи йош койи нов йезик. А то ће вѣроватно бити войвођански, званичан йезик у будућой Чанковой независной држави Войводини.

ako je jezik jedan cemu onda inzistirati na ekavici ?:dash:

Ко исистира на екевици?
Колико ја знам то има исто.
Исистирамо на шумадиско-војвођанском и источнохерцеговачком што су екавица и (и)јекавица.
Ево сада иди на википедију имаш право да пишеш и на једном и на другом.

sat nebi bilo lakse da prihvatite samo ijekavicu pa da govorite isto kao i ostali ?

Štokavski je "zar ne bi bilo lakše"; ovo "šta" (kod tebe sat) je kajkavizam.

Kajkavski: Kaj denes ručak ne dalaš ti? - Ne, ja ga bum radil kad bude cušpajz.
Hibrid: Šta danas ručak ne radiš ti? - Ne, ja ću ga radit kad će bit cušpajz.
Srpski: Zar danas ručak ne praviš ti? - Ne, ja ću ga praviti kada bude varivo.

ok govorim onda nekim hibridom ali ja nikada nisam niti tvrdio da govorim s/h standardnim jezikom jer on niti ne postoji zasada . nazalost trebalo bi dosta uloziti da se postigne taj standard .

Evo ga - opet Sančo Pilar iz udruženja Don Zbiljota.

Da. Srbi govore srpskim jezikom kao i Crnogorci, kao i Hercegovci, Bosanci, Hrvaćani, Slavonci i ostali.

A јеси ти у то сигурaн, мислим зa Србе? Пошто СAНУ тврди другaчије, a и у уџбеницимa зa децу у Србији пише другaчије.
Кaд се једном буде рaшчишћaвaло око језикa, хоћемо ли веровaти теби или круни српске интелигенције?

A зa Хрвaћaне и остaле обрaти се њиховим aуторитетимa дa видимо штa ће они дa кaжу, a aко њимa не верујеш обрaти се међунaродним телимa.

sada je malo kasno ali da je stvorena yu nacija takva bi stvar bila normalna . i kralj i komunisti propustili su sansu .
Мa никaд није кaсно, створићемо је од Србa, сaмо Срби ће говорити српскохрвaтски и сaмо Срби ће бити Југословени.
И држaву ћемо дa поделимо нa републике иaко су Срби свудa већинa, и нaзвaћемо је сaвезном држaвом..

Back