Srpsko drzavljanstvo za strance

Beatle boy

Primećen član
Poruka
967
Mozda tema nije na pravom mestu,ako nije nek je prebace gde treba

ovako: zanima me - na koji nacin stranac moze da dobije Srpsko drzavljanstvo a da je 3 godine proveo u braku sa osobom koje ima Srpsko drzavljanstvo?
da li taj stranac/strankinja mora da te 3 godine provede NON-STOP u Srbiji ili moze i da ide van Srbije, da putuje, da provede po par meseci negde na drugom mestu?

hvala

NE da ne sme da putuje, vec iz kuce ne sme da izlazi tri godine.

Ti da si ozbiljan i da te bas mnogo ovo sto pitas zanima, potrazio bi ZAKON O DRŽAVLJANSTVU REPUBLIKE SRBIJE, pa bi lepo procitao koji su uslovi. Ako ti nesto nije jasno onda bi se javio da pitas sta ti nije jasno.
Ako te mrzi da citas, plati advokata da ti preprica zakon ili cekaj nekog idiota da cita zakon umesto tebe i da ti odgovara.

slusaj, zakon sam procitao ali nigde ne pise da li mora da bude u Srbiji te tri godine ili moze da boravi van Srbije na nekoliko meseci.... (i nemoj da se mangupiras i pricas takvim tonom, moje pitanje je bilo kulturno i zeleo sam da mi pomogne ko moze i zna,a ne da me napu6767ava)

slusaj, zakon sam procitao ali nigde ne pise da li mora da bude u Srbiji te tri godine ili moze da boravi van Srbije na nekoliko meseci.... (i nemoj da se mangupiras i pricas takvim tonom, moje pitanje je bilo kulturno i zeleo sam da mi pomogne ko moze i zna,a ne da me napu6767ava)

Ja koliko znam ne mora da bude u Srbiji,moze bez problema da putuje,a na kraju krajeva cudno je ovo da iko ziv od stranaca hoce ovo drzavljanstvo zato sto odavde gledaju da pobegnu a ne da doleprsaju.

Prelistala sam neke odredbe Zakona o drzavljanstvu i Zakona o strancima Republike Srbije koje sam uspjela naci na netu, pa, po mom misljenju, proizlazi da taj stranac, koji je u braku sa drzavljaninom Srbije, mora imati odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

Pravo na stalno nastanjenje prestaje strancu ako se utvrdi da se iselio iz Republike Srbije ili da je neprekidno boravio u inostranstvu duze od jedne godine, a o tome nije obavestio nadlezni organ.

MIslim da bi bilo dobro da se obratite nekoj pravnoj sluzbi za pomoc, a i na netu, ako ukucate "besplatnapravnapomoc"mozete dobiti savet. Mnogo uspjeha!

da je do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije
пази овако.. привремени боравак се регулише сваке године, тј. једном годишње и у тај дан кад ће ти инспектор ставити налепницу у пасош и тиме продужити боравак. Дакле теоретски ти си се дужан (одн. твоја жена)бити један дан годишње у Србији, баш тај дан кад си дужан бити код инспектора по налепницу. Е сад са друге стране, МУП зна проверавати да ли живите заједно, да није случајно брак фиктивни. Може се десити ви у иностранству а они дошли код вас на кафицу. :mrgreen: Код мене још нису долазили:lol: Ја са женом намеравам да путујем следеће године у иностранство тако да се не плашим, мада ме заголицало да сазнам истину кад си већ започео тему. Најсигурнији одговор ћеш добити ако назовеш на телефон, или још боље посетиш Инспектора за странце при твом локалном МУП-у.

Пиано, стално настањење је друга прича. Након три привремена боравка, његова жена ће добити држављанство. тј. након три године. Тако сам ја бар разумео.:confused:

Beatle boy pita kako se moze steci drzavljansto nakon tri godine braka.

Član 17

Stranac koji je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji može biti primljen u državljanstvo Republike Srbije ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Po mom misljenju, potreban je i uvjet stalnog nastanjenja, koji se gubi u slucaju duzeg odsustvovanja. Slazem se da je najbolje da se licno raspita u nadleznoj sluzbi.

vecina drzava ima period tokom kojeg mozes da odsustvujes iz zemlje a da to ne utice na tvoj legalni status. sad koliko je to zavisi od jedne do druge zemlje, ali vrlo je verovatno da ne mora da provede sve vreme u zemlji, samo se raspitajte koliko je to tacno.

mada sta ce joj koji moj srpsko drzavljanstvo :sad2:

Back