Srpsko-albanski „Medeni mesec“

Vintage

Iskusan
Banovan
Poruka
5.196
„Pionirski poduhvat se isplatio, jer na kraju imamo jedan lep film“, kaže za Dojče vele Goran Paskaljević, reditelj prvog filma ostvarenog u albansko-srpskoj produkciji.

Nacionalna pripadnost nije bitna

Glavne uloge poverene su iskusnim i talentovanim glumcima iz Srbije, Albanije i sa Kosova..

„Nacionalna pripadnost glumaca uopšte nije bila bitna, mada je moja ekipa (njih 12) iz Beograda u Albaniju došla sa nekim strahom, jer nisu znali kako će sve to da ispadne. Kao što znate, Albanci i Srbi, zbog dugogodišnje loše politike i svega što se dogodilo oko Kosova, naravno zaziru jedni od drugih.“

Iako je strah na početku bio vidljiv, posle mesec i po dana zajedničkog rada i snimanja sve je bilo u redu.

Skoro patetično su se rastajali, sa suzama u očima. Zavoleli su se i poželeli da snimamo još neke zajedničke filmove.

Nismo više „crne ovce“

Film „Medeni mesec“ ima i političku poruku, objašnjava scenarista Genc Permeti:

Glavni protagonisti te dve priče predstavljaju i aspiracije dvaju naroda i celog regiona - da bude sastavni deo Evrope. Poruka je da mi jako dobro poznajemo Evropu i da smo sada počeli da upoznajemo i jedni druge. A koliko Evropa poznaje nas? Ono što mi želimo jeste da kažemo da smo deo te Evrope i da nismo građani drugog reda, koje treba mimoići. Nismo više oni s početka 90-tih, kada su nas gledali kao da smo evropske ’crne ovce’.“

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kad se hoce sve se moze !!

Back