Srpski toponimi u Mađarskoj i Austriji

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Zanima me topografija nazivi nekadasnjih ili sadasnjih mesta u ove dve zemlje.

NPR. Mađarski grad sheherfehervar se još naziva Stoni grad, prestoni grad*. Jezero Balaton je Blatno jezero. A i sami znami da su Srbi živeli u raznim mestima po Mađarskoj zbog otomanskog pritiska sa juga, verujem da u danasnjem Segedinu, Baji, Mohaču ima još mnogo pomađarenih srba, a interesantno je da ih ima baš dosta na severu mađarkse. Imate li neke primere?

Austriju znam dosta dobro. Koruška oblast u Austriji toponimi su uglavnom slovenski, berjjem da ih ima i u ostalim predelima Austrije..

Jedino što se slažem da je varoš hungarizam, ali to ne mora da opovegne da je staro srpsko mesto. Sentivan je pravo srpsko mesto sa srpskim toponimom,moje mesto u kom živim i u kom sam odrastao je imalo stari naziv Sentivan baš kao i to mesto, a danas mu je ime Šajkaš, tipičan primer mađarizacije je i Zrenjanin (Bečkerek -odnosno Beč na kraku), Melenci -Melnica (stara srpska rec za bolnicu), Sakalaz (Sokolov laz, odnosno sokolova šuma), Sakole je današnje Sokolovo , Smederevo je Braničevo i mnogi drugi tipični primeri mađarizacije Banata,Bačke..Čoban nema uporište u etimologiji turskog jezika, a i svi mađarski izvodi navode da je reč o slovenskom toponimu..

Jedino što se slažem da je varoš hungarizam, ali to ne mora da opovegne da je staro srpsko mesto. Sentivan je pravo srpsko mesto sa srpskim toponimom,moje mesto u kom živim i u kom sam odrastao je imalo stari naziv Sentivan baš kao i to mesto, a danas mu je ime Šajkaš, tipičan primer mađarizacije je i Zrenjanin (Bečkerek -odnosno Beč na kraku), Melenci -Melnica (stara srpska rec za bolnicu), Sakalaz (Sokolov laz, odnosno sokolova šuma), Sakole je današnje Sokolovo , Smederevo je Braničevo i mnogi drugi tipični primeri mađarizacije Banata,Bačke..Čoban nema uporište u etimologiji turskog jezika, a i svi mađarski izvodi navode da je reč o slovenskom toponimu..
Добро, отклонили смо дакле, варош.

571434

У Мађарској има доста словенске топонимије, али ово није. Узгред, и Беч је турско име.
Што ниси ништа рекао за Будим и Пешту. Будим је Видин а Пешта је Стари Сад ( за разлику од Новог Сада или Неопланте).

Poslednja izmena:
Imaš li ti neki dokaz da može da potkrepi tu tvoju tvrdnju za Budimpeštu? Ako znaš daj još neke primere slovenske toponimije u Mađarskoj..
Пешта је очигледни словенски топоним, Предраг Пипер га наводи као пример у "Уводу у славистику", Будим је, како стоје ствари узвишење које треба да надгледа Пешту. Видин у Бугарској је једно време називан Будимом.

За Пешту постоје две-три теорије али, мени најближа је теорија о пештанским пећинама, пештерама, Палвелђи, Гелерт, Молнар Јанош и друге.

Back