Srpski lekari u Nemačkoj

vidim da vecini nije priznati strucni ispit, ali ja bih ipak pokusala da mi priznaju pa kako bude. Zanima me mogu li priloziti dokumente pripravnickog staza iako traze samo ocjene i dodatak diplomi? traje li uvijek "vjestacenje" 3 mjeseca ili to nije pravilo i sta ako ustanove da ipak nije ekvivalentna diploma, je li moram osim strucnog jos nesto polagati? hvala

mislim da traje vestacenje 3 meseca ili bar 2 . Treba pokusati svakako i spasiti se nepotrebnog i mucnog ucenja. Treba priloziti sve zivo sto se priloziti moze. Meni su posle vestacenja pisali da nisam prilozio dokumente pripravnickog tj. uverenje(tj. pripravnicku knjizicu kako se to kod nas zove) da sam proveo odredjeno vreme na ginekologiji, hirurgiji, internoj i drugim sastavnim delovima pripravnickog. Ishod vestacenja je da moram polagati GWP tako da mi je svejedno u principu sto pomenute dokumente nisam poslao (manje sam bacio para za prevodjenje). Meni je bilo najjace sto su mi u odgovoru napisali da moram dokazati da sam u Srbiji polozio drzavni ispit(sto nije na spisku potrebnih dokumenata) a ja sam im pri prijavi predao sva dokumnta medju kojima i uverenje da sam clan komore (sto je na spisku potrebnih dokumenata) i da nisam disciplinski gonjen od strane lekarske komore...tja igre bez granica. Mislim da je zapravo najbitnije gde se zahtev za izjednacavanje diplome i drzavnog ispita preda. Citajuci ovaj forum rekao bih da je Approbation moguce dobiti bez polaganja Gleichwertigkeitsprüfung-a , ali ne upali uvek u Bayern-u , Sachsen-u mozda i u Sachsen-Anhalt...u Baden-Württemberg-u jos nisam cuo da je neko dobio Appr. bez polaganja...

Poslednja izmena:
Kako si kao praktikant dobila 3000? Ja imam 1400, od cega mi ostane 820. A sto se tice obaveza,ja skoro od pocetka sve radim sama, ekg,belastungsekg,lz-ekg,sama odredjujem th, transfuziju,entlass.info i aerztebrief,samo sto svako pismo,i od asistenata ne samo moje, mora i oberarzt da potpise tako da ga svakako procita. Vec sam i punkcije pleure i ascitesa radila,dok je oberarzt pored mene,daje mi i sonografiju da vezbam neki put

To se i ja pitam, to u BW jos nisam cuo da neko dobije 3000, sta reci svaka cast. Ja sam bio presrecan sa 1500. I ja uzivam u delimicnoj samostalnosti, samo moja pisma nisu jos uvek potpuno upotrebljiva tako da pisanje otpusnih pisama ukljucuje rad mog mentora. Ali i njegova tj. pisma ostalih Stationsärzte koriguju OÄ.

mislim da traje vestacenje 3 meseca ili bar 2 . Treba pokusati svakako i spasiti se nepotrebnog i mucnog ucenja. Treba priloziti sve zivo sto se priloziti moze. Meni su posle vestacenja pisali da nisam prilozio dokumente pripravnickog tj. uverenje(tj. pripravnicku knjizicu kako se to kod nas zove) da sam proveo odredjeno vreme na ginekologiji, hirurgiji, internoj i drugim sastavnim delovima pripravnickog. Ishod vestacenja je da moram polagati GWP tako da mi je svejedno u principu sto pomenute dokumente nisam poslao (manje sam bacio para za prevodjenje). Meni je bilo najjace sto su mi u odgovoru napisali da moram dokazati da sam u Srbiji polozio drzavni ispit(sto nije na spisku potrebnih dokumenata) a ja sam im pri prijavi predao sva dokumnta medju kojima i uverenje da sam clan komore (sto je na spisku potrebnih dokumenata) i da nisam disciplinski gonjen od strane lekarske komore...tja igre bez granica. Mislim da je zapravo najbitnije gde se zahtev za izjednacavanje diplome i drzavnog ispita preda. Citajuci ovaj forum rekao bih da je Approbation moguce dobiti bez polaganja Gleichwertigkeitsprüfung-a , ali ne upali uvek u Bayern-u , Sachsen-u mozda i u Sachsen-Anhalt...u Baden-Württemberg-u jos nisam cuo da je neko dobio Appr. bez polaganja...
Hvala na odgovoru! ja sam u RLP pa ne znam ima li neko iskustva sa priznavanjem u ovoj oblasti. Danas su mi rekli da predam sve sto imam a pripravnicku necu prevoditi jer mi je ministarstvo zdravstva izdalo pripravnicki plan i program na 6 stranica. Takodje, trebam predati i ako sam prisustvovala strucnim predavanjima.Jesi li prilozio Arbeitszeugnis? meni to nema ko izdati. LP

Kolege, interesuje me da li bih imao bilo kakve pogodnosti u smislu lakseg zaposlenja u Nemackoj ako bih izvadio pasos zemlje EU tj. bugarski? Medicinski fakultet sam zavrsio u Srbiji, pa ne znam dal bi mi onda priznali diplomu. Koliko ima smisla upustati se u tako nesto?
Inace, Bugarima od 1. januara 2014. ne treba radna dozvola u EU.
Hvala na odgovoru. Pozzz!

Postovane kolege,evo da i ja nekako pomognem ako mogu.Naime,ja trazim posao jos od januara.Poslala sam preko 500 prijava i manje vise se nista nije desavalo.Par razgovora,sve super ali kad treba da poslaju Zusage nestanu.Inace hocu anesteziju iako nemam nikakvo iskustvo.Proslog meseca su me pozvali na dvodnevu hospitaciju na jednu kliniku u Saarlandu.Onda je moj muz konkurisao na toj istoj klinici i rekao da ja dolazim pa su i njega pozvali.Moja hospitacija se svela na to da sam oba dana od pocetka do kraja radnog vremena bila u sali, tako da mi je i razgovor bio u toku operacije.Grozno.Em pricaju neki grozan dijalekat em nose maske pa se jos i dodatno ne razume.Mada je sef samnom sve vreme pricao hoch deutsch.Pitanja su bila uobicajena: zasto medicina, zasto anestezija,koliko dugo ucim nemacki,ko ce da mi cuva dete ako oboje dobijemo posao itd.Jedna potpuno opustena konverzacija sve u svemu.Ishod je da su mom muzu odmah ponudili posao,a mene posle razmatranja odbio i primio nekog drugog kandidata uz obecanje da ce im u prvoj polovini sledece godine verovatno neko trebati.I onda juce dobijem mail da sam ipak primljena i da mi ugovor krece 1.12.Veselo.Inace su doneli taj zakon da mora da se ima medicinski b2 c1.ali ni oni jos uvek ne znaju da li je to uslov za BE ili moze da se naknadno dostavi.Pitali su me danas iz personala, da li sam spremna da idem na taj kurs jezika.E sad ko su mislili da to plati nemma pojma jer je cas za dvoje 52 evra,a kurs traje 30 casova.Tako da Saarland bas i nije srecna varijanta zbog svega toga.U svakom slucaju je moj savet svima koji u nedogled salju a nista se ne desava, da salju samoinicijativno bey obzira na to da li ima ili nema otvorenih pozicija.Ja sam trazila na www.kliniken.de pa abecednim redom.Konkurisla svuda gde je bilo anestezije.Ako nekome nesto iz prve ruke treba,moj muz pocije 1.11 pa mogu sve sto treba da prenesem iz prve ruke.

Kolege, interesuje me da li bih imao bilo kakve pogodnosti u smislu lakseg zaposlenja u Nemackoj ako bih izvadio pasos zemlje EU tj. bugarski? Medicinski fakultet sam zavrsio u Srbiji, pa ne znam dal bi mi onda priznali diplomu. Koliko ima smisla upustati se u tako nesto?
Inace, Bugarima od 1. januara 2014. ne treba radna dozvola u EU.
Hvala na odgovoru. Pozzz!
Ovde na forumu je jedna koleginica slicno pitala, samo u vezi madjarskog pasosa. Da, ima smisla vrlo. To znaci da si mnogo flexibilniji sto se tice odlaska i boravka u De.(nema ogranicenja boravka itd.) Kao drugo mozes lakse naci praktikum ili cak placeni praktikum(plata moze varirati, koliko se ovde da procitati od 500 do 3000e, grubo receno) u bolnici i zapoceti jer nemas prepreku=ambasada=zakon po kom za visoko obrazovane plata mora biti 3000 evra. Imas prednost takodje ako potencijalna bolnica prima odmah ti mozes da pocnes odmah bez cekanja vize i slicno. Sto se diplome tice mogu samo da kazem trebao si studirati u Bugarskoj :) tj. moras proci kroz proces uporedjivanja diplome i verovatno polagati GWP za Approbation, sto sa druge strane ide mnogo lakes i brze kad si u De nego u Sr, mislim na spremanje za ispit tokom eventualnog praktikuma. Po meni mnogo prednosti, samo preostaje pitanje koliko komplikacija i sta sve obuhvata vadjenje bugarskog pasosa…

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru! ja sam u RLP pa ne znam ima li neko iskustva sa priznavanjem u ovoj oblasti. Danas su mi rekli da predam sve sto imam a pripravnicku necu prevoditi jer mi je ministarstvo zdravstva izdalo pripravnicki plan i program na 6 stranica. Takodje, trebam predati i ako sam prisustvovala strucnim predavanjima.Jesi li prilozio Arbeitszeugnis? meni to nema ko izdati. LP

Ne , ni meni to nije imao (skoro) ko izdati, tj. ja sam radio u 2 DZ u Sr i nisam imao zelju da od njih bilo sta trazim tj. Zeugnis. Po mom iskustvu ne treba Arbeitszeugnis , tj. ne vredi puno za administarciju. Ako eventualno nisi radila u Sr onda napisi samo jednu izjavu, da nemas Zeugnis jer nisi radila itt. Sdruge strane ako ti neko moze napisati dobru preporuku od bivsih poslodavaca u Sr , nije lose imati pri konkurisanju za posao, naravno prevedeno ili pak napisano na engleskom , to isto prolazi . Pozdrav

Pre deset dana sam polozila aprobaciju,u Tuebingenu,dakle BW. Meni uopste nije bilo tesko,mada sam ja jedina og 6kandidata polozila. Pet meseci sam ovde na praktikumu na internoj,vec posle dva meseca su me ostavili da sama vodim odeljenje jer su bili zadovoljni sa mnom. Ako vec radite,ispit uopste ne treba da se sprema,jedino ako radite neurologiju ili tako nesto. Ja sam ovde trazila da budem dve nedelje na hirurgiji kako bi se spremila malo bolje. Imala sam srecu da me nisu pitali famozni strahlenschuzt, samo hir,int,i farma. Pitanja na principu primera,nista posebno. I to bez PKT sam bila. Problem je sto na mojo klinici sada nemaju mesta da me prime,a da cekam nekoliko meseci sa punim radnim vremenom i samo pola plate ne bih,pa ako neko zna gde se trazi dr za internu u BW bila bih zahvalna.

Ako moze sto vise detalja u vezi GWP u BW, moze i na privatnu poruku. Posebno me interesuje koliko si cekala od momenta prijave za ispit do dobijanja termina , da li su kao pre ponudili vise termina pa da se izabere jedan ili su rekli da se dodje tad i tu? Jesi li se prijavila odmah po pocetku rada ili kasnije? Koliko detaljno pitaju lekove, mehanizme delovanja lekova, doziranje? Sta pitaju iz radiologije, tj. jesu li pitali npr. kako se kod tih primera pacijenata radioloski dijagnostikuje (npr. sta se vidi na Rö kod perforacije ulkusa i slicno) ? Kako izgleda pisanje pisma na ispitu , kad otpusno pismo mora da sadrzi i preduzete mere u toku lecenja sa objasnjenjem zasto su te Th ili Dg mere preduzete? Ima li novih zahteva pre ili posle polozenog GWP po pitanju C1, mislim od strane RP Stuttgart, jer na sajtu stoji i C1 Fachsprache? A ne znam jel se to odnosi na prijavu za BE ili za Erteilung der App ili ? Video sam da mnogi poslodavci traze pored Approbation i C1 ako nemacki nije maternji jezik. Hvala unapred za odgovor. Ja sam se inace pre 2 nedelje prijavljen za GWP . Od tada nikakve info. A znam kako su ljubazni u RP, pa mi se ne pita direktno vec cekam mirno i dostojanstveno...

Drage kolege, zeleo bih da vas pitam kako vam je organizovano uvodjenje u posao na pocetku? Meni je veoma stresan ulazak u posao, mnogo se ocekuje. Ja sam na neuro. Vec posle dva meseca vodim 12 pacijenata, bez nekog adekvatnog uvodjenja u posao. Nemam prakticno skoro nista manju odgovornost od ljudi koji rade ovde tri godine. Imam mentora, koji je super, ali cesto nije tu i tada ja preuzimam i njegove pacijente. Telefon mi stalno zvoni, na 100 sam strana i stalno dobijam u fah papire koje prvi put vidim. Uskoro cu imati i dezurstva sto mi je sada nezamislivo. Tu ce se ocekivati da zbrinjavam 250 pacijenata nocu pri cemu cu morati da npr. hitno menjam trahealne kanile, radim transfuzije, promenu Portnadel i druge stvari koje nikad nisam radio i koje me ovde ni ne uce, jer ne stizem preko dana da ucim nista od tekucih dnevnih stvari (cesto birokratskih). Iz Srbije sam ovde dosao bez iskustva. Ostajem skoro uvek duze da bih postigao pisma. Kako to kod vas funkcionise? Veliki pozdrav!

Drage kolege, zeleo bih da vas pitam kako vam je organizovano uvodjenje u posao na pocetku? Meni je veoma stresan ulazak u posao, mnogo se ocekuje. Ja sam na neuro. Vec posle dva meseca vodim 12 pacijenata, bez nekog adekvatnog uvodjenja u posao. Nemam prakticno skoro nista manju odgovornost od ljudi koji rade ovde tri godine. Imam mentora, koji je super, ali cesto nije tu i tada ja preuzimam i njegove pacijente. Telefon mi stalno zvoni, na 100 sam strana i stalno dobijam u fah papire koje prvi put vidim. Uskoro cu imati i dezurstva sto mi je sada nezamislivo. Tu ce se ocekivati da zbrinjavam 250 pacijenata nocu pri cemu cu morati da npr. hitno menjam trahealne kanile, radim transfuzije, promenu Portnadel i druge stvari koje nikad nisam radio i koje me ovde ni ne uce, jer ne stizem preko dana da ucim nista od tekucih dnevnih stvari (cesto birokratskih). Iz Srbije sam ovde dosao bez iskustva. Ostajem skoro uvek duze da bih postigao pisma. Kako to kod vas funkcionise? Veliki pozdrav!

Nisi jedini. Svuda je slicno. Zato i vecina nas trazi rehabilitaciju. Mozes samo da stisnes zube...

Ja sam pre par dana bila na razgovoru u Sachsenu. Predlozen mi je trodnevni probni rad a nakon toga ukoliko budu zadovoljni, mogu ostati kod njih. Ja imam C1, ali veci problem mi je aprobacija. Da li mi mozes reci nesto blize o celoj proceduri od kada ti daju ugovor pa na dalje. Hvala puno unapred!

Dragi kolega, kod mene je bio isti slucaj. Hteo sam da pobegnem vec posle prve nedelje. Posle prvog meseca je koleginica sa odeljenja otisla na odmor od 2 nedelje, pa sam pored svojih 20 dobio i njenih 20. Svi PPR, ali covek sve prezivi pa i to. Mi imamo i akutnu neurologiju sto podrazumeva i dezurstva u istoj. Chef je sam po sebi institucija i poznat van Nemacke, pa su i Frühbeschprechungen sa njim stresni. Traju po sat vremena u proseku, pita detalje, anatomiju, da objasnis cCT i tako dalje. Pisma su prica za sebe, ali i za to treba vremena. Posle je sve rutina.

Postovani kolega Hoffentlich,
tek sam se ukljucila na forum i zanima me da li "rehabilitacija'' koju ste ovdje pomenuli znaci da trazite specijalizaciju iz ove oblasti. Naime specijalista sam rehabilitacije i zainteresovana za rad u DE. Da li znate koji je postupak i kakve su sanse za posao? unaprijed hvala.

Postovani kolega Hoffentlich,
tek sam se ukljucila na forum i zanima me da li "rehabilitacija'' koju ste ovdje pomenuli znaci da trazite specijalizaciju iz ove oblasti. Naime specijalista sam rehabilitacije i zainteresovana za rad u DE. Da li znate koji je postupak i kakve su sanse za posao? unaprijed hvala.

Pitanje po sebi je malo komplikovano, verovali ili ne. Oni koje dobiju ovu specijalizaciju, u ogromnoj vecini slucajeva moraju da se sele jednom do dva puta u toku specijalizacije, jer gotovo ni jedna klinika ne nudi celu rehabilitaciju. Tako da ljudi rade u reha klinikama, ali specijaliziraju internu, neurologiju itd. Sto je opet slicno po pitanju selidbe, jer moraju dalje za akutne stvari.

Pretpostavljam da su vase sanse mnogo bolje od vecine, jer ste vec specijalista. Ali ne ocekujte da ce vam ona biti priznata i da cete primati platu specijaliste na pocetku.

Hvala mnogo na brzom odgovoru i ljubaznosti!
Naravno da ne ocekujem mnogo. Selidba mi ne bi odgovarala zbog porodice, no ako je u istoj regiji moguce sve obaviti vrijedjelo bi pokusati.
Da li znate koje su distance u pitanju?

Nema pravila. neke bolnice imaju ugovore i/ili dogovore sa drugima, neke nemaju, pa je ili ostaj i radi bez nastavka spec. ili idi dalje.
Vama bi trebalo da to ne predstavlja neki problem, jer ste specijalista: koliko znam ona se na pocetku ne priznaje kao takva iz Srbije, ali je taj problem moguce resiti brzo, za godinu dve, uz neko dodatno polaganje i sl. To je doduse ono sto sam ja cuo, licno o toj temi ne znam skoro bas nista...

Back