Malopre dok sam gledao rodoslov po majčinoj liniji primetio sam da su od 15. pa sve do 19. veka mnogi muški članovi porodice nosili titulu kneza. Poslednji je bio Avram Lukić, veliki protivnik Miloša Obrenovića, koga su ubili Turci u dogovoru sa Milošem u Višegradu. Za ove kneževe sam naravno i ranije čuo, ali o njima ništa konkretnije ne znam. Dakle, kakvi su to kneževi bili? Ko ih je postavljao, narod ili Turci, ili ih je narod birao kao lokalne glavarepa ih Turci potom potvrđivali? Kakva im je uloga bila? Da li su imali neka ovlašćenja? Znam npr da su ovi iz moje porodice svojevremeno gradili crkve i škole, da su raspolagali značajnim sredstvima, da su predvodili narod u ustancima, i da su se mešali u politička previranja u ustaničkoj Srbiji
Pa, ovako; nije bas tako kao sto OrionST rece; kneževi u Srbiji su imali
vrlo značajnu ulogu u društvu. Knez nije bio u tzv. Beogradskom pašaluku
seoski starešina, već
nahijski. Jedan knez je dolazio na čelo cijele nahiuje. Osmansko carstvo nije imalo izgrađen držani aparat
niže od nahije, i tu je kao rajetinski glavešina postojao knez. Knez je bio
posrednik između raje i Stambola, predstavnik naroda, a u isto vrijeme je i imao određena ovlašćenja i odgovornosti prema Carstvu.
Moraš prvo imati na umu da se uloga kneževa mijenjala. U prvom periodu poslije pada Smedereva 1459. godine, knezovi su najviše ličnosti vlaške organizacije. Poslije 1530. godine, kada je vlaški status u današnjoj užoj Srbiji ukinut, ostaju samo ostaci nekadašnje vlaške organizacije. Vlaški knezovi su bili postavljani ukazom sultana u određenoj nahiji
beratom, koji bi dobili ako bi caru platili određenu sumu novca,
peškeš. Vlaški knezovi su bili prva ruka u prikupljanju dažbina, popisivanju stanovništva; vodili su uopšteno narod, kako vojnike u rat kada bi se borili za Turke, tako i kada je bilo potrebno bilo šta organizovati - recimo, kolektivno bjekstvo k Habsburzima. Knez je bio onaj ko vodi.
Poslije ukidanja vlaškog statusa 1530. godine dolazi do potpuno drugačije uloge, ali po svemu sudeći knezovi postoje, jer se samouprava nije mogla tek tako izbrisati, pogotovo usljed čak 3 perioda habsburške vladavine tom zemljom (krajem XVII i poč. i krajem XVIII stoljeća) zbog čega je svaki put kontinuitet turskog društveno-političkoga uticaja bio prekidan. Institucija kneza nije mogla biti tek tako ukinuta, pa je zadržana, pa čak i bila regulisana u turskom državno-pravnom poretku.
Posljednja faza dolazi poslije fermana 1793-6. godine, koji su legalizovali posebnu samoupravu u Srbiji -
oborknez je stajao na čelu nahije, a knez je bio na čelu jedne
knežine. Kada spominješ gradnju crkava - to su bili ti knezovi. Oni su dobili ta ovlašćenja, da brane i šire pravoslavlje.
Seča knezova nije bila ništa drugo do jedan očajnički udar dahija, koje su pokušale Srbima srušiti knežinsku samoupravu i ne samo ukinuti sve što su im Turci bili priznali, već i na terenu uništiti - a koliko je ona bila sveta Srbima, vidi se iz toga što je upravo Prvi srpski ustanak izbio kao odgovor na udar na kneževsku organizaciju. Ti nadknezovi i knezovi
jesu bili u suštini izborni, a upravljali su uz pomoć
nahijskih i
knežinskih skupština, koje su bile suštinski narodni demokratski zborovi lokalni...Pred kraj, Srbija je imala 12 oborknezova i 45 kneza.
Tursko društvo nije bilo tipa
suživota, već
života jednih pored drugih. Narod nije živio zajedno sa turskom vojskom, već
pored njeg. Zbog toga, za razliku od klasičnih hrišćanskih monarhija Evrope kojima je feudalni poredak bio duboko istorijski usatkan, u Turskom carstvu morala se razviti značajno drugačija struktura društva. Eto, to su bili turski knezovi, ukratko...