СРПСКИ КАЛЕНДАР "УРОШ" - КАЛЕНДАР ИЗ БАЈКЕ

Poruka
1.124
Нема Србина који вам као из топа неће рећи:

"Миланковићев календар је најбољи на свету".

Ако га питате зашто тако мисли, слегнуће раменима и скрушено одговорити:

"Па, сви тако кажу".

Ја сам Жељко Филиповић, пензионер из Ниша. Од 1994 - 2005. године сам се аматерски и темељно бавио календаром. Године 2002. објавио сам у нишком часопису "Unus mundus" мој календар "Урош", који је најтачнији од свих досадашњих календара на свету, и једини календар на свету који је коначно одстранио и системску и периодичну грешку. Календар "Урош" је календар који више не може бити "реформисан".

Код календара не важи "укус", "допадање", "свиђање". Код календара нама ни "љубави", ни "мржње". Све вредности календара су физичке величине - мерљиве, бројиве, утврдиве, доказиве, провериве. Ево основних вредности календара "Урош", које ће сваком читаоцу пружити све потребне елементе за оцењивање и опредељивање, и моћи ће сам да види да ли говорим истину:

- Календарски циклус 245808 дана у 673 године (510 простих и 163 преступне),
- средња календарска година 365,2421991084 дана - одступање тек на седмом децималу,
- системска грешка +0,00297 секунди годишње,
- периодична грешка први пут у историји календара потпуно одстрањена. Кад дође време, објавићу и распоред простих и преступних година.

Пре него што читаоцима прикажем пут којим сам дошао до календара "Урош", мораћу прво да нешто кажем о одступању Миланковићевог календара, јер се нашем народу морају одстранити неке заблуде у погледу тог календара.

За сада толико. Поздрав од Жељка Филиповића из Ниша.

Daj link casopisa da mozemo to da pogledamo.
Bice mi drago da jedan srbin tako nesto uradi,ukoliko nije sarlatanstvo.

Поштовани господине, хвала Вам што сте први учесник који се јавио на овој теми. Рад није објављен ни на једном сајту. На моју адресу ел- поште: zfilipovic7@gmail.com послаћете ми било какву поруку да бих видео Вашу адресу ел. поште на коју бих Вам послао тај рад у електронском облику. Не замерам Вам што подозревате да је у питању "шарлатанство". Кад добијете цифре, моћи ћете и сами да донесете оцену.

Поздрав од Жељка Филиповића.

ОДСТУПАЊА МИЛАНКОВИЋЕВОГ КАЛЕНДАРА

У мојој књизи "Историја календара" постоји и поглавље о одступањима неколико светских календара. Један од њих је и Миланковићев календар.

О РЕФОРМАМА КАЛЕНДАРА

БАЈКА О МИЛАНКОВИЋЕВОМ КАЛЕНДАРУ

Већ више од 80 година мајке успављују Србе бајком о Миланковићевом календару. Ако бисмо их запитали зашто то раде, слегнуле би раменима и дале тачно образложење: „Па и нас су наше мајке успављивале том бајком“.

Жмурење је спокојство, отварање очију – узнемирење. Заблуда је блаженство, истина – непријатан бол. Занимљиво је да се безмало један век у читавом народу није нашао ни један човек да увиди ову заблуду и да на њу укаже. Како је ова заблуда успела да доживи тако дубоку старост? У чему је моћ заблуде? У незнању. Чиме се заблуда отклања? Објашњењем, изношењем чињеница, истином.

Ја сам анонимни аматер и човек крајње скромног друштвеног положаја. Ја не могу да ухапсим, не могу да дам отказ, не могу да смањим плату. Дакле, не постоји ни један разлог да ме се људи плаше. Па ипак, баш ја сам одлучио да народу укажем на заблуду, да му изнесем чињенице, да му кажем истину и да му отворим очи. Ја сам берберин који је имао прилику који други нису имали – да шиша цара Тројана. Тиме сам добио наочари које други нису имали, па сам кроз њих могао да видим оно што други нису видели, па сам тако дошао до сазнања које је другима остало недоступно – да цар Тројан има козије уши. Али, коме год то кажем, нико ми не верује. Сви ме исмевају:
- Где си ти видео да цар има козије уши?
-До сада нисам, али сада јесам!
И још на мени вежбају психијатријску дијагностику:
- Ко си ти да једном Миланковићу нађеш нешто нетачно, да њему даш примедбу?
А онда следи аргумент:
- Знаш ли ти какав је он био математичар?

Свестан сам донкихотовског задатка који сам себи поставио, али сам свестан и чињеница и моћних аргумената до којих сам дошао самосталним аматерским радом, па им одговарам: Зашто баш математичар? А знаш ли ти какав је он био пецарош? Какав баштован, какав одбојкаш, какав грађевински инжењер? Чак грађевински инжењер са докторатом из грађевинарства! („Армирано бетонски стубови носачи“). Али шта је од свега тога имао календар? Миланковић је могао бити и доктор лингвистике, хемије и археологије у исто време, али шта би то донело календару? Мајстор у једном занату није мајстор у било ком занату; наставник из једног предмета није наставник из било ког предмета; светски рекордер у једном спорту није рекордер у било ком спорту. Шта је то Академија наука? Скуп људи који у областима којима се баве имају изузетне резултате. Понављам и наглашавам: у областима којима се баве! Ван тога они нису академици. О томе се ради. Мајстор у једном занату – шегрт у осталим занатима. Наравно да не можемо бити познаваоци нечега чиме се нисмо бавили, без обзира на наше остале квалитете. Календар уопште није био нека нарочита преокупација у научном раду професора Миланковића. Он је имао своју област интересовања, и у њој је заиста постигао светске резултате, али та област није календар. „Миланковић најбољи на свету“. Да, али не из календара! Оно у чему Миланковић заиста јесте најбољи на свету, то је познато само безначајном броју људи. Срби Миланковића славе са погрешне стране!

Онај несрећник из бајке је отишао у поље, ископао рупу и рупи саопштио своју муку, да олакша својој души. Изгледа да ћу и ја морати да се поверим неком грму, камену, или пању, кад већ пиће „Миланковић најбољи на свету“ људима одузима вољу да било шта даље слушају. Време је да се о Миланковићевом календару коначно каже истина, а ту истину може да каже само неко ко познаје Миланковићев календар, неко ко је израчунавао одступања Миланковићевог календара за свако поједино годиште његовог 900-тогодишњег циклуса; неко ко је тако доспео у просторе у којима други нису боравили, па је тако видео оно што други нису видели и сазнао нешто што је другима остало недоступно.

Сам Миланковић образлаже свој календар тако да га рачуна од Првог васељенског сабора, па ћемо и овде у приказивању одступања тог календара поћи од 326. године хришћанске ере као почетне године његовог 900-тогодишњег циклуса, уз његово интеркалационо правило: унутар векова преступна је свака четврта, а од секуларних само оне које подељене са 9 дају остатак 2 или 6.

Случајношћу, у прве 33 године Миланковићевог календара тече „урошевски“ уравнотежени ритам одступања: наизменично се смењују по две године журења, и две године кашњења. Кажем „случајношћу“, јер Миланковић у своје време није могао знати за уравнотежени, релативно уравнотежени и неуравнотежени ритам одступања календара, што је откривено тек последње године ХХ века. У прве 33 године ни једно годиште му не одступа ни пола дана, па овај календар има најбољи могући почетак, попут УРОША. Прва преступна му је 328. година хришћанске ере, трећа година његовог календара, због наслеђеног јулијанског правила „унутар векова свака четврта“.

Међутим, пошто није знао за потребу да понека преступна година дође као пета у односу на претходну преступну, убрзо је упропастио овај одличан почетак, па му се већ друге 33 године појављују одступања која надмашују пола дана, а у трећем опсегу од 33 године већ је добио и одступања од ¾ дана. Прво целодневно одступање добио је већ 178-ме, 182, 186. и 190. године свог првог 900-тогодишњег циклуса, дакле чак пре него и грегоријански календар. Ова прва 4 целодневна одступања су му негативна, у журењу су, па су зато и пролазна. Међутим, целодневна одступања која се појављују 355-те, 359, 363, 367. и 371-ве године су позитивна, у кашњењу , а то су већ трајна целодневна одступања која сваки календар воде у расход! Дакле, најбољи могући почетак, а онда и врло брзи крај! Очигледно, „секуларно штрпкање“ јулијанског календара уопште није никаква „реформа календара“, што важи и за све остале „реформаторе“ – Лилија, Лаланда, Лапласа, Медлера, Глазенапа, Станојевића, Недељковића, Мишковића, Селешникова, Славића. За све њих се слободно може рећи: узалуд труд.

Пошто је Миланковићев 900-тогодишњи циклус ипак превелик да би живци читалаца и штампарски поступак могли поднети да баш за свако годиште прикажемо његово одступање у секундама (мада сам их ја израчунао и имам их у својим радовима), ја ћу овде приказати само годишта са одступањима већим од целог дана, већим од 86400 секунди. Када су одступања негативна, у журењу, она су пролазна, протоком времена ће се смањивати и пасти испод целог дана; а кад су позитивна, у кашњењу, онда су трајна и представљају глогов колац за календар:

Троцифрени бројеви су редни бројеви годишта у циклусу од 900 година, а петоцифрени бројеви показују њихова одступања у секундама (минус је журење, а плус је кашњење):

178 - 96028 355 +88070 678 -104628 867 +87558
182 -93332 359 +90766 682 -101932 871 +90254
186 -90636 363 +93462 686 -99236
190 -87940 367 +96158 690 -96540
371 +98854 694 -93844
698 -91148
702 -88452

Извињавам се читаоцима овог форума што примењени програм не допушта да се табеле прикажу у свом изворном облику, него су колоне "сабијене".

Свако годиште у циклусу календара које одступа изнад пола дана је неисправно, и календар који то допушта једноставно – не ваља. Миланковићев календар у свом првом 900-тогодишњем циклусу одступа:

- изнад пола дана 164 пута,
- изнад ¾ дана 73 пута, од тога 42 пролазна и 31 трајно,
- изнад целог дана 18 пута, од чега 11 пута пролазно (негативни) и 7 пута трајно (позитивни).

У другом 900-тогодишњем циклусу има 19 целодневних одступања, од чега 10 пролазних а 9 трајних: 351, 355, 359, 361, 367, 371, 863, 867. и 871. Наравно, протоком времена трајна целодневна одступања би се само увећавала, а пристизала би и нова.

Грегоријански календар ће своје прво трајно целодневно одступање доживети 1284. године своје примене. Миланковићев календар, који је наручен да би заменио грегоријански, трајно целодневно одступање допушта већ 355. године своје примене, што значи да је несуђени реформатор чак лошији од онога кога је требало да реформише!

Све ове „игре без граница“ са реформисањем реформисаних реформатора су несврсисходне и некорисне. Просто представљају играчку за одрасле. Решење није ни у каквој „реформи“, него у новом календару, у календару новог доба, у календару чији се циклус заснива на најповољнијем астрономском циклусу, а редослед преступних година на начелу „испод пола дана“.

Знам да ће ово саопштење изазвати велике нелагодности код читалаца, и они ће реаговати различито. Они први, самосталнији и трезвенији, знаће да најбољи шахиста не мора да зна и да плива, и запитаће се где су им биле очи. Таквима упућујем умирујућу поруку: Не брините ни за Миланковића, ни за календар. Ту је календар УРОШ, Миланковићев настављач и осветник. Они други, који „нису од јуче“, покушаће да нађу утеху у замени тезе: неће размишљати о Миланковићевом календару, него о Миланковићевом оцењивачу, анонимном аматеру, човеку обичном и безопасном. Такав начин „расуђивања“ може да донесе само привид спокојства.

Ватрогасно друштво организује свечано пуштање у рад нове пумпе. Председник ватрогасног друштва даје знак за укључење пумпе. Вода никако да крене. Угледне званице и сви присутни упућују упитне погледе ка председнику. Један дечачић излази из масе, скаче у поток, вади камичак из цеви, и вода креће. Док присутни са симпатијама гледају дечака, постиђени председник примећује:

- Погледај како су му мокре ногавице, жутокљунац један.

Poslednja izmena:
„УРОШ“ – ТРАЈНO РЕШЕЊЕ КАЛЕНДАРА

Била два брата близанца. За рођендан, родитељи једном купили најсавременију играчку, све нешто са дугмићима, разнобојним сијалицама и звучним ефектима. И када су очекивали да се дете обрадује, оно се распекмезило: „Шта ће ми то! Шта да радим кад се поквари?“ Тако расуђује песимиста. Оном другом под јастук ставили измет од понија, а дете клинуло од среће: „Одлично! Чим је ту то, ни пони не може бити далеко! Где је мој коњић?“ Тако расуђује оптимиста.

Вршећи своје војничке послове, године 1986. обрео сам се међу граничарима. На једној ђаковичкој караули срео сам свог будућег љубимца, заштитног пса Апола. Његов водич ми је тада рекао да је Аполо „стар две године“. У команди на зиду сам видео шему са прегледом товарних коња и службених паса по караулама на којој је писало да је Аполо рођен 1982. године, дакле у тренутку нашег сусрета он је већ био стар четири године. Како је који младић одслуживао свој војни рок, тако је приликом предаје дужности свом наследнику преносио оно што су и њему рекли – да Аполо има две године. Године су пролазиле, младићи су се смењивали, а мој Аполо је једнако „имао две године“. И дошло је време замора. Аполо је све теже подносио одлазак у патролу. Пред крај живота граничари су га готово као бебу носили са задатка, али се мој другар „није давао“, једнако је био у „најбољим годинама“. Године 1994. као пензионер срео сам једног мајора ветеринарског лекара који ми је рекао да се управо вратио из Ђаковице где је вакцинисао граничарске псе. Наравно, обрадовао сам се помисливши на Апола, али сам се одмах и ујео за језик. Одговор је гласио: „Јуче сам му извршио еутаназију“. Нека мој велики пријатељ почива у миру. За све његове водиче он ће вечно имати две године!

У музеју водич прича посетиоцима: „Овај костур мамута стар је седам милиона и три године“. Када су га посетиоци зачуђено упитали како може са таквом тачношћу да зна старост тог костура, водич им је објаснио: „Ја сам се овде запослио пре три године, и тада су ми рекли да је овај костур стар седам милиона година“. Ни Аполови водичи ни музејски водич нису проверавали податке које су чули приликом пријема дужности, али за разлику од Аполових водича, музејски водич је бар уредно бројао године своје службе.

Ове причице сам испричао зато што ће се оне као лајтмотив провлачити кроз целу причу о „УРОШЕВОМ“ рођењу. Некада давно, пре много векова, неко је за календар рекао да је то „проблем који нема решења“. И као што су Аполови водичи механички преносили оно што су чули од својих претходника, тако су и астрономи, историчари, свештенство, а са њима и цео свет механички преносили оно што су чули од својих претходника – да је календар „проблем који нема решења“.

Календар „УРОШ“ је дело једног аматера!

Ми аматери смо свет за себе, и разликујемо се од људи који нису аматери. Ми имамо своје критеријуме, чврсте и строге. Нама чинови и титуле сами за себе не значе ништа, ми признајемо само резултат. Ми не маримо за признања, и навикли смо на ниподаштавања и подсмехе. Ми литературу нисмо читали да бисмо видели шта су други знали, него шта други – нису знали. Нас на делатност није покретала грамзивост, него радозналост; не похлепа, него лепота и задовољство; не жеља за зарадом, него жеља за резултатом и тачношћу. Наш циљ је да надмашимо оне који нису аматери, који кришом пребројавају новац, а изразе „аматер“ и „аматерски“ употребљавају у подругљивом значењу.

Зашто нови календар?

Зато што су досадашње календаре израђивали они који нису били аматери, па су им и резултати били баш такви – неаматерски! 7000 година човечанство решава проблем календара – без успеха. Ми аматери смо помислили: „Биће да у решавању проблема календара неаматери нису применили прави поступак“, и одлучили смо да узмемо ствар у своје руке. 7000 година астрономи су ишли стазом, на стази дукат, и нико да се сагне и подигне дукат. А онда је наишао један аматер, и рекао: „Људи, забога, погледајте – дукат!“ То је био сав „научни рад“ који је требало применити да би се после 7000 година коначно дошло до трајног решења календара!
Календар је први научни рад који је практично примењен у човековом свакодневном животу. Па ипак, у свим другим областима свога живота човек је постигао онолико колико му је то било могуће, осим у календару. Човек се израдом аутомобила бави тек један век; применом електротехнике тек један век; летовима у васиону тек пола века итд, али је у тим областима постигао оно што му је било могуће. Једино у календару, свом најстаријем научном делу, није ни изблиза постигао оно што му је било могуће. Да би човек произвео аутомобил, било је неопходно да претходно дође до више открића – течних горива, принципа мотора са унутрашњим сагоревањем, каучука, технолошких поступака у обради метала и др. Да би човек могао да гледа телевизију, било је такође неопходно да дође до више открића – радио-веза, оптичких и електронских решења, претварања светлосних ефеката у електронске вредности и др. Да би човек дошао до коначног и трајног решења календара, ту му није било потребно никакво претходно „откриће“, јер све што је у свемиру било на располагању мени на крају ХХ века када је „УРОШ“ рођен, било је на располагању и астрономима целог света од постанка људске врсте. Ту му није било потребно никакво помагало, опрема, прибор или техничко средство, па чак ни – гномон! Нажалост, људи су, попут Аполових водича, наслеђени став да је календар „проблем који нема решења“ примали здраво за готово и користили га као изговор за одустајање од трагања за коначним решењем и чак за његово занемаривање. Требало је да међу Аполовим водичима коначно неко почне да броји године! Да неко коначно на стази примети дукат. Да неко коначно постави право питање!

Ја сам календар „УРОШ“ израдио тек када сам потпуно одбацио сву дотадашњу календарску логику, сав дотадашњи начин размишљања о календару; тек када сам поступак израде календара окренуо наглавце! Ја сам календар „УРОШ“ израдио тако што сам по свим елементима календара тражио одговоре на потпуно друкчија питања него сви дотадашњи творци календара. Календар „УРОШ“ уопште и није људско дело, он је творевина свемира, васионе, космоса, природе, стварности! Ја сам после седам година аматерског и темељног бављења календараром дошао до три открића, на основу којих сам израдио календар „УРОШ“, који представља календар новог доба , за разлику од свих досадашњих календара старог доба који су представљали одговор на питање: „Колико одступају досадашњи календари, и шта на њима треба променити?“ , док је „УРОШ“ једноставно – очитан из свемира, не марећи за туђа одступања! Прелазимо на приказ ова три открића. Прелазимо на приказ „УРОШЕВОГ“ рођења. Прелазимо у ново доба календара.

(Следи наставак)

Poslednja izmena:
ПРВО ОТКРИЋЕ: КАКО СЕ ПРАВИ ИДЕАЛНО ТАЧАН КАЛЕНДАР

Календар је систем за мерење времена, систем за бројање дана, месеци и година у складу са појавама у васиони! Један дан у календару одражава један Земљин обрт око своје осе, средњи Сунчев дан, обрт од 360+360/365,242199074 угловних степени, што износи 360 степени 59` 8`` 19``` 49```` и траје 86400 секунди средњег Сунчевог времена. Једна година у календару одражава један Земљин опход око Сунца, тропску годину, четири годишња доба, 365,242199074 обрта, средња Сунчева дана, а што траје 31556926 секунди средњег Сунчевог времена. Да бисмо најприступачније објаснили шта је потребно да би календар могао да буде идеално тачан, послужићемо се следећим поступком. За тренутак ћемо напустити реални свет и преселити се у свет маште, свет замишљених и претпостављених вредности, у свет бајке. Када будемо видели како је у бајци све лако и згодно, лако ћемо схватити шта би требало тражити да би календар био идеално тачан. Па хајдемо у бајку.

Када би Земљин опход око Сунца, тропска година, трајао округло 365 обрта, средњих Сунчевих дана, календар би могао да буде идеално тачан: календарска година би имала 365 дана, и календар би се слагао са свемиром. Како би се навршио један Земљин опход око Сунца, тако би се навршило и 365 Земљиних обрта око своје осе. У тренутку навршавања једног опхода навршио би се и 365-ти обрт. Овде би сваке године постојала редовна самерљивост, и календар који би то опонашао и имао 365 дана у години био би идеално тачан сваке године. Када би Земљин опход трајао округло 366 дана, опет би календар могао да буде идеално тачан јер би и овде постојала редовна самерљивост сваке године: календарска година би имала округло 366 дана, и крај наше године у календару временски би се поклапао са крајем Земљиног опхода око Сунца сваке године. Па и када би Земљин опход трајао 365,5 дана, (тропска година са једним децималом), опет би календар могао да буде идеално тачан, али не више сваке године, него у циклусу од две године, од којих би једна била проста са 365, а друга преступна са 366 дана, што би у двогодишњем циклусу било укупно 731 дан. Како би се навршила два Земљина опхода око Сунца, тако би се навршиле и две године у нашем календару. Овде би постојала одложена самерљивост, и календар би могао да буде идеално тачан сваке друге године. Када би Земљин опход око Сунца трајао 365,25 дана, како то очекује и јулијански календар, (тропска година са два децимала), опет би календар могао да буде идеално тачан: календарски циклус би износио 4 године, од којих би три биле просте са 365, а једна преступна са 366 дана, што би износило укупно 1461 дан. Како би се навршила 4 Земљина опхода око Сунца, тако би се навршио и 1461 обрт око Земљине осе, и календар би био тачан сваке четврте године. Ако би тропска година трајала 365,125 дана, (тропска година са три децимала), циклус календара би износио 8 година, 7 простих и једна преступна, укупно 2921 дан. Како би се навршило 8 Земљиних опхода око Сунца, тако би се навршио и 2921 обрт, па би и овде постојала одложена самерљивост, и календар са 2921 даном у 8 година био би идеално тачан сваких 8 година. Тропска година од 365,2225 обрта (4 децимала) тражила би циклус календара од 400 година, 311 простих и 89 преступних, укупно 146089 дана. Како би Земља навршила 400 опхода око Сунца, тако би се навршило и 146089 обрта, па би и овде постојала одложена самерљивост, и календар са 146089 дана у 400 година био би идеално тачан сваких 400 година. Код трајања тропске године од 365,12345 обрта (пет децимала), циклус календара би износио 20000 година, 17531 проста и 2469 преступних, укупно 7302469 дана. И овде би постојала одложена самерљивост, и календар са 7302469 дана у 20000 година био би идеално тачан сваких 20000 година. Итд.

Шта је то што је заједничко свим овим случајевима? Које је то својство које се једнако провлачи кроз све ове примере? Цео број виших јединица календара завршава истовремено са целим бројем нижих јединица календара; цео број тропских година завршава истовремено са целим бројем средњих Сунчевих дана; цео број опхода завршава истовремено са целим бројем обрта; цео број година календарског циклуса завршава истовремено са целим бројем дана тог циклуса. Овде бисмо имали обострану целобројност опхода и обрта у васиони и обострану целобројност виших и нижих јединица календара у исто време! Дакле, за време боравка у бајци дошли смо до драгоценог сазнања, до открића: шта то треба тражити, чему тежити, чему стремити приликом израде идеално тачног календара. То је обострана целобројност виших и нижих јединица календара, обострана целобројност тропских година и средњих Сунчевих дана, обострана целобројност година и дана календарског циклуса.

Ово до сада није било познато! Излазимо из куће и полазимо у продавницу. Не знамо да ли ћемо у продавници наћи оно што нас интересује, али тачно знамо шта ћемо тражити, за разлику од случајева када смо ишли да разгледамо излоге, па ако нам се нешто случајно допадало, то смо и куповали. Сада тачно знамо шта тражимо!

Досадашњи творци календара за ово нису знали. Они су пред собом имали јулијански календар за који су знали да није тачан, и на спознаји одступања тог календара нудили су своје поправке и реформе. Необориви доказ да нису знали шта треба тражити су вредности које су нудили. Какве су то „вредности“, видећемо кад се будемо упознали са „УРОШЕМ“.

(Следи наставак)

ДРУГО ОТКРИЋЕ: НАЈПОВОЉНИЈИ АСТРОНОМСКИ ЦИКЛУС – ОСНОВА ЗА НАЈТАЧНИЈИ МОГУЋИ КАЛЕНДАРСКИ ЦИКЛУС

Из бајке се враћамо у стварност. Сада када коначно знамо шта треба да тражимо, крећемо у истраживање да видимо има ли обостране целобројности нижих и виших јединица календара, има ли и у стварности оно што је постојало у бајци. Седамо у васионски брод звани Земља и крећемо на пут у васиону по Земљиној орбити око Сунца. Гледамо кроз прозор, бројимо Земљине опходе и обрте и бележимо их. После сваког опхода Земље око Сунца бележимо број Земљиних обрта око њене поларне осе и израчунавамо за колико целобројна календарска година одступа у секундама годишње од ритма Земљиног опхођења око Сунца:

1 = 365,242199074 = -20926
2 = 730,484398148 = -41852
3 = 1095,726597222 = +23622
4 = 1460,968796296 = + 2696
5 = 1826,210995370 = -18230
6 = 2191,453194444 = -39156
7 = 2556,695393518 = +26318
8 = 2921,937592592 = + 5392
9 = 3287,179791666 = -15534
10 = 3652,421990740 = -36460
11 = 4017,664189814 = +29014
12 = 4382,906388888 = +8088
13 = 4748,148587962 = -12838
14 = 5113,390787037 = -33764
15 = 5478,632986111 = +31710
16 = 5843,875185185 = +10784
17 = 6209,117384259 = -10142
18 = 6574,359583333 = -31068
19 = 6939,601782407 = +34406
20 = 7304,843981481 = +13480
21 = 7670,086180555 = - 7446
22 = 8035,328379629 = - 28372
23 = 8400,570578703 = +37102
24 = 8765,812777777 = +16176
25 = 9131,054976851 = - 4750
26 = 9496,297175925 = - 25676
27 = 9861,539374999 = +39798
28 = 10226,781574073 = +18872
29 = 10592,023773148 = - 2054
30 = 10957,265972222 = - 22980
31 = 11322,508171296 = +42494
32 = 11687,750370370 = +21568
33 = 12052,992569444 = +642

Овде смо се уморили и прекинули путовање. Вратили смо се на Земљу и сакупљене податке смо распоредили по столу. Сада можемо на миру да анализирамо затечену стварност. Шта нам пада у очи? Одступања календара су у неким циклусима мања, а у неким већа. Некада су одступања у секундама петоцифрена, некада четвороцифрена, некада троцифрена. Да смо продужили „вожњу“, видели бисмо да могу да буду и двоцифрена, па чак и једноцифрена. Како да утврдимо када ће одступања бити мања, а када већа? Рангирајмо одступања од мањих ка већим, па ћемо видети у чему је решење проблема:

2222.JPG

(Левим кликом на табелу добићете увећање)

Приликом формирања ове табеле држали смо се критеријума што мањег одступања у секундама (друга колона с лева). Шта видимо из овога? Када је одступање мање, а када веће? Што је неки астрономски циклус опхода ближи целом броју обрта, одступање је мање, а уколико је удаљенији од целог броја, одступање је веће. Нажалост, ма колико дуго наша „вожња“ трајала, никада не бисмо постигли обострану целобројност опхода и обрта. У стварности нема бајке! Једноставно, васиона то не допушта, и то је разлог немогућности израде идеално тачног календара – непостојање обостране целобројности нижих и виших јединица календара. Дакле, преостаје нам следећи циљ – најтачнији могући календар; календар такве тачности чије одступање неће бити веће него што је то неизбежно, односно такав број опхода чији ће број обрта бити најприближнији целом броју! Значи, ако је астрономски циклус ближи целом броју обрта, он ће бити повољнија основа за календарски циклус. Што је астрономски циклус повољнији, то ће календарски циклус заснован на њему бити тачнији. Најтачнији могући календарски циклус се израђује на најповољнијем астрономском циклусу (НАЦ)! Системска грешка се смањује или чак одстрањује израчунавањем НАЦ.

(Следи наставак)

Poslednja izmena:
ТРЕЋЕ ОТКРИЋЕ: ИНТЕРКАЛАЦИОНО ПРАВИЛО „ИСПОД ПОЛА ДАНА“

Утврђивањем најтачнијег могућег календарског циклуса путем израчунавања најповољнијег астрономског циклуса решили смо само део проблема код израде најтачнијег могућег календара. Преостаје нам да обавимо кључни, суштински, најважнији и најтежи део посла код израде календара – утврђивање интеркалационог правила о редоследу простих и преступних година. Код утврђивања НАЦ видели смо да одлуку о томе доноси свемир, а не човек, и да човек само треба да научи да чита свемир и из њега препише најбољи могући календар. И код утврђивања интеркалационог правила свемир одлучује, а човек одабира. Ни интеркалационо правило не може бити људско дело!

Тачна вредност тропске године није целобројна (365,242199074), а година у календару из практичних разлога мора да буде само целобројна. Дакле, нема нам друге него да комбинујемо просте и преступне године. Када просте, а када преступне? Једноставно, питаћемо најбољег мајстора за израду календара – васиону, природу, стварност! Пратићемо опхођење Земље око Сунца циклус по циклус, и за сваки појединачни Земљин опход око Сунца пробаћемо обе могућности, да година буде проста, или преступна, па ћемо видети шта нам васиона каже, када проста, а када преступна. У наредној табели приказаћемо следеће рубрике: Бројеви у првој левој колони показују редни број Земљиног опхода око Сунца, односно редни број године у календару. У другој колони имамо две потколоне. Прва показује одступање у секундама ако би календарска година била проста, а друга ако би била преступна. Десна колона показује шта нам васиона препоручује – просту или преступну годину.

Интеркалација.JPG

(Левим кликом на табелу добићете увећање)

Од два понуђена одступања – журења (-) или кашњења (+) – увек бирамо мање, изражено у секундама. Тиме смо обезбедили нешто што до сада није било остварено ни у једном календару на свету – да одступање календара од васионе никад не достигне ни пола дана, увек само испод 43200 секунди. Редослед преступних година је 3, 7, 11, 15, 19, 23... Периодична грешка се смањује или чак отклања обезбеђењем да одступање никад не достигне пола дана. Из овога се види да одлуку о томе да ли ће година бити проста или преступна доноси васиона, а на нама је само да научимо да је читамо, и да из ње препишемо и најбољи могући календарски циклус, и најбоље могуће интеркалационо правило. „УРОШ“ садржи и једно и друго! Ми аматери смо овде били само поштари који су људима на Земљи донели писмо из васионе.

Дакле, календар „УРОШ“ као календар новог доба и коначно и трајно решење календара заснива се на следећим начелима:

- обострана целобројност,
- најповољнији астрономски циклус,
- никад ни пола дана.

И да коначно прикажемо „УРОША“ са свим његовим појединостима:

- календарски циклус 245808 дана у 673 године (510 простих и 163 преступне),
- средња календарска година 365,2421991084 дана, одступање тек на седмом децималу.
- системска грешка +0,00297 секунди годишње,
- периодична грешка први пут у историји календара потпуно одстрањена!

Зашто баш 245808 дана у 673 године? Једноставно, зато што је тако одлучила васиона! „УРОШ“ и није људско дело, него дело васионе, природе, стварности. Ево доказа: Тропска година траје 365,242199074 дана, а 673 Земљина опхода око Сунца трају 245807,99997684 Земљиних обрта око своје осе, што је број који сам до сада пронашао као најприближнији целом броју обрта, а њему најближи цео број је 245808 дана. Ето шта је одлучило да „УРОШЕВ“ циклус има 245808 дана у 673 године! „УРОШ“ не садржи никакве људске грешке, јер не садржи ни било какве људске одлуке. Све је већ одлучено у васиони, природи, а ја сам само очитао стање из васионе и „са неба“ преписао најтачнији могући календар!

Ни интеркалационо правило не може бити људска одлука, јер је и оно већ одређено у васиони, и у случају „УРОША“ преступне године имају следећи редослед:

Инт прав.JPG

После овога, на интеркалационом правилу било ког соларног календара неће бити могуће било шта „поправљати“.

До сада је понуђено више стотина „реформи“ календара, једна боља од друге, али ни једна од њих није „завршила посао“ и оставља простора за даља реформисања. За разлику од свих њих, „УРОШ“ је коначно и трајно решење календара; календар највеће могуће тачности коју теорија допушта; календар такве тачности чије одступање није веће него што је то неизбежно; календар први до идеала; календар после кога више ништа неће моћи да се „поправља“. „УРОШ“ је ослободилац човечанства од свих будућих проблема са календаром, и представља реформу која више неће моћи бити „реформисана“. „УРОШ“ је календар из бајке. Дословно.

За разлику од свих њих, „УРОШ“ је коначно и трајно решење календара; календар највеће могуће тачности коју теорија допушта; календар такве тачности чије одступање није веће него што је то неизбежно; календар први до идеала; календар после кога више ништа неће моћи да се „поправља“. „УРОШ“ је ослободилац човечанства од свих будућих проблема са календаром, и представља реформу која више неће моћи бити „реформисана“. „УРОШ“ је календар из бајке. Дословно.
Lepo je što si se trudio da sve to izračunaš ali zaključak je malo preteran.
Za početak dužina tropske godine se vremenom menja (ne znam odakle si uzeo vrednost ali mislim da se i trenutna već razlikuje od ove s kojom računaš). Isto važi i za dužinu dana. Tako da je i tvoj kalendar stvarno "astronomski" tačan samo u jednom periodu kao i svi ostali. Uz to ima i manu da je određivanje prestupne godine komplikovano, kao i druge mane trenutnog kalendara sa kojima se nisi ni bavio (broj dana po mesecima (tromesečjima i polugodištima), prvi dani u godini i mesecima se menjaju iz godine u godinu,...).

Lepo je što si se trudio da sve to izračunaš ali zaključak je malo preteran.
Za početak dužina tropske godine se vremenom menja (ne znam odakle si uzeo vrednost ali mislim da se i trenutna već razlikuje od ove s kojom računaš). Isto važi i za dužinu dana. Tako da je i tvoj kalendar stvarno "astronomski" tačan samo u jednom periodu kao i svi ostali. Uz to ima i manu da je određivanje prestupne godine komplikovano, kao i druge mane trenutnog kalendara sa kojima se nisi ni bavio (broj dana po mesecima (tromesečjima i polugodištima), prvi dani u godini i mesecima se menjaju iz godine u godinu,...).

Избор примењеног календара је више политичко питање, него "астрономско", и највероватније човечанство неће никада више прихватити било какву промену календара.

Али!

Људи су спринтерске трке мерили ручним штоперицама, па кад се показало да то допушта значајне људске (судијске) грешке, определили су се за електронско мерење где се тачност преноси из надлежности човека у надлежност рачунара, а изражава у стотинкама секунде.

Дакле, овде је људима важна стотинка секунде. А у 21. веку грегоријански календар само 2 пута - 2003. и 2007. г. - постиже задати циљ да му пролећна равнодневница пада на 21. март, а 98 пута пада у "погрешан датум", 20. март, од чега 20 пута чак на 19. март. На једној страни људи су "зацепили" за стотинку секунде, а на другој не маре за одступање од чак 2 дана.

Календар у коме сваком дневном и месечном датуму сваке године одговара увек исти недељни дан већ одавно постоји. То је етиопски календар, а ли то што му истом дневном и месечном датуму припада увек исти недељни дан није никаква "практична погодност" (што нас брига да ли ће Нова година почети у овај или онај недељни дан), а одступање од природе му је огромно, јер такав календар мора да има 364 дана, па сад видите колико му је одступање кад три године одступа 1 дан у журењу, а четврте године одступа 2 дана у журењу.

За вредност тропске године узео сам ону која се данас сматра за тачну, исту ону коју је и Миланковић узео за Трпковићев и свој календар - 365 дана, 5 часова, 48 минута и 46 секунди, или 31.556.926 секунди средњег Сунчевог времена, или 365,242199074 средња Сунчева дана.

Код календара је важно постићи циљ да одступање у односу на природу буде увек само испод пола дана, испод 43200 секунди, и уз обезбеђење тог услова евентуална промена дужине тропске године не може имати за последицу "нетачан календар". Инсистирање на променљивости трајања тропске године се пре користи као изговор да се изврда изјашњавање о понуђеним решењима, него као стварна препрека изради тачног календара.

Poslednja izmena:
За нас лаике је све ово мало теже за разумевање. Него, кажи ти мени који би данас датум био по јулијанском, грегоријанском, Миланковићевом и твом календару.

По грегоријанском календару данас је понедељак 4.3.2013. године. По јулијанском понедељак 19.2.2013. г.

По Миланковићевом и по "Урошу" не вреди говорити јер нису ступили на снагу и нису били у примени.

Начелно, "Урош" би тражио и промену почетка године, промену датума Нове године, која би почињала на дан пролећне равнодневнице, што и јесте најприроднији почетак године, са покретањем вегетације и буђењем природе. Тада би једној календарској години припадала 4 цела годишња доба - пролеће, лето, јесен и зима у целој и непрекинутој дужини, као што је то у персијском Хајјамовом календару. Наша данашња година почиње у тренутку кад се у васиони ништа значајно није догодило, јер је Цезар по савету Сосигена 46. године пре наше ере одлучио да година по његовом новом (јулијанском) календару почне 1.1. -45. г, јер је то био тренутак по критеријуму лунарног календара, који у соларним календарима нема значаја. Тај датум је пао на млади месец, на који се соларни календари не обазиру. Једино по персијском календару можете рећи "у зиму те и те године", јер по јулијанском и грегоријанском календару година има "две зиме" - од 1.1. до 20.3. једне године и од 22.12. до 31.12 исте те године.

Poslednja izmena:
НОВО ОЦЕЊИВАЊЕ ТАЧНОСТИ КАЛЕНДАРА

Професор Душан Славић је у „Галаксији“ већ објавио један овакав рад на тему одступања соларних календара. Ја сам после девет година аматерског и темељног бављења календарима дошао до нових сазнања о оцењивању тачности календара, па желим да их ставим на увид стручним круговима и јавности. Препоручујем читаоцима да буду спремни да се суоче са чињеницама које нису очекивали, на које нису навикли, које ће за њих представљати неугодно изненађење и показати им да су о неким питањима имали погрешно уверење.

До сада је тачност календара оцењивана по следећим мерилима:

- системска грешка,
- периодична грешка,
- број година после кога ће се накупити грешка од целог дана.

Примена ових мерила је основана и има своје оправдане разлоге. Међутим, запазио сам да овај метод оцењивања допушта два крупна приговора:

- непотпуност, и
- нетачност и неправедност.

Непотпуност се огледа у томе што календари имају више својстава него што се то до сада знало, па је њихово поређење на основу системске грешке, периодичне грешке и целодневног одступања било непотпуно и није пружало целовит увид у својства календара.

Нетачност се огледа у томе да досадашњи метод за утврђивање колико ће проћи година да се накупи грешка од целог дана није био сврсисходан и давао је погрешне резултате. Та нетачност производила је неправедност у рангирању појединих календара. Неправедност се даље огледала и у томе да системска грешка, чак и када је тачно утврђена, сама за себе није довољан показатељ вредности неког календара, и да допушта да се календар са мањом системском грешком унапред прогласи за „бољег“ од календара са већом системском грешком и када за то није било основа. На пример, „Миланковићев“ календар са системском грешком од +2 секунде годишње, Лапласов (+4,4), Славићев 500 (-17,2) и др. имају мању системску грешку од Хајјамовог (+19,45), али је неправедно, нетачно и крајње неопрезно рећи да су због тога ови календари „бољи“ од Хајјамовог. Тачност, квалитет, вредност и исправност неког календара је комплексна вредност, и може се утврдити тек после упоређивања више разних мерила за оцењивање укупне вредности календара.

Ја сам у оцењивање тачности (или одступања) неког календара увео потпуно нови поступак, који ми је омогућио да дођем до следећих открића:

А) Да поједина годишта унутар календарског циклуса имају различита одступања. Да нека одступају мање, нека више; да нека одступају у журењу, а нека у кашњењу; да нека одступају незнатно, а нека много, преко пола дана, ¾ дана, па чак и више од целог дана. То сазнање указало ми је на постојање крупних заблуда у досадашњем вредновању појединих календара.

Б) Да досадашњи метод утврђивања колико ће проћи година да се накупи грешка од целог дана није био сврсисходан, није водио правом циљу и ни мало није давао тачне резултате.

В) Да системска грешка неког календара представља израз одступања задње године циклуса, што до сада није било познато.

Г) Да одступање задње године циклуса садржи казнене секунде дотичног календара, о чему до сада није било говора у целокупној календарској литератури. Ове „казнене секунде“ су ми касније омогућиле неслућену далековидост, лакоћу и брзину у израчунавању одступања за било које годиште циклуса за више хиљада година унапред.

Образложићу ова моја нова сазнања.

А) Полазим од става да тропска година траје 365 дана 5 часова 48 минута и 46 секунди, односно 365,242199074 дана, односно 31556926 секунди; да проста календарска година од 365 дана има 31536000 секунди, а преступна са 366 дана има 31622400 секунди. Када је година проста, наш календар ће журити у односу на природу -20926 секунди, а када је преступна, касниће +65474 секунде. Једноставним сабирањем ових журења и кашњења добијамо за сваку поједину годину у календарском циклусу њено конкретно одступање.

Б) Постоји закључивање на основу претпоставки – нагађање, с једне стране, и закључивање на основу чињеница, са друге стране. Код досадашњег оцењивања одступања календара, астрономи су закључивали на основу претпоставки, нагађали. Замислите да сте добили задатак да претресете шиптарско село на илегално поседовање оружја, а ви претресете само последњу кућу у селу, и поднесете „извештај“. Оцену целог скупа донели сте на основу увида у само један елемент скупа. Тако су радили и досадашњи оцењивачи одступања календара, односно на основу одступања последње године циклуса дотичног календара. По таквом методу „оцењивања“ људи су сматрали да ће разни календари одступање од целог дана навршити после следећег броја година:

1.JPG

Овакав метод „оцењивања“ заснива се на ставу да дан има 86400 секунди које дељењем са секундама системске грешке дају број година после кога ће наводно тај календар одступити више од целог дана. Како смо видели, ни у једном календару овај метод не даје тачне резултате, и прави грубе грешке. Ово је било закључивање на основу претпоставки, нагађање. Ја сам у оцењивању одступања календара од природе применио потпуно друкчији поступак: оцењивање сваке поједине године циклуса, уместо само последње године циклуса. Тиме сам добио наочари које други нису имали, па сам кроз њих могао да видим оно што други нису видели, па сам тако сазнао оно што други нису. Уместо досадашњег закључивања на основу претпоставки, нагађања, ја сам закључивао на основу чињеница; уместо досадашњег оцењивања последње године циклуса, ја сам оцењивао сваку поједину годину циклуса; уместо оцењивања просечне вредности скупа, ја сам оцењивао сваки поједини елемент скупа.

В) Приликом утврђивања интеркалационог правила УРОШ („никад ни пола дана“), ја сам дошао до сазнања да системска грешка неког календара проистиче из одступања последње године циклуса тог календара. Ево како то изгледа у стварности:

2.JPG

Дакле, системска грешка једног календара је количник између „казнених секунди“, секунди одступања задње године циклуса и броја година тог циклуса. То до сада није било познато, јер нико није оцењивао сваку поједину годину циклуса. До сада је системска грешка добијана разликом средње календарске године и тропске године, што је такође тачан поступак за системску грешку, али не и за оцењивање одступања календара, за шта је било неопходно израчунавање одступања за сваку поједину годину циклуса.

Да објасним у чему се мој поступак разликује од досадашњих. До сада су људи пребројавали колико се пута системска грешка садржи у трајању средњег Сунчевог дана од 86400 секунди, и тако добијали одређене вредности. Било је то закључивање на основу претпоставки, нагађање. Међутим, применом новог метода оцењивања одступања календара од природе – израчунавањем одступања за сваку поједину годину циклуса – ја сам могао да видим оно што је другима остало недоступно: да није довољно оценити само просек, да разна годишта имају различита одступања. Досадашњи метод оцењивања видео је само просек, системску грешку целог циклуса, није запажао разлике између појединих годишта, уз „ударнике“ су се провлачили и „забушанти“, па су „одликаши“ били запостављани, а „понављачи“ награђивани. Слично поступа и Завод за статистику када каже да се у Србији „у просеку једе сарма“. Шта је конкретно на појединим трпезама, то Завод за статистику не занима. Трогодишњи унук и 57-могодишњи деда „у просеку“ имају по 30 година. Ето прилике да нам унуци брзо стасају, а дедови дуго остану млади. Мој метод оцењивања је учинио крај тој заблуди и
неправди. Помоћу њега ја сам видео да је грегоријански календар грешку од целог дана већ направио 203-ће године свог првог 400-тогодишњег циклуса, односно 1803. године хришћанске ере, а не како су људи до сада мислили закључујући на основу претпоставки после 3323 године; да „Миланковићев“ календар (Срби кажу „најбољи на свету“) више од целог дана одступа већ 178-ме године свог 900-тогодишњег циклуса. Грегоријански календар више од целог дана одступа 24 пута у 400 година; „Миланковићев“ 18 пута у 900 година; Трпковић чак 97 пута у 900 година (има исти циклус као „Миланковићев“, али му је нешто друкчије интеркалационо правило); Недељковић 55 пута у 2000 година (а човек израчунавао равнодневницу за 10000 година унапред). Славићев „календар 500“ који је створен да би поправио грегоријански календар, не само да задржава она Лилијева 24 одступања у 400 година, него им још додаје чак 36 целодневних одступања само у последњем, „корекционом“ петом веку, па у 500 година чак 60 пута одступа више од целог дана. У 500 година одступа више него Недељковић у 2000 година. Станојевић целодневно одступа 168 пута у 3200 година; Мишковић 253 пута у 3600 година и Лаплас 373 пута у 4000 година. Ето како је вршена „реформа“ календара. А сви ти календари имају мању системску грешку од грегоријанског. Недељковић, Станојевић, Мишковић и Лаплас са својим циклусима од 2000, 3200, 3600 и 4000 година само умножавају грегоријански 400-тогодишњи циклус. Свако од њих понавља сва одступања свог претходника, и још им додаје нова, све већа и већа.
Сви ови аутори су очекивали да ће јулијански календар реформисати „секуларним штрпкањем“, изостављањем преступних у годинама које навршавају векове. Нажалост, и они допуштају одступања већа од целог дана, и то још у својим првим циклусима.

(Следи наставак)

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    63,1 KB · Pregleda: 1
Г) Следећа моја новина у оцењивању одступања календара је мерило казнене секунде, што до сада нико није помињао. О чему се ради? У коњичком препонашком спорту такмичар настоји да трку заврши са што мањим бројем „казнених поена“. Код календара, ти „казнени поени“ су секунде одступања задње године циклуса, које се преносе у нови циклус као „додатна казна“. Први циклус неког календара почиње од „нуле“, а завршава казненим секундама – одступањем у секундама задње године циклуса. Када се пређе у наредни циклус, он више не почиње од „нуле“, него од конкретних „казнених секунди“ из претходног циклуса. Сваки наредни циклус почиње од умношка казнених секунди свих претходних циклуса! Казнене секунде календара које разматрамо приказане су у претходној табели у рубрици „Секунде одступања задње године циклуса“. За сваки календар пожељно је да има што мање казнених секунди у што већем циклусу. Познавањем правила казнених секунди можемо већ првим погледом на циклус одмах препознати годиште у коме ће доћи прво целодневно одступање. Ако су казнене секунде негативне, то ће бити годиште са највећим журењем, а ако су позитивне, биће то годиште са највећим кашњењем.

Тек ово мерило казнених секунди најбоље показује где је место новом календару УРОШ међу осталим календарима. Док „Миланковићев“ календар одступа 2 секунде сваке године, дотле УРОШУ за одступање од 2 секунде треба читав циклус од 673 године! Следећи најбољи календар, Медлеров, ће после 23683 године достићи одступање од целог дана, док ће УРОШ тада још увек одступати испод пола дана.

Досадашњим мерилима за оцењивање одступања календара ја сам додао још 4:

- целобројност обрта из астрономског циклуса,
- казнене секунде,
- број целодневних одступања у првом циклусу и
- прво годиште са трајним целодневним одступањем ако их нема у првом циклусу.

Тек уз сва ова мерила можемо стећи целовит увид у праве вредности неког календара. Наредна табела показује упоредни преглед разних календара по свим овим мерилима. Са њима ја упоређујем УРОША. Ако бисте ме оптужили да сам наводно „бирао слабиће не бих ли уз њих обезбедио бољи пласман за УРОША“, погледајте и сами: то је светска репрезентација, то је најбоље што је свет имао од када постоје календари!

Календари су одозго на доле поређани по „годинама рођења“. У најнижем реду под називом „Идеал“ приказане су вредности које би имао замишљени непостојећи идеални календар; вредности којима је требало тежити приликом израде сваког календара. Што мање одступање од ових вредности, то тачнији календар.

3.jpg

И на крају да прикажемо шта се тражи од појединих рубрика из ове табеле, јер је ово први случај у целокупној светској календарској литератури да се календари пореде по овим новим својствима:

- Средња календарска година. Циљ је достићи идеал од 365,242199074 дана. Ко то не успе, следећи циљ је што мање одступање од ове вредности.
- Системска грешка. Идеал је „нула“, да грешке уопште нема. Следећи циљ је број што ближи нули. Погледајте УРОША.
- Периодична грешка. Идеал је „1,00“, што значи да пролећна равнодневница увек пада у исти датум, у „један нула нула датума“. Да будемо сликовити: творац календара је артиљерац који из топа гађа циљ величине један километар на даљини од 365 километара. Где год зрно падне унутар тог километра, то је погодак, а све ван тога је промашај. Циљ је да сваки хитац падне унутар тог километра. Тај циљ до сада нико није остварио. Најближи су му Хајјам, Медлер и Славић. Следећи циљ је што мање одступање од „1,00“; да добијена вредност што мање надмашује „1,00“. Међутим, код УРОША се овде први пут појављује број мањи од 1! УРОШ је не само достигао „1,00“, него га чак и надмашио! Према интеркалационом правилу УРОШ „никад ни пола дана“, највеће одступање је у 64-тој години циклуса: +43136 секунди, што значи да до одступања од пола дана (43200 секунди) има још „слободног простора“ 64 секунде, а то значи да би УРОШ могао још више да одступи него што већ одступа, па да опет не наруши правило „никад ни пола дана“. Баш за тих 64 секунде „форе“ он надмашује 1,00.
- Целобројност обрта астрономског циклуса. Ово је кључно својство сваког календара! Овде се пресуђује о тачности, квалитету и исправности неког календара. Овде се решава судбина једног календара. Идеал је цео број обрта у целом броју опхода, обострана целобројност. Погледајте УРОША. Све његове предности из свих других рубрика само происходе из његове предности из ове рубрике. Овде је УРОШ „добио своју Колубарску битку“; овде је „пробио Солунски фронт“; овде је УРОШ завршио посао! Његов календарски циклус од 673 године са 245808 дана само следи „одлуку“ васионе да 673 тропске године трају колико и 245807,99997684 средња Сунчева дана, што је број најприближнији целом , па отуда и његова најмања системска грешка, најмање казнених секунди, најмање одступање од природе и највећа тачност.
- Казнене секунде. Ово је такође новина у оцењивању календара. Идеал је да таквих казнених секунди уопште нема. Следећи циљ је што мање казнених секунди у што већем циклусу; што мањи дељеник који би са што већим делиоцем дао што мањи количник – системску грешку. Погледајте УРОША.
- Број целодневних одступања у првом циклусу. И ово је новина. Идеал је да их уопште нема. Календари са кратким циклусима (јулијански, Хајјам, Медлер, Славић „62“, Славић „124“) тај циљ и постижу.
- Прво трајно целодневно одступање. Овде је до сада било највише погрешних уверења, па ће сада бити и највише разочарења. Многи за које смо мислили да су „маратонци“, испали су спринтери кратког даха. Једино УРОШ овде достиже идеал.

Наутилус:

"Жељко Филиповићу, ако сам добро схватио, тврдиш да си израдио најсавршенији календар тј. идеално тачан и да си отклонио неке грешке за које се мислило да су неотклоњиве. Знаш ли ти шта си написао (чудим се да нико није коментарисао)? Колико знам, најбољи календар до сада је Миланковићев и од кога не може бити тачнији, барем како се тврди. Е сад, или ти ниси ни чуо за тај календар (у шта не верујем) па си онда тотално аматер, или си урадио уистину бољи календар (опет не верујем) што би било генијално дело. Јавља се једна нелогичност: ако је тако, ако је тај твој календар такав као што кажеш, дакле ипак бољи од Миланковићевог, како то да је остао незапажен?! Како то да се није огласила Академија наука, Универзитет, астрономска друштва и други? Како то, Жељко Филиповићу?

ЕПИЛОГ: "Проблем је што је рад писан ћирилицом"!

ЕПИЛОГ

„Професионалци и аматери! Вични – невични, дорасли – недорасли, способни – неспособни“.

Један пословни човек се рекламира на телевизији:

- Ха! Када ја кренем на посао, ту престаје ентузијазам. Ја радим професионално!

Тај несрећник мисли да је ентузијазам нешто ружно, па се још хвали што код њега нема ентузијазма. Ја сам тада помислио: Тамо где престаје ентузијазам, ту почиње ошљарење, па и професионално. Нарочито професионално!

Ми аматери који смо се определили да се бавимо хронологијом и календарима сами себи смо доделили судбину да немамо заинтересоване саговорнике за ову област. Зашто? Зато што ова област нема своје стручњаке. Стручњаци из разних области су се на тренутак осврнули на календар, направили излет у област календара када им је то било потребно. Хронологија је најнеомиљенија научна област. Њоме су се људи бавили само онолико колико су баш морали, колико баш нису могли да избегну. Хронологија је област у којој се тешко сналазе људи из свих струка, што они и не крију и што поштено признају. Не постоје квалификовани познаваоци ове теме, а људи се боје онога што им је непознато. Календар је одавно проглашен за „проблем који нема решења“, и то је људе одбијало од упуштања у бављење овом темом.

Ко су „познаваоци календара“? По чему се такви људи могу „препознати“? Да ли по школама које су завршили? Да ли по професији којом се баве? Да ли по руководећем положају на коме се налазе? Да ли по брачном стању? Да ли по боји очију, крвној групи, броју ципела, спрату на коме станују? Не, не и не. Када су у питању познаваоци календара, ја људе делим у три групе:

У прву, најбројнију групу, спадају људи који се у животу нису бавили календаром и који нису познаваоци календара. У другу, знатно мању групу, спадају људи који су имали воље и интересовања да понешто прочитају о календарима; којима су позната основна својства календара; који знају да разликују врсте календара и који би умели да поређају по тачности одређене календаре. То су познаваоци календарске литературе, то још нису познаваоци календара. Људи који су дипломирали на студијама астрономије, историје и богословије о календару су учили једну до две странице, колико и људи из било које друге струке. Астрономи, историчари, свештенство и сви образовани људи сами по себи још нису познаваоци календара!

У трећу, најмалобројнију групу, спадају прави изузеци – познаваоци календара коначно. То су они ретки и тихи људи који су се лично бавили календаром; који су сами пребројавали, израчунавали, упоређивали, изводили статистичку анализу и утврђивали податке од значаја за оцењивање досадашњих и израду нових календара. А такве можете наћи једино међу – аматерима! Људима којима се обично ругамо што се без материјалне користи баве својим хобијима. Наравно, напредним аматерима, људима који нису прихватали здраво за готово туђе ставове о „нерешивости календара“. Један од таквих је после 7 година учења, рада и стваралаштва на свет донео УРОША, календар каквог до сада нисмо сретали. По природи ствари, требало би да неко од стручњака да оцену тог новог дела и предочи је јавности. Шта вреди широким слојевима становништва говорити о „системској и периодичној грешци календара“? Колико људи уопште имају представу о тим својствима, и колико им је уопште познатао и само постојање тих особина календара? Оцену о УРОШУ треба да донесу једино стручњаци, квалификовани познаваоци календара. Има ли их? Је ли мајка родила јунака да УРОШУ на мегдан изађе? До сада се нису огласили. Обавештења о УРОШУ послао сам на следеће адресе:

- 19.1.2001. г. Руском центру за науку и културу у Београду, јер су после Срба Руси постигли највеће успехе у изради календара. Одговор – ћутање.
- 18.4.2001. г. Природно-математичком одељењу САНУ и секретару Одељења академику Зорану Максимовићу лично. Сматрао сам да би бар ова установа била заинтересована да се у нашем народу појави резултат који надилази сва досадашња светска решења. Послао сам им комплетан рад, са свим прорачунима и показатељима. Одговор – ћутање.
- 22.2.2002. г. редакцији „Српског астрономског журнала“ који излази на енглеском језику, са седиштем у Београду. Одговор – ћутање.
- 11.4.2002. г. Српској православној цркви преко владике бачког Иринеја Буловића. Одговор – ћутање.
- 15.4.2002. г. београдском надбискупу Станиславу Хочевару, јер је из Ватикана у свет кренуо грегоријански календар. Одговор – ћутање.
- 18.10.2002. Амбасади Италије у Београду на италијанском језику, јер ипак је Италија свету дала данашњи грегоријански календар. Одговор – ћутање.
- 31.1.2003. г. Српској православној цркви поново, преко владике нишког Иринеја Гавриловића. Владика је после нашег разговора био чак прилично расположен. Потапшао ме је по рамену и рекао: „Добро је, Филипе, о овоме ћу обавестити Синод“. Одговор – ћутање.
- 7.2.2003. г. поново Српској академији наука и уметности преко тадашњег генералног секретара. Послао сам им и примерак „Унус мундуса“ у коме је објављен УРОШ. Одговор – ћутање.
- Октобра 2004. г. редакцији новосадског часописа „Астрономија“. Ови коначно одговарају: „Проблем је што је рад писан на ћирилици!“ После овога сам се ућутао и одустао од даљег обавештавања људи о УРОШУ. Касније су се предомислили и прихватили да рад објаве на свом сајту, али у – латиничној транслитерацији. Куд се тога нисам раније сетио! Дотле сам писао „старомодним етрурским“ словима која су Срби већ заборавили!

Овде на једној страни имамо резултат – УРОША, а на другој страни избегавање суочавања са резултатом и ћутање...

Иде човек улицом и види: седмогодишњи дечак носи терет од 200 килограма и обрће га око прста. Човек протрља очи – стварно седмогодишњак. Опет протрља очи – стварно терет од 200 килограма. Опет протрља очи – стварно га обрће око прста. Збуњен пође кући. На улазу у кућу размишља да ли да о томе обавести укућане, или не. Уплаши се да му неће веровати, или да ће чак посумњати да је...И одлучи да не говори. Да ћути. Још увек ћути...

Цифре су на мојој страни. Астрономија и математика су на мојој страни. Васиона и природа су на мојој страни. Нису на мојој страни људи из разлога психосоцијалне природе. Русија, Ватикан и Италија презиру српска решења. Срби презиру српска слова. Ту цифре не помажу. Ту је и васиона немоћна.

И оцењивачи су на оцењивању!

Ми аматери и даље остајемо радознали.

Жељко Филиповић.

(Завршно поглавље моје књиге "Историја календара")

Poslednja izmena:
Pošto vidim da se trudite, dopustite mi da vam dam par predloga.
Ljudi teško prate podatke koji su prezentovani tabelarno - prebacite podatke na grafik, gde bi ste različitim bojama prikazali trenutna odstupanja različitih kalendara u toku određenog vremenskog perioda.
I dodajte još jedan grafik za kumulativnu grešku.
Pošto ste već izvršili sve potrebne proračuve biće vam potrebno pet minuta u MATLAB-u ili Excel-u da nacrtate odgovarajuće grafike.
Mislim da bi vas tada bolje razumeli.

Drugo, ako časopis izlazi na latinici, zaista ne vidim razloga da se ljutite što prave problem oko ćirilice. Ako im pošaljete tekst na ćirilici oni moraju da gube vreme i rade prelom strane iznova.
Svaki časopis ima svoj obrazac za članke, koji autori članak moraju da ispoštuju, u suprotnom niko neće ni pročitati članak - odbiće ga u startu.

Moram priznati da me vrlo iznenađuje lista instutucija i ljudi kojima ste slali svoj rad. Ne shvatam bog čega ste očekivali bilo kakav odgovor.
Jedino mesto sa vaše liste na koje ste trebali rad poslati je časopis "Astronomija" i oni su vam izašli u susret.

Sad, ako ćete da pravite problem oko pisma... to je već druga stvar.

E, da... u kom broju časopisa "Astronomija" je objavljen vaš članak?

E, da... u kom broju časopisa "Astronomija" je objavljen vaš članak?

1) Ко је уопште рекао да је чланак објављен "у часопису 'Астрономија'"? Рекао сам да је објављен на сајту:

http://static.astronomija.co.rs/kalendar/uros/uros.htm

2) Што се тиче "прављења проблема око писма", бојим се да упирете у погрешн утачку и гурате у погрешном смеру. Бојим се да оптужујете жртву!

Ја нисам ћирилични текст послао ни Американцима, ни Ескимима, него људима који су се на ћирилици и описменили!

Срби у Канади имају сајт на ћирилици ("Васељенска ТВ"), Срби у Аустрији имају сајт на ћирилици ("СПОЈИ"), а неки међу Србима у Новом Саду данас ћирилицу називају фашистичким писмом!

1) Ко је уопште рекао да је чланак објављен "у часопису 'Астрономија'"? Рекао сам да је објављен на сајту:

http://static.astronomija.co.rs/kalendar/uros/uros.htm
Kako se časopis "Astronomija", tj. sada se zove "Astronomski magazin", objavljuje elektronski pretpostavio sam da su ga objavili u okviru časopisa.
Pogrešna pretpostavka.

2) Што се тиче "прављења проблема око писма", бојим се да упирете у погрешн утачку и гурате у погрешном смеру. Бојим се да оптужујете жртву!

Ја нисам ћирилични текст послао ни Американцима, ни Ескимима, него људима који су се на ћирилици и описменили!

Срби у Канади имају сајт на ћирилици ("Васељенска ТВ"), Срби у Аустрији имају сајт на ћирилици ("СПОЈИ"), а неки међу Србима у Новом Саду данас ћирилицу називају фашистичким писмом!
E, pa ako ćete da izigravate nekakvu žrtvu i mučenika, onda mi je posve jasno u čemu je problem.
Ja sam vam lepo objasnio situaciju i dao konstruktivne predloge.
Kako ćete dalje na vama je... samo, nešto mislim, gre'ota da propadne devetogodišnji trud i toliki račun, jer terate mak na konac.
Malo više skromnosti i malo više uzdanja u svoj račun, a malo manje gordosti i malo manje želje da za vas važe posebna pravila će vas daleko odvesti.

E, pa ako ćete da izigravate nekakvu žrtvu i mučenika, onda mi je posve jasno u čemu je problem.
Kako ćete dalje na vama je... samo, nešto mislim, gre'ota da propadne devetogodišnji trud i toliki račun, jer terate mak na konac.
Malo više skromnosti i malo više uzdanja u svoj račun, a malo manje gordosti i malo manje želje da za vas važe posebna pravila će vas daleko odvesti.

Одавно више нема "даље". Објављивањем готово свих мојих радова 2005. године (два необјављена - каква не постоје у светским размерама - сам поклонио Архиву САНУ, и добио писмену захвалницу директора Архива професора Василија Крестића), ја сам престао да се бавим календаром. Њиме сам се бавио у периоду када сам био пензионер, а још нисам имао унучиће, па сам, попут "момка", могао да се бавим и хобијем. У међувремену мени су рођена четири унучета, и од тада више нисам докон, па ме осим унучића ништа друго и не интересује.

Период бављења календаром ми је остао у пријатној успомени, али рођење унучића је све то надмашило. Захваљујем домаћинима овог форума што су ми омогућили да отворим ову тему, што сам учинио на позив једног учесника са једне друге теме. Ја сâм, о томе сам одавно престао и да размишљам.

Није никаква "гре'ота да пропадне деветогодишњи труд" (заправо једанаестогодишњи). Гре'ота би било да ми промакне одрастање мојих унучића, које и вама желим.

Што се календара тиче, као и све на свету, биће онако како Американац каже, и ту било чији резултати немају никаквог значаја.

Drugo, ako časopis izlazi na latinici, zaista ne vidim razloga da se ljutite što prave problem oko ćirilice. Ako im pošaljete tekst na ćirilici oni moraju da gube vreme i rade prelom strane iznova.
Svaki časopis ima svoj obrazac za članke, koji autori članak moraju da ispoštuju, u suprotnom niko neće ni pročitati članak - odbiće ga u startu.

Moram priznati da me vrlo iznenađuje lista instutucija i ljudi kojima ste slali svoj rad. Ne shvatam bog čega ste očekivali bilo kakav odgovor.
Jedino mesto sa vaše liste na koje ste trebali rad poslati je časopis "Astronomija" i oni su vam izašli u susret.

Ево како размишља... да не кажем због модерације какав, Србин. Зар су за тебе нормална таква правила? Зар је за тебе нормално да врхунске научне институције у Србији игноришу српске радове од светског значаја? Зар је нормално да рад изађе на хрватском писму и самим тим припадне хрватској баштини? Жељко, није требало да пристанеш на тај компромис... на тој нагодби. И измењени наслов књиге је омаловажавајући (по вредност књиге а самим тим и аутора). Јер, једно је историја календара, а сасвим друго израда најсавршенијег календара!.

Зар је за тебе нормално да врхунске научне институције у Србији игноришу српске радове од светског значаја? Зар је нормално да рад изађе на хрватском писму и самим тим припадне хрватској баштини? Жељко, није требало да пристанеш на тај компромис... на тој нагодби. И измењени наслов књиге је омаловажавајући (по вредност књиге а самим тим и аутора). Јер, једно је историја календара, а сасвим друго израда најсавршенијег календара!.

Потпуно се слажем са Вама у свим примедбама. И нисам "пристао", него сам био стављен пред свршен чин самовољним "исправљањем" ауторовог писма. Одједном сам угледао већ објављен чланак, а немам могућности да бришем туђе сајтове.

Не сметају мени "Хрвати", него баш Срби који би по природи своје професије и свог положаја требало да се изјасне о понуђеним вредностима, а који су изврдали да то учине. Ни системска грешка од +0,0029 секунди годишње није им била довољан повод да се изјасне. Зашто је, једноставно, нису оповргли, па чак и исмејали? Зашто нису искористили прилику да спасу народ од једног - шарлатана? Народ би им био захвалан.

Poslednja izmena:
ОДСТУПАЊЕ СЛАВИЋЕВОГ "КАЛЕНДАРА 500"

Критичари мојих решења међу читаоцима овог сајта помињу "кумулативну грешку" и "променљивост трајања тропске године".

У мом чланку "Ново оцењивање тачности календара" приказао сам да досадашњи метод израчунавања кумулативне грешке није био сврсисходан и ни у једном календару није давао тачне резултате.

Што се тиче "променљивости трајања тропске године", најбољи математички приказ те појаве дао је професор Душан Славић, а баш његов "Календар 500" садржи највеће неопрезности и огромне грешке. Ево мог приказа одступања Славићевог "Календара 500":

СЛАВИЋЕВ „КАЛЕНДАР 500“

Заблуда о Миланковићевом календару је свенародна тековина. Овде су сви одреда „акционари“, без обзира да ли су познаваоци календарске проблематике, или нису; да ли су се бавили календаром, или нису. Постоји један узак круг људи који су познаваоци календарске литературе и који знају за постојање „Календара 500“, чији је творац професор Душан Славић.

Одговорно и без икакве ограде тврдим да су највећи познаваоци календарске проблематике у нашем народу били и остали Максим Трпковић и др Душан Славић. Они су били не само успешни корисници календарске литературе, него су се и лично бавили решавањем календарских проблема. Поред широког познавања општих прилика у области календара и тачних сазнања о суштини проблема у затеченим календарима код разних народа кроз историју, они су смело износили и своје визије решавања календарских проблема и нудили своја решења. То им је било могуће зато што су се и лично бавили календарима, што су сами пребројавали, израчунавали, упоређивали, изводили статистичку анализу и утврђивали податке од значаја за оцењивање дотадашњих календара и сагледавање њихових недостатака.

Професор Душан Славић је први у нашој средини почео да користи компјутер у бављењу календарским проблемима. Његова израчунавања одступања разних календара су дело светског значаја, и по мом мишљењу представљају највреднију тековину из области календара у нашем народу, и ту, у том делу наше мајке треба да траже надахнуће за своје приче за лаку ноћ. Признајем, када сам као аматер, љубитељ историјске литературе, у пензионерским данима постепено сужавао своје интересовање на област календара, Милутин Миланковић ми је представљао подстицај и охрабрење, док ме је Душан Славић – уплашио. Тако далеки и недостижни су ми тада изгледали његови календарски рачуни, да сам на тренутак устукнуо. Па ипак, после 10 година аматерског и темељног бављења календарима дошао сам у ситуацију да и на дела тог човека могу да гледам смирено и без страха. Професор Душан Славић је имао своје области интересовања, којима је узгред придружио и календар. Једноставно, човек је имао таква знања из математике и астрономије да је било сасвим логично и оправдано да своју радозналост и интересовање пренесе и на терен календара.

Током мог рада на УРОШУ ја сам стекао таква искуства да сам могао критички да се осврнем и на дела најзначајнијих људи у области календара. Овде ћу изнети моју оцену одступања Славићевог „календара 500“, заправо соларног календара који је професор Славић израдио 1982. године и који је приказао као једну могућност реформе јулијанског и грегоријанског календара. Тај календар је имао циклус од 182621 дан у 500 година, средњу календарску годину од 365,2420 дана, а интеркалационо правило му се заснивало на формули 365 + ¼ - 1/100 + 1/500. Казнене секунде овог календара – секунде одступања задње године циклуса – су негативне. Последње, петстото годиште циклуса има одступање у журењу -8600 секунди, па је системска грешка овог календара -8600 : 500 = -17,2 секунди годишње. За разлику од Миланковићевог календара, коме су казнене секунде позитивне, у кашњењу (последње, 900-то годиште одступа +1800 секунди), и коме су због тога прва целодневна негативна одступања из 178-мог, 182, 186. и 190-тог годишта пролазна, протоком времена ће се смањивати за по 1800 секунди на 900 година, код Славићевог „календара 500“ казнене секунде су негативне, у журењу, па ће свако негативно целодневно одступање одмах бити трајно и протоком времена се само увећавати за по 8600 секунди на 500 година, а пристизаће и нова! Славић је своју „поправку“ грегоријанског календара засновао на додавању још једног века, „корекционог“ петог века на Лилијев 400-тогодишњи циклус, али је све изведено тако неспретно да пре представља корак у назад, него „поправку“ грегоријанског календара. Боље је било не дирати грегоријански календар, него га на овакав начин „поправљати“. Дајем упоредни преглед процената неисправних година (са одступањима већим од пола дана) за Славићев и грегоријански календар:

1.JPG

што значи да је код Славића 46% годишта неисправно, а у грегоријанском календару 36,75%. Само Славићев „корекциони“ пети век садржи чак 36 трајних целодневних одступања, што је више него у целом циклусу грегоријанског календара, па се и овде понавља случај из Миланковићевог календара да је реформатор лошији од онога кога треба да реформише. Уместо да поправи грегоријански календар, „Славић 500“ га је само непотребно покварио. Прво, задржава сва затечена Лилијева одступања из 400-тогодишњег циклуса, што показује колико је ту било „реформе“. Друго, у свом „корекционом“ петом веку допушта много већи број одступања него што је Лилио допустио у целом свом циклусу од 400 година, па ко овде кога треба да „реформише“? И треће, Славић Лилијева 24 пролазна целодневна одступања претвара одмах у трајна, и још им додаје нова. Једино што је Славић успео да учини је снижење системске грешке: са +26 на -17,2 секунде годишње, али баш то најбоље показује да само снижење системске грешке није суштина реформе, него снижење или чак отклањање периодичне грешке. Највећу неопрезност Славић је допустио када је Лилијеву 400-ту, завршну годину циклуса ванредно учинио простом, чиме је и иначе велико Лилијево журење из 399-те године само додатно увећао. Ево како је изгледала Лилијева завршница пре него што је Славић приступио њеној „реформи“:

2.JPG

Одавде Славић наставља свој „корекциони“ пети век тако што Лилијеву 400-ту годину ванредно претвара у просту, и изазива стрмоглав:

3.JPG

Овде је Славић изређао чак 7 узастопних простих година без преступне и тиме потпуно упропастио читав посао реформисања. После овако тешког нарушавања одступања календара, требало би да му 404-та и 405-та година узастопно буду преступне, па да како-тако под тепих ћушне штету коју је несвесно направио својом „реформом“. Од Славићеве 369-451-ве године ни једно годиште му није исправно, сва су са одступањима већим од пола дана, а у свом „корекционом“ петом веку има само 18 исправних година, а чак 82 (од 100) му одступају изнад пола, ¾ и целог дана. Славић допушта да му 4 пута по три узастопне године одступају изнад целог дана, као и 8 пута по две узастопне године. Славић свој циклус завршава са 500-том годином на којој је одступање -8600 секунди. Да је штогод знао за начело НАЦ, откривено тек 2000-те године, циклус би „довукао“ до 512-те године, на којој је одступање -512 секунди и системска грешка од -1 секунде, мања него код Миланковића! Ово је највећи доказ да ни најугледнији познаваоци календара нису знали за начело НАЦ. Бар такви стручњаци какви су Миланковић и Славић не би пропустили прилику да постигну још боље резултате него што су их већ постигли, само да су знали за постојање такве могућности!

После овако озбиљних примедби на „Календар 500“, готово је неизбежно да изнесем преглед одступања овог календара бар за његов „корекциони“ пети век. Тако ће свако моћи да провери основаност мојих примедби. Првих 399 година Славићевог „Календара 500“ су исте као и у грегоријанском календару, а 400-та година је ванредно проста:

4.jpg

Оно што творац овог календара нипошто није смео да допусти је, када су му већ сва целодневна одступања у журењу, негативна, да му циклус заврши такође са журењем, да му казнене секунде буду негативне, чиме је сва целодневна одступања учинио трајним. Протоком времена број целодневних одступања би се нагло увећавао, а и већ затечена одступања би се још више увећавала. У другом 500-тогодишњем циклусу било би укупно 83 целодневна одступања, а у трећем циклусу било би их 101.

Највеће одступање првог циклуса грегоријанског календара је 303-ће годиште са -119778 секунди. Пошто су казнене секунде овог календара позитивне, протоком времена негативно одступање 303-ћег годишта ће се „разблаживати“, „отапати“ и пасти испод целог дана. После петог циклуса (2000 година) износиће -78178 секунди. Код Славића је обрнут случај. Његово највеће одступање је у 403-ћем годишту: -138778 секунди, и протоком времена ће се само увећавати. После 4 циклуса (2000 година) износиће -164578 секунди, безмало два дана журења! После оваквих „реформи“, грегоријански календар нам делује чак симпатично, и дође нам да замолимо „реформаторе“ да га поштеде. Наравно, ово нипошто не значи да сам ја „поборник“ грегоријанског календара. Напротив! Шта ја мислим о грегоријанском календару изнећу у поглављу „Будућност грегоријанског календара“. Тамо ћете моћи видети његове „отиске прстију“, „крвну слику“ , „рентгенски снимак“ и комплетну дијагнозу.

Ето, видели смо како у огледалу једног анонимног аматера изгледају горостаси какви су Миланковић и Славић, неспорно изузетни познаваоци календарске проблематике. Ја сам се некада плашио Славића. Страх често почива на непознавању. Радећи на УРОШУ, ја сам доста тога сазнао, и страхови су нестали. „И ћорава кока нађе зрно“. Разлика између професионалца и аматера је само у статусу. Да ли је неки професионалац аутоматски „способан“, и да ли је неки аматер аутоматски „недорастао“, то тек треба утврдити за сваки конкретан случај.

СВЕТСКИ КАЛЕНДАР ПРЕД ОУН

Један посетилац овог форума ми је замерио следеће:

1 - не узимам у обзир променљивост трајања тропске године,
2 - компликовано ми је интеркалационо правило,
3 - нисам се бавио несталношћу недељног дана за одређени дневни и месечни датум.

Lightm:

„Lepo je što si se trudio da sve to izračunaš ali zaključak je malo preteran.
Za početak dužina tropske godine se vremenom menja (ne znam odakle si uzeo vrednost ali mislim da se i trenutna već razlikuje od ove s kojom računaš). Isto važi i za dužinu dana. Tako da je i tvoj kalendar stvarno "astronomski" tačan samo u jednom periodu kao i svi ostali. Uz to ima i manu da je određivanje prestupne godine komplikovano, kao i druge mane trenutnog kalendara sa kojima se nisi ni bavio (broj dana po mesecima (tromesečjima i polugodištima), prvi dani u godini i mesecima se menjaju iz godine u godinu,...)“.

1 - У претходном чланку „Одступање Славићевог Календара 500“ показао сам какву реформу календара нуди човек који је математички најбоље образложио променљивост дужине тропске године. Води рачуна о променљивости тропске године, Али!

2 - Најједноставније интеркалационо правило има јулијански календар, а он данас толико одступа од ритма природе да онемогућује израчунавање датума Ускрса, што је био главни разлог његовог прихватања у хришћанској цркви на I васељенском сабору у Никеји 325. године. Ако је интеркалационо правило „једноставно и лако“, није тачно, а ако је тачно, онда је „компликовано“. Па сад, буди паметан.

3 - Сада ћу приказати календар који се итекако бави сталношћу недељног дана за одређени дневни и месечни датум. Али! Па сад, буди паметан.

СВЕТСКИ КАЛЕНДАР

Неуспех астронома у покушајима реформе календара био је разонода за њих саме. Међутим, то и није најгоре што је могло снаћи календар. Најгоре је кад су се „реформисања“ дочепали – политичари! То је постало разонода за цео свет! Да важећи грегоријански календар није „последња реч у календару“ одавно је схватио читав свет. Питање трајног решења календара доспело је 1939. године и пред Друштво народа (данас ОУН). Предлог који је тамо требало да буде разматран и прихваћен ни мало не служи на част ни Друштву народа, ни читавом људском роду. Избијање Другог светског рата одвукло је пажњу света на прече послове, и као да је добро дошло људима да се отресу „врућег кромпира“, па и по цену суочавања са још тежим проблемима.

Онај ко је успео да прогура онакав предлог показује да није схватио у чему је проблем календара, и да нема представу о томе какав циљ календар треба да постигне. Није чак схватио ни од чега се полази и шта нам стоји на располагању приликом решавања проблема календара. Није му било важно да болесника излечи, него да га пудером, шминком и крејоном учини да изгледа „као да није болестан“. Да постигне да леш допадљиво изгледа, да нам изгледа „као да је жив“. Важна је лепота моста, па макар и не додиривао обе обале. Важно је да нам кројач сашије одело по последњој моди, па макар и не одговарало нашим телесним размерама. Важно је да је „згодно и лепо“, па макар ничему не служило. Али не само да то није схватио онај ко је тај предлог изнео, него то нису схватили ни они пред које је тај предлог изнет! Незнање може да се споразуме само са незнањем, јер знање говори другим језиком.

Тај календар је требало да носи име „Трајни календар Међународне лиге за реформу календара“. Према том предлогу, година би имала 13 месеци по 28 дана. Заиста, 13 х 28 = 364 дана, а 364 је број који би имао округао број седмица: 364 : 7 = 52. Месеци би имали по 4 седмице, 28 дана сваки. Свака седмица почињала би недељом, а завршавала суботом. Сваки месец би почињао недељом, изређао 4 седмице, и завршавао суботом. Заиста, лепо да лепше не може бити. Невоља је само што тропска година не мари за „лепо и згодно“, и она има свој „осећај за лепо“.

Називи месеци остали би римски, а између јуна и јула убацио би се нови месец „сол“. Пошто тропска година има нешто више дана од 364, у простим годинама би се на крају године после 28. децембра додавао један дан, општесветски празник звани „Субота мира“. У преступним годинама додавао би се још један дан после 28. јуна и пре 1. сола. Покретни хришћански празници постали би датумски непокретни: Ускрс би увек био 15. априла у недељу, Божић увек 23. децембра у понедељак. Наоко – згодно и лако. Десет с луком, салата и пиво – динар и по. Где то има? Нигде, али признајте да изгледа допадљиво. До сада је овај рачун правио гост. Хајде да сада погледамо шта о том рачуну има да каже и крчмар.

По оваквом решењу поновио би се случај кумранског календара – истом дневном и месечном датуму увек би одговарао исти недељни дан. „Субота мира“! Да ли то значи да би пре ње био петак? Ђавола! 28. децембар увек пада у суботу, после које би опет дошла субота! „Субота прим“, „субота на квадрат“, „продужена субота“, „одложена субота“, шта ли? У преступним годинама између 28. јуна (субота) и 1. сола (недеља) дошао би још један дан. Каква би била његова „датумска ознака“? У који недељни дан би падао? Да ли би и овде два узастопна дана носила исто име? Овим решењем би дошло до нарушавања редоследа недељних дана. На ово су већ тада први реаговали Јевреји: „Начелно, измена календара не мора унапред да буде проблем. Али, нарушавати устаљени редослед недељних дана, и тиме нарушавати редослед субота, то не долази у обзир до те мере да ми о таквим могућностима чак ни разговоре не водимо“.

Наравно да је оваква примедба основана, озбиљна и крупна. Али за мене као аматера хронолога који на календар не гледам као на „верско“ обележје, него као на пресликавање ритмова из васионе у циљу мерења времена и бројања дана, месеци и година, овде постоји још већи проблем: Шта је са интеркалационим правилом? Шта је са редоследом простих и преступних година? Где је ту „реформа“? Употребљени изрази „просте и преступне године“, а да се ништа не каже о томе када просте и преступне, пре забашурују проблем, него што на њега указују! Највећи фелер и јулијанског и грегоријанског календара је баш њихово нерешено интеркалационо правило, које је у ствари најважнија особина сваког календара, па „реформа“ која мудро ћути о редоследу простих и преступних година и није никаква реформа. Није чак ни било какав озбиљан посао. То је обичан кукавичлук! Позивамо девојку у ресторан, а знамо да немамо ни паре. „Жив ми Тодор да се држи говор“. Најбољи политичари су они који – не сметају!

Није се смело дозволити ни да се као „разлози“ наводе потребе само једне вере. Нису сви на свету баш хришћани. Календар је потреба свих, а не само неких. Суштина исправног календара као система за мерење времена је да му исти датум у низу дана и месеци увек одговара истој тачки на путањи небеског тела на чијем се кретању календар заснива. А ни једно небеско тело није „власништво“ ни једне вере, нити је Друштво народа – Ватикан, па да размишља у оквирима само једне вере!

Back