Srpski filmovi strancima

Maggie.The.Cat

Domaćin
Poruka
3.008
Upoznala sam se sa jednim rediteljem iz Nemačke, i zamolio me je da mu pošaljem mojih Top 10 srpskih filmova.
Sad, ja imam neke ideje, ali treba uzeti u obzir i da ti filmovi treba da budu dostupni na netu, kao i titl na engleski.
Dajte predloge...
U obzir se uzima:
-da bude raznolika tematika kojim se filmovi bave
-dostupnost filma i titla
-razumljivost teme kojom se film bavi jednom strancu

edit:da malo proširimo temu
Šta mislite, kojim filmovima srpska kinematografija može dobro da se predstavi u inostranstvu
I prikažu Srbiju kao zemlju u kojoj nisu svi bezubi cigani koji žive po kartonskim kućama (po Kusturici)
ili ratni zločinci koji pale/ubijaju/siluju sve redom?

Poslednja izmena:
Ja bih
1.Ko to tamo peva
2.maratonci trce pocasni krug
3.Balkanski spijun
4.Vreme Cuda
5.Underground
6.Skupljaci Perja
7.Tri
8.Sveto Mesto
9.Dom za Vesanje
10.Sabirni centar
11.Tren
redosled je slucajan :) Ko to tamo peva je toliko genijalan da mozemo pricati danima o njemu

Ako voli westerne odlican primer prenetog na nase ratne je Kapetan Lesi
Mozda bi mu interesantni bili Lavirint i Cudotvorni mac

Ne znam koliko bi mu prijao nas humor tj. komedije

Takodje dosta kvalitetnijih politicki angazovanih filmova kao stranac ne bi razumeo

A ovo je zvanicno
Yugoslavian Board of the Academy of Film Art and Science
"The AFUN members selected the following ten films as the best Serbian movie made in the 1947-1995 period:

1. Who's Singing Over There? (Ko to tamo peva), 1982, by Slobodan Sijan
2. I Even Met Happy Gypsies (Skupljaci perja), 1967, by Aleksandar Petrovic
3. Underground (Podzemlje), 1995, by Emir Kusturica
4. Three (Tri), 1965, by Aleksandar Petrovic
5. When I Am Dead and Gone (Kada budem mrtav i beo), 1967, by Zivojin Pavlovic
6. The Morning (Jutro), 1967, by Purisa Djordjevic
7. Premeditated Murder (Ubistvo s predumisljajem), 1995, by Gorcin Stojanovic
8. Petrija's Wreath (Petrijin venac), 1980, by Srdjan Karanovic
9. We Are Not Angels (Mi nismo andjeli), 1992, by Srdjan Dragojevic
10. Saturday Night (Subotom uvece), 1957, by Vladimir Pogacic"

Imas sredjenu listu kandidata za Oskara ovde
Najbolji i sumanuti ex-yu kandidati za Oskara.

Upoznala sam se sa jednim rediteljem iz Nemačke, i zamolio me je da mu pošaljem mojih Top 10 srpskih filmova.
Sad, ja imam neke ideje, ali treba uzeti u obzir i da ti filmovi treba da budu dostupni na netu, kao i titl na engleski.
Dajte predloge...
U obzir se uzima:
-da bude raznolika tematika kojim se filmovi bave
-dostupnost filma i titla
-razumljivost teme kojom se film bavi jednom strancu

edit:da malo proširimo temu
Šta mislite, kojim filmovima srpska kinematografija može dobro da se predstavi u inostranstvu
I prikažu Srbiju kao zemlju u kojoj nisu svi bezubi cigani koji žive po kartonskim kućama (po Kusturici)ili ratni zločinci koji pale/ubijaju/siluju sve redom?

Ovde nisi u pravu,kada pogledas recimo komentare na imdb-u ili torrentima za Underground videces da stranci(sem muslimana koji ga prozivaju zato sto se vratio svojim korenima) svrstavaju taj film u jedan od najboljih koji su ikada pogledali...a posebno Juzno amerikanci koji su Kustu najpre upoznali preko muzike(koju ja za razliku od njegovih filmova ne podnosim),i njima je taj film blizak po temperamentu...dok s druge strane nekom hladnom ustogljenom Nemcu ne znam koliko bi taj film bio razumljiv ...a ne znam ni da li bi mu bio simpatican posebno sto i ismeva Nemce,okupatore na mnogo mesta ...

Da se ja pitam na prvom mestu Underground(dostupan na torentima,ima ja mislim i eng i nemacki sub)...a na drugom Zivot je lep (hardcore jugoslovenskog crnog talasa) ali koji nazalost ne postoji na torrentima ...

A ako cemo vec pravo,Kusturica je napravio samo dva filma o ciganima od kojih je Dom za vesanje remek-delo,a ako te brine to da ce nas taj Nemac uzeti da smo svi cigojneri,objasni mu da ni Davor Dujmovic,ni ona Makedonka,a ni Bora Todorovic nisu cigani,nego da su izvanredno odglumeli iste.

Poslednja izmena:
Ja bih
1.Ko to tamo peva
2.maratonci trce pocasni krug
3.Balkanski spijun
4.Vreme Cuda
5.Underground
6.Skupljaci Perja
7.Tri
8.Sveto Mesto
9.Dom za Vesanje
10.Sabirni centar
11.Tren

To su ti glupi filmovi, ona se nameracila da smota tog reditelja. Moras nesto drugo. A, i uostalom ti Maggie, reci mu da su svi srpski filmovi o Kosovu i smuvaj se sa njim i zavrsi star sa Srbijom.

Ovde nisi u pravu,kada pogledas recimo komentare na imdb-u ili torrentima za Underground videces da stranci(sem muslimana koji ga prozivaju zato sto se vratio svojim korenima) svrstavaju taj film u jedan od najboljih koji su ikada pogledali...a posebno Juzno amerikanci koji su Kustu najpre upoznali preko muzike(koju ja za razliku od njegovih filmova ne podnosim),i njima je taj film blizak po temperamentu...dok s druge strane nekom hladnom ustogljenom Nemcu ne znam koliko bi taj film bio razumljiv ...a ne znam ni da li bi mu bio simpatican posebno sto i ismeva Nemce,okupatore na mnogo mesta ...

Da se ja pitam na prvom mestu Underground(dostupan na torentima,ima ja mislim i eng i nemacki sub)...a na drugom Zivot je lep (hardcore jugoslovenskog crnog talasa) ali koji nazalost ne postoji na torrentima ...

A ako cemo vec pravo,Kusturica je napravio samo dva filma o ciganima od kojih je Dom za vesanje remek-delo,a ako te brine to da ce nas taj Nemac uzeti da smo svi cigojneri,objasni mu da ni Davor Dujmovic,ni ona Makedonka,a ni Bora Todorovic nisu cigani,nego da su izvanredno odglumeli iste.

WTF?!
I drugo, gledali smo zajedno u Drvengradu Kusturičin kratki film, avaj, opet o ciganima. Koji je naš reditelj najpoznatiji u inostranstvu?
Kusturica.
Pola sveta bre misli da je Srbija sva u livadama i pašnjacima.

Daj mu samo Lepa sela ,i neka gleda iznova i iznova ...i neka uci !

Onako iz razonode moze da pogleda Klopku ,Apsolutnih sto ,Ubistvo s predumisljajem ,Vukovar - jedna prica ,Pad u raj ,Rat uzivo itd.
To je već prosleđeno

To su ti glupi filmovi, ona se nameracila da smota tog reditelja. Moras nesto drugo. A, i uostalom ti Maggie, reci mu da su svi srpski filmovi o Kosovu i smuvaj se sa njim i zavrsi star sa Srbijom.
:zcepanje:

Videla sam i ja da mi ništa drugo ne preostaje.
Tvoj savet ispade najkorisniji.
Zahvaljujem :lol:

Ako se bavite filmom i uopste teorijom umetnosti onda znate da nisu bitni ni livada ni pasnjaci ni Cigani - vazna je univerzalnost.
Zato Kusturica jeste na svim listama najboljih svetskih rezisera, jer se iza lokalnog kolorita kriju beskrajno univerzalne price. I to je sustina.
Nije poenta u razracunavanju s prosloscu (Markovic, Paskaljevic), niti u zvakanju rata iznova i iznova, pa ni u pokusajima da se lici na neku tudju kinematografiju
vec da se stvara autentican izraz koji polazeci od sebe i svog okruzenja stvara univerzalne price.
To su svojevremeno majstorski radilis Sasa Petrovic, Zika Pavlovic i tandem Mihic/Kozomara, pa onda ovi iz Praske skole dok se dobar deo njih nije politicki angazovao u smeru snimanja iskljucivo angazovanih filmova (Turneja, Kordon, Sjaj u ocima...), zatim Kusturica i Zivko Nikolic kao drasticni primeri da neko iz potpuno lokalno obojenog kolorita stvara univerzalne price...Od mladjih - Gorcin Stojanovic, Oleg Novkovic, mozda Golubovic

Inace, moj predlog bi bio :

- Budjenje pacova
- Kad budem mrtav i beo
- Specijalno vapsitanje
- Ko to tamo peva
- Sjecas li se, Doli Bel
- Lepota poroka
- Podzemlje
- Ubistvo s predumisljajem
- Lajanje na zvezde
- Sutra ujutru

Ovo nije moj the best of, ali mislim da je nesto sto generalno opisuje ono najbolje iz srpskog filma od perioda crnog filma pa do nekih novih savremenih momenata, a koji bi bili razumljivi i stranom gledaocu, s obzirom na univerzalnost tema.

Poslednja izmena:
1967 - Kad budem mrtav i beo
1971 - W.R. Misterije organizma
1973 - Leptirica
1977 - Specijalno vaspitanje
1980 - Ko to tamo peva
1981 - Dečko koji obećava
1982 - Maratonci trče počasni krug
1984 - Davitelj protiv davitelja
1987 - Dogodilo se na današnji dan
1996 - Lepa sela lepo gore

Inače, postoji engleski prevod za oko 110 naših (mislim na ex-YU) filmova (brojao sam), tako da je to najmanji problem.

Mislim da bi trebalo da uvrstiš što više različitih filmova.

Neki filmovi koji nisu pomenuti, a koje bi po meni trebalo uvrstiti:

Variola vera
Već viđeno
Specijalno vaspitanje
Petrijin venac

jos bi mogla da uzmeš u obzir:
WR - Misterije organizma (može i neki drugi film od Makavejeva; nisam veliki dan, ali Makavejev je vrlo specifičan i istaknut deo jugoslovenske/srpske kinematografije, tako da ako želiš neki pregled te kinematografije, ne može da prođe bez njega)
Subotom uveče
Zaseda
Davitelj protiv davitelja
Bure baruta
Pas koji je voleo vozove
Virdžina
Točkovi (ili Mehanizam)
Mi nismo anđeli (ako želiš da pokažeš drugu stranu srpske kinematografije, komedije koje se ne bave teškim temama - mada ja i nisam neki fan tog filma)

od onih koji jesu pomenuti:

Ko to tamo peva
Balkanski špijun (? ovde je problem da li bi razumeo temu, možda treba objasniti
Maratonci trče počasni krug (ne znam samo da li bi humor bio isti u prevodu)
Sabirni centar
Tri
Kad budem mrtav i beo
Ubistvo a predumišljanjem
Lepa sela lepo gore
Sveto mesto (mislim da je bolji od Leptirice)
Skupljači perja
Vreme čuda

Lepotu poroka,koja je gore pomenuta, bih uvrstila da nije onog problemčića "a čekaj, je li to srpska kinematografija?" tako da... bolje izbeći te kontroverze ;)

Znam da je to više od 10, ali ti ionako moraš da na kraju napraviš svoj izbor...

Moj lični top 10 bi verovatno bio ovako nešto

Ko to tamo peva
Petrijin venac
Variola vera
Specijalno vaspitanje
Sabirni centar
Balkanski špijun
Ubistvo s predumišljajem
Maratonci trče počasni krug
Kad budem mrtav i beo
Već viđeno
+ 11. Lepa sela, lepo gore
ili Bure baruta
ili Tri

dok s druge strane nekom hladnom ustogljenom Nemcu ne znam koliko bi taj film bio razumljiv ..
:roll: Stereotipi su takva divota. :udriglavu:

Šta bih ja prikazao strancima (Što ne znači da su ti filmovi nužno i najbolji, ali mnogi naši dobri filmovi strancima ništa ne govore. DakleM:

1. Otac na službenom putu*
2. Tri karte za Holivud
3. O pokojniku sve najlepše
4. Idemo dalje
5. Sjećaš li se Doli Bel*
6. Lepa sela lepo gore
7. Ko to tamo peva
8. Samo jednom se ljubi*
9. Mala pljačka vlaka*
10. Oficir s ružom*

* Produkcija EX-YU.

Preskočio sam stare filmove, mislim da su prevaziđeni za današnji ukus.

Back