Noar filmovi - mračni, hladni, depresivni, tragični...

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.749
Noar - žanr koji otkriva tamnu stranu društva svakog doba.

Glavni likovi u noar filmovima se ne razlikuju previše od kriminalaca koje progone, a većinom su
motivisani pohlepom, ljubomorom ili osvetom.

BigComboTrailer.jpg

Snažni kontrasti svetla i senke, zamračeni prostori koji ističu još više osjećaj nelagode i teskobe,
gubitak pamćenja i identiteta… I, naravno, muškarac, najčešće autodestruktivan policajac,
detektiv, kriminalac ili osumnjičeni, kao glavni protagonist izgubljen u pesimističnom svetu laži,
prijevare i zločina koji "nadrlja" zbog manipulativne fatalne žene (femme fatale).
Sve su to motivi kojima se najčešće opisuje žanr noar.

Crno-beli noar filmovi iz zlatnog doba Holivuda 1940-ih i 1950-ih predstavljaju fascinantan spoj
kriminala, moralne dvosmislenosti i mračnog vizuelnog stila.

Screenshot_71.png

Evo nekoliko klasika koji su nezaobilazni... Ovo su zaista vrhunski noar naslovi sa zamršenim
zapletima i jedinstvenim atmosferama.

"Dama iz Šangaja" (The Lady from Shanghai, 1947)
Režirao Orson Welles, s neverovatnom Ritom Hayworth u glavnoj ulozi.
Mornar postaje upleten u spletku pune intriga i obmana nakon što prihvati posao na jahti
misteriozne bogatašice i njenog zagonetnog muža.

"Dvostruka obmana" (Double Indemnity, 1944)
U režiji Billyja Wildera, uz Freda MacMurraya i Barbaru Stanwyck.
Agent osiguranja i zavodljiva domaćica udružuju se u plan ubistva njenog muža radi dobijanja
osigurane sume, ali njihova zavera se zakomplikuje...

"Malteški soko" (The Maltese Falcon, 1941)
John Huston vodi ovu kriminalističku priču sa Humphreyjem Bogartom.
Privatni detektiv Sam Spade ulazi u svet laži i pohlepe dok istražuje misteriozni artefakt –
dragocenog sokola izrađenog od zlata...

"Iz prošlosti" (Out of the Past, 1947)
S Robertom Mitchumom i Kirkom Douglasom, ovo je prava noar priča o fatalnim ljubavima.
Bivši privatni detektiv biva uvučen nazad u opasnu igru intriga dok pokušava da ostavi iza
sebe prošlost povezanu sa fatalnom ženom.

"Ubiti glasnika" (The Killers, 1946)
Adaptacija priče Ernesta Hemingwaya, sa Burtom Lancasterom.
Istraživač osiguravajuće kompanije pokušava da otkrije zašto bivši bokser nije pokušao da
pobegne od ubica koji su ga ubili, otkrivajući zamršenu priču pohlepe i izdaje.

Screenshot_80.png

Tipično za noar, ovi filmovi istražuju teme pohlepe, izdaje i propasti, uz nezaboravne igre senki,
usmerenog svetla i upadljivih kontrasta.
Ovo su zaista vrhunski noir naslovi sa zamršenim zapletima i jedinstvenim atmosferama.

Screenshot_73.png

Tehnički, film noar je više neka vrsta mračnog raspoloženja, načina snimanja.
Moglo bi se čak nazvati pravcem koji se specifično odnosi na dekade filmske industrije pre i posle
Drugog svetskog rata, a danas ga smatraju žanrom koji zadržava osnovne karakteristike tog pravca.
Kako god ga nazvali (žanr, podžanr ili pravac), noar svojim zlokobnim ulicama, turobnim vremenom
i istorijom nasilja zadire duboko u tamnu stranu ljudske duše. I veoma je sličan klasičnim tragedijama
zbog toga što se glavni junaci često nalaze pred nemogućim izborima (biraju “od dva zla manje”).
Njihove odluke vode neželjenom, tragičnom kraju, a film često prati i naracija glavnog lika, koja
pridonosi mračnoj atmosferi jer je puna cinizma, hladna ili depresivna.
Film noar (doslovno “crni film” na francuskom) naziv je koji je 1946. godine, prvi put uporabio francuski
filmski kritičar Nino Frank.

🍁 🍁 🍁

Noar - žanr koji otkriva tamnu stranu društva svakog doba.

Glavni likovi u noar filmovima se ne razlikuju previše od kriminalaca koje progone, a većinom su
motivisani pohlepom, ljubomorom ili osvetom.

BigComboTrailer.jpg

Snažni kontrasti svetla i senke, zamračeni prostori koji ističu još više osjećaj nelagode i teskobe,
gubitak pamćenja i identiteta… I, naravno, muškarac, najčešće autodestruktivan policajac,
detektiv, kriminalac ili osumnjičeni, kao glavni protagonist izgubljen u pesimističnom svetu laži,
prijevare i zločina koji "nadrlja" zbog manipulativne fatalne žene (femme fatale).
Sve su to motivi kojima se najčešće opisuje žanr noar.

Crno-beli noar filmovi iz zlatnog doba Holivuda 1940-ih i 1950-ih predstavljaju fascinantan spoj
kriminala, moralne dvosmislenosti i mračnog vizuelnog stila.

Pogledajte prilog 1702876

Evo nekoliko klasika koji su nezaobilazni... Ovo su zaista vrhunski noar naslovi sa zamršenim
zapletima i jedinstvenim atmosferama.

"Dama iz Šangaja" (The Lady from Shanghai, 1947)
Režirao Orson Welles, s neverovatnom Ritom Hayworth u glavnoj ulozi.
Mornar postaje upleten u spletku pune intriga i obmana nakon što prihvati posao na jahti
misteriozne bogatašice i njenog zagonetnog muža.

"Dvostruka obmana" (Double Indemnity, 1944)
U režiji Billyja Wildera, uz Freda MacMurraya i Barbaru Stanwyck.
Agent osiguranja i zavodljiva domaćica udružuju se u plan ubistva njenog muža radi dobijanja
osigurane sume, ali njihova zavera se zakomplikuje...

"Malteški soko" (The Maltese Falcon, 1941)
John Huston vodi ovu kriminalističku priču sa Humphreyjem Bogartom.
Privatni detektiv Sam Spade ulazi u svet laži i pohlepe dok istražuje misteriozni artefakt –
dragocenog sokola izrađenog od zlata...

"Iz prošlosti" (Out of the Past, 1947)
S Robertom Mitchumom i Kirkom Douglasom, ovo je prava noar priča o fatalnim ljubavima.
Bivši privatni detektiv biva uvučen nazad u opasnu igru intriga dok pokušava da ostavi iza
sebe prošlost povezanu sa fatalnom ženom.

"Ubiti glasnika" (The Killers, 1946)
Adaptacija priče Ernesta Hemingwaya, sa Burtom Lancasterom.
Istraživač osiguravajuće kompanije pokušava da otkrije zašto bivši bokser nije pokušao da
pobegne od ubica koji su ga ubili, otkrivajući zamršenu priču pohlepe i izdaje.

Pogledajte prilog 1702881
Tipično za noar, ovi filmovi istražuju teme pohlepe, izdaje i propasti, uz nezaboravne igre senki,
usmerenog svetla i upadljivih kontrasta.
Ovo su zaista vrhunski noir naslovi sa zamršenim zapletima i jedinstvenim atmosferama.

Pogledajte prilog 1702882

Tehnički, film noar je više neka vrsta mračnog raspoloženja, načina snimanja.
Moglo bi se čak nazvati pravcem koji se specifično odnosi na dekade filmske industrije pre i posle
Drugog svetskog rata, a danas ga smatraju žanrom koji zadržava osnovne karakteristike tog pravca.
Kako god ga nazvali (žanr, podžanr ili pravac), noar svojim zlokobnim ulicama, turobnim vremenom
i istorijom nasilja zadire duboko u tamnu stranu ljudske duše. I veoma je sličan klasičnim tragedijama
zbog toga što se glavni junaci često nalaze pred nemogućim izborima (biraju “od dva zla manje”).
Njihove odluke vode neželjenom, tragičnom kraju, a film često prati i naracija glavnog lika, koja
pridonosi mračnoj atmosferi jer je puna cinizma, hladna ili depresivna.
Film noar (doslovno “crni film” na francuskom) naziv je koji je 1946. godine, prvi put uporabio francuski
filmski kritičar Nino Frank.

🍁 🍁 🍁
Srecan sam sto sam rodjen u vreme kada su se prikazivali na TV-u ti filmovi.Serijal Dzimija Kegnija mi je bio omiljen.Jeste glumio kriminalce,ali je glumio dobro.Imao je nekoliko filmova i kao bokser.Kegni i Bogart su obelezili dobru eru filmova.

Srecan sam sto sam rodjen u vreme kada su se prikazivali na TV-u ti filmovi.Serijal Dzimija Kegnija mi je bio omiljen.Jeste glumio kriminalce,ali je glumio dobro.Imao je nekoliko filmova i kao bokser.Kegni i Bogart su obelezili dobru eru filmova.
I ja sam ih obožavala...Mislim da ih je obožavao ceo svet tada...

Back