Srpski dužnici kolektivno tuže banke zbog kredita

U redu je sto su podneli tuzbu, ali mislim da ako banke same ne budu htele da im izadju u susret ta tuzba nema sanse da prodje nepristrasan sud. Ako si potpisao ugovor kojim si banci dozvolio da jednostrano menja kamatn stopu, sam si kriv. A licno ne verujem da bi ijedna ozbiljna banka dozvolila sebi da radi nesto sto je van okvira potpisanog ugovora,

U redu je sto su podneli tuzbu, ali mislim da ako banke same ne budu htele da im izadju u susret ta tuzba nema sanse da prodje nepristrasan sud. Ako si potpisao ugovor kojim si banci dozvolio da jednostrano menja kamatn stopu, sam si kriv. A licno ne verujem da bi ijedna ozbiljna banka dozvolila sebi da radi nesto sto je van okvira potpisanog ugovora,

Ovaj stav su banke imale u proteklih nekoliko godina. Sve do prve presude u korist klijenta.
Do sad je doneto vec nekoliko takvih presuda. U pitanju su bile pojedinacne tuzbe klijenata razlicitih banaka a svi oni su imali stambene kredite indeksirane u svajcarcima. U tih 5-6 pojedinacnih tuzbi, sud je doneo prvostepene presude u korist klijenata.

Ovde se radi o prvoj kolektivnoj tuzbi. Isto su u pitanju klijenti koji imaju stambene kredite indeksirane u chf.

Moj stav po ovom pitanju je da bi bilo dobro za SVE klijente banaka da ova kolektivna tuzba bude usvojena. Narocito za one koji imaju stambene kredite, nevezano da li su u EUR ili CHF. Naime, ako sud presudi da banke nisu smele samovoljno da menjaju i podizu kamatne stope, onda se dolazi do jedne sudske prakse koja ce ubuduce da se odnosi na sve kredite u otplati. Da napomenem samo da ja nisam pravnik. Ispravite me ako gresim u proceni.

Nisi procitala sta sam napisao - naime ako si sam potpisao ugovor u kome dozvoljavas banci da menja kreditnu stopu u skladu sa politikom banke - ili u prevodu kako im nadodje ne mozete ni jedan sud spasiti. Za sve ostale povrede ugovora kakvih je bilo sijaset u nasem kaubojskom bankarskom sistemu obavezno tuziti, i to su upravo slucajevi koji su dobili presude.
Ako potpises ugovor da ti je kamatna stopa 3%+euribor onda ona mora da bude toliko sve vreme trajanja ugovora i ne moze banka ni iz kog razloga da podigne tu stopu bez tvoje saglasnosti, a to su banke kod nas upravo radile postu su shvatile da su uslovi na trzistu takvi da mogu da traze i preko tih 3% one su samovoljno to podizale pri cemu su slale samo obavestenje duznicima - e takve su tuzene i izgubile presude i svako ko je bio u toj situaciji obavezno treba da tuzi banku.

http://www.kamatica.com/vesti/srpski-duznici-kolektivno-tuze-banke-zbog-kredita/7520[/url]

Da li u srpskom pravosudju postoje kolektivne tuzbe? U Nemackoj to ne postoji, a nije mi poznato da uopste u Evropi tako nesto postoji.

Kako mogu da se tuze kolektivno banke, ako nema kolektivnih ugovora? Svako je ovek zakljucivao sa bankom ugovor, ugovori nisu nikada identicni, ali i da jesu,
banke se drze ugovora. Ukoliko ne, onda samo individualno moze klijent da tuzi banku za krsenje ugovora.

Nisi procitala sta sam napisao - naime ako si sam potpisao ugovor u kome dozvoljavas banci da menja kreditnu stopu u skladu sa politikom banke - ili u prevodu kako im nadodje ne mozete ni jedan sud spasiti. Za sve ostale povrede ugovora kakvih je bilo sijaset u nasem kaubojskom bankarskom sistemu obavezno tuziti, i to su upravo slucajevi koji su dobili presude.
Ako potpises ugovor da ti je kamatna stopa 3%+euribor onda ona mora da bude toliko sve vreme trajanja ugovora i ne moze banka ni iz kog razloga da podigne tu stopu bez tvoje saglasnosti, a to su banke kod nas upravo radile postu su shvatile da su uslovi na trzistu takvi da mogu da traze i preko tih 3% one su samovoljno to podizale pri cemu su slale samo obavestenje duznicima - e takve su tuzene i izgubile presude i svako ko je bio u toj situaciji obavezno treba da tuzi banku.

Pa nije bas sasvim tako
To sto si ti potpisao ugovor u kome stoji odredba koja je u suprotnosti sa visim aktom od tog ugovora, a to je zakon o obligacionim odnosima, cini tu odredbu tog ugovora nistavnom
Isto kao kad bi potpisao ugovor sa zelenasem u kome stoji odredba o sumanutom iznosu kamate
Naravno da ti oni ne nude ugovor na potpis i da to rade drugacije, ali sustina je ista. Ne moze ti nizi po hijerarhiji akt ukinuti ili ograniciti pravo koji ti garantuje ili stiti visi po rangu akt

Pa nije bas sasvim tako
To sto si ti potpisao ugovor u kome stoji odredba koja je u suprotnosti sa visim aktom od tog ugovora, a to je zakon o obligacionim odnosima, cini tu odredbu tog ugovora nistavnom
Isto kao kad bi potpisao ugovor sa zelenasem u kome stoji odredba o sumanutom iznosu kamate
Naravno da ti oni ne nude ugovor na potpis i da to rade drugacije, ali sustina je ista. Ne moze ti nizi po hijerarhiji akt ukinuti ili ograniciti pravo koji ti garantuje ili stiti visi po rangu akt

Iskreno ne verujem da su banke toliko naivne da naprave takav prekrsaj. A kao sto rekoh ovi dobijeni slucajevi su bili kad su banke samoinicijativno menjale procente kamate i tu je stvar prilicno jasna.

Da li u srpskom pravosudju postoje kolektivne tuzbe? U Nemackoj to ne postoji, a nije mi poznato da uopste u Evropi tako nesto postoji.

Kako mogu da se tuze kolektivno banke, ako nema kolektivnih ugovora? Svako je ovek zakljucivao sa bankom ugovor, ugovori nisu nikada identicni, ali i da jesu,
banke se drze ugovora. Ukoliko ne, onda samo individualno moze klijent da tuzi banku za krsenje ugovora.
Daleko je ovo ovde od Nemacke.......

Pa ja naravno znam da je daleko, nego pitam opet da li postoje kolektivne tuzbe u srpskoj justiciji.
Pa ne znam devojko,ja nisam pravnik...samo sam preneo vest da se neko organizovao i pobunio,jer je narod uveliko ogorcen.Vazno je da se zaustavi samovoljno ponasanje banaka.Mora se znati neki red,a ne da radi ko kako hoce.Smatram da bi presuda u korist ovih gradjana zaustavila samovolju tih banaka.

Ovo je vest iz jula prosle godine: Banka je proglasena krivom jer je kamatne stope menjala na osnovu poslovne politike. Utvrdjeno je da ugovor o kreditu nije pravno valjan.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/332994/Klijenti-dobili-spor-protiv-banke-zbog-menjanja-kamata

Poslednja izmena:
Ovo je vest iz jula prosle godine: Banka je proglasena krivom jer je kamatne stope menjala na osnovu poslovne politike. Utvrdjeno je da ugovor o kreditu nije pravno valjan.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/332994/Klijenti-dobili-spor-protiv-banke-zbog-menjanja-kamata

Ako si procitala tekst ovo je samo predpripremna radnja za sudski postupak koji sledi - a pokusavaju da dobiju na osnovu "povrede dobrog poslovnog obicaja" - sto u principu nema veze sa zakonom jer po zakonu banka to ne moze da izgubi, jedini cilj svega ovoga je da prinude banku na nagodbu kako ne bi sticala losu reklamu, sto se verovatno vec i desilo obzirom na vreme kad je clanak objavljen.

Prijatelju, meni ovaj clanak dovoljno govori o tome kako banke tretiraju svoje klijente tj. nas, obicne gradjane ove drzave. A vec sam napisala da nisam pravnik...

Licno sam imala iskustvo da mi je banka naplatila 600 dinara za uslugu koju na sajtu i sada reklamira kao besplatnu i za koju mi je sluzbenica na salteru tvrdila da je besplatna. Ne mogu da nadjem reci kojima bih docarala koliko sam se prevareno i bedno osecala. Ispada da klijent treba da bude 2 u 1, pravnik i ekonomista, da je spreman da napravi scenu za sicu od nekoliko dinara, da ne bi iz banke izasao sa gorkim ukusom da je namagrcen i da je zloupotrebljeno njegovo poverenje.
Zato ovi ljudi koji su se odvazili da pokrenu kolektivnu tuzbu protiv banaka imaju moju punu podrsku. Ako zakon vazi za klijente, treba da vazi i za banke, zar ne? Ili smatras da su banke previse mocne, nema ko da ih nadgleda i kontrolise pa da mogu i treba da postupaju kako im se prohte?

Pojedini klijenti su se udruzili pa su kolektivno tuzili banku kod koje imaju kredit? Evo u Blicu od 12.02.2013. je tekst na tu temu:
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/367234/Prva-kolektivna-tuzba-protiv-banaka-u-Srbiji

Ovo mi se najvise dopalo:

U Efektivi smatraju da će uspeh u ovom sporu “u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj”.

Znaci nece biti nikakve presude, nece biti ni procesa, nego ce sud ili ko vec zamoliti banke da izadju klijntima u susret i malo smanje ta dugovanja.

Mosh misliti kako ce srpska justicija uticati na nepostene bankarske prakse.

Prijatelju, meni ovaj clanak dovoljno govori o tome kako banke tretiraju svoje klijente tj. nas, obicne gradjane ove drzave. A vec sam napisala da nisam pravnik...

Licno sam imala iskustvo da mi je banka naplatila 600 dinara za uslugu koju na sajtu i sada reklamira kao besplatnu i za koju mi je sluzbenica na salteru tvrdila da je besplatna. Ne mogu da nadjem reci kojima bih docarala koliko sam se prevareno i bedno osecala. Ispada da klijent treba da bude 2 u 1, pravnik i ekonomista, da je spreman da napravi scenu za sicu od nekoliko dinara, da ne bi iz banke izasao sa gorkim ukusom da je namagrcen i da je zloupotrebljeno njegovo poverenje.
Zato ovi ljudi koji su se odvazili da pokrenu kolektivnu tuzbu protiv banaka imaju moju punu podrsku. Ako zakon vazi za klijente, treba da vazi i za banke, zar ne? Ili smatras da su banke previse mocne, nema ko da ih nadgleda i kontrolise pa da mogu i treba da postupaju kako im se prohte?

Pa cim ostis gorki ukus trazi da zatvoris racun u toj banci - ako nista makar banaka imas ko pleve u nas.
Zakon vazi isto i za jedne i za druge, uz to banke kontrolise narodna banka, ali ako si sam potpisao ugovor pobogu nemoj ocekivati da neko drugi placa tvoje troskove. Kad ljudi konacno shvate da svaki njihov potez vuce i neke posledice krenuce nam svima bolje. Al ne u Srbiji niko ni za sta ne bi da bude odgovoran, niko nista ne zna i svi ocekuju da im drzava resi probleme, aman dokle bre vise?
Potpisali su ugovor u svajcarcima jer su kamate bile manje 1-2% godisnje od kredita u evrima i mislili da us mnogo pametni a bankari glupi i sad kad su ispali magarci traze pomoc drzave, verovatno da se nadju neka sredstva u budzetu da se pokriju njihovi dugovi, sta li?
Podrzavam svaku tuzbu protiv banke koja je prekrisila i najmanji zakon, ali pravi bankari jednostavno nisu toliko glupi da sebi to dozvole.

Uz to sam prinudjen od strane drzave da postanem klijent banke pre 10 godina, jer vise nisu smeli da mi isplacuju platu na ruke i nikad za to vreme nisam bio zaje..an od strane banke, a nisam ni pravnik ni ekonomista. Jedino me je svaki potpis kostao par sati detaljnog citanja ugovora koji potpisujem sa bankom i nikad nisam imao problema.

Poslednja izmena:
Ovo mi se najvise dopalo:

U Efektivi smatraju da će uspeh u ovom sporu “u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj”.

Znaci nece biti nikakve presude, nece biti ni procesa, nego ce sud ili ko vec zamoliti banke da izadju klijntima u susret i malo smanje ta dugovanja.

Mosh misliti kako ce srpska justicija uticati na nepostene bankarske prakse.

A meni je bitniji sledeci pasus koji glasi
Iako se tužba konkretno odnosi na stambene kredite u francima, uverenja smo da će pozitivna presuda u značajnoj meri pomoći svim ostalim klijentima, fizičkim i pravnim licima koji koriste ostale usluge banaka i lizing kuća - saopštilo je to udruženje.

Ne razumem kako nece biti procesa ni presude ako je podneta tuzba?

Bice sigurno sudjenja i donece se neka presuda,mada ne verujem da ce se nesto bitnije promeniti.Banke koje su sa Zapada dosle ovamo,imaju sirok spektar svakakvih ponuda za lakoverne,a nas narod nema to iskustvo sa njima koje imaju njihovi gradjani.Tu ce biti jos sudjenja i sudjenja,a poverenje ce svakako padati.To ne valja u celini,jer ce biti manje uzimanja kredita za otvaranje novih proizvodnji i novih zaposljavanja,pa ce stoga i dalje biti mala kupovna moc i nizak standard.Da smo sacuvali nase banke,verovatno bi imali nekakvu trzisnu utakmicu izmedju banaka koja bi dala za rezultat manje kamatne stope na uzete kredite.Ovako,bili smo svi prepusteni tim mahinacijama i nekorektnom poslovanju.Sud ce to mozda,samo malo ublaziti.

A meni je bitniji sledeci pasus koji glasi
Iako se tužba konkretno odnosi na stambene kredite u francima, uverenja smo da će pozitivna presuda u značajnoj meri pomoći svim ostalim klijentima, fizičkim i pravnim licima koji koriste ostale usluge banaka i lizing kuća - saopštilo je to udruženje.

Ne razumem kako nece biti procesa ni presude ako je podneta tuzba?

Niko nije mogao da predvidi da ce franak tako munjevito porasti i tu je i ceo problem.
Ne shvatam kakve veze imaju banke s tim?

Jos uvek nema nijednog pravnika da nam kaze da li u srpskom pravosudju i pravu uopste i postoje te kolektivne tuzbe.
To je poznato samo u anglosaksonskom pravu.

Evo primera zelenaskog kredita banke:
http://www.kurir-info.rs/kredit-u-dinarima-sebi-jedan-stan-a-banci-pet-clanak-667695
ali kao sto vidite i to postoji na trzistu i nije zabranjeno pa ti ako mislis da si mnogo pametan i da ce ga oinflacija pojesti i potpises onda kupi i banci tih 5 stanova i nemoj kukati i traziti pare od drzave posle par godina.
Tuziti banke zbog kredita u svajcarcima je unapred izgubljen slucaj.

RTS: Sve vise prituzbi na rad banaka. Najveci broj se odnosi na kredite, tekuce racune i platne kartice. Ovde se misli na prigovore koje su nezadovoljni klijenti podneli Centru za zastitu korisnika pri Narodnoj banci Srbije.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/Економија/1274230/Све+више+жалби+на+банке.html

A onda o tuzbama podnetim sudu:
Gospodin iz Udruzenja banaka Srbije porucuje da ne postoji zakonska osnova za tuzbe
Gospodin iz Udruzenja gradjana kaze da je podneto stotinak pojedinacnih tuzbi i prva kolektivna tuzba istoriji naseg pravosudja.
Da li sud prihvata neosnovane tuzbe ili ih odbacuje?
Do sad je bilo 5-6 prvostepenih presuda u korist klijenata... GRADJANI vs BANKE, za koga navijate?

Sud odbacuje neosnovane tuzbe.
Presude su bile samo u slucajevima kad je banka samovoljno prekrsila potpisan ugovor - sto nije slucaj sa ovim kolektivcima.
Nije pitanje za koga navijas, nego je pitanje kad ce ljudi konacno shvatiti da moraju biti odgovorni za to sto rade?
50 godina komunizma je izbrisalo odgovrnost iz glava ljudi - svako misli da ce njegovu glupost pokriti kolektiv - nije normalno i nije odrzivo, zato i jesmo tu gde smo.

Sud odbacuje neosnovane tuzbe.
Presude su bile samo u slucajevima kad je banka samovoljno prekrsila potpisan ugovor - sto nije slucaj sa ovim kolektivcima.
Nije pitanje za koga navijas, nego je pitanje kad ce ljudi konacno shvatiti da moraju biti odgovorni za to sto rade?
50 godina komunizma je izbrisalo odgovrnost iz glava ljudi - svako misli da ce njegovu glupost pokriti kolektiv - nije normalno i nije odrzivo, zato i jesmo tu gde smo.

Ovde se nalazimo jer imamo previse "strucnjaka" koji pojma nemaju o temi o kojoj razglabaju nasiroko. Da si odgledao postavljeni video materijal video bi da je jedan od sagovornika i profesor ili da budemo politicki korektni profesorka na Pravnom fakultetu u Beogradu koja je objasnila zasto potpisani ugovor nije odrziv.

Back