Српски добровољачки корпус

Nikako ne opravdavam silovanje, pogrešno si shvatio, a i zamena teza ti ne ide od ruke. Mentalni sklop vojnika je potpuno drugačiji od posle višegodišnjeg učestvovanja u ratu, i to ratu do istrebljenja, i posle višegodišnjeg posmatranja spaljenih sela, uništenih gradova, streljanih zarobljenika, obešenih pripadnika pokreta otpora, ubijenih žena, dece i staraca, i nailaženja, u toku oslobađanja Otadžbine od nacističkih bandi, na sopstvene gradove i sopstvena sela uništene i spaljene i nalaženja sopstvene porodice ubijene, što se često događalo kako je pobedonosna Crvena armija izbacivala ubilačke i pljačkaške naci horde iz rođene zemlje, napadnute bez ikakvog razloga.

Malo si se pogubio, mali, pričamo o Latvijcima, ne o Letoncima.:mrgreen:

Što se tiče te bande psihopata koju pominješ, zapamtili su ih i Jevreji, Romi i pacijenti iz mentalnih institucija. Sigurno roditelji nisu obraćali dovoljno pažnje na tebe, inače se ne bi oduševljavao masovnim ubicama, banditima i psihopatama.

Radi se o Letoncima,to kako ih ti zoveš mene ne zanima,mada je ime Letonija samo po sebi onako istočnjačko,pravo ime kako bi Letonci voleli da ih ostali zovu jeste Lettland,i mislim da bi to trebalo da se poštuje.

Letonija, Latvija, Estonija, mali. Tri različite države. I sve podguzne naci muve. Ruska medicina je najbolja.

Летонија и Латвија су два имена једне државе, Летонија више наш, а Латвија хрватски назив. Постоје још и Естонија и Литванија.

Poslednja izmena:
Летонија и Латвија су два имена једне државе, Летонија више наш, а Латвија хрватски назив. Постоје још и Естонија и Литванија.

Nemoj,sve on zna,ko si ti da ga učiš?

Pozdrav Kraški,da zapevamo ono dok su naši trebili bagru crvenu po našoj zemlji -

Народе, ово није "добровољачка кафана", већ место на којем треба да се на један достојанствен и културан начин говори о Српском добровољачком корпусу. Смирите доживљаје, а нарочито млађани Chrommagus.

Народе, ово није "добровољачка кафана", већ место на којем треба да се на један достојанствен и културан начин говори о Српском добровољачком корпусу. Смирите доживљаје, а нарочито млађани Chrommagus.

Било би лепо да се једна лепљива направи...ДОБРОВОЉАЧКА КАФАНА!

Тражио сам бољи квалитет, али ова је ипак аутентична..........пуцкетање за још бољи доживљај.
Кад сам по први пут чуо СДК-ову верзију чула ми се мелодија веома позната....ових дана сам пронашао и оригинал, који сам давно чуо . Е сад, да будем искрен и остале корачнице (СДК) звуче ми познато, али то ипак нисам проверио и компарирао.

http://video.mail.ru/mail/singlewoman.45/568/11418.html

Пукова песма 5 ог хусарског александријског пука

Оружьем на солнце сверкая

Оружьем на солнце сверкая,
Под звуки лихих трубачей,
По улицам пыль поднимая,
Проходил Полк Гусар-усачей.

Припев:

Марш вперёд, труба зовёт,
Чёрные Гусары!
Звук лихой зовёт нас в бой,
Наливайте чары!

А там, приподняв занавесы,
Лишь пара голубеньких глаз
Смотрела. И чуют повесы,
Что здесь будет немало проказ!

Припев.

Вот Полк разведён по квартирам.
Уж полночь, всё спит мёртвым сном.
Не снится седым командирам,
Что творится у них под окном.

Припев.

Наутро, оружьем сверкая,
По улице пыль поднимая,
Уходил Полк Гусар-усачей.

Припев.

Искала среди уходивших
Виновника милых проказ.

Припев.

И часто, при свете лампадки,
Во мраке осенних ночей
Вспоминали потухшие глазки
Про те звуки лихих трубачей.

Тражио сам бољи квалитет, али ова је ипак аутентична..........пуцкетање за још бољи доживљај.
Кад сам по први пут чуо СДК-ову верзију чула ми се мелодија веома позната....ових дана сам пронашао и оригинал, који сам давно чуо . Е сад, да будем искрен и остале корачнице (СДК) звуче ми познато, али то ипак нисам проверио и компарирао.

http://video.mail.ru/mail/singlewoman.45/568/11418.html

Пукова песма 5 ог хусарског александријског пука

Оружьем на солнце сверкая

Оружьем на солнце сверкая,
По улицам пыль поднимая,
Проходил Полк Гусар-усачей.

Припев:

Марш вперёд, труба зовёт,
Чёрные Гусары!
Звук лихой зовёт нас в бой,
Наливайте чары!

Смотрела. И чуют повесы,
Что здесь будет немало проказ!

Припев.

Вот Полк разведён по квартирам.
Уж полночь, всё спит мёртвым сном.
Не снится седым командирам,
Что творится у них под окном.

Припев.

Наутро, оружьем сверкая,
По улице пыль поднимая,
Уходил Полк Гусар-усачей.

Припев.

Искала среди уходивших
Виновника милых проказ.

Припев.

И часто, при свете лампадки,
Во мраке осенних ночей
Вспоминали потухшие глазки
Про те звуки лихих трубачей.

Nema veze,sem sličnosti u tekstu....

Што би Ненад рекао - Љотанчине:D

58ed67a262.jpg

76fea10043.jpg

8e41d784da.jpg

0ec13b8c56.jpg

e226f4cb41.jpg

Добровољци спашавају избеглице

За цело време окупације, а нарочито у 1941. и 1942. години, до-
бровољци су предњачили у спасавању Срба, који су бежали испод
усташког ножа. Добровољци су често прелазили и Саву и Дрину, узи-
мали у заштиту збегове и водили жестоку борбу противу усташа. На
тај начин, добровољци су спасли на хиљаде избеглица. У овоме послу
нарочито се истакао Десети добровољачки одред на челу са Милошем
Војновићем, који је, једно време, боравио у Бајиној Башти.
Војновић је са својим добровољцима често прелазио Дрину, при-
купљао избеглице, те их чамцима и скелама пребацивао у Србију. По
преласку им је пружана прва помоћ од самих добровољаца, који су са
избеглицама делили и последњу кору хлеба. После првог охрабрења,
прве утехе, прве помоћи, добровољци су избеглице упућивали у избе-
гличке центре: Бању Ковиљачу, Врњачку Бању, Боговађу, Севојно,
Смедерево и у друга места, где су постојали избеглички домови.
У овој спасилачкој акцији, добровољци су много пута морали да
се боре и противу крвожедних усташа и противу страшних таласа ва-
ловите Дрине. Али, и поред свега овога, добровољци су свагда јунач-
ки издржавали, само да би спасли што више народа.
Саме спашене избеглице, ту спасилачку акцију добровољаца ова-
ко описују:
"Било је то 1942. године када су усташе упали у моје село,
Горњи Залуковик, које се налази између Хан Пијеска и Власенице.
200
Било ми је већ 14 година, тако да се сасма јасно сећам све оне гро-
зоте која је тих крвавих дана снашла моје сусељане.
Када су упали у моје село, усташе су почели палити српске ку-
ће све од реда и убијати мало и велико, старо и младо. Изгинуло је
сила света и многи су бежали пут Дрине да би сачували само голи
живот. Избегли народ дошао је у Краљеву Гору. Збег су углавном
сачињавале жене и деца и старији људи. Пошто се бежало с пуно
страха испред страшног покоља, то је у збегу било деце без роди-
теља, родитеља без деце, браће без сестара, сестара без браће.
Успут, идући ка Дрини, жене су прикупљале децу не питајући чија
су. По нека је водила по једно, двоје, троје, а понека и по више де-
це. Деца су престрављена плакала и запомагала, тако да је било
страхота слушати врисак јадне деце.
Када смо дошли на саму воду, видели смо дуж обале да на
Дрину пристиже народ из свих села која су лежала према овој ме-
ђи између Босне и Србије. Према месту званом Скелане видели смо
како се наш народ већ пребацује у Србију. Видели смо како с друге
стране долазе неки војници с чамцима, трпају избеглице у њих, па
се после враћају на српску страну. Жене с децом из мога села од-
мах су пошле према Скеланима, а за њима и сав остали народ. Ка-
да смо стигли на само место пребацивања, дознали смо да су на-
ши спасиоци српски добровољци. Тада смо први пут видели нашег
војника у правој српској униформи, са српском шајкачом на глави,
са српском кокардом на шајкачи и с крстом на левој страни груди.
Видевши их, ми смо плакали од радости. Добровољци су све по ре-
ду стављали у чамце, најпре жене и ситну децу, затим дечаке, де-
војчице и одраслије. Како је који чамац био пун, тако су га добро-
вољци брзо окретали пут Србије. И тако је то ишло, док и послед-
њег избеглицу са Скелана нису превезли.
По прелазу на србијанску страну, добровољци су нас смешта-
ли у Луг, код Бајине Баште. Тек тада смо приметили да су и уста-
ше стигле на саму Дрину с оне стране, али, Богу хвала, тек пошто
су нас добровољци све спасли. Усташе, не могући нам ништа на
жао учинити, почели су од муке пуцати на Луг у који смо били
смештени. Премда нас је делила Дрина, ипак су успели да убију
једну жену у Лугу. Међутим, добровољци су одмах одговорили на
усташку пуцњаву. Сели су у чамце и док су једни веслали, други су
из митраљеза и пушака осули ватру на усташе. На тај начин ус-
пели су да потисну усташе око три километра од Дрине. Тада су
добровољци претраживали обалу на босанској страни, да би изву-
кли и спасли и последњег Србина који је бежао испред усташког
ножа.
201
Када ____________су нас спасли, добровољци су се одмах побринули о на-
шој исхрани. Одмах су дали свој хлеб и све што су уза се имали од
хране нама избеглицама. Ми смо им се до неба захваљивали. Мене
и још једну групу мојих вршњака и вршњакиња добровољци су
спровели у Ужице у тамошњи Црвени Крст. Друге групе су водили
на друге стране. У Црвеном Крсту добили смо одмах добру и то-
плу храну. Али, ту се нисмо задржавали. Моју групу су одатле пре-
бацили возом у Врњачку Бању. На путу, кроз сва места кроз која
смо пролазили: Ужице, Пожегу, Чачак и друга, народ нам је давао
у корпама вруће погаче, куваних јела, разних колача, одела, обуће и
новаца, свега што нам је душа желела. Народ је плакао. Поједини
су узимали ситну децу за чије се родитеље није знало. Већина, пак,
нас одраслијих стигла је у Врњачку Бању.
По доласку у Врњце, били смо одмах смештени у лепе зграде,
добили чисте постеље, кувану храну и све друго што нам је тре-
бало. Добили смо своје васпитаче и васпитачице, као и свештени-
ка, који нам је долазио два пута недељно. У Врњачкој Бањи смо
добили сви нова одела и нове ципеле као дар од Председника срп-
ске владе, генерала Милана Недића, коме смо нашом дечијом љу-
бављу били безмерно захвални.
Васпитачи и васпитачице су нас учили лепом понашању, хиги-
јени, певању, свештеним молитвама и веронауци, док су нам срп-
ски добровољци свагда били на услузи. Из Врњачке Бање мало ста-
рије, међу којима и мене, пребацили су на пољопривредно добро у
Севојни. Ту смо радили ситне пољопривредне послове. Васпитач
би нас често водио на купање у Ђетињу и пазио на нас да нам се
не би што десило.
Из Севојне сам ја отишао у Звездан код Зајечара, где су многе
избеглице добиле имања, која су обрађивали као своја властита.
Добијали смо бесплатне карте и путовали смо несметано возом.
Тако је било за све избеглице на целој територији Србије..."112
Упоредо са овим спасилачким послом, добровољци су обављали
и још један, који с друге стране осветљава њихов живот и њихову
борбу.
Прелазећи преко Дрине, добровољци су долазили у додир и с по-
јединим четничким одредима из Источног дела Босне. При тим доди-
рима, а и доцније, добровољци су давали босанским четницима и
оружје и муницију, као и друге потребе. Све што је могло користити
српској браћи у Босни, добровољци су им, такорећи откидајући од се-
бе, с љубављу давали, изражавајући том приликом дивљење према
112 Велимир Р. Мајсторовић: "Спашени смо на Дрини", "Записи из добровољачке борбе (III)",
Минхен, 1955, стр. 16-18.
202
њиховој четничкој борби. Разуме се, ову помоћ добровољци су давали
оним четничким командантима и њиховим одредима, који су се бес-
компромисно борили противу свих српских душмана, а нарочито про-
тиву усташа и комуниста. Такви команданти су били: мајор Јездимир
Дангић, капетан Стеван Дамјановић - Лека и Ђура Бижић, који су и
своје животе положили на олтар Отаџбине, борећи се противу срп-
ских дин душмана. Четвртом команданту у том делу Босне, Ристи Ћу-
ковићу, који је за све време грађанског рата и окупације сарађивао и
са комунистима и са усташама, добровољци нису никада давали ни
оружје ни муницију. То је било сасвим природно, јер су добровољци
свагда били бескомпромисни у борби противу народних непријатеља,
без обзира каквим су се плаштом огртали

Пошто поједини дражиновачки фанатици које је Милослав Самарџић задојио патолошком мржњом према свему што је "љотићевско" тврде да ово није истина,ево и слика прихватања избеглица на Дрини од стране СДК:

a7817ef465.jpg

7c218644d4.jpg

3402933c01.jpg

406aae3927.jpg

3ec8c6d843.jpg

Радослав Рада Павловић - заборављени херој

http://1.***************/-ySpV6eAllvc/TZNDQ4yxkaI/AAAAAAAAAj8/NOGsKVkmkb0/s1600/New+Picture.png

Име Радослава Павловића симболизује храброст, рад, а изнад свега жртвовање за своје идеале. Још као млад преузео је старање о сестри и брату јер им је отац страдао у Првом светском рату. По завршеној учитељској школи, службу започиње у Македонији, где и упознаје будућу супругу, учитељицу Зору Петровић. Брак су склопили 1928. године у Београду, након чега добијају радно ангажовање у селу Мало Црниће код Пожареваца, у коме остају пуних 12 година и где им се рађају деца, син Никола и ћерка Рајка. Као сеоски учитељ Рада Павловић предузима низ акција како би се живот сеоске омладине обогатио културним и спортским активностима. Оснива фудбалски клуб Стиг, организује приредбе и друге културне манифестације, главни је покретач иницијативе да се озида нова школска зграда итд. Због свог ангажовања на унапређењу сеоског живота Павловић је за веома кратко време стекао симпатије и поштовање како својих ученика и њихових родитеља тако и осталих мештана Малог Црнића и околине.
У Пожаревцу је на једном збору имао прилику да се упозна са идејама Димитрија Љотића, и од тог тренутка постао је његов веран следбеник а касније и сарадник на многим пословима. Павловић се активно укључио у рад Збора и постао један од истакнутијих чланова организације у крају у коме је живео и радио, узимајући активног учешћа у ширењу политичких идеја Покрета.
По завршеној Вишој педагошкој школи, Радослав са породицом прелази за Београд где у школи Краљ Петар код Саборне цркве отвара огледно одељење, директно одговоран Министарству просвете. За рад у просвети одликован је орденом Светог Саве 5. степена. Након забране Збора у октобру 1940. године Павловић као један од угледнијих чланове организације, бива ухапшен са осталим виђенијим активистима и интерниран у сабирни логор у Брусу код Крушевца где остаје све до пуча од 27. марта 1941. године.
Након пропасти и окупације државе, прима се положаја управитеља Дома за малолетнике у Београду. На том месту остаје све до лета 1943. када на позив Димитрија Љотића одлази у Крушевац где је требало да преузме положај окружног начелника, јер је Душан Марковић, дотадашњи начелник и командант Добровољаца, убијен од стране равногораца Драже Михаиловића. Као и на претходним дужностима и овде је Павловић показао ентузијазам, одговорност и пожртвованост у раду. Пружила му се прилика макар и у трагичним ратним приликама-какве су тада владале Србијом, да примени у пракси нешто из програма Збора, да систем политичких партија буде замењен системом сталешке скупштине. Скупштини су присуствовали представници свих занимања, економских, културних и социјалних заједница у крушевачком округу. Као окружни начелник заједно са шефовима градских управа ишао је од села до села, на лицу места упознавао се са проблемима и где је то било могуће одмах их и решавао. Али оно по чему ће га памтити народ Крушевца и околине, а пре свега многа избегличка и деца без родитељског старања, јесте његов пројекат о оснивању центра за смештај незбринуте деце. Његова идеја наишла је на одобравање код водећих људи тадашње Србије а пре свега код Председника владе Милана Недића, који Павловићу даје зелено светло и средства за реализацију. Некадашњи војно-технички завод који је за ову прилику преуређен у Обилићеву, надомак Крушевца, изабран је за локацију центра. Недићев град како је овај центар понео име отворен је свечано 28. јуна 1944. и у њему је било смештено око 1000 малишана.
Склањајући се пред бољшевичком најездом са сином Николом, Рада Павловић се са Српским добровољачким корпусом повлачи за Словенију. Према замисли Димитрија Љотића требало је формирати специјалну групу на добровољној бази која би била састављена од припадника СДК, а чији би задатак био да се убаци на територију Србије и делује у непријатељској позадини. Да води ову групу младих и храбрих људи није се јавио ни један од професионалних официра СДК, већ се на овај позив одазвао једино Радослав Рада Павловић. Група је убрзо затим упућена у центар за обуку Kaiserwald недалеко од Беча. Под будним оком немачких инструктора група је прошла све сегменте диверзантско-обавештајне обуке и овладала потребним вештинама и знањем. Након успешно завршеног курса група се на челу са Павловићем и још двадесетседморицом (Жарко Ускоковић, Душан Пејић, Ђорђе Пешић, чланови Збора из Ниша, Славко Трнинић и други) ноћу између 1. и 2. марта 1945. године падобранима спустила на Копаоник. Копаоник је изабран из разлога што се налази у непосредној близини Крушевца, краја у коме је Рада Павловић током свог рада стекао велики број пријатеља и познаника, па је сматрао да ће му та познанства олакшати рад на новом задатку. Захваљујући енглеској обавештајној служби, југословенски комунисти били су на време обавештени да се спрема убацивање Павловићеве диверзантске групе. По снегом покривеном терену и непрестаним потерама прогонитеља, Павловић закључује да је немогуће у таквим околностима реализовати постављене циљеве, те из тог разлога наређује људима око себе да се спасава и сналази ко како зна и уме. Један број припадника групе страдао је у непосредном обрачуну са комунистичким агентима или заробљен од истих, неки су успели да се спасу даноноћним скривањем и бегом преко границе, док је сам Павловић успео да се домогне Крагујевца и нађе уточиште код свог пријатеља. Годину дана касније прелази у стан своје сестре Радмиле Мартиновић, међутим недуго затим стан опкољавају припадници Озне. Видевши да је дошао крајњи час Радослав узима свој пиштољ и једним метком себи одузима живот, избегавајући на тај начин понижења којима би био изложен током истраге, као и могућност уцене његове породице.

http://1.***************/-PY0gsK5UCMQ/TZNDxWywEFI/AAAAAAAAAkA/BZbcWJaIi08/s320/New+Picture+%25281%2529.png
Рада Павловић као Окружни начелник
прима бадњак, Крушевац 1944.

http://4.***************/-eZLy_3iuOW0/TZNEVdnzWxI/AAAAAAAAAkE/uDlpX1uLOhk/s320/New+Picture+%25282%2529.png
Рада Павловић са добровољцима

Hmm ... zanimljiva tema , konacno nesto malo drugacije . Ne samo komunisti i cetnici ... banditen :hahaha:

Pa sta se desilo sa njima , jel su uspeli neki da prezive ?

1 и 2. пук, који су остали у Словеначком залеђу повлаче се према Италији и предају се Енглезима у градићу Палманова и већина их је преживела рат(имам слике из логора у Италији и Немачкој које ћу поставити ускоро)

2,3 и 4 пук, који су пребачени у околину Љубљане, повлаче се према Аустрији и предају се Енглезима, који их предају партизанима. Сви су погубљени у Кочевјем Рогу у Словенији.

1 и 2. пук, који су остали у Словеначком залеђу повлаче се према Италији и предају се Енглезима у градићу Палманова и већина их је преживела рат(имам слике из логора у Италији и Немачкој које ћу поставити ускоро)

2,3 и 4 пук, који су пребачени у околину Љубљане, повлаче се према Аустрији и предају се Енглезима, који их предају партизанима. Сви су погубљени у Кочевјем Рогу у Словенији.

Колико ја знам од ових што су отишли у Италију, само је Мушицки изручен, или сам бар тако нашао.

Колико ја знам од ових што су отишли у Италију, само је Мушицки изручен, или сам бар тако нашао.

Јесте, то је било велико разочарење за добровољце. Имам такође и слике Мушицког како држи говор пред добровољцима у својој униформи дан пред изручење.

Back