Srpski busido

Kaa

Iskusan
Poruka
5.947
"Primjeri cojstva i junastva" od Marka Miljanova,zaista na najlepsi moguci nacin opisuju put ratnika[bushi-do],ali daleko humaniji od japanskog originala- koji sam na moju nesrecu prvo procitao[da ne pominjem pravila sminkanja samuraja,te obavezu da ima vernog prijatelja tj. ljubavnika]Nazalost u ovim bednim i slabickim vremenima ova knjiga je zaboravljena,kao i svi njeni primeri tj. preporuke o tome kako se ponasa ratnik i muskarac.
 
Звучи интересантно, али ми није баш јасно у ком смеру је тебало да води та дискусија, или си само желео да видис да ли је неко прочитао.
 
Bušido - kodeks crnogorskog samuraja? : )
Kod Bushida postoji asketizam, veština ne može da se savlada, može samo da se usavrši jer - mora da se poseduje, pravda i poštenje su glavne osobine ratnika.
A Mišima je bolji od M. Miljanova..jer je bio i samuraj i sjajan pisac.
Stvari o kojima ti pričaš su nadnacionalne.
 
[]Misima je bio isfrustrirani *****,koji je zavrsio u simultanom samoubistvu sa ljubavnikom,a sto se pisanja tice,citao sam "Zlatni paviljon" i mozda jeste tehnicki bio bolji pisac od Miljanova ali definitivno samuraj nije bio a ovaj covek (koji se uzgred budi receno uvek izjasnjavao kao Srbin) je naucio da cita i pise u 50.toj posto je prvo preziveo sve ono sto ce kasnije staviti u knjigu.Diskusija je trebalo da napravi paralelu izmedju njihovog,na koji se vecina klinaca lozi, i naseg poimanja puta ratnika i toga da smo zaboravili da ga imamo.
P.S. njihov original se ne zove busido,nego hagakure sto bi mu znacilo nesto kao"knjiga skrivenog lisca"
 
E,da zaboravih- Jukio je bio visok oko metar i po,te je to pokusavao da kompenzuje bildovanjem,imas citavu seriju njegovih postera gde pozira s` katanom- ali ne slusaj mene,nadji njegovu prepisku s` Henri Milerom te vidi sta je o njemu rekao neko puno iskusniji i pametniji od mene,a "primjere" procitaj bar jos jednom i probaj da vidis ono o cemu pricam.
 
Paralela bi mogla da se izvede sa književnošću ako bi u priču uveo izvesne motive, makar čisto "knjiške", zato mi je bilo zanimljivo da vidim da li si razvio temu.. : )

Nacionalni zanosi su, svakako, odlika mladosti, a nacion ima smisla ako ga brani etičnošću, što opet je poriv i posledica, a ne sadržaj književnosti. "Primeri ćojstva i junaštva" su memoarsko delo vojvode M.Miljanova, dakle ratnika, nekog ko je naučio da piše u poznim godinama, što svakako nije za pohvalu : ) O samurajima možemo da pričamo, ali to opet nema veze sa knjievnošču.

Ideja slobodarstva je bila vodilja srpske književnosti oduvek, srpski pisci su bili duhovni predvodnici nacije, borbnost, dinamizam i odanost ideji, pa tragizam, antropološki, teološki arhetip prostora i delanja.... I od svega toga izabrati Marka Miljanova... mada jeste Crna Gora bila donedavno u ratu sa Japanom : ))))
MIšima je živeo po kodeksu samuraja. Tačno je da izvršio sepuku u prisustvu ljubavnika, u tom činu je negde svojom krvlju ispisivao idiogram za Ratnik i Čovek. Negde šezdesetih napisao je "Patriotizam", manifest desnice, časti i junaštva. Po njemu je snimio istiomeni film, kao i Pol Šreder..
Itd. da ne budem previše opširan..

Pozdrav
 
E, da, ne znam da li znaš kako je Marko Miljanov pisao o Arbanasima?
Pošto je bio vojvoda plemena Kuča, a to je prema Prokletijama, na obroncima, uvek je o Arbanasima pisao sve najbolje. A nikada narod nije bio blizak, oduvek su ratovali..
 
Da,znam da je pisao o Arbanasima i to s` postovanjem,mada kao sto kazes vek provede u ratu s` njima
ali zar to nije samo dokaz onoga o cemu pricam,vitestvo,muskost i cast pa ma koje vere i nacije bio- Marko jeste bio ratnik ali nadasve velik covek- a izabrao sam ga zbog toga sto su zaboravljeni i on i knjiga i njena poruka.Paralelu sam hteo da napravim cisto izmedju njihovog i naseg poimanja kodeksa casti , evo ti primer,u "Hagakureu" se objasnjava termin - pasje smrti,besmislene ali casne,toga kod Miljanova nema.Los je "hagakure" za nas,nismo mi japanci ali mozda bi mogao da procitas "Gorin no sjo",knjigu pet prstenova za koju tvrde da ju je pisao Musasi ili onu o umetnosti macevanja od Dajsec Teitara Suzukija- prijemcivije su .
Pozdrav
 
Zaboravih jos jednu stvar u vezi "primjera", ne samo sto se autor nije obazirao na veru i naciju,nego i pol mu nije bio bitan- navodio je primere zena koje su se u datim trenutcima ponasale mnogo muskije(u smislu,hrabrije,viteskije) i od njihovih muskaraca... i to je znaci napisao crnogorski vojvoda(dok su crnogorci jos bili srbi i ponosili se time) u pretproslom veku...Znaci- Jebi se Biljano Srbljanovic sa svojim:"kamenom za pod glavu" i jebi se Cosicu sa svim svojim vremenima,i ****** se svi koji pljujete po svom narodu,ili sto bi rekao BGS "nije me sramota sto sam Srbin".
Da je ova knjiga citana vise,da li bi bilo Vukovara,Bratunca,Srebrenice...Ma lupam,zaboravite.
 
Trazio sam Misimu u biblioteci ( "Mornar koji je izneverio more" ) ali nazalost nisam pronasao. Interesuje me ova tema, ali nisam nista od toga procitao. Vi slobodno pisite ja cu da citam :)
 

Back
Top