Srpske i Ex-YU stare pozorišne predstave

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.585
Volim da pogledam te stare filmove i pozorišne predstave iz 50-tih, 60-tih, 70-tih prošlog veka. Imaju neki istorijski šarm a i gluma je prirodnija, čini mi se. Naročito me interesuju sa domaćom tematikom.

Nekada naletim na jutubu, odgledam a posle ne mogu da nadjem, "da me ubiješ" pa mi pade na pamet da polako napravimo kolekciju ovde da nam svima buide zgodnije?

Da krenem sa prvom koju sam našao, mada priznajem da bih radije nešto od domaćih pisaca

PRLJAVE RUKE – Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd (1968.)

Ne znam zašto ovoliko 'pičite' sa postavkama?!
Daj, ako neko zaista želi da pogleda, dajte vremena i prostora.
Moj interes nije povećanje broja postova, štaviše, zaustavila bih svoj brojač postova samo da mogu..

U Ime dobrog starog filma; film 'Slavica' , prvi posleratni film, ljubavni.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Славица_(филм)

Moj interes nije povećanje broja postova, štaviše, zaustavila bih svoj brojač postova samo da mogu..

Slažem se. Čim pogledam onaj film što si postavila, daću i mišljenje ovde

Meni svi ti stari filmovi imaju šarm baš zato što su "sirovi" i akcenat je na glumi a ne na efektima

SAMOUBICA – Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd (1972.)​

Nikolaj Erdman, izuzetan dramatičar iz NEP perioda sovjetske Rusije, napisao je kao svoj drugi komad SAMOUBICU 1928.godine koji se oslanja na satiričnu dimenziju Gogolja ali koji u sebi sadrži i mnoge elemente komedije apsurda. Kao i njegov prvi komad, MANDAT iz 1924.godine, praizvedbu je režirao V.E.Mejerhold. Erdman je bio skoro nepoznat kod nas sve dok se na scenu Savremenog pozorišta šezdesetih godina XX veka nije postavio“Mandat“ , a zatim i ova predstava „Samoubice“u JDP u režiji Želimira Oreškovića. Tek kasnije su „Mandat“ i „Samoubica“, dva izuzetna pozorišna teksta, doživela kod nas nove izvedbe. U ovoj predstavi JDP-a iz sedamdesetih u glavnoj ulozi Semjona Semjonoviča Podsekaljnikova pojavljuje se Slavko Simić, zatim Đurđija Cvetić, Rahela Ferari, Stojan Dečermić, Branka Petrić, a posetioci You tube kanala će moći da vide i tadašnje velike zvezde JDP-a starije generacije, Viktora Starčića, Milana Ajvaza, Karla Bulića, Nevenku Mikulić i druge.

Poslednja izmena:

Gresno dete 1976- stari domaci film​

Grešno dete“ je jugoslovenski film iz 1976. godine. Režirao ga je Branko Pleša, a scenario su pisali Mirko Kovač i Simo Matavulj. Glumac Uloga Zoran . Grešno dete“ je jugoslovenski film iz 1976. godine. Režirao ga je Branko Pleša, a scenario su pisali Mirko Kovač i Simo Matavulj. Glumac Uloga Zoran . Gresno

Далеко је Сунце је југословенски партизански филм снимљен 1953. године у режији Радоша Новаковића. Сценарио филма написао је Јосип Кулунџић по истоименом роману Добрице Ћосића.

Daleko je sunce(1953)​

Daleko je sunce (1953) Partizanski film, baziran na istoimenom romanu Dobrice Ćosića.. Režija: Radoš Novaković Scenarij: Josip Kulundžić Uloge: Branko Pleša, Rade Marković, Dragomir Felba, Olga Brajević, Rahela Ferari... Pritisnut jačim njemačkim snagama, štab jednog partizanskog odreda odlučuje da odred napusti planinu Jastrebac. Gvozden, seljak iz tog kraja, inače hrabri ratnik, protivi se odluci i spreman je radije napustiti odred. U interesu discipline, međutim, Gvozden je osuđen i streljan na licu mjesta, iako ga cijeli odred žali.

Back