Srpska vojska je u muslimanskim kucama nalazila IKONE

hefajst

Primećen član
Poruka
581
Buckoni
Srpska vojska je u muslimanskim kucama nalazila IKONE ! Stare ikone koje se danas rijetko vidjaju, koje su se cuvale s koljena na koljeno. A znas li sto su cuvali? Jer je to ostavljeno u amanet, jer su se bojali da kuca nece imati srece i napretka ! . Recicu ti i gdje je ovo pronadjeno, u muslimanskim selima na Bijelasnici i jos nekim selima u okolini Sarajeva...
Na stranu ovo sa vojskom i upadanjem u kucama, mislim da su to uzasna dela koja se verujem nece nikad ponoviti,
ali
Zanima me sta autor ovoga posta zna jos o ovome?
Ako su ih prenosili sa kolena na koleno i ako su veoma retke, onda su to ikone neprocenjivog arheoloskog, umetnickog i istorijskog znacaja!
Pitanje je kolko su stare, verujem da su stare oko 500 godina.Nema puno takvih ikona i to je pravo istorijsko blago.Takodje bih zamolio bosnjake, koji imaju takve ikone kod kuce ili na selu, da se raspitaju kod svojih koliko su otprlike stare te ikone, i da li bi mogli da postave slike tih ikona na netu.Unapred hvala.

И ја сам чуо да неки и данас крију иконе по таванима и подрумима.Поготово оне које су у задњем рату опљачкали од Срба.

Ne znam za to ali da jesu sacuvali neke obicaje iz preislamskog vremena jesu...setite se samo proslave Djurdjevske noci u Selimovicevom "Dervis i smrt"...

NIje ikona al' je lepo svedočansto...

f_yd7d65m_771752a.png

Aliverić Tuzlak, "Bosanska Vila" 1898., br.9., str. 132.

Buckoni
Srpska vojska je u muslimanskim kucama nalazila IKONE ! Stare ikone koje se danas rijetko vidjaju, koje su se cuvale s koljena na koljeno. A znas li sto su cuvali? Jer je to ostavljeno u amanet, jer su se bojali da kuca nece imati srece i napretka ! . Recicu ti i gdje je ovo pronadjeno, u muslimanskim selima na Bijelasnici i jos nekim selima u okolini Sarajeva...
Tlja, te ikone i nisu baš nešto čim nisu sačuvale kuće.

Back