Srpska tradicionalna muzika

Flexoman

Zainteresovan član
Poruka
328
Mene interesuje ova vrsta muzike.Voleo bih da znam nesto o ovakvim pesmama i njihovom poreklu. Kao na primer ova pesma
zaista interesantno!Odakle nemacka himna na jugu Kosova i Metohije tacnije u Velikoj Hoci gde se peva kao narodna pesma.?

probaj da nađeš nešto na netu, ja sam jednom izguglao 2-3 sajta posvećena našoj tradicionalnoj muzici, bilo je tu tekstova pesama, izvođenja, podataka ko je, kada i gde zabeležio pesme, kao i neke analize. Znam da ima dobrih profesora na etnologiji valjda koji imaju lepih i zanimljivih radova o tome, pričao sam prošle godine na saboru frulaša u Prislonici sa jednom profesorkom, držala je predavanje o kolu, ali zaboravih kako se zove

da ima svasta na netu. MNoge pesme koje imamo pevaju se i na gori! Zanimljiv podatak je da jedna pesma koju peva Saban saulic cini mi se ,,Kole mi pije,, postoji na Gori Na Kosovu samo sto se tamo peva Pavle mi pije ... (pevala se jos pre primanja islama, sto je zaista dokaz ime pavle) nailazim na razne podatke koje ne mogu da se izguglaju a cak nije nigde ni zapisano. etnolozi kazu da se ne moze sve postici. a ja kazem da se ne istrazuje dovljno.

Back