Srpska radikalna stranka & Ekonomija

Da li je neko primetio u jucerasnjem TV duelu da je Nikolic prebacio Tadicu to sto se planira da penzije vise ne budu finansirane iz budgeta?

Da li T.Nikolic uopste zna pod kojim uslovima je mogao da funkcionise tzv. "pay-as-you-go" sistem penzionog osiguranja?

Da li vi radikali znate u cemu je problem sa nasim penzionim sistemom? Zasto smo prihvatili reformu peznionog sistema po modelu "3 stuba" uz nameru da se penzioni sistem u buducnost zasniva na privatnim penzionim fondovima koji ce funkcionisati po principu sigurnih investicionih fondova/

Lukasenko, vec sam te pitao kako bi ti da si guverner NBS drzao inflaciju pod kontrolom, kada te fiskalna politika ne podrzava a na raspolaganju ti je veoma ogranicen broj instrumenata monetarne politike?

Takodje, trazim isti odgovor i za sutaciju koja bi dosla kao posledica radikalske populisticke ekonomske politike?

e pa evo ovako:
restriktivna monetarna politika i podizanje referentne kamatne stope NBS nisu jedini makroekonomski instrumenti kojim Jelasic planira da ostvari ciljanu stopu inflacije izmedju 3% i 6% u 2008. godini,
sledeci instrument je politika dohodaka - to znaci zamrzavanje plata svima zaposlenim u javnom sektoru (samo jedino sto nisam siguran da li ce biti zamrznute nominalne ili realne plate)
a znaci sta to znaci prakticno: vi svi sa ovog foruma sto primate plate iz budzeta vrlo je verovatno da nemojte ocekivati vece plate u narednom duzem periodu, mozete ocekivati cak i manje plate.
takodje ocekujte vise kamatne stope na kredite u bankama.

e pa evo ovako:
restriktivna monetarna politika i podizanje referentne kamatne stope NBS nisu jedini makroekonomski instrumenti kojim Jelasic planira da ostvari ciljanu stopu inflacije izmedju 3% i 6% u 2008. godini,
sledeci instrument je politika dohodaka - to znaci zamrzavanje plata svima zaposlenim u javnom sektoru (samo jedino sto nisam siguran da li ce biti zamrznute nominalne ili realne plate)
a znaci sta to znaci prakticno: vi svi sa ovog foruma sto primate plate iz budzeta vrlo je verovatno da nemojte ocekivati vece plate u narednom duzem periodu, mozete ocekivati cak i manje plate.
takodje ocekujte vise kamatne stope na kredite u bankama.

NAJPRE, ja svoju platu ne dobijam iz budzeta NEGO JE ZARADJUJEM

dalje, kad si vec tako ekonomski neoliberalno orijentisan, zasto zamrzavanje plata u javnom sektoru kao meru borbe protiv inflacije ne podrzavaju i radikali, nego cekaju svaki strajk zaposlenih u javnom sektoru za podizanje da ga podrze i da prospu koju demagosku parolu?

moj profesor makroekonomije na fakultetu je clan saveta NBS i jednom je pominjao na predavanju da je glupost sto je ciljana stopa inflacije uvek tako niska i da je njegov stav da tek ako su izgledi da inflacija ide preko 20% da tek tada treba da reaguje NBS tim restriktivnim merama,
ja to prihvatam. :)

ili nisi dobro preneo sta ti je profesor rekao ili jos jednom dobro razmisli pre nog sto napises "ja to prihvatam"

Da li si cuo za tezu Kidlanda i Preskota o vremenskoj nekonzistentnosti ekonomske politike. (inace za taj rad njih dvojica su dobili Nobela za ekonomiju0?

Kapiram da si uvek imao 5 iz diktata ali su ti slabije isli slobodni sastavi....po ovome sto si napisao.
Tebi nikako, pošto odgovora nema. Tako sam i mislio, hvala.
evo bas sad gledam Tadic vs. Nikolic,
Tadic kaze da je samo za 11 meseci 2007. godine otvoreno 140 hiljada novih radnih mesta
hahahaha :lol: :lol: :roll: :roll:
A kolliko ih je po tvom otvoreno?
i jos kaze Tadic privukli smo 10 milijardi stranih ulaganja od 2000-te do sada
pa dobro kaze Tadic, jeste 10 milijardi ali u 10 milijardi se racunaju prihodi od PRODAJE Mobtel-a Norvezanima, NIS-a Rusima, DDOR-a Italijanima,... i tako dalje. Cista IGRA RECI.
Toma mu je lepo i tacno odgovorio.
Kad nešto investiraju,znači da ovde kupuju, šta opet nije jasno?

Nisam struchnjak za ekonomiju i necu se petljati u to, ali moram da kazem da uvek kad pitam nekoga opredeljenog za SRS, zbog chega glasate za SRS dobijem tri-cetiri tipa odgovora:

1. Zato shto su patriote, narodski ljudi, ne daju kosovo etc ...
2. Zato shto demokrate kradu
3. Zato sto radikali nikad nisu bili na vlasti (shto je BTW neistina ...)

Niko, ali ponavljam niko nije umeo da mi odgovori da li zna za sta se zalaze SRS ili opsti program/ciljeve stranke (kojih sumnjam da ima uopshte).

Back