СРПСКА ПРЕЗИМЕНА

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
HeBePoBaTaH_:
Nema tu strogih pravila kod prezimena.
U knjizi o Cincarima, koju sam dobio jednom prilikom, mogao bi se izvući zaključak da su prezimena na -ić cincarska ( Fotić, Letić, Ocić, ...), međutim to uopšte ne mora da bude tako, npr. Fila.a Cincara ima na -ov - ov, ima raznih.. .prezimena izvedena iz imena npr. Davidović mogu da ukazuju na jevrejsko poreklo, ali ni to ne mora da bude sasvim tačno. Prezimena ne mogu tačno da utvrde poreklo, nekada je bilo jednostavnije. Na primer, moje prezime kada sam Googlao pre 5 godina nije bilo ni na jednom hrvatskom sajtu, sada ih ima.. a ja veze nemam sa prekodrincima uopšte. Pojedine manjina svojim prezimenima su davale nastavak najčešće -vić i to pre više vekova, kako bi se lakše asimilovale, danas ja znam jednog Đokovića koji je 100% šiptar, izvedeno od Đokaj,

Nepoznata su srpska prezimena koja se završavaju sa -ELJ, javite ako znate
Za moju porodicu kazu da je dosla iz Mileta Grcka, i da mi je poreklo Cincarsko. Ajd molim te ako procitas ovo posalji predlog u kojim knjigama da trazim svoje prezime.

Strela:
У овом тексту нисам приметила једино варијанте српских презимена, која потичу од цинцарских
Нуша - Нушић, Кича - Кичић...

Значи Гордан Кичић је Цинцар?!?!

Тома Фила је Цинцар, па је и његово презиме вероватно.
Можда временом еволуира у Филић :) :) :)

goxy:
Nisu svi srbi na ić, a ima opet dosta NESRBA koji su na ić.....Strelo, grešiš 8-) .......Sve je to relativno....

Још на првој страни сам написала следеће, само те изгледа мрзи да читаш:

Без обзира што су презимена на - овић, - евић и - ић најфреквентнија код Срба и што их многи доживљавају и као саставни део српског националног бића, погрешно је сматрати "да су само она српска презимена" или да су она "српскија" од осталих презимена Срба формираних по другим основама.
Нажалост, понекад и понегде, чују се мишљења да презимена која се не завршавају на - ић "нису српска", па чак и да "они који се не презивају на - ић нису Срби!?" Оваква мишљења су нетачна, ненаучна и национално штетна. Она угрожавају етничко јединство и националну хомогеност српског народа. На срећу, она су усамљена и углавном потичу од недовољно обавештених и неупућених особа. Понекад и од злонамерних.
С друге стране, бројност и разноврсност српских имена и презимена, као и начини њиховог стварање, представљају богатство српског националног ономастикона. И она су један од доказа духовног богатства српског народа.

Па сам на четвртој страни написала читав низ од преко стотину херцеговачких српских презимена која нису на ић.

Предатор:
Значи Гордан Кичић је Цинцар?!?!

Тома Фила је Цинцар, па је и његово презиме вероватно.
Можда временом еволуира у Филић :) :) :)

Јесте, Гордан Кичић је цинцарског порекла.
Алкибијан Нуша је кад је напунио 18 година отишао у надлежну општинску службу тог времена и променио презиме у Бранислав Нушић, а Тома Фила је задржао презиме својих предака.

Неко спомену презиме Хорват које је често у БГ....
Колико знам нема Хрвата са тим презименом, то су углавном или Срби или Мађари...
Као што у Босни нема муслимана са презименом Бошњак, (Бошњаков, Бошњаковић, Бошњачки) то су углавном Срби, Хрвати, Мађари (или Шиптари-Бошњаку) који су некада боравили у Босни, или се доселили оданде.

Јован Ердељановић је доста писао о српским презименима....

Постоји један обичај код Срба у Банату, а то је такозвано ''шпицнаме''....то јест породични надимак!
Понекад цела фамилија уз презиме носи и надимак (као друго презиме) по којем је познатија у крају.... А понекад делови једне фамилије (породице) носе различите надимке.

На пример, огранци фамилије Достанић из једног села у Банату имају надимке: Бачикин, Бицирков, Гусков, Ницин, Пелцеров, Фишкалов, Џанин, Швабин....

ne znam da li je neko komentarisao ovo ali mrzi me da chitam sve

u vojvodini naravno bilo je iseljenika iz hercegovine pa i iz bosne

u doba kada je austrougarska vladala BIH-om Srbi nisu hteli da se odazovu popisu stanovnistva iz razlicitih razloga (vojska, ekonomski razlozi...) pa su se krili u brda. Oni bi pitali komsije "kako se zove taj i taj" ili "was is das?" :) :) :) a oni bi odgovorili "ma zovu ga lisica jer se samo krije" pa tako nastade prezime Lisica, pa onda "zovu ga Suska jer samo suska kad prica" i nastade Suska ... Oni bi bili uvedeni u zapisnike kao takvi. Kasnije su njihovi potomci to prihvatili kada nije bilo opasnosti a radi podataka koji su vec bili zavedeni.
itd itd itd itd
Svi oni su imali prezimena koja su se zavsravala na ic.

Teslina familija se prezivala Teslaric.

Dodavanje sufiksa -ić u prezimenima na našim prostorima ( srbi,hrvati,muslimani) je tekovina letopisacaXVIII i XIX veka. U spisima iz ranijeg perioda nikada nećete naići na prezimena sa takvim nastavkom. Ljudi su se identifikovali prema ličnom imenu i imenu oca. Primera radi, označavanje dinastije Nemanjić kao takve počelo je tek kod istoričara XIX veka. Ako se ne varam, kao takve ih je prvi put označio Stojan Novaković.

lollla:
Dodavanje sufiksa -ić u prezimenima na našim prostorima ( srbi,hrvati,muslimani) je tekovina letopisacaXVIII i XIX veka. U spisima iz ranijeg perioda nikada nećete naići na prezimena sa takvim nastavkom. Ljudi su se identifikovali prema ličnom imenu i imenu oca. Primera radi, označavanje dinastije Nemanjić kao takve počelo je tek kod istoričara XIX veka. Ako se ne varam, kao takve ih je prvi put označio Stojan Novaković.

Tacno tako. Sadasnja, moderna srpska prezimena uvedena su u XVIII i XIX veku. Kod Rusa jos uvek imate primer da se pored prezimena familije kao srednje ime/prezime stavlja ime oca - Aleksandar Sergejevic Puskin, Fjodor Mihajlovic Dostojevski...

Мени је причала професорка српског из гимназије како су постала необична личка, северно далматинска, кордунашка и банијска а делимично и босанска настала тако што кад су Аутро угари вршили попис Срби нису хтели да говоре права презимена већ су говорили за презиме надимке или нека погрдна имена. На тај начин су се подсмевали Аустроугарској! А иначе и презиме Тесла је настало на ту фору. Мислим да сам негде прочитао да је Тесла стари српски назив за секиру.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back