СРПСКА ПРЕЗИМЕНА

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, najvise tih "cudnih" prezimena ima u Hercegvoini, a i kad nekad gledam program RTRS(Radio-televizija Republike Srpske) uvek se ponovo iznenadim prezimenima:)
Ne mogu sad da navedem bash, ali cu se potruditi......Verovatno su ta prezimena nastala spajanjem raznih prezimena, kroz dugi period, i jos poneceg specificnog, pa iz tog razloga.....
Vidim, ima u ovom spisku Mucibabic:)

@Crow
Zanimljivo : o )
Obrnuto znači, oni što je prevodlvo na engleski : o )
A kako bi Gams preveo? Mer? Gor?
Kao semitski narod, Jevreji sigurno nisu imali od koga da naslede svoja prezimena. Aškenezi govore jidišem, mešavinom nemačkog i hebrejskog, te ako dobro vladate nemačkim j. jako brzo možete da savladate jidiš. Kod nas ima sefarda i aškenazija, oni su, zbog istorijskih okolnosti menjali svoja prezimena..uglavnom ih modifikujući.. Car Josif II naredio je da sva jevrejska prezimena budu germanizovana, pa otud na primer Štern, Štajnmajner...

Čuo sam za Ljubu Kešelja, ali samo ime i da je narodnjak ( da nije Rom?)
Ja znam za Vrcelj i Pecelj, 100% hrvatska prez.

ШЕШЕЉ:
А замисли женско са презименом Пушић, уда се за неког Карића, али само дода презиме... И постане ПУШИЋ - КАРИЋ! :lol:

Sramota je krasti tudje ideje! Kad su Ramba Amadeusa, svjetskog mega cara, pitali kako ga nije sram sto se prodo Karicima ( znate ona njegova emisija ) rekao je:- Ja sam Pusic, oni su Karici pa cemo se vec nekako snaci.

HeBePoBaTaH_:
@Crow
Zanimljivo : o )
Obrnuto znači, oni što je prevodlvo na engleski : o )
A kako bi Gams preveo? Mer? Gor?
Kao semitski narod, Jevreji sigurno nisu imali od koga da naslede svoja prezimena. Aškenezi govore jidišem, mešavinom nemačkog i hebrejskog, te ako dobro vladate nemačkim j. jako brzo možete da savladate jidiš. Kod nas ima sefarda i aškenazija, oni su, zbog istorijskih okolnosti menjali svoja prezimena..uglavnom ih modifikujući.. Car Josif II naredio je da sva jevrejska prezimena budu germanizovana, pa otud na primer Štern, Štajnmajner...

Čuo sam za Ljubu Kešelja, ali samo ime i da je narodnjak ( da nije Rom?)
Ja znam za Vrcelj i Pecelj, 100% hrvatska prez.

pa i karl malden je mladen krstic, zar ne 8)
gor moze da bude i "umetnichko" ;)

i ne vazi za sva :)

jomini:
A kako se ''zna'' koje je srpsko prezime? Naveli ste neke stvari, ali tu nema pravila.

Прво и основно је да сваки одрасли појединац и породица, знају своје порекло и своју националну припадност, те се на пописима становништва изјашњавају и о својој националној припадности.
Ономастика је наука о значењу и прављењу имена. У уводном тексту смо видели да ипак постоје нека правила, наиме, најчешћи облик презимена код Срба је настао из очевог имена - патроними, затим по мајчином имену - матроними, такође и по завичјаном принципу, односно, месту порекла, затим по занимању или звању, често и по неким физичким карактеристикама, а у неким случајевима (углавном у Херцеговини, Лици, Кордуну, Банији) и по надимцима...Значи постоји неких шест-седам принципа настанка презимена код Срба.

Truman:
Sramota je krasti tudje ideje! Kad su Ramba Amadeusa, svjetskog mega cara, pitali kako ga nije sram sto se prodo Karicima ( znate ona njegova emisija ) rekao je:- Ja sam Pusic, oni su Karici pa cemo se vec nekako snaci.

Ево стидим се... :oops: Веруј ми да немам појма да је то његова фора, а и боли ме к___ц, ваљда ће да ме тужи за повреду copyrights-а... :lol: Најозбиљније, стварно нисам имао појма... :roll:

HeBePoBaTaH_:
Nema tu strogih pravila kod prezimena.
U knjizi o Cincarima, koju sam dobio jednom prilikom, mogao bi se izvući zaključak da su prezimena na -ić cincarska ( Fotić, Letić, Ocić, ...), međutim to uopšte ne mora da bude tako, npr. Fila.a Cincara ima na -ov - ov, ima raznih.. .prezimena izvedena iz imena npr. Davidović mogu da ukazuju na jevrejsko poreklo, ali ni to ne mora da bude sasvim tačno. Prezimena ne mogu tačno da utvrde poreklo, nekada je bilo jednostavnije. Na primer, moje prezime kada sam Googlao pre 5 godina nije bilo ni na jednom hrvatskom sajtu, sada ih ima.. a ja veze nemam sa prekodrincima uopšte. Pojedine manjina svojim prezimenima su davale nastavak najčešće -vić i to pre više vekova, kako bi se lakše asimilovale, danas ja znam jednog Đokovića koji je 100% šiptar, izvedeno od Đokaj,

Nepoznata su srpska prezimena koja se završavaju sa -ELJ, javite ako znate

Антељ (св. арх. Михаило)
Гудељ (св. ап. Георгије)
Пецељ (св. ап. Георгије)
Кешељ (св. ап. Георгије, прс. св. арх. Михаило)
Жежељ (св. ап. Георгије)
Шешељ (св. ап. Лука)

Oputne-Rudine:
Антељ (св. арх. Михаило)
Гудељ (св. ап. Георгије)
Пецељ (св. ап. Георгије)
Кешељ (св. ап. Георгије, прс. св. арх. Михаило)
Жежељ (св. ап. Георгије)
Шешељ (св. ап. Лука)

Вау, ово нисам знао, мајке ми... Ехтра... :)

Plava Bilja:
Da, najvise tih "cudnih" prezimena ima u Hercegvoini, a i kad nekad gledam program RTRS(Radio-televizija Republike Srpske) uvek se ponovo iznenadim prezimenima:)
Ne mogu sad da navedem bash, ali cu se potruditi......Verovatno su ta prezimena nastala spajanjem raznih prezimena, kroz dugi period, i jos poneceg specificnog, pa iz tog razloga.....
Vidim, ima u ovom spisku Mucibabic:)
Мучибабићи су бројни и имаш их по Невесињу и околним селима.

Што се тиче етимологије не верујем да је у питању мучење као насилничко иживљавање... има и других облика мучења, народски... ;)

Јој када се сјетим кад су се упознали Лимуновић и Наранџић, па је овај први хтио да туче овога другог јер је мислио да га он зеза, једва га је спасила лична. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back