Srpska narodna muzika

philo_sophia

Obećava
Poruka
71
Da li je trenutna folk muzika srpska muzika ili neka cudna verzija turske,iranske,grcke...ili ne znam koje jos?!
Primecujem da je sve vise ljudi u Sbiji, pogotovo mladih ljudi zainteresovano za slusanje takve vrste muzike, pa se pitam da li to normalno? Iskreno mene ta muzika prilicno iritira i imam blago gadjenje kada je cujem, ne zato sto imam nesto protiv muslimanskog i istocnjackog sveta, vec jednostavno mi nije u genima i krvi da volim te zvuke. Postavlja se pitanje: da li u Srbiji ima pravih Srba i koliko ih je ostalo? A da ne pominjem opis starih juznih Slovena, tj. Srba. Ovi danasnji Srbi mi ne lice na Srbe, pogotovo ne oni u Beogradu, posto su Turci tu najduze zadrzali.
Da li je ovo Srbija ili neko tursko selo, kolonija?! "bre"

Da li je trenutna folk muzika srpska muzika ili neka cudna verzija turske,iranske,grcke...ili ne znam koje jos?!
Primecujem da je sve vise ljudi u Sbiji, pogotovo mladih ljudi zainteresovano za slusanje takve vrste muzike, pa se pitam da li to normalno? Iskreno mene ta muzika prilicno iritira i imam blago gadjenje kada je cujem, ne zato sto imam nesto protiv muslimanskog i istocnjackog sveta, vec jednostavno mi nije u genima i krvi da volim te zvuke. Postavlja se pitanje: da li u Srbiji ima pravih Srba i koliko ih je ostalo? A da ne pominjem opis starih juznih Slovena, tj. Srba. Ovi danasnji Srbi mi ne lice na Srbe, pogotovo ne oni u Beogradu, posto su Turci tu najduze zadrzali.
Da li je ovo Srbija ili neko tursko selo, kolonija?! "bre"

Слажем се у потпуности са тобом, турбо-фолк нема никакве везе са правом српском народном музиком... То је мешавина турских народњака, попа са МТВ-а и неке електронике... Али, што се мене тиче, коме се то свиђа - нек слуша, ја немам ништа против...

NE,ti hoces da reces da je za srpski primitivizam odgovorna turska....
Krivi ste sami..

Само кад сте ви Дукљани културни и фино образовани, а једини сте ''народ'' у Европи који још увек живи у племенским заједницама и практикује крвну освету (уз вашу браћу Шиптаре, наравно).

Само кад сте ви Дукљани културни и фино образовани, а једини сте ''народ'' у Европи који још увек живи у племенским заједницама и практикује крвну освету (уз вашу браћу Шиптаре, наравно).
Sto se muzickog "dijela" tice nijesmo nista "kulturniji"(sto bi ti rekao) od vas...
Za ovaj drugi dio texta cu se ovaj put suzdrzati;)

Na zalost, i oni koji pljuju ''narodnjake'', odnosno turbo-folk, ne umeju da prepoznaju i da osete srpske izvorne pesme, sumadijske dvojke, pa ni novokomponovane pesme koje su u duhu nase tradicije.
Ja se bavim srpskom etno/izvornom muzikom, a delimicno i kafanskim klasicima.
Interesantno je da turbo-folk pljuju najvise oni koji slusaju mozda cak i jos goru muziku i takodje je zanimljivo to da se jedan skolovan muzicar ili neko ko se bavi klasicnom muzikom nikad ne spusta na nivo da pljuje bilo sta. Najvise pljuju oni koji su nekompetentni.
Zato neko ko slusa dvotaktovne metal pesme, tehno, psihodeliju, MTV dens (koji je cak i Srbija pregrmela, a Amerikanci ga i dalje propagiraju) i sl. nije u poziciji da kritikuje turbofolk.

Dalje, sirok je pojam turbofolk. To bi bilo kao da neko kaze ja slusam rok. Meni se cini da covek moze da slusa npr. Bitlse, Stounse, Dip Parpl, Peperse, ili veci deo pesama nekog izvodjaca, a oni koji se tripuju da slusaju odredjenu vrstu muzike, mahom su ljudi bez sluha.

Naravno da slusam Sopena, naravno da slusam Bitlse i Dip Parpl, naravno i Vaya Con Dios, idem na koncerte Merime Njegomir u Kolarcu, a prija mi i poneka Cecina pesma.

U svakom zitu ima kukolja, s turbo-folkom je duuuugo vremena bila situacija de se u kukolju moralo traziti zito. Po nekom mom osecaju, malo se i ta muzika popravlja, polarizuje ka popu ili se vraca ka nasoj tradiciji, mislim da je za nijansu manje turcizama i islamizama, mada ce se to tesko iskoreniti jer je logicno da narod reaguje na tu muziku s obzirom na vreme provedeno pod Turcima.

U mom repertoaru kada nastupam na festivalima izvorne muzike su More soko pie, Jovano,Jovanke, Marijo bela kumrijo, Zvijezda tjera mjeseca, Mila majko salji me na vodu, Slavuj pile ne poj rano.....
Volim da se opustim uz kafanske pesme kao sto su Secas li se Sanja, Ja te pjesmom zovem, Niz vene mi tiho teces, jesen u mom sokaku, Ivanova korita itd.
U poslednje vreme na kompu najvise idu Il Divo i Sara Brajtman.
Dakle, biram ono sto mi prija i ono sto vredi.

Ortodoksni turbo-folk ne volim, najvecu zamerku imam na aranzmane i tekstove, s akcentom na tekstovima koji su cesto i veci problem od muzike.

Ali iskreno se nadam, a mislim da je to zaista sada vec tako - onaj turbo-folk koji nam je najvise parao usi polako nestaje. Ukoliko se malo bude radilo i na cenzuri tekstova i eliminaciji gologuzih pevaljki, mogao bi i Grand znantno da se popravi jer imaju zaista jake pevace medju ovim mladim Zvezdama granda.

narodna..... pa ok je, sve dok nema onog dosadnog dvostruko-trostrukog ponavljanja svakog stiha,
i zeznuto je za pjevanje,
msm nije da sam probala ali zvuci zeznuto :mrgreen: mama i baba imaju obicaj da slusaju tamburashe i nekakve debele zene sa biserima sto se motaju po nekakvim dnevnim boravcima......

e, to mi je prva asocijacija kada neko kaze narodna muzika :)

Back