Srpska književnost u 100 knjiga ?

sta fali njemu, meni je on vrlo drag

Не спорим његове књижевне квалитете, али има ставове сличне Стрикли тј. заговара идеју да су прави Срби само они из Шумадије и да је доста више владавине "осталих" Срба тј. Срба из ЦГ, БиХ итд. Не могу сад да нађем линк, али чим нађем поставићу интервју у ком прича баш о томе.

da budem iskrena mene njegovo privatno misljenje ne zanima, ko mu je cerka, ko joj je muz, ko je njegova cerka i tako dalje, hocu da kazem da sve to nema veze sa tim da je Kad su cvetale tikve genijalno delo, ali ga treba izbaciti iz lektire jer je neprilagodjeno uzrastu i deca ga ni ne vole a i ja sam se smorila kad sam imala 17 god, nista nisam razumela, samo me je nervirao neki zastareli zargon i mislila sam da je uzasno jeftino, a sad tvrdim da je to jedno od najboljih dela na srpskom jeziku
drugo on kao povratnik sa Golog otoka tesko da moze da veruje u ideje bratstva i jedinstva i u tom smislu nacionalizam me ne cudi (on je iz Cuprije, a mora se priznati da Sumadija i nije neko plodno tle za pisce); ja medjutim nit sam iz Curije nit podnosim nacionalizam ali to su sve neke nevazne stvari za razumevanje i tumacenje onoga sto je napisao

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:270239-Pero-mi-je-spasilo-zivot

Цитат: "Uz pomoć jugoslovenstva, oni drugi, koji nisu iz Srbije i koji ne poznaju život Srbije uspeli su da se domognu ključnih pozicija i da Srbijance tretiraju kao niži ljudski rod."

Bravo.Odlicno receno.Samo bi napravio malu korekciju i stavio umesto jugoslovenstva komunizam.
To je prava navala varvara i poluintelektualaca kojima je plemenski nagon jaci od svakog nacela.
Od sad ce Mihajlovic biti moj omiljeni pisac.

Hahahaha a sta recimo ako je pisac fantastike i ne pise o Srbima vec o nekoj vanzemaljskoj rasi i njegove knjige budu popularne u "ostatku sveta"? Znaci, nije pisao samo za Srbiju, o Srbiji... Je l onda on vanzemaljski pisac? hahahahahaa
Elem, to je samo dokaz da nakaradna politika stvara isto takve nakaradne, frankenstajnske stavove.

P.S. Naravno da je ono u vezi Vladana Desnice bila sala, Radda65 :)

A ja nesto sumnjam da je bila sala :)

da budem iskrena mene njegovo privatno misljenje ne zanima, ko mu je cerka, ko joj je muz, ko je njegova cerka i tako dalje, hocu da kazem da sve to nema veze sa tim da je Kad su cvetale tikve genijalno delo, ali ga treba izbaciti iz lektire jer je neprilagodjeno uzrastu i deca ga ni ne vole a i ja sam se smorila kad sam imala 17 god, nista nisam razumela, samo me je nervirao neki zastareli zargon i mislila sam da je uzasno jeftino, a sad tvrdim da je to jedno od najboljih dela na srpskom jeziku
drugo on kao povratnik sa Golog otoka tesko da moze da veruje u ideje bratstva i jedinstva i u tom smislu nacionalizam me ne cudi (on je iz Cuprije, a mora se priznati da Sumadija i nije neko plodno tle za pisce); ja medjutim nit sam iz Curije nit podnosim nacionalizam ali to su sve neke nevazne stvari za razumevanje i tumacenje onoga sto je napisao

To nije nacionalizam, to je poslednji trzaj samoodrzanja.
Nama danas nije potreban neobuzdani dinarski mentalitet,vreme ga je pregazilo.
Pitajte ostale srbe sta misle o srbijancima

Jel mozes da dokazes drugojace ? Nemozes, jer je to susta istina a sa time i srpska knjizevnost je uzurpirana kojekakvim hrvatima, bosancima....
Ej jugosloveni seme vam se utrlo sta ste uradili od Srbije, srpske kulture
.....:sad2:

Ја нисам Југословен (нити ми је драга идеја југословенства):ok:, већ Босанац тј. Србин из Босне, који је несвојевољно дошао овде (наиме, од 1992. до 1995. године је у Босни био рат, те није било могуће остати тамо), па ме зато вређа овакав став. Уосталом, нико није крив што је неко ко је дошао успешнији од староседелаца.

Свакако да ни ја не верујем у идеју братства и јединства (како глупо звучи), али сам ону његову реченицу схватио као мржњу (можда је ово прејака реч) према Србима који су дошли од преко Дрине. Тешко да би један Мађар нпр, имао исти став према Мађарима из Војводине или Румуније. Имао је Драгослав и расправу са Миром Вуксановићем о том питању, пробаћу и то да нађем, ако има на интернету.

Што се тиче Тикава нисам баш претерано одушевљен. Кад се упореде Солжењицин и Михаиловић (обојица су писала о сличним темама - политичка робија) запажа се велика разлика (бар према мом скромном мишљењу) :)

Sta je po tebi "SPAM" !? Ono sto nije istovetno tvom misljenju.....? :neutral:

Šta si ti umislio da si ? Ja nikada nisam nikome branio da ima svoje mišljenje ili stav i da isti brani. Ali ti čoveče konstantno spamuješ/troljueš ovu lepu temu - i zbog toga si prijavljen.

Ukoliko želiš da nastaviš polemiku o ovome o čemu si već krenuo - otvori novu temu.

Kakav moraš biti čovek pa da kažeš da su Srbi i srpski književnici samo oni iz današnje Šumadije... To je nešto najgluplje što sam ikada čuo - a što je najgore Srbi to isitču.

Ti da poznaješ biografske podatke znao bi da najveći srpski velikani nisu sa prostora koji ističeš. Npr: Dučić,Kočić,Filip VIšnjić itd - bosanski Srbi,Tesla,Milanković,patrijarh Pavle,Jasna Šekarić,Simo Matavulj - krajiški Srbi,Njegoš,Konstantin Bodin,Novak Đoković,kralj Nikola i mnogi drugi - crnogorski Srbi.

- Prestani da mi uništavaš temu i da lupaš gluposti.

Je l se osoba s nikom strikla sali?
Je l moguce da je ubedjena da su Srbi samo oni koji su rodjeni, ziveli i umrli u Srbiji? :D :D :D

Ivo Andric sebe je smatrao srpskim piscem, a ovo je citat Mese Selimovica koji iskljucuje svaku dalju polemiku (a treba dodati da nije smeo da ide u Bosnu jer se plasio da ce ga Bosnjaci iliti muslimani iliti odemo li dalje Srbi muslimanske veroispovesti ubiti ili nauditi njegovoj porodici):

Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem.

Back