Српска ћирилица и српска латиница – Стање и перспективе

Не није тешко писати, већ стално мењати писмо, зар то није досадно?
Ма тешко је, досадно је, одвратно је, мени је на пример сасвим лако и нормално да куцам велико слово на почетку реченице или код личних имена, да стављам тачку, зарез итд, али је јако гадно кад за свој језик покушаваш да користиш само своје писмо...

Eto opet sve pogresno raumete!

Koje bre pismo, oba su nasa!

Наравно, наша су, српскохрватска!!!

sh-azbuke-1.jpg

Имајући у виду да је латинично писмо у свом класичном виду вековима било у употреби код Срба-католика, чинећи тако део и српске традиције – али, и због неприлагођености српском и, уопште, словенском гласовном систему која је стварала велике потешкоће у писању – те знајући да су два најпознатија српска филолога 19. века творци његове варијанте која се данас употребљава на већем делу српске земље, с пуним правом тврдимо да је латиница српско писмо. Но, значи ли то да се спокојно можемо препустити поплави латинице којом је захваћен овај остатак остатака Србије, и мирно посматрати изгон ћирилице? Тешко – мада такво насиље доприноси, што би казао Момчило Селић, утврђивању сопства – кључа српске духовне ризнице и ослободитеља народне снаге.

Пошто смо, први пут задуго, у могућности да с лакоћом препознамо неке од наших прекривених непријатеља – а тобожњих бранитеља Српства који су по њега кудикамо штетнији од отворених непријатеља, будући да спречавају оно најважније: освешћивање народа и збијање редова за одсудну борбу – и пошто ни о отвореним непријатељима не можемо више имати илузија да је с њима могућа нека нагодба, или суживот по цену одрицања од себе, тек сада можемо сагледати како му се, на овом фронту, ваљано супротставити.

Наставак на:

http://www.srpskilist.net/gledista/srpska-cirilica-i-srpska-latinica

ЗАР НЕ МИСЛИШ ДА ЈЕ НЕЛОГИЧНО ДА ЈЕДАН НАРОД ИМА ВИШЕ ПИСАМА У УПОТРЕБИ ??????????????

Са ЋИРИЛИЦЕ Београд:

(Слободан Турлаков)
Сем академику Клајну, три месеца касније, истим поводом, писао сам и гци Види Огњеновић, познатој јавној и културној радници, која је у то време била в.д. управника Народног позоришта.
То писмо објављено је 26. нов. 1991 у „Осмици“, и оно гласи:

ОТВОРЕНО ПИСМО ГЦИ ВИДИ ОГЊЕНОВИЋ

Поштована гце Огњеновић,

Нема сумње, Ваше је неприкосновено право, као писца, да своју стваралачку слободу управите и на рушење мита, па дакле, и на сумњу постојања КНЕЖЕВЕ ВЕЧЕРЕ.

Друго је, наравно, питање, како сте Ви као писац успели да убедите себе, и још као в. д. управника Народног позоришта у Београду, да њему, баш у овом тренутку – кад су Србима потребни сви њихови митови, да би се, и на њима и са њима, окупили у борби за свој опстанак – такав један (антимитски) комад, нужан на репертоару… Баш као што је питање – зачуђујуће и изненађујуће – откуд толико похвала и награда (чак и од „Вукове задужбине“!), том и таквом комаду и репертоарском потезу… што, дабоме, није Ваш проблем, бар као писца текста…

Но, ипак, остаје питање (Ваше) професионалне (в. д.) управничке савести, ком питању, у истој „амбиваленцији”, Нушић – управник и писац „Сумњивог лица”, није успео да пронађе споразум и договор… па је Нушић – писац остао да чека боља и прикладнија времена, тј., кад неко други буде управник Народног позоришта…

Али, то није све…

Наиме, једном, давно, упитао сам покојног Вјекослава Афрића, како то да он, као Загрепчанин и Хрват, потписује званична акта београдског Универзитета уметности – ћирилицом… на што ми је он дословце одговорио:

— Знате, ако сам, као Хрват, постављен за ректора српског Универзитета уметности, најмање што могу учинити, у знак захвалности том народу, јесте то, да се старам да не повредим његово достојанство. А признаћете, да се један део српског достојанства очитује и у ћирилици …
(подвукао Наутилус)
Ви се међутим, као (в. д.) управник Народног позоришта, гце Огњеновић, на његовим званичним актима потписујете – латиницом, мада је и Народно позориште, исто тако једна еминентна, па још вековна институција српског народа!

Могућно је да Ви мислите да нисте у ситуацији некадашњег свог професора Афрића, јер он је био Хрват, а Ви – Црногорка, и да, према томе, нико не може посумњати да бисте Ви, као таква, могли повредити српско достојанство … а можда, чак, сматрате да ћирилица и не улази у састав свеколиког српског достојанства…

Не знам шта је по среди, али у српским Крајинама води се борба, чак се и крв пролива, и за тај „део” нашег достојанства, јер је неотуђив од нашег бића и живота.

Далеко сам од тога да будем малициозан, те да желим да повежем оно што рекох на почетку и ово потоње. Мада и једно и друго у српском народу живи као мит, као он сам… поготову што је Ваш потпис, такође, Ваше неприкосновено право… Али, у часу, кад он значи и представља Народно позориште у Београду, питање је да ли је тај потпис само и искључиво Ваша приватна ствар (не само по примеру ректора Афрића).

Напослетку, иако ми је ужасно прирасла за срце Змајева порука: „Србујте к’о људи – човекујте к’о Срби”… ипак, не можемо мислити и веровати да ћемо бити више људи и више Срби, ако сваком дамо за право да нас држи, сматра и гура да будемо – мање своји, па самим и тим и мање Срби.

Та времена су прошла.
С поштовањем...“
* * *
Ето, тако ја, пре 20 година, и много пута касније, покушавах оно исто што и данас чиним. Доживео сам ипак једну радосну епизоду, што су моји студенти у својим индексима, само мој предмет, уписивали – ћирилицом.

Слободан Турлаков.

Back