SRETAN USKRS SVIM KATOLIČKIM VJERNICIMA

• Začetnik teme Začetnik teme Roxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pricest dobijas postio ne postio. Odes u crkvu, stanes pred popa i dobijes. Mislis da me je pitao da li sam postio? Ti citaj, a ja citam i proveravam. Toliko o tvojoj, a ne mojoj, povrsnosti. A ovo za kvasac, meni to rekao Irinej jos pre dobrih 15 god.

PAC-PAC:
Ало бре, биће да је прекид на везама!

Види се колико си површан у својим анализама а ни не можеш да будеш конкретнији кад не читаш шта треба да би био колико-толико компетентан за причу.
Какав те квасац спопао, какви бакрачи, то је ни по јада.
Разлика о којој ти причам је у томе што код православаца без Поста нема Причести док Литургија сатавни део процеса који је немогућ ако је непотпун.
Код римокатолика није тако.
Да ли сад видиш разлику о кој ти причам?

Gwydion:
Pricest dobijas postio ne postio. Odes u crkvu, stanes pred popa i dobijes. Mislis da me je pitao da li sam postio? Ti citaj, a ja citam i proveravam. Toliko o tvojoj, a ne mojoj, povrsnosti. A ovo za kvasac, meni to rekao Irinej jos pre dobrih 15 god.

PAC-PAC:
Ало бре, биће да је прекид на везама!

Види се колико си површан у својим анализама а ни не можеш да будеш конкретнији кад не читаш шта треба да би био колико-толико компетентан за причу.
Какав те квасац спопао, какви бакрачи, то је ни по јада.

Разлика о којој ти причам је у томе што код православаца без Поста нема Причести док Литургија сатавни део процеса који је немогућ ако је непотпун.
Код римокатолика није тако.
Да ли сад видиш разлику о кој ти причам?

Причест добија слагао не слагао а не постио не постио, то ако си ти слагао то је само твоја ствар.
Умеш ли ти да направиш разлику између онога што стварно јесте и оног што си ти умислио?

Званичан став римокатоличлке цркве по питању Поста је такав какав је, јаван у сваком случају, док је твоје понашање кад си узео Причест било скроз тајне природе, наиме, знајући да је званичан став СПЦ да Причест захтева Пост и да сви који су верници то знају а знају тако што пре почетка Поста разговарају са својим парохом, па чак и да не разговарају свако ко искрено жели Причест тај зна јер се искрено интересује за хришћанство, ти си стао у ред и ћутао јер си знао да те нико ни неће ништа питати а камоли нешто што се подразумева.
Према томе слагао си само себе и не видим у чему је проблем, то и даље не мења разлику у поимању Поста и Причести код православаца и римокатолика.

Шта ти је рекао Ириније нити ме интересује нити има било какве везе са оним о чему полемишемо.

Kakve sad to ima veze? To su skroz irelevantne stvari kojima ti pokusavas da negiras cinjenicu da obe crkve jedna drugoj priznaju pricest. St ose tice Irineja on je Vladika i clan Svetog Sinoda. Ako on nabroji razlike izmedju dve crkve i objasni ih, ko si ti da to negiras?
On je veoma obrazovan svestenik i legitimno predstavlja crkvu, a ti - da nisi malo ohol?

gigule:
ljudi ljudi ... stvarno sramota ... ova tema je samo čestitka nekima za Uskrs koji isti ne slave po istom kalndaru kao vi ...
zar je tako teško ispoštovati drugačije od sebe?

nije sramota vec tako jeste.. hriscani su oduvek bili stoka samo su se krili iza crkve koja ih je iz sopstvenih razloga takve podrzavala, nakon sto ih je kreirala... oduvek je to bila simbioza.. kako neko ko zivi u strahu moze da voli, saoseca, postuje? koga? za njega postoji samo "bog", za koga ga(ispod laznog morala) veze samo strah.. "bog ce da te kazni".. a ako te za nekog, kome se molis, vezuje samo strah to znaci da si prisiljen da molis, i jos moras na to da gledas kao vid postovanja i "ljubavi".. i jasno je da ces i ti sejati strah i gnev kako bi te se drugi plasili i "postovali" te.. to je ceo "sistem vrednosti"

Anonymous:
gigule:
ljudi ljudi ... stvarno sramota ... ova tema je samo čestitka nekima za Uskrs koji isti ne slave po istom kalndaru kao vi ...
zar je tako teško ispoštovati drugačije od sebe?

nije sramota vec tako jeste.. hriscani su oduvek bili stoka samo su se krili iza crkve koja ih je iz sopstvenih razloga takve podrzavala, nakon sto ih je kreirala... oduvek je to bila simbioza.. kako neko ko zivi u strahu moze da voli, saoseca, postuje? koga? za njega postoji samo "bog", za koga ga(ispod laznog morala) veze samo strah.. "bog ce da te kazni".. a ako te za nekog, kome se molis, vezuje samo strah to znaci da si prisiljen da molis, i jos moras na to da gledas kao vid postovanja i "ljubavi".. i jasno je da ces i ti sejati strah i gnev kako bi te se drugi plasili i "postovali" te.. to je ceo "sistem vrednosti"
A da ti malo skokneš do svaštare,možda se više pronađeš.

Gwydion:
Kakve sad to ima veze? To su skroz irelevantne stvari kojima ti pokusavas da negiras cinjenicu da obe crkve jedna drugoj priznaju pricest. St ose tice Irineja on je Vladika i clan Svetog Sinoda. Ako on nabroji razlike izmedju dve crkve i objasni ih, ko si ti da to negiras?
On je veoma obrazovan svestenik i legitimno predstavlja crkvu, a ti - da nisi malo ohol?

Ирелевантне кажеш?!
Баш лепо, видиш, и радикали и СПС признају патриотизам једни другима па то ништа не значи, ДС и ДСС су први род па то опет ништа не значи.
Прескочио си чињеницу у којим ситуацијама и због чега признају једни другима три свете тајне међу којима није причест.
У екстремним ситуацијама се уважавају крштење, венчање и укоп, нико нигде не помиње причест.
Може бити да православци уважавају и признају валидност римокатоличке причести али само ако се иста односи на римокатолике.
Иринеј је набројао само разлике које може ту и тамо да покуша да оправда с тим да ниједну разлику није могуће превазићи јер се римокатолицизам заснива на причи која је у апсолутној супротности са Јеванђељем.
Нико не спори ученост Иринејеву али поштење и интелигенција не иду безусловно руку под руку.
Већ кад га помену како ти је све објаснио, објасни ли ти због чега је онолико водао Патријарха к'о мечку Милошевићу на ноге?

Ко зна, може бити да сам и охол али то у овом случају није ни битно кад ти износим чињенице које не можемо да изменимо ни ја а ни Иринеј Буловић.
Био би ред да осталима објасниш своје ангажовање по свом питању јер си и сам више пута нагласио да те хришћанство не интересује а то си и доказао лагањем приликом причести, мени је јасно али није лепо да лажеш остале.

Back