gost 304153
Primećen član
- Poruka
- 822
A šta ti pokušavaš da dokažeš ovom knjigom? Čovek je sakupio spise sa stećaka i objavio ih, nije autor istih!
АКо се не варам, исти тај човјек је рекао да ''не дао Бог да су то његове пјесме''.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A šta ti pokušavaš da dokažeš ovom knjigom? Čovek je sakupio spise sa stećaka i objavio ih, nije autor istih!
Nadji mi taj stecak sa tim zapisom i kazi nam dje se nalazi?
Hajde, ljudi, nastavite, nisam imao namjeru da kvarim forumsko raspolozenje, ali mi se oni lazni natpisi zadnih godina uvrtili u glavu od strane Bosnjaka. Puni forumi njihovih lazi, pa sam iskocio iz takta kad sam vidio i vas kako srcete lazi njihove propagande.![]()
![]()
![]()
Ova metalna ploca je negdje iz stare Indije.
![]()
Pvo su stecci. Pogledajmo one roscice na glavama.
to što nešto liči jedno na drugo en znači da su te stvari nužno povezane, da potiču iz istog izvora. Ako se i desi da potiču iz istog izvora ne znači da imaju isto značenje, jer simboli menjaju značenja u skladu sa simboličkim sistemom u kome se koriste, a ne znači ni to da su te dve kulture direktno povezane, jer se kulturni uticaji uglavnom posredno i u dugom vremenskom intervalu šire.
Što se tiče ovih crteža koje upoređuješ - crteži ljudskih figura svedeni su na minimum, na konture, gotovo da su čičagliše, tako da sličnost ne iznenađuje, a drugo, od stare Indije do srednjevekovne Bosne veliak je prostorna i vremenska udaljenost, tako da crteži i druge predstave koje nisu imale neki veći značaj za neko društvo ili kulturu svakako ne bi preživeli u neizmenjenom ili prepoznatljivom obliku
Visnu i Visnji Bog ostali su isti i u Indiji i kod Srba sve do danas. I indijski Varuna i srbski Varin dan. I Mitra i Mitrov dan. A o Suriji i Svargi da i ne pricamo. p spaljivanje pokojnika u Indiji i kod Srba. Mnogo je toga sto je bilo (i jos po nesto) ostalo zajednicko Indiji i Srbima.
Onih sedam djevojaka je sedam zvijezda Vlasica (Plejada), sto je jasan znak da su i one figure sa stecaka solarna bozanstva.
Ni s kim mi nista ne dijelimo, nego su svo ostali naslijedili od nas.
Stecci su djelo generacija jednog naroda, gradjeni hiljadama godina sve do srednjeg vijeka.
![]()
Stecak iz Fatnice sa lokacije Kamenicka glavica kod Bilece star je hiljadama godina. Slovni znaci na njemu datiraju iz davne proslosti. Neki slovni znakovi u gornjem redu slicni su slovima Etruraca od 4-1 vijeka st. ere.
Dokazano je ovo iznad.
A zbog cega mislis da jedna takva karakteristika nuzno prati etnos?
Zasto ne bi drugi narodi preuzimali to (bilo zbog uticaja, bilo osvajanja, bilo cega drugoga)?
Na osnovu cega ti to smatras da pripada jednom narodu, a ne nekoliko razlicitih?
Ode ti opet od teme. Govorimo o steccima i eno dokaz da je stecak u hercegovini postojao i prije srednjeg vijeka, mozda i prije hriscanstva. Kome je pripadao? Pripadao je precima onih koji podizali stecke i u srednjem vijeku.
Ni s kim mi nista ne dijelimo, nego su svo ostali naslijedili od nas.
Stecci su djelo generacija jednog naroda...
Dokazano je ovo iznad.
Izvini, al' zar nisi rekao:
Zar nije to tema?
![]()
Reci ti nama sta znas o ovim slovnim znacima ili simbolima na stecku: ciji su, od kad su i sta znace? Time si konkretno doprinio ovoj temi.
Bojim se da ne znam nista.
Ne zna niko, pa su svi cutke presli preko ovoga, jer da su ista progovorili, sve njihove lazi o bogumilima srusile bi se ko kula od karata.
Al znaš kako se kaže, kad čovek ima čekić, ceo svet mu lični na ekser.Mislim da nisi u toku; odavno se vise ne smatra u nauci da su stecci bili bogumilski spomenici!