SREDNJE SKOLE U AUSTRALIJI

deab_21

Početnik
Poruka
24
Mislim da bi bilo korisno da postoje informacije na jednom mestu o ovoj temi.
Nas sin ima 14 godina, i po svemu, kad sletimo na tlo Australije morace se upisati u srednju skolu. Načisto sam zbunjena vrstama, podvrstama i različitošću škola. Ono što smo mi do sad uspeli da skupimo od informacija podeliću ovde pa nek doda ko šta još zna, a misli da bi bilo od koristi.

Postoje državne, privatne i te neke škole kojima su osnivači crkve, ako sam dobro razumela. Naravno, novca za privatne škole nemamo, a koliko smo uspeli da izguglamo još uvek više od 65% dece ide u državne škole.

Škole su muške, ženske ili co-educational, odnosno mešovite. Po nekim njihovim forumima sam pročitala i da postoji velika razlika u broju dečaka i devojčica u tim mešovitim školama, pa onda ispadne da i na to treba obraćati pažnju. Ovih mešovitih škola je malo, pa je izbor automatski sužen.

Mi smo kontaktirali nekoliko škola u okolini radnog mesta. Informacije koje smo dobili jesu da dete mora da stanuje u catchment area date škole inače ne može da se upiše, čak ni sa molbom. Mi smo zato rešili da prvo odaberemo školu, a onda tražimo kuću u regiji te škole. Na ovom sajtu možete pregledati catchment area za svaku školu, a odmah vam izbaci i kuće koje su na tržištu u tom regionu, pa to malo olakšava stvari. https://www.domain.com.au/school-catchment/concord-high-school-nsw-2137-597

Deca se prvo testiraju i na taj način se ustanovi da li im je engleski dovoljno dobar da se odmah priključe nastavi ili moraju da neko vreme provedu u intensive english centre, što je, ako sam dobro shvatila isto škola, samo je naglasak na učenju engleskog. Nema svaka škola ovaj centar, tako da ne morate živeti na teritoriji škole koja ga ima, a možete se tamo upisati. Nivo znanja se proverava i dete najduže može da pohađa ovu školu 3 tromesečja. Posle toga mora da se priključi redovnoj nastavi.

Negde sam još pročitala, ali to nisam uspela da shvatim, pa bi mi značilo, ako neko zna da objasni da li postoje različite srednje škole. Naime, spominju se škole u kojima se mogu birati predmeti i one u kojima ne. Šta to tačno znači?

Moj sin je upisao Gimnaziju, kako da sad znam koja škola je ekvivalent tome? Voleli bismo da nastavi školovanje slično tome, neko opšte kako bi posle mogao da upiše fakultet koji želi.

Ja koliko sam razumela (moj sin preskace jedan razred tako da ce biti year 6 kad dodje od 7-og razreda krece srednja) imas osnovne predmete a u year 10 biras 3 koja te eventualno zanimaju(ima lista pa dete izabere) i ta 3 dodajes na ove osnovne predmete. Ne znam kako je u NSW ali u WA ja mislim da je tako u svakoj srednjoj (drzavne skole)
Posle svake mozes da upises fakultet,nije to kao kod nas da imas gimnazije,strucne skole itd.
Ni fakulteti nisu kao kod nas. Ovde ti je to kao mali grad, i na svakom imas poseban odsek za ono sto te zanima (npr na istom faksu imas i multimedia i recimo za medicinske sestre)

Srednje skole imas bolje i losije,to najbolje da izguglas ili ako imas nekog ko je zavrsio skole u Au da ti kaze,dosta ljudi na osnovu toga bira gde ce da zivi da bi bili u catchment area.

NAATi ima sina u srednjoj skoli,ona ce to verovatno bolje znati da objasni

Bogami, zeznuto ti je sa sinovljevim godinama. Ja mislim da znam dosta, podeliću svoja iskustva a ti slobodno pitaj šta te zanima.
Za početak, osnovna škola. Prvi razredi su im šala komika sve igra, ni približno onome što se kod nas radi . Na primer, deca koja su drugi razred kod nas septembra meseca rade površinu kvadrata (ušla sam kod koleginice u razred i šokirala se :) ). To u Australiji ni pod tačkom razno ne može da se dogodi.
S druge strane, moj sin je u vrtiću , godina pred predškolsko, 4 godine i očekuju da zna koji je dan u nedelji, koje godišnje doba, šta radi autor knjige ?! , šta radi ilistrator i ko su likovi u priči koju im je pročitala. Deca u tom uzrastu nemaju kapacitet da to isprate.
Nešto se očigledno promeni kako idu ka višim razredima jer odjednom očekuju puno puno puno od dece, i klasifikuju ih po uspehu. Privatne škole su dobre, ali bacanje para u većini slučajeva. Ako se selite u Pert, i ko god se seli u Pert, može da me pita za specifične škole. Nisu ni sve privatne škole skupe, neke su do 8000$ godišnje.
Što se državnih škola tiče, što je bolja škola, to je skuplja stanarina. Izguglaj koje su škole sa najboljim rezultatom u državi u koju se selite, i tako traži kuću. Što se tiče WA, najbolja škola je Shenton College ali kirija tamo je klepanje. Nama bi kirija za ovu kuću koju plaćamo sada 430 bila puta 2 ako bi hteli da živimo u "catchment area". Pošto ni mi nismo imali $ za privatnu školu, mi smo se odlučili za program za naprednu i talentovanu decu, koji se u WA zove GATE. Svaka država ga ima pod drugim nazivom, osim SA. To je poseban akademski program koji je bolji i od najboljih privatnih škola (videćeš po rejtinjgu). U Pertu postoji samo jedna škola koja je potpuno sastavljena od dece koja su položila taj prijemni i zove se Perth Modern. Ona je ispred po rezultatima čak i od Hale School gde je školarina preko 30000$ godišnje. Prijemni se polaže februara, prijave primaju do novembra, tako da aplicirajte ove godine ako vam je to opcija. Moj stariji sin je bio napredan u Srbiji, i nije imao problema da se upiše, mada je test poprilično težak. Imaš na netu primerke testova za svaku državu. Mi smo izbrali da ide u Shenton ali u razred za GATE, tako da mi ne moramo da živimo u tom kraju što je spas. Da nije uspeo da položi taj prijemni, išao bi u školu u kraju u kojem živimo koja nije loša, zove se Churchlands.
Moj sin je imao tu nesreću da je rođen krajem marta , ovde je granica 01.07. tako da je preskočio dva razreda :( , iz prvog polugodišta sedmog je prešao u deveti razred. Pre nego što smo se odselili, sa nastavnicima je prešao kompletnu matematiku, fiziku i hemiju za drugo polugodište sedmog i ceo osmi razred. I pored toga , malo je kaskao, a za neke stvari nikad nije čuo.
Ako ti dete nema dobar uspeh u devetom razredu, ne može da izbere određene predmete u desetom razredu, i samim tim možda neće moći da ide na fakultet. Potrebno je da ima određeni procenat ali u devetom razredu to nije toliko strogo.
Deseti razred je početak "žurke". Ako nema određeni % iz nauke (Science), ne može da izabere ni jedan predmet koji fakultet traži (u WA to je ATAR), nego ide na opštu Biologiju, ili Psihologiju, ili Fiziku ili Hemiju. Za Matematiku postoje tri kursa za faks, s tim da za inženjerstvo i bilo koji ozbiljniji faks traže da deca imaju Maths Methods. Kada preživite deseti razred i sin ti upiše predmete koje želi (faktički se opredeljuje za faks več tada, jer mu izbor predmeta određuje šta će da studira), patnji nije kraj. U 11-om razredu mora da ima još veći % da bi ostao u tom kursu ili ga izbacuju. Naravno, odmah postoji alternativa, VET kursevi, teraju ga da ima neki zanat, bilo da je ugostiteljstvo, biznis, šta god.
Konkretno, ako želi da bude inženjer mora imati Maths Methods i Fiziku. Ako želi pravo, mora imati neki društveni predmet. Ako želi na medicinu, mora imati Human Biology, Hemiju, Maths Methods. Moj je izbrao predmete samo za medicinu, na ivici nervnog sloma sam jer je izuzetno teško odmah nakon srednje upisati medicinu, potreban je maksimalan rezultat na ATAR-u, i to ravno džek potu.
12-ti razred je odlučujući, sve ocene mu se važe za rangiranje na faksu sa oko 50 %, a druga polovina ocene je ispit iz tog predmeta koja deca iz cele države polažu.
Koju prednost tvoj sin ima, pa bar engleski neće morati da ploaže u smislu književnosti, nego ima pravo da uzme ESL (EALD) ATAR , engleski kao strani jezik i da to polaže za maturu, to je ogromna prednost. I naravno , pošto je Australija zamlja mogućnosti, može da polaže i SRPSKI, jeeee ! Trebaće mu svaki poen ako želi da upiše dobar (zglavan) fakultet.
Ilustracije radi za pravo na UWA treba ATAR od 97, ali kad to završiš posao dobijaš iz odmah i imaju veću platu oni koji diplomiraju na njihovom faksu, barem se tako reklamirsaju. S druge strane ECU prima studente sa ATAR-om od 70 ?! a Murdoch daje stipendiju od 2000$ ako ti ATAR iznad 80. Postoje neka nepisana pravila, kao i kod nas, zna se ko studira u Beogradu a ko u Kosovskoj Mitrovici ili pre rata u Prištini. Obrazovanje je moja visoka vrednost, i unapred se izvinjavam ako ovim izjavama vređam nečija osećanja. Kada sam bila prinuđena da studiram još godinu dana kako bih i ovde bila registrovani nastavnik, ja sam gledala i aplicirala samo na najbolji faks, UWA, ostali mi nisu bili ni pod tačkom razno.
Angie je u pravu kada kaže da ima i drugih mogućnosti. Ako dete ne može da se snađe, nije vredno, ne shvata koje mogućnosti i životni stil mu pruža faks, uvek ima rešenja. Neki kurs na večernjoj školi (TAFE), pa brižing kurs, i opa upisan je na faks. Ne na najprestižniji, ali diplomu će imati. Svakako su im sve diplome samo 3 godine i tek ako se tu ima dobar %, može se dalje na četvrtu (Honours) ili odmah na četvrtu i petu Master. Rešenje uvek postoji :)
Pred kontrolni angažujemo nastavnike iz Srbije da mu objasne detaljnije, jer ovde je sva odgovornost na detetu i ako se nije snašao ili nešto ne razume, to nije nastavnikova krivica. Nastavnici se menjaju svake godine i to je isto za nastavnike olakšavajuća okolnost. Primer iz jedne od lošijih škola u Pertu gde sam radila praksu, dete osmi razred, ne zna da čita dovoljno dobro...Nastavnica kaže ja mu predajem samo 4 meseca, prethodna nastavnica iz sedmog kaže pa kriva je nastavnica iz šestog, ova kaže pa ona iz petog...na kraju niko nije kriv. Ako želiš da ti dete nešto postigne, moraš mu objasniti da mora da zapne i da ne očekuje preteranu pomoć od nastavnika.

Back