Srećna Nova 7530. godina : Da li znate da je NASA saopštila da je drevni srpski kalendar u potpunosti usklađen sa prirodom?

Ништа НАСА није саопштила, ово је већ толико прежвакана и излизана прича домаћих псеудонаучника и њихових обожавалаца. То није никакав древни српски календар, него ромејски илити византијски, који је настао на основу рачунања времена према хебрејској традицији из Библије. Срби су га у средњем веку преузели ушавши у византијску културно-политичку сферу. Година је по њему иначе трајала од 1. септембра до 31. августа, с обзиром на то да се рачуна од постанка света 1. септембра 5509. године п.н.е.

Gde je to NASA saopstila? Ima li neki link ka tom zvanicnom saopstenju? :D

Dakle, ne ka balkan info sajtu, nego bas ka zvanicnom saopstenju NASA, na nekom njihovom oficijelnom sajtu, na orginalnom (engleskom) jeziku, sa nekom validacijom autenticnosti saopstenja.
šta nas briga šta nasa kaže i dal se nama bave.
trebamo da imamo svoj kalendar uz formalno ovog papskog svetski priznatog.

U suštini, većina ovih teorija implicira da smo najstariji narod na svetu, il jedan među najstarijim. Nisam našla podatke za ove tvrdnje .
više se potencira da je evropska civilizacija potekla sa ovih područja
karta nekadašnje vinče
1200px-Vin%C4%8Da_culture_locator_map.svg.png

dakle vinča se ne dovodi u pitanje, već koji današnji narod bi to bio.
koliko verovati zvaničnim akademcima govori da oni u svojim delima zvaničan naziv "vizantija" a da nijedan jedini dokument sa tim nazivom nema. istorija se naravno fabrikuje, našu istoriju je pisao jiriček a koju nažalost smo u školama svi prihvatili. dok od stranaca šafarik i luj leže pričaju o sasvim drugoj istoriji.

Pa mi imamo svoj kalendar.
Po nalogu SPC, napravio ga je Milutin Milankovic, i prihvatile ga mnoge pravoslavne crkve.
ne znam, evo i kinezi i muslimani imaju svoj kalendar pa im niko ne zamera. samo srbi srbima zameraju ako smo se vezali za svetog savu onda da uzmemo njegov. mislim kome bi to smetalo. zvanično furaš papski a opet imaš neki svoj koji neguješ i obeležavaš.

ne znam, evo i kinezi i muslimani imaju svoj kalendar pa im niko ne zamera. samo srbi srbima zameraju ako smo se vezali za svetog savu onda da uzmemo njegov. mislim kome bi to smetalo. zvanično furaš papski a opet imaš neki svoj koji neguješ i obeležavaš.

Ne razumem, kakve veze ima Sveti Sava sa tim kalendarom?
Taj kalendar sa kojim je zapoceta tema je viznantijski kalendar, a ne srpski.
Bio je u upotrebi paralelno sa julijanskim kalendarom u doba Svetog Save.
A Sava licno je, kao i svaki pismen covek tog vremena, u svim spisima gde je trebalo da se nesto datira, stavljao datume po oba kalendara.

Ako počnemo sa najnovijim teorijama da Sveti Sava u stvari i nije bio prosvetitelj, onda smo ga ugasili.

Ako počnemo sa najnovijim teorijama da Sveti Sava u stvari i nije bio prosvetitelj, onda smo ga ugasili.
na mitu se zasniva jedna kultura. mit ili kult ličnosti. kod nas kult predaka je veoma jak. to što se s. sava izborio za autokefalnost crkve to narodu malo znači već narodne priče o njemu. čak imamo posebnu veru svetosavlje u okviru pravoslavlja.

Ne razumem, kakve veze ima Sveti Sava sa tim kalendarom?
Taj kalendar sa kojim je zapoceta tema je viznantijski kalendar, a ne srpski.
Bio je u upotrebi paralelno sa julijanskim kalendarom u doba Svetog Save.
A Sava licno je, kao i svaki pismen covek tog vremena, u svim spisima gde je trebalo da se nesto datira, stavljao datume po oba kalendara.
zato što se pre njega verovatno drukčije koristio kalendar, a mi skoro ništa ne znamo o tome. ne počinje od julija cezara i mi srbi od sv. save istorija.

NASA je pre par godina saopštila da je drevni srpski kalendar najtačniji, da je u potpunosti usklađen sa prirodom, da se početak godišnjih doba prema tom kalendaru poklapa sa elektromagnetnim promenama Sunca, ali sem nekoliko istaknutih naučnih imena, niko na to ne obraća pažnju u srpskoj javnosti.

Srpski narodni kalendar je bio zvanični kalendar srednjevekovnih srpskih država od 1119. godine kada ga je u crkveni kodeks uneo Sveti Sava, pa sve do sredine 19. veka. Po njemu su pisane povelje, zakoni, odluke, obligacije. Mnogi spomenici, manastiri datirani su po srpskim kalendaru. Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine.

Smederevska tvrđava čuva jedan od retkih dokaza o starom srpskom kalendaru. Kula i Mali grad, dvor despota Đurđa, kako tamo piše, sagrađeni su u leto 6938. godine.

Najstariji zapisani i sačuvani kalendari počinju da računaju vreme od stvaranja sveta, za koje se smatra da je bilo 5508. godine pre Hrista.
Na našim prostorima začetak zemljoradničke, starčevačke kulture odgovara tom vremenu. Obično se kaže da smo godinu stvaranja sveta preuzeli od Vizantije, ali zagolica čoveka sumnja i nedoumica kad se seti da su vizantijski carevi rođeni na ovim prostorima i da su mogli ovu godinu preuzeti od balkanskih starosedelaca – objasnila je Dunja Matić Stanišić, autorka dela o „Srpskom kalendaru“ u knjizi „Sunce – starešina slovenskog naroda“.

Smederevo.jpg

I da nije te godine, natpis je zanimljiv, počev od toga kako je urađen. Nije, kako bi se moglo pomisliti, uzidan naknadno, dodavanjem kamenja u drugoj boji, kada je sve završeno. Neimari su ga radili kako je kula rasla, on je integralni deo zida – objašnjavaju u Tvrđavi.
https://www.balkaninfo.rs/srecna-75...DmCAIvBoDJt-XjixddTSd8dYn2id0fhIHcWjMs6wILnIk
meni dobar i ovaj Google kalendar za android

zato što se pre njega verovatno drukčije koristio kalendar, a mi skoro ništa ne znamo o tome. ne počinje od julija cezara i mi srbi od sv. save istorija.

Kao da je to sve pa bitno? Mnogo je vaznije sto je u najvecih 100 naucnika svih vremena nas Milutin Milankovic, sto je njegov kalendar najprecizniji, i sto je doprinos klimatologiji i geografiji uopste, na svetskom nivou, podjednak doprinosu Svetog Save na lokalnom nivou.

Da imamo iole pameti, koristili bismo njegov kalendar, i to sa ponosom.

Gde je to NASA saopstila? Ima li neki link ka tom zvanicnom saopstenju? :D

Dakle, ne ka balkan info sajtu, nego bas ka zvanicnom saopstenju NASA, na nekom njihovom oficijelnom sajtu, na orginalnom (engleskom) jeziku, sa nekom validacijom autenticnosti saopstenja.
NASA je ustanovila da se veliki crkveni praznici poklanjaju sa elektromagnetnim promenama Sunca.

To naravno dovodi do zaključka da je SPC preuzela paganske praznike i onda kreće veselje

Back