Sreća

DarkSoul

Ističe se
Poruka
2.958
Ne znam kako da naslovim temu, a izvinjavam se ako sam promašio podforum, kao i ako je već bila tema (a sigurno je bila).

Sjetio sam se upravo neke analize, nekog istraživanja, čega već, u kojem se otprilike kaže nešto kao:

ako niste gladni vi spadate u x% populacije
ako pri tome niste žedni, spadate u y% populacije
ako ste još i zdravi...
ako imate oba roditelja...
ako imate....

Na kraju tog ne baš ni dugačkog spiska dođe se do zaključka da čovjek koji može da kaže da ispunjava sve te "uslove", a koji su nešto što se uglavnom smatra za lako ostvarljivo, uobičajeno stanje, zapravo prilično "rijetke zvjerke". Manjina.

Da li neko zna gdje mogu naći ovo?

Takođe me inače zanima kako vi gledate na sreću. Šta su prioriteti koji određuju vašu sreću? Takođe sam negdje pročitao da je prema nekom istraživanju sreća prilično zavisna od povjerenja u vlast. Srećniji su oni koji teže žive, ali ako smatraju da se njihove vođe trude. Po sebi bih rekao da je to tačno. Iako volim pare (a ko ne voli), prvenstveno želim da kad završim fakultet imam dovoljno za plaćanje stana, da imam da obezbjedim porodicu da nismo gladni/žedni, da smo obučeni, te je poželjno da mogu izdvojiti za putovanje na godišnjem odmoru. Stvari koje sam počeo gore navoditi su mi uglavnom prilično visokog prioriteta, iako moram priznati da sam se nekim stvarima prilično iznenadio, u smislu da nisam obraćao pažnju na njih.

p.s. Nisam vičan postavljanju tema, niti mi je to bio primarni cilj, pa ne zamjerite. :)

mislim da je
x=10
a y=5
slagacute ali je tako nesto bilo.
A sreca za muskarca ne postoji, vec je zivot konstantna borba i muenje i onda na kraju umres i oslobodis se napora sto je i Budisticka ( ali ne samo ta) filozofija(ili Hriscanski odes na raj), u principu do tog zakljucka su dosle skoro sve religije, i major filozofije :D. Tako da se nesto ni ne opterecujem pitanjem dal sam srecan..

Kada bismo mogli cjelokupno svjetsko covjecanstvo svesti na selo sa stotinu stanovnika, a postujuci omjere (proporcije) svih postojecih naroda svijeta, selo bi bilo sastavljeno ovako:

57 Azijata
21 Europljanin
14 Amerikanaca (sjevernih i juznih)
8 Afrikanaca

52 bi bile zene
48 muskaraca

70 ne-bijelaca
30 bijelaca

70 ne-krscana
30 krscana

89 heteroseksualaca
11 homoseksualaca

6 osoba bi posjedovalo 59% sveukupnog svjetskog bogatstva i svih 6 bi bili iz Sjedinjenih Drzava
80 bi ih zivjelo u kucama bez osnovnih uvjeta stanovanja

70 bi ih bilo nepismenih
50 bi bilo neishranjeno

1 bi umirao
1 bi se radjao

1 (da, samo 1) bi imao kompjuter
1 (da, samo 1) bi imao diplomu

Ako se promatra svijet u svijetlu ovih podataka, potreba prihvacanja, razumijevanja, suosjecanja i edukacije postaje ocevidna.

Razmislite i o ovome:
- Ako ste se jutros probudili zdraviji no bolesniji sretniji ste od milijun ljudi koji nece docekati iduci tjedan.
- Ako nikad niste osjetili opasnost bitke, osamljenost zatocenistva, agoniju mucenja, ugrize gladi, sretniji ste od 500 milijuna stanovnika ovog svijeta.
- Ako mozete otici u crkvu bez straha da vam prijete, muce vas ili ubiju sretniji ste od 3 MILIJARDE ljudi ovoga svijeta.
- Ako u vasem hladnjaku ima hrane, na vama odjece, nad glavom imate krov i imate krevet u koji cete leci, bogatiji ste od 75% stanovnika ovog svijeta.
- Ako imate racun u banci, novac u novcaniku i nesto sitnisa uokolo u nekoj kutijici, zdjelici, pripadate medju 8% najbolje stojecih ljudi na svijetu.
- Ako su vam roditelji jos zivi, a usto, jos uvijek u braku, spadate medju uistinu rijetke osobe.
- Ako mozete procitati ovu poruku blagoslovljeni ste jer ne spadate medju 2 milijarde onih koji ne znaju citati.

Neko je jednom rekao:
- Radi kao da ti novac nije potreban.
- Voli kao da ti nitko nikad nije nanio bol.
- Plesi kao da te nitko ne gleda.
- Pjevaj kao da te nitko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

Ako podjem od toga da se depresija leci tabletama koje menjaju hemijski sastav u mozgu, sreca zavisi od hemijskog sastava u mozgu.
On se menja suncanjem, druzenjem sa ljudima, fizickim aktivnostima i ispunjenim malim zadacima, i pozitivnim mislima.
Pogresno je kad mislimo da bez necega ne mozemo biti srecni. Ljudi kroz zivot trpe razne gubitke, i ipak nauce da budu srecni bez toga sto su izgubili.

Ne umem definisati sreću tuđim merilima. Ko ni išta drugo, takođe.

Ako pita(š) za ideal; koji bi se lako podvrstio pod sreću, mada ne bi omanuli ni oni koji bi rekli "euforija"; onda ću reći da sam sasvim skromna. Mala kamena kuća u provinciji, ako smo na halucinogenima i vazda rastrošni onda: irskoj; cvetna leja, mačka i hleb na stolu.

S druge strane, verujem da u ovoj našoj zlehudoj civilizaciji pare sve kupuju. Mislim, sve. Takođe, isto tako verujem da smo mahom svi civilizacijski robovi; i da masno laže ko se god kune u večitu ljubav, mir u svetu i zadovoljstvo sitnicama.

Civilizacijski sam obeležena, i kažem da se moja sreća, najvećim delom, može kupiti.

Kad podmirim osnovne potrebe, hedonistički ću se posvetiti duhovnom uzdizanju i planetarnom jedinstvu.

I to je više nego bi mnogi platili. :D

biti srecan zavisi od nivoa hormona, to je sasvim jasno. ali, na nivo hormona itekako uticu spoljna desavanja. sve ostalo je individualno tj. spoljni uticaji koji regulisu nivo hormona tako da covek bude srecan su individualni.

jeste sreca para puna vreca, ali samo dok covek kontrolise pare. sad neko ko zeli da ispadne duhovna osoba :mrgreen: moze i da me razapne. ali, cinjenica je da novac omogucava razlicite manevre. neko moze da kaze da se ljubav ne moze kupiti i to delimicno jeste tacno, ali novac omogucava kretanje, upoznavanje, brigu o sebi kako bi osoba koja zeli da zavede izgledala pristojno i pozeljno. dalje neko moze reci da su deca sreca, ali da li je sreca gledati dete kome se ne mogu ispuniti neke osnovne potrebe? sa novcem se mnogo vise postize, nego bez njega.

novac je dobra podloga za biti srecan, uz onaj navedeni uslov. :mrgreen:

a mera je, mozda, definisati sopstvene zelje.

срећан је коме ништа не треба.
и за глад и за жеђ имамо складиште. за новац не, није неопходан.
желети непотребно је лудило. луд није срећан.

Ne znam kako da naslovim temu, a izvinjavam se ako sam promašio podforum, kao i ako je već bila tema (a sigurno je bila).

Sjetio sam se upravo neke analize, nekog istraživanja, čega već, u kojem se otprilike kaže nešto kao:

ako ste još i zdravi...
ako imate....

Na kraju tog ne baš ni dugačkog spiska dođe se do zaključka da čovjek koji može da kaže da ispunjava sve te "uslove", a koji su nešto što se uglavnom smatra za lako ostvarljivo, uobičajeno stanje, zapravo prilično "rijetke zvjerke". Manjina.

Takođe me inače zanima kako vi gledate na sreću. Šta su prioriteti koji određuju vašu sreću? Takođe sam negdje pročitao da je prema nekom istraživanju sreća prilično zavisna od povjerenja u vlast. Srećniji su oni koji teže žive, ali ako smatraju da se njihove vođe trude. Po sebi bih rekao da je to tačno. Iako volim pare (a ko ne voli), prvenstveno želim da kad završim fakultet imam dovoljno za plaćanje stana, da imam da obezbjedim porodicu da nismo gladni/žedni, da smo obučeni, te je poželjno da mogu izdvojiti za putovanje na godišnjem odmoru. Stvari koje sam počeo gore navoditi su mi uglavnom prilično visokog prioriteta, iako moram priznati da sam se nekim stvarima prilično iznenadio, u smislu da nisam obraćao pažnju na njih.

p.s. Nisam vičan postavljanju tema, niti mi je to bio primarni cilj, pa ne zamjerite. :)

Vidiš mene su odmalena učili da se ne oslanjam previše na sreću, niti da će mi iko dati nešto što sama ne postignem, dakle zaslužim. Trebaš završiti fakultet, svakako. Red, rad i disciplina kako piše u mom potpisu su ti put ... možda ne toliko put ka sreći, ali ka nekoj sigurnosti i relativno udobnom životu svakako ... a onda ćeš moći raditi i stvari koje te čine srećnim ... neko mi je nedavno rekao da - Ako ne ostavim prostor za loše, ni ono dobro neće doći - ..ovo se odnosilo više na međuljudske odnose unutar same porodice i podjelu posla..odnosno kratko rečeno na kompromis ..međutim biti prizeman, ne očekivati da će ti neko nešto dati ili da će ti pasti sa neba, nego da vlastitim trudom i radom moraš zaraditi su najbolji put, ja bih rekla...

Vidiš mene su odmalena učili da se ne oslanjam previše na sreću, niti da će mi iko dati nešto što sama ne postignem, dakle zaslužim. Trebaš završiti fakultet, svakako. Red, rad i disciplina kako piše u mom potpisu su ti put ... možda ne toliko put ka sreći, ali ka nekoj sigurnosti i relativno udobnom životu svakako ... a onda ćeš moći raditi i stvari koje te čine srećnim ... neko mi je nedavno rekao da - Ako ne ostavim prostor za loše, ni ono dobro neće doći - ..ovo se odnosilo više na međuljudske odnose unutar same porodice i podjelu posla..odnosno kratko rečeno na kompromis ..međutim biti prizeman, ne očekivati da će ti neko nešto dati ili da će ti pasti sa neba, nego da vlastitim trudom i radom moraš zaraditi su najbolji put, ja bih rekla...

Ovo kad smo se otreznili. I svatili da nismo u irskoj. :mrgreen:

Već u nekoj izuzetno neuspešnoj - još neuspešnijoj - nemačkoj sredinom veka.

Ali, to je tema za neki drugi pdf.

U se i u svoje kljuse; kažu mi astrolozi. A i ja njima.

sreca je jedna forma anahronizma patnje isto kao shto je zhivot neka forma anahronizma smrti bez da mora da se ide tako daleko jer svachiji put je unapred zacrtan. sretan chovek je specijalna vrsta zhivotinjke. neke ljudi prati sreca celog zhivota, neke nazalost ne. neko mora debelo da radi za svoju srecu, dok je opet neko nadje slucajno na ulici.... neko namerno ispustio svoju nesrecu, dođe drugi, pokupi je i ona mu postane sreca. kao u svakodnevnom zivotu....jedan prijatelj te nervira, prekinete prijateljstvo i ti i on nađete nekog drugog i oboje ste srećni. brak, ljubav, romansa... isto. po tri razvoda i u 75 godina pred oltarom, on sa vestackom vilicom il' nogom, ona sa vestackim sifonima koje je naduvavala dok je bila u najboljim 40-tim... i oboje ludi od srece. dete, beba... najveca sreca... neopisiva... neko ne moze da ima decu pa je neopisivo nesretan celog zivota, resi da ga usvoji pa je i on sretan. dechija sreca je nemerljiva, ona se ogleda u ochima kao skoljke na dnu bistrog mora. sreca moze biti i mala i tad je najlepsha. veliki ljudi se obichno raduju malim stvarima. to nije konstanta vec maksima zhivota. sto je covek veci, zreliji, obrazovaniji, raduje se vise malim stvarima. samo nesretnici zamisljaju svoju srecu u bogatstvu, kucama na moru, brzim automobilima, skupoj garderobi ili zivotu na visokoj nozi. oni koji to izhive, posle nekoliko godina postaju nesretni jer shvate da je to nishta, ali avaj... ima neko novi kome ce to da donese neslucenu srecu... barem dok mu se ne smuchi i postane nedokuchivo nesretan za svoju okolinu. neko igra igre na srecu ceo zivot pa ne oseti ni najmanji dashak te srece...neko popuni tiket prvi put i reshi sve svoje zhivotne probleme. sretan je. ali novac kao shto donese srecu moze da donese i njen anahronizam. posle taj nesretni sretnik kome je veliki novac doneo samo probleme postaje npr. isposnik i odjednom pochinje da se zadovoljava koricom hleba u limenom tanjiru sa bljutavom chorbom... i sija.. ne tanjir.... vec on i njegova sreca shto je skroman i sretan. sretan je iznutra a ne spolja, ne manifestuje svoju srecu hvalisanjem kako je sretan shto je bogat i shto ima, vec je sretan iskonski jer je sagledao sebe ko je i shta je. put do srece je kao put do boga... oba su poplochana mnogim stvarima. i jedan i drugi su dostizhni bez da mora da se hoda dugo, samo treba izabrati pravi put. i znati shta se trazi. jer sreca se ne trazi, ona sama dođe. obichno kada se najmanje nadash.

Kad ustaneš ujutro, jesi sretan?

Kad baciš pogled sa autoceste, i ugledaš zelene šume i plave planine, jesi sretan?

Kad ti se milo i drago sklupča u naručju zadnjih pet dana besparice do naredne plate; jesi sretan?

Anahronizmi i ini; velike reči da popune prašne biblioteke.

Ti mi reci, jesi sretan?

Posle kise, dodje sunce. Mrak je zamenjen dnevnom svetloscu. Srecu zamenjuje tuga. Balans uvek postoji....stvari se menjaju i drze ravnotezu. Biti istinski srecan, znaci biti van ovih dualnosti. A kada smo van tih dualnosti? Onda kada ne zavisimo od njih a opet funkcionisemo u skladu sa njima.

Ako moja supruga još uvek čuva, ovo o čemu govoriš, u svom mailu, nastojaću da ti dostavim.

Medjutim, to je pre svega da se trebamo osećati zadovoljnim.
Takodje, ostvarenje potrebnih i neophodnih uslova za egzistenciju je nešto što čini da radimo i od sebe dajemo u tom pravcu. Tim procesom stvaramo preduslove u sebi samima da se uvek malo više osećamo ispunjenijim, da malo više otvaramo svoje srce te da se u skladu sa time osećamo i srećnijim.
Kada bi spoljašni uslovi življenja bili primarni za osećajem sreće onda bi ova planeta bila leglo očaja.
Srerća je unutarnji osećaj koje proizilazi iz unutarnjeg ličnog duhovnog stanja osobe.
Uistinu, niko neće moći da se oseća srećnim ako se ne uključi u proces rada i nesebičnog davanja od sebe u porodici, školi, na poslu, društvu... Nećemo se osećati srećnim čak i da imamo sav novac ovoga sveta ako nismo izgradili osećaj odgovornosti te ako se ne potrudimo da malo proširimo svoje vidike i razumevanje života i našeg mesta i uloge u njemu.
Onaj ko se i u kolibi ume osećati kao da je u palati jeste veoma srećan čovek i takav zna i ume živeti. Drugi se znaju i u palati osećati kao da su u kolibi jer im je srce zatvoreno. Zatvoreno srce ne dozvoljava niti da dajemo niti da primamo ljubav. Zatvoreno srce blokira osećaj sreće.
Blago onom ko je shvatio i prihvatio svoje obaveze te radi sa zadovoljstvom i ljubavlju, ko je sebe dovoljno disciplinovao te ko ime ne biti nesrećan čak i onda ako mu život ne pruži priliku za ispunjenjem želja.
Život svakome od nas daje onoliko i ono koliko i šta je neophodno da bismo se ispravno duhovno razvijali...
Sveti Pavle je na jednom mestu rekao: "Molite se braćo ali jedino Sveti Duh zna šta vama treba..." Treba razviti umeće za razumevanjem onoga što taj Sveti Duh nama govori u smislu šta je to što će nam pomoći da bolje duhovno izrastamo i osećamo se ispunjenijim i srećnijim...
Ipak, na pojedincu je da sam odredjuje šta je njegov sledeći korak koji bi ga učinio srećnijim ili bar zadovoljnijim, jer i ako pogreši spremno će raditi na ispravljanju greške.
Ako se zapitamo zašto je Sokrat spremno popio čašu otrova, Isus nije izbegao Razapinjanje, Sveti Pavle nije prestajao sa propovedima iako je batinan i proganjan možemo pretpostaviti da su znali nešto što nama nedostaje i da su otkrili pravi put do sreće i ispunjenosti.
Izgleda da je traženje sreće isto što i traženje Boga a da je traženje Boga ustvari samo traženje sreće.

Poslednja izmena:

ako ste još i zdravi...
ako imate....

" Vecina ljudi je srecna u onoj meri u kojoj odluci da to bude " Sta si ti odlucio? Sreca bi trebalo da bude prirodno stanje coveka, jez zdravlje nije samo odsustvo bolesti i poremecaja vec stanje potpunog fizickog, psihickog i socijalnog blagostanje. Ako nisi srecan sagledaj situaciju i pronadji uzrok tome, sigurno ga ima... Onda, stvar je jednostavna ako nesto mozes uciniti po tom pitanju daj sve od sebe, ako ne jednostavno to prihvati... " U zivotu nam nije cilj da nemamo problema vec da se uzbudimo" Ja sam danas srecna jer su svi u mojoj porodici zivi i zdravi. Ne cekam da se neko razboli da bi shvatila da je to najbitnije. Pogresno je odlagati srecu, tipa, samo da uradim, kupim dobijem ovo ili ono pa cu biti srecan... Kad to postignes pojavice se nesto drugo cemu ces teziti i tako potvrditi sledece: " Zivot je ono sto prolazi pored nas dok se zamaramo sitnicama " Nadam se da sam pomogla...

biti srecan zavisi od nivoa hormona, to je sasvim jasno. ali, na nivo hormona itekako uticu spoljna desavanja. sve ostalo je individualno tj. spoljni uticaji koji regulisu nivo hormona tako da covek bude srecan su individualni.

jeste sreca para puna vreca, ali samo dok covek kontrolise pare. sad neko ko zeli da ispadne duhovna osoba :mrgreen: moze i da me razapne. ali, cinjenica je da novac omogucava razlicite manevre. neko moze da kaze da se ljubav ne moze kupiti i to delimicno jeste tacno, ali novac omogucava kretanje, upoznavanje, brigu o sebi kako bi osoba koja zeli da zavede izgledala pristojno i pozeljno. dalje neko moze reci da su deca sreca, ali da li je sreca gledati dete kome se ne mogu ispuniti neke osnovne potrebe? sa novcem se mnogo vise postize, nego bez njega.

novac je dobra podloga za biti srecan, uz onaj navedeni uslov. :mrgreen:

a mera je, mozda, definisati sopstvene zelje.

Slazem se u potpunosti. Novac je sreca, ili bar dobra podloga za srecu. Bitno je da vi posedujete novac a ne novac vas. :cool: Nece bre ni doktor da te pogleda dok mu ne das koju kintu...:zper:

Slazem se u potpunosti. Novac je sreca, ili bar dobra podloga za srecu. Bitno je da vi posedujete novac a ne novac vas. :cool: Nece bre ni doktor da te pogleda dok mu ne das koju kintu...:zper:

Malo koga je doktor ucinio srecnim.

Novcem kupujemo udobnost i zastitu od briga, gradeci gnezdo u koje bi sreca mozda mogla doci.

Da li ce sreca zaista doci - ne zavisi od novca. Mozda pomalo od pameti.

Poslednja izmena:
nemam pojma
spsloutnu srecu i mir
ono da si srecan svakog dana
tesko je dostici
zapravo uglavnom se zivot svodi na adaptaciju i konformisanje
i prost protok vremena
nastelovati mozak i psihu na to je muka
tako da bolje i ne misliti
ali misliš...
na kraju računaju se samo momenti...

Back