Srebro u medicini

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
86.752

1. Srebro u spreju _medicinska primena

Postoje sprejevi sa koloidnim srebrom ili jonima srebra /Ag⁺/ koji se koriste kao antiseptici. Obično sadrže veoma nisku koncentraciju srebra /10–50 ppm/

Namena
Za dezinfekciju rana, opekotina i kožnih infekcija
Za sprečavanje upala i bakterijskih infekcija
Ponekad i za čišćenje kože posle hirurških ili kozmetičkih zahvata

Dejstvo
Joni srebra deluju baktericidno, fungicidno i antivirusno, jer se vezuju za ćelijske proteine mikroorganizama i blokiraju njihov metabolizam, što dovodi do njihove smrti.
Zbog toga je srebro posebno efikasno protiv rezistentnih bakterija /na primer MRSA _ Methicillin_resistant Staphylococcus aureus/

2. Oblici medicinskog srebra

Pored sprejeva, srebro se koristi u još nekoliko medicinskih oblika:

Srebrne obloge /silver dressings/
Koriste se za hronične rane, dijabetične ulkuse, dekubituse i opekotine. Ove obloge polako oslobađaju jone srebra i sprečavaju rast bakterija.

Srebrni kateteri i implantati
Da bi se smanjio rizik od infekcija kod pacijenata sa dugotrajnim kateterima ili ortopedskim implantima.

Koloidno srebro /rastvor/
Iako se nekada koristilo i oralno, savremena medicina ga ne preporučuje za unutrašnju upotrebu, jer može dovesti do argirije _trajnog sivkastog obojenja kože usled taloženja srebra u tkivima, kao i do oštećenja jetre ili bubrega.

3. Istorijski kontekst

Pre otkrića antibiotika
#_ srebro je bilo jedan od najvažnijih antimikrobnih agenasa_#
U 19. veku koristilo se za prečišćavanje vode i dezinfekciju hirurških instrumenata.
Srebrne kapi za oči“ su se davale novorođenčadima radi prevencije gonokoknih infekcija.

4. Savremeni stavovi i oprez

Srebro se danas smatra
_dopunskom, a ne primarnom terapijom. Medicinske smernice preporučuju njegovu upotrebu samo lokalno /spolja/ i u tačno određenim slučajevima.

Problemi nastaju kada ljudi koriste „domaće koloidno srebro“, bez medicinskog nadzora _ takvi rastvori često sadrže nepoznate koncentracije i čestice koje mogu biti toksične.

5. Da zaključimo

Medicinsko srebro /u obliku spreja, obloge ili prevlake/ korisno je kada se koristi
_lokalno i kratkoročno,
_pod nadzorom lekara ili farmaceuta,
_sa proverenim i registrovanim proizvodom.

A gde naći 100% elementarno srebro ?
Ne postoji i ne sme da se koristi 100% elementarno srebro u medicinske svrhe u vidu rastvora, spreja ili kapi.
Medicinski efekat ima #_jonsko ili koloidno srebro _#_ i to samo u niskim, kontrolisanim koncentracijama.
#_ Elementarno srebro_#_ kao _metal može da postoji u uređajima, ali ne kao aktivni lek.

Ne postoji i ne sme da se koristi 100% elementarno srebro u medicinske svrhe u vidu rastvora, spreja ili kapi.
Medicinski efekat ima #_jonsko ili koloidno srebro _#_ i to samo u niskim, kontrolisanim koncentracijama.
#_ Elementarno srebro_#_ kao _metal može da postoji u uređajima, ali ne kao aktivni lek.
Gde ćes da nadjes šipku čistog srebra sa potvrdom agencije , da napraviš koloidno itd srebro .

Gde ćes da nadjes šipku čistog srebra sa potvrdom agencije , da napraviš koloidno itd srebro .
Ne postoji 100% čisto srebro , samo 99.99%.
,,,e a to mozhe da se nađe/kupi u banku ili u Luvr )))
,,,shalio sam se,,,nego,,,

silver-space.rs

_Silver Space_u TC Milenijum
Kneza Mihaila 21A , Beograd
/poluge od 2.5 gr , 10gr,,,,100gr i 1.000 gr ,,,i to sve sa zhigom/

Poslednja izmena:
Koloidno srebro /rastvor/
Iako se nekada koristilo i oralno, savremena medicina ga ne preporučuje za unutrašnju upotrebu, jer može dovesti do argirije _trajnog sivkastog obojenja kože usled taloženja srebra u tkivima, kao i do oštećenja jetre ili bubrega.
ne moze da dovede, osim kod onog jednog za koga smo svu culi, a koji je preterivao sa cini mi se solima srebra
postoje razne forme, zaista koloid nije isto sto i rastvor/otopina, evo https://www.google.com/search?q=truly+colloid
ali da ne okolisem, ja sam ispio ovog na galone
Medicinski efekat ima #_jonsko ili koloidno srebro
onda jonsko jeftino ne trebate da nazivate koloidnim koje ipak vise kosta, i koje sam ja pio na galone, plus i zlato, platinu i svasta nesto od iste firme, ali ne na galone

Ionic silver solutions do have anti-bacterial properties in some situations. But they are not as effective as a true colloid because ionic silver, which is soluble, rapidly combines with other ions (commonly chloride), to form silver chloride or other silver salts. These silver salts are not dangerous at the recommended dosages – but they are hundreds or even thousands of times less effective than a silver particle.

Colloid or Ionic

_jonsko ili koloidno srebro _#_
onda jonsko jeftino ne trebate da nazivate koloidnim koje ipak
Ti bi da malo manipulishesh, pa ajde ovako, jer u tekstu nigde ne stoji da je jonsko isto shto i koloidno srebro, pa sad malo da razjasnimo .

Odlična manipulacija _ i jedno od najčešćih zabuna koje postoje
Ne, #_jonsko srebro i koloidno srebro nisu isto_#, iako se često reklamiraju kao da jesu.
Evo jednostavno i jasno objašnjenje razlike

Jonsko srebro (Ag⁺)

To je rastvor rastvorenih jona srebra u vodi.
Dakle, srebro se nalazi u obliku naelektrisanih čestica /Ag⁺/koje su hemijski rastvorene, a ne vidljive pod mikroskopom.
Osobine:

To je pravi hemijski rastvor /ne suspenzija/

Joni srebra su aktivni _ oni deluju antibakterijski, antivirusno i antifungalno.

Međutim, ako rastvor dođe u kontakt sa hloridima /npr. u vodi, znoju, pljuvački/, joni brzo reaguju i pretvaraju se u srebrni hlorid /AgCl/, koji više _nema lekovito dejstvo.

Boja_ prozračna, bezbojana ili vrlo bledo plava.
Prednost_brzo antimikrobno dejstvo.
Mana_nestabilno _ brzo gubi aktivnost u kontaktu s okolnim jonima

Koloidno srebro

To je suspenzija mikroskopskih /nano/ čestica elementarnog srebra /Ag⁰/ u destilovanoj vodi.
Dakle, nisu joni, već sitne metalne čestice koje plivaju u vodi.
Osobine

To nije hemijski rastvor, već fizička suspenzija.

Čestice se vremenom talože ako se rastvor ne stabilizuje.

Koloidno srebro polako oslobađa male količine jona srebra u kontaktu s tkivom, što mu daje dugotrajnije, ali blaže dejstvo.

Boja_ svetlosiva, žućkasta ili plavičasta /zavisi od veličine čestica/
Prednost_ dugotrajnije dejstvo, manja iritacija kože.
Mana: ako nije pravilno pripremljeno, može sadržati prevelike čestice koje se talože u organizmu /rizik od argirije/

Glavna razlika

OsobinaJonsko srebroKoloidno srebro
Hemijski oblikAg⁺ /rastvoreni joni/Ag⁰ /metalne nano čestice/
Rastvor/suspenzijaRastvorSuspenzija
BojaBezbojnoBlago plava ili siva
StabilnostNestabilno /reaktivno/Stabilnije
DejstvoBrzo, kratkotrajnoSporo, dugotrajno
RizikManji, ali nestabilnoVeći ako su čestice velike

Da zaključimo

Jonsko srebro je aktivnije, ali kratkotrajno i lako se deaktivira.

Koloidno srebro je postojanije, ali zahteva preciznu proizvodnju da bi bilo bezbedno.

Ni jedno ni drugo se ne preporučuje za unutrašnju upotrebu, već isključivo spolja, i to sa proverom kvaliteta i koncentracije.

Ni jedno ni drugo se ne preporučuje za unutrašnju upotrebu, već isključivo spolja, i to sa proverom kvaliteta i koncentracije.
Ti bi da malo manipulishesh, pa ajde ovako, jer u tekstu nigde ne stoji da je jonsko isto shto i koloidno srebro, pa sad malo da razjasnimo .
aha, nesporazum, to zagovaras dezinfekciju rana, i u bolnicama, a moze i u svemirskim stanicama, samo kakve to veze ima sa nama diskutantima, da nema neko srebrni zub umesto zlatnog?
ja sam ga pio galon godisnje neka bude, a evo

Comparative Analysis of Commercial Colloidal Silver Products​

ovde su cak stavili i link na dnu stranice. mesosilver, a posebno se prodaje koje nije za pice, nego upravo za dezinfekciju ili za rasprsivanje u zatvorenim prostorijama, takodje i posebno za rane i slicno
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7765683/

imam i neko jonsko, ma boli glava od njega

Poslednja izmena:
Zavisi koja metoda , postoji potencirano , naelektrisano , od nekolko kapi si dva dana bez sna . Ne preporučujem .
o tome se i radi sto svako moze kuci to da napravi, ali moras da izucis nauku koje se pije to sto napravis nije KOLOID, samo zaista koloid se pije, ali njemu cena nije mala
ovo mesosilver ko hoce da pije, pa mozda ima i 10 godina sve sam ja to izucio i probao, ulazi u pluca, prodises ako si pusac, kazem vam galon popijem za godinu, i moji ukucani, trenutno da ga samo nemam

Čestice se vremenom talože ako se rastvor ne stabilizuje.
zanemarljivo, ne vidi se na manjim pakovanjima nista
Koloidno srebro polako oslobađa male količine jona srebra u kontaktu s tkivom, što mu daje dugotrajnije, ali blaže dejstvo.
jona isto zanemarljivo, znaci nije jonsko
Boja_ svetlosiva, žućkasta ili plavičasta /zavisi od veličine čestica/
boja je tako neka nedefinisana sivo-plavicasta, poluprozirna, a velicina cestuca, imaju analize, ja sam sad zaboravio tacno kojeg reda velicina su

Poslednja izmena:
pa dao sam ti link gde mozhesh da nabavish chisto srebro, koje nikad ne mozhe da bude 100% u chistoj formi, negoe je uvek 99.99% shto vazhi i za sve druge metale,,,
to si njemu dao, ja kazem da se ne pravi u kucnoj radinosti, jer ono nije preporucljivo za pice, jer nema sanse da napravi koloid, plus dfa se na trzistu nazivaju,a da zaista nisu koloid, pa odatle vasa preporuka da se ne pije - ja kazem zavera, i ko ima para da radi kao ja

,,,kada smo već kod piti ili ne,,,
,,,gde god da idu Americhki predsednici, pola jednog od aviona nosi srebrenu vodu za piće,,,
,,,drugo,,,
,,,kada je prichest,,,iz jedne kashike suma ljudi upotrebi istu kashiku,,,ali _srebrenu,,,
,,,jer srebro samo po sebi ne dozvoljava da se neshto nakachi njemu,,,

,,,kada smo već kod piti ili ne,,,
,,,gde god da idu Americhki predsednici, pola jednog od aviona nosi srebrenu vodu za piće,,,
koju vrstu, imas link?
,,,drugo,,,
,,,kada je prichest,,,iz jedne kashike suma ljudi upotrebi istu kashiku,,,ali _srebrenu,,,
,,,jer srebro samo po sebi ne dozvoljava da se neshto nakachi njemu,,,
pa da aristokratija je mozda zbog argirije nazvana plavom krvi, srebrni escajzi

,,, :fdlan: :fdlan::fdlan:,,,ja bez da obratim pažnju,,,celo vreme msm da razgovaram sa Shtarkom,,,
,,u brzini se prave greshke,,,
,,,izvini @bas kao :pivce:
pa kada radis na ucinak, onda ja manipulisem, a znas da trosim pare na razne suplemente... mislim boli me uvo. i da sam pola tih suplemenata bacio, ali neki su zaista pun pogodak i njih sam nastavio da kupujem, za ovo mesosilver garantujem

Comparative Analysis of Commercial Colloidal Silver Products​

ovde su cak stavili i link na dnu stranice. mesosilver, a posebno se prodaje koje nije za pice, nego upravo za dezinfekciju ili za rasprsivanje u zatvorenim prostorijama, takodje i posebno za rane i slicno
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7765683/

imam i neko jonsko, ma boli glava od njega
znaci ko hoce da pije, prvo da cita da shvati ciji vam link nudim :As a library, NLM provides access to scientific literature. Inclusion in an NLM database does not imply endorsement of, or agreement with, the contents by NLM or the National Institutes of Health.

Conclusion​

The results of this evaluation show clearly that 10 of 14 products evaluated contain only ionic silver. Despite the evidence showing that silver nanoparticles are not present, eight of these products are promoted by the manufacturers as “colloidal silver”. Considering the extensive scientific research showing major differences between silver ionic and silver nanoparticles in terms of mechanisms of action, efficacy and safety, it is clear that this misrepresentation impacts the consumers and must be addressed. This study serves as blueprint for a scientific protocol to be followed by manufacturers for characterizing their silver supplements. It provides the analytical tools and suggests the metrics they should adopt to ensure that consumers are given accurate information.

znaci kazu vam da ne kupujete jonsko koje se reklamira kao koloidno, i onda imate link koje je zaista koloidno, i sta vam tu nije jasno?

Poslednja izmena:
,,,nemam konkretan link,,,sve to shto sam chitao iz raznih izvora,,,
,,,tachno,,,zbog argirije,,,msm da su i oni pili neku mućkalicu od srebra,,,
ma pio je taj ludak kucnu radinost, muckalicu bukvalno, i onda se koristio da ljude odbije, a i njemu nije nista samo je malo poplaveo hahaha - zavere da se srebro ne koristi, zato se popularise
uglavnom nacionali institit link sam ostavio, ja sam rekao vec koje da se pije, i to je to
,,,novac za suplemente nikad nije bachen,,,
pa, kako koji, zavisi, neki se prevarantski reklamiraju, neki nisu dovoljno dobri, nemaju ucinak kao sto bi imali da imaju veci prtocemat akt. supstance ili u boljoj formi

znaci pio sam i koloidno zlato, platinu, ali samo je bakar na mene ostavio utisak, pored ovog srebra, mesosilver
bakar kada sam probao kao da pre nikad nisam sagledavao neke boje, ma sve, koliko su zive koliku dubinu imaju, a nisam daltonista

Poslednja izmena:

Back