Što znači da tu ratnog ili bilo kakvog drugog zločina nije bilo. Poslije toga dolazi na red famozni 10. odred kojim je komandovao Mišo Pelemiš koji, usput da kažem, 20 godina radi za francusku obavještajnu službu što je dokazano u Srbiji na sudskom procesu protiv grupe pod nazivom «Pauk», u kojoj je i Mišo Pelemiš. Zašto je on važan u ovoj priči? Pa upravo zbog veze sa francuskom obavještajnom službom jer je to služba koja je obećala Radovanu Karadžiću slobodu. I što je najvažnije, direktno pod komandom Pelemiša 10. odred ulazi u Srebrenicu nakon prekida sukoba i vrši stravičan zločin nad muškarcima muslimanima što je dokazano u slučaju Dražena Eredemovića pred Haškim tribunalom. A, što se tiče Ljubiše Beare on je sigurno znao, odnosno on je po hijerarhiji u vojsci najveći krivac zbog zločina u Srebrenici. Da je on htio da general Mladić za Srebrenicu na vrijeme sazna, on je to mogao da uradi, ali nije to uradio jer je znao da to Mladić ne bi dozvolio. Za ovo nemam dokaze, ali ljudi sa kojima sam pričao, a koji dobro znaju Bearu, su mi rekli da je Beara u to vrijem bio bliži Karadžiću, jer kako objasniti da jedan Pelemiš dobija zadatak da napravi zločin u Srebrenici, jer nemojte zaboraviti za koga je Pelemiš radio, a ko je Radovanu obećao slobodu. I u jednom i u drugom slučaju – francuska obavještajna služba. Zato i Beara za kojeg postoje dokazi koji su u Hagu već u par navrat izneseni, da je on komandovao i bio nadređeni Miši Pelemišu, odnosno Desetom obavještajnom odredu. Sve ovo iznosim jer sam sa puno ljudi razgovarao i puno dokaza vidio. Na kraju krajeva ja sam se lično upoznao i bio kod pukovnika Beare na razgovoru kada sam stupio u jedinicu. Ovo govorim jer znam da čovjek kao general Mladić ne bi nikada nešto takvo naredio što je i sam u nekoliko navrata rekao. Na naše pitanje: Genereale, znate li onda ko je, on je uvijek odgovarao: Momci, što manje znate, manje će vas glava boljeti. Kada bi neko od nas htio da nastavi priču na tu temu on je uvijek zabranjivao bilo kakvu polemiku naglašavajući da on nije učestvovao u zločinu, a da oni koji jesu ne mogu mirno spavati. Ljudi za koje govorim da su to uradili, za što postoje neoborivi dokazi, skrivaju se i ćute i sav teret prepuštaju na pleća generala Mladića. Morate znati da je Beara dugo bio uz generala Mladića i da je na sva usta pričao da je njegov čovjek i da bi za njega ginuo. Onda ne razumijem zašto se ne preda i kaže: gospodo, ja sam kriv, general Mladić nije znao, ni pripremao zločin u Srebrenici. Ja bih tako uradio jer ne traži njega Hag zato što je brao cvijeće po livadama Srebrenice, nego zato što ljudi znaju šta je uradio, pa eto ako je pravi Srbin i patriota neka prizna grešku. Pomogao bi i svom narodu, ali i čovjeku u kog se kune. Što se tiče majora Pećanca on je čovjek koji najviše odgovara ljudima poput Beare, to je čovjek kojeg je lako okrenuti za svoju stvar. Nažalost, Mladić je to kasno uvidio. Jer dok je god Beara bio u igri, odnosno radio u Crnoj Rijeci šta je htio, dotle je major Pećanac, zvani Pećko, bio šef neposrednog obezbjeđenja Ratka Mladića. Iako ga Šef nikada nije puštao previše blizu on se pravio pred nama kao neprikosnoven. On, inače, puno pije, znao je par puta doći u bazu gdje smo bili smješteni i urlati, pa i oružje potezati. Čovjek koga se nije moglo poštovati, a kamoli voljeti. I onda odjednom iz Crne Rijeke odlazi Beara, nakon samo možda mjesec dana odlazi i major Pećanac. Tek kasnije sam saznao da su njih dvojica Mladiću radili iza leđa. Tačnije, Srebrenica je trebalo da udalji Mladića iz vojske i bilo kakvog javnog života, jer je zločin sam po sebi trebalo da bude dovoljno optužujući za Mladića, da on mora otići.
Za one koji sumnjaju u ovu priču moram reći neke detalje iz mog života sa Generalom. Mnogo puta smo promijenili baze u kojima smo bili i iz kojih smo djelovali po pozivu svog Šefa iz kasarne Banjica, pa za vrijeme NATO bombardovanja u studentskom domu na Banovom brdu, pa potom u kasarni Topčider. Bilo je sa Šefom teških dana. On je volio da se svaki dan nešto radi. Kupio je u okolini Valjeva, jedan proplanak. Tu smo išli svakog dana da čupamo bagreme i ostalo rastinje i vjerujte kada smo to očistili i uredili nastao je jedan prelijep prostor na kome je General počeo da radi sa pčelama. Tu je nastao prelijep pčelinjak. Hoću da kažem da smo bili relativno bezbjedni do odlaska Miloševića u Hag. Poslije toga smo se sklonili na jedno sigurno mjesto u okolini Valjeva. Na moje iznenađenje tu je bio još jedan čovjek kojeg je tražio Hag, mi smo ga iz milja zvali “Cvijeće”, jer niti je puno govorio, niti je nešto od nas posebno tražio. Još nešto važno i što bih volio da ljudi znaju. U ulici gdje je general Mladić živio bilo je puno, a i sada su tamo, poznatih ljudi. Tu su prve komšije poznati harmonikaš Branimir Đokić, čovjek koji je jedini mogao da prođe kraj pratnje i nenajavljen uđe kod svog komšije, pa onda tu su bili Zoran Bašanović i Dragana Mirković, takođe tu je bio i Nebojša Čović koji je sve vrijeme znao da je Šef tamo, nije dolazio Šefu, ali kada god bi se sreli ljudski bi se pozdravili; moram reći, dva velika čovjeka koji u svakom trenutku cijene jedan drugog. I na kraju Čola, odnosno Zdravko Čolić, čovjek koji neobično cijeni Generala. Nikad nije prošao ni pored jednog od nas iz pratnje da nije stao i pozdravio se, dao svoj novi CD, sredio kartu za koncert. Kao što ste iz gorerečenog mogli da zaključite, general Mladić je imao dobru logistiku, jer nismo mi mogli da budemo u vojnim objektima na Banjici i Topčideru, a da to nije znao niko iz vojnog, pa ako hoćete i državnog vrha. Moram i ovo da dodam, pukovnik, a kasnije general Dragan Lalović je bio pošten čovjek i sigurno nema krvave ruke. Razumijem da ga SFOR traži, da bi dao informacije o Mladiću, ali iste informacije političari istražitelji iz Haškog tribunala imaju o Beari i Pelemišu, jer kako objasniti da Erdemović u Hagu kaže ko mu je naredio da se pobije 1.200 ljudi, a ovi ih uopšte ne traže. Zar nije logično da treba pohvatati ljude za koje imaju dokaze da su to radili, a ne optužiti nekoga ko je bio samo na vrhu jedne piramide i nije mogao to spriječiti, jer su ga baš ti ljudi koji su krivi za zločin slagali i izdali.