Ja vjerujem da sudije Haskog tribunala znaju definiciju genocida bolje i od mene i od tebe.
evo sta govori Hrvatska Vikipedija:
Mora postojati namjera
Da bi se neka radnja podvela pod pojam genocida, nije dovoljno utvrditi da se radnja (recimo ubojstvo, pa i masovno) dogodilo. Definicija uključuje postojanje specifične
namjere (
mens rea) da se uništi neka nacionalna, etnička, vjerska ili rasna skupina.
To znači, čak i ako je izvršen masovni pokolj stanovnika koji pripadaju nekoj skupini, ali to je učinjeno kao čin "običnog" političkog terora, to pravno
nije genocid. Takav je slučaj bio npr. kada su njemački okupacijski režimi na zaposjednutim područjima za Drugog svjetskog rata strijeljali 50 ili 100 taoca kao odmazdu za jednog ubijenog njemačkog vojnika.
To znači, čak i ako je izvršen masovni pokolj stanovnika koji pripadaju nekoj skupini, ali to je učinjeno kao čin "običnog" političkog terora, to pravno
nije genocid. Takav je slučaj bio npr. kada su njemački okupacijski režimi na zaposjednutim područjima za Drugog svjetskog rata strijeljali 50 ili 100 taoca kao odmazdu za jednog ubijenog njemačkog vojnika.
Žrtve moraju biti nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina
Masovni pokolji i druge štetne radnje na račun neke skupine koja ne spada pod gore navedene četiri kategorije nisu genocid, iako se u svakodnevnom govoru često tako nazivaju. To je npr. slučaj sa sustavnom likvidacijom duševnih bolesnika u
nacističkoj njemačkoj.
Broj stvarnih žrtava nije bitan
Definicija genocida ne govori o tome koliko masovno moraju biti počinjena djela »u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina«, pa je moguće i samo jedno ubojstvo, ili čak čin koji je samo jednom pojedincu nanio "duševnu bol".
a definicija iz engleske Wiki
Genocide is the deliberate and systematic destruction, in whole or in part, of an ethnic, racial, religious, or national group
Moje misljenje je da bi svi oni koji su poginuli sa puskom u ruci prilikom proboja pravcem Srebrenica - Tuzla ne bi trebali da budu ubrojani u zrtve genocida ali to je samo moje misljenje.
Ne bi trebali vojnici koji su poginuli u proboju, oni koji su umrli prirodnim ili nasilnim putem do jula 1995 kao i oni koji su i dan danas zivi. Jedan Ceh je snimao dokumentarni film o tim ljudima koji se vode kao ubijeni a zivi su. Ne znam sta je kasnije bilo od svega toga posto vec godinu dana nemam nikakvu informaciju o tome.
Sto se tice Oricevih krvavih pohoda po srpskim selima,tu sam istog misljenja kao i kod ostalih zlocina tokom proteklog rata u BiH - sve pocinioce izvesti pred sud i utvrditi stepen krivice te sukladno tome iste osuditi primjerenim kaznama.
Bilo je sudjenje Oricu i svi smo videli epilog. Koliko je "pravedan" sud u Hagu, najlepse se vidi iz slucaja Erdemovic gde je "covek" koji je rekao da je licno pobio 100-150 muslimana dobio 5 godina "zatvora" a za uzvrat je morao da svedoci kao krunski svedok tuziteljstva. Ko je bar povrsno pratio unakrsna ispitivanja Erdemovica mogao je da vidi da su prepuna izmisljotina.
Za sve ovo vlasti u Sarajevu i Banja Luci bi trebale da pokazu sva dokumenta vezana za sve zlocine koji su se desili na podrucju BiH u periodu 1992-1995 i da sastave nezavisnu komisiju koja ce neupitno utvrditi cinjenicno stanje ali se bojim da smo jos uvijek daleko od toga jer im je lakse kriviti jedni druge nego sjesti za sto i priznati grijehe - a grijeha su sve strane imale.
Pomirenja nema sve dok se ne isteraju na videlo svi zlocini kao i oni koji su za njih odgovorni. Medjutim, mogao si primetiti da su pripadnici 10. samostalnog div. odreda VRS koji su 100 puta oznaceni kao glavni egzekutori muslimanskih zatvorenika u i oko Srebrenice svi do poslednjeg na slobodi. Sta to moze da znaci? Znaci samo jedno.... "radili" su posao za strane obavestajne sluzbe i zbog toga ne moraju da odgovaraju za svoja zlodela.
Manipulacija brojkama se moze pripisati svim stranama,kako u slucaju Srebrenice tako i Kravice,Kazana,Prijedora i vecine bosanskih gradova u kojima je bilo zlocina.
Jos gore od manipulacije su negiranja zlocina iz 92-95 bez obzira koja strana ih pocinila a toga sam se nacitao na vecini balkanskih foruma; od toga da u Srebrenici niko nije ubijen,da na Kazanima nisu ubijani srbi pa do teza iz malo dalje proslosti kako je Jasenovac bio "radni logor" i kako su jedino umirali prirodnom smrcu.
Tu se slazemo. Ja jesam za istinu i u prilog tome sam pokrenuo ovu temu - ne zbog toga da bi omalovazavao nastradale i igrao se sa brojkama vec suprotno- da bi se utvrdilo cinjenicno stanje i da se na osnovu njega ide ka pomirenju.