Srebrenica, dokumenti, svedocenja, argumenti, fakti....

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Надам се да схваташ контрадикторност ове две реченице? И узрочно последичну везу између неутврђеног броја жртава и осуде за геноцид над тим жртвама?

Isto kao kad bih rekao da u Ruandi nije ubijen milion civila nego 932,355.
Nigdje u presudi Haskog tribunala nije naveden tacan broj zrtava i bio on 3543,5793,8101 ili 9782 zrtve ostaje presuda kojom je nepobitno utvrdjeno da se u Srebrenici desio genocid.

Izvjestaj iz tvog linka nije vjerodostojan jer je vlada RS-a presudom Haskog tribunala direktno odgovorna za pocinjeni genocid u Srebrenici.
U cemu je ovde problem.... upotreba reci GENOCID u slucaju Srebrenice je po mom dubokom licnom misljenju pljuvanje u lice svim pravim zrtvama genocida pa cak i onim muslimanima koji su nastradali u Srebrenici. A zasto? Zato sto se njihova smrt koristi za sitnosopstvenicke i prljave ciljeve u belosvetskoj politici i od strane lokalnih hohstaplera. Definiciju genocida nije tesko potraziti na netu i videti sta to u stvari znaci. Da je postojao plan genocida, tada bi njemu podvrgnuta bila i Zepa koja je u isto vreme sa Srebrenicom dosla u posed Srba. Kao sto znamo, u Zepi nije bilo nikakvog ubijanja a kao sto postoje brojni dokazi, ono nije bilo planirano ni da se dogodi u Srebrenici.

Druga stvar, vlada RS nikada nije optuzena za genocid, Ja znam da je to san nekih pojedinaca ali to za sada nije tako a licno mislim i da se to nikada nece dogoditi.

Nadam se da ce se jednog dana na prostoru balkana prestati sa trgovinom broja zrtava i da ce nam te iste zrtve biti opomena da prestanemo sa rijesavanjem problema onako kako se to oduvijek radilo na ovim prostorima - ognjem i macem.

U tome i jeste stvar. Da je bilo zlocina oko Srebrenice to ja nikada ne osporavam. Medjutim, to su po mom licnom uverenju to se ne moze nazvati genocidom vec teskim zlocinima krsenja zakona ratovanja i zlocinima nad ratnim zarobljenicima. Nije lepo u isti kos stavljati ubijene sa onima koji su poginuli u borbama a jos je degutantnije tu ubacivati ljude koji su umrli pre pocetka rata ili pre jula 1995. A sta tek reci za morbidnost stavljanja u spiskove nastradalih ljude koji su i do dan danas zivi?

Ovde treba jos napomenuti da do jula 1995 snage pod komandom Nasera Orica nisu birale koga ubijaju... bilo da su to vojnici, zene, deca ili starci. Kao sto znamo, zene i deca moslimana iz Srebrenice su bili evakuisani od snaga VRS i onda ja mogu da postavim pitanje..... ko je u stvari vrsio PRAVI genocid?

Isto kao kad bih rekao da u Ruandi nije ubijen milion civila nego 932,355.
Nigdje u presudi Haskog tribunala nije naveden tacan broj zrtava i bio on 3543,5793,8101 ili 9782 zrtve ostaje presuda kojom je nepobitno utvrdjeno da se u Srebrenici desio genocid.

Ништа није непобитно у случају Сребренице. Зато се и раде додатне "потврде" у виду декларација по Парламентима.

U cemu je ovde problem.... upotreba reci GENOCID u slucaju Srebrenice je po mom dubokom licnom misljenju pljuvanje u lice svim pravim zrtvama genocida pa cak i onim muslimanima koji su nastradali u Srebrenici. A zasto? Zato sto se njihova smrt koristi za sitnosopstvenicke i prljave ciljeve u belosvetskoj politici i od strane lokalnih hohstaplera. Definiciju genocida nije tesko potraziti na netu i videti sta to u stvari znaci. Da je postojao plan genocida, tada bi njemu podvrgnuta bila i Zepa koja je u isto vreme sa Srebrenicom dosla u posed Srba. Kao sto znamo, u Zepi nije bilo nikakvog ubijanja a kao sto postoje brojni dokazi, ono nije bilo planirano ni da se dogodi u Srebrenici.

Druga stvar, vlada RS nikada nije optuzena za genocid, Ja znam da je to san nekih pojedinaca ali to za sada nije tako a licno mislim i da se to nikada nece dogoditi.

U tome i jeste stvar. Da je bilo zlocina oko Srebrenice to ja nikada ne osporavam. Medjutim, to su po mom licnom uverenju to se ne moze nazvati genocidom vec teskim zlocinima krsenja zakona ratovanja i zlocinima nad ratnim zarobljenicima. Nije lepo u isti kos stavljati ubijene sa onima koji su poginuli u borbama a jos je degutantnije tu ubacivati ljude koji su umrli pre pocetka rata ili pre jula 1995. A sta tek reci za morbidnost stavljanja u spiskove nastradalih ljude koji su i do dan danas zivi?

Ovde treba jos napomenuti da do jula 1995 snage pod komandom Nasera Orica nisu birale koga ubijaju... bilo da su to vojnici, zene, deca ili starci. Kao sto znamo, zene i deca moslimana iz Srebrenice su bili evakuisani od snaga VRS i onda ja mogu da postavim pitanje..... ko je u stvari vrsio PRAVI genocid?

Ja vjerujem da sudije Haskog tribunala znaju definiciju genocida bolje i od mene i od tebe.
Moje misljenje je da bi svi oni koji su poginuli sa puskom u ruci prilikom proboja pravcem Srebrenica - Tuzla ne bi trebali da budu ubrojani u zrtve genocida ali to je samo moje misljenje.
Sto se tice Oricevih krvavih pohoda po srpskim selima,tu sam istog misljenja kao i kod ostalih zlocina tokom proteklog rata u BiH - sve pocinioce izvesti pred sud i utvrditi stepen krivice te sukladno tome iste osuditi primjerenim kaznama.
Za sve ovo vlasti u Sarajevu i Banja Luci bi trebale da pokazu sva dokumenta vezana za sve zlocine koji su se desili na podrucju BiH u periodu 1992-1995 i da sastave nezavisnu komisiju koja ce neupitno utvrditi cinjenicno stanje ali se bojim da smo jos uvijek daleko od toga jer im je lakse kriviti jedni druge nego sjesti za sto i priznati grijehe - a grijeha su sve strane imale.
Manipulacija brojkama se moze pripisati svim stranama,kako u slucaju Srebrenice tako i Kravice,Kazana,Prijedora i vecine bosanskih gradova u kojima je bilo zlocina.
Jos gore od manipulacije su negiranja zlocina iz 92-95 bez obzira koja strana ih pocinila a toga sam se nacitao na vecini balkanskih foruma; od toga da u Srebrenici niko nije ubijen,da na Kazanima nisu ubijani srbi pa do teza iz malo dalje proslosti kako je Jasenovac bio "radni logor" i kako su jedino umirali prirodnom smrcu.

Ja vjerujem da sudije Haskog tribunala znaju definiciju genocida bolje i od mene i od tebe.

evo sta govori Hrvatska Vikipedija:
Mora postojati namjera

Da bi se neka radnja podvela pod pojam genocida, nije dovoljno utvrditi da se radnja (recimo ubojstvo, pa i masovno) dogodilo. Definicija uključuje postojanje specifične namjere (mens rea) da se uništi neka nacionalna, etnička, vjerska ili rasna skupina.
To znači, čak i ako je izvršen masovni pokolj stanovnika koji pripadaju nekoj skupini, ali to je učinjeno kao čin "običnog" političkog terora, to pravno nije genocid. Takav je slučaj bio npr. kada su njemački okupacijski režimi na zaposjednutim područjima za Drugog svjetskog rata strijeljali 50 ili 100 taoca kao odmazdu za jednog ubijenog njemačkog vojnika.
To znači, čak i ako je izvršen masovni pokolj stanovnika koji pripadaju nekoj skupini, ali to je učinjeno kao čin "običnog" političkog terora, to pravno nije genocid. Takav je slučaj bio npr. kada su njemački okupacijski režimi na zaposjednutim područjima za Drugog svjetskog rata strijeljali 50 ili 100 taoca kao odmazdu za jednog ubijenog njemačkog vojnika.

Žrtve moraju biti nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina

Masovni pokolji i druge štetne radnje na račun neke skupine koja ne spada pod gore navedene četiri kategorije nisu genocid, iako se u svakodnevnom govoru često tako nazivaju. To je npr. slučaj sa sustavnom likvidacijom duševnih bolesnika u nacističkoj njemačkoj.
Broj stvarnih žrtava nije bitan

Definicija genocida ne govori o tome koliko masovno moraju biti počinjena djela »u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina«, pa je moguće i samo jedno ubojstvo, ili čak čin koji je samo jednom pojedincu nanio "duševnu bol".

a definicija iz engleske Wiki

Genocide is the deliberate and systematic destruction, in whole or in part, of an ethnic, racial, religious, or national group

Moje misljenje je da bi svi oni koji su poginuli sa puskom u ruci prilikom proboja pravcem Srebrenica - Tuzla ne bi trebali da budu ubrojani u zrtve genocida ali to je samo moje misljenje.
Ne bi trebali vojnici koji su poginuli u proboju, oni koji su umrli prirodnim ili nasilnim putem do jula 1995 kao i oni koji su i dan danas zivi. Jedan Ceh je snimao dokumentarni film o tim ljudima koji se vode kao ubijeni a zivi su. Ne znam sta je kasnije bilo od svega toga posto vec godinu dana nemam nikakvu informaciju o tome.

Sto se tice Oricevih krvavih pohoda po srpskim selima,tu sam istog misljenja kao i kod ostalih zlocina tokom proteklog rata u BiH - sve pocinioce izvesti pred sud i utvrditi stepen krivice te sukladno tome iste osuditi primjerenim kaznama.

Bilo je sudjenje Oricu i svi smo videli epilog. Koliko je "pravedan" sud u Hagu, najlepse se vidi iz slucaja Erdemovic gde je "covek" koji je rekao da je licno pobio 100-150 muslimana dobio 5 godina "zatvora" a za uzvrat je morao da svedoci kao krunski svedok tuziteljstva. Ko je bar povrsno pratio unakrsna ispitivanja Erdemovica mogao je da vidi da su prepuna izmisljotina.

Za sve ovo vlasti u Sarajevu i Banja Luci bi trebale da pokazu sva dokumenta vezana za sve zlocine koji su se desili na podrucju BiH u periodu 1992-1995 i da sastave nezavisnu komisiju koja ce neupitno utvrditi cinjenicno stanje ali se bojim da smo jos uvijek daleko od toga jer im je lakse kriviti jedni druge nego sjesti za sto i priznati grijehe - a grijeha su sve strane imale.

Pomirenja nema sve dok se ne isteraju na videlo svi zlocini kao i oni koji su za njih odgovorni. Medjutim, mogao si primetiti da su pripadnici 10. samostalnog div. odreda VRS koji su 100 puta oznaceni kao glavni egzekutori muslimanskih zatvorenika u i oko Srebrenice svi do poslednjeg na slobodi. Sta to moze da znaci? Znaci samo jedno.... "radili" su posao za strane obavestajne sluzbe i zbog toga ne moraju da odgovaraju za svoja zlodela.

Manipulacija brojkama se moze pripisati svim stranama,kako u slucaju Srebrenice tako i Kravice,Kazana,Prijedora i vecine bosanskih gradova u kojima je bilo zlocina.
Jos gore od manipulacije su negiranja zlocina iz 92-95 bez obzira koja strana ih pocinila a toga sam se nacitao na vecini balkanskih foruma; od toga da u Srebrenici niko nije ubijen,da na Kazanima nisu ubijani srbi pa do teza iz malo dalje proslosti kako je Jasenovac bio "radni logor" i kako su jedino umirali prirodnom smrcu.

Tu se slazemo. Ja jesam za istinu i u prilog tome sam pokrenuo ovu temu - ne zbog toga da bi omalovazavao nastradale i igrao se sa brojkama vec suprotno- da bi se utvrdilo cinjenicno stanje i da se na osnovu njega ide ka pomirenju.

evo malo svezih vesti...... kako to prenosi BBC

Četvrtak, 10. jun 2010. - Objavljeno 20:11 GMT

Vojska RS počinila genocid

Haški tribunal osudio je dvojicu bivših komandanata Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Muslimanima u Srebrenici, 1995. godine

U obrazloženju presude navodi se da su pripadnici VRS na organizovan način streljala 7,000 vojno sposobnih muškaraca u nameri da ih eliminiše kao etničku grupu.

e sad....

1) koliko je meni poznato, ovaj Beara je stvarno imao ucesca u organizovanju likvidacije (za sada nepoznatog broja) muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice. Malo mi je cudno da su ga optuzili na toliku kaznu posto je jako dugo vremena bio na slobodi i niko ga nije dirao.
2) Cela ova prica sa brojevima ubijenih zarobljenika je vrlo mutna rabota. Zasniva se na svedocenjima Drazena Erdmovica , jednog od pripadnika 10. SDO VRS sacinjenog od placenika koji su dobijali novac za operacije koje su izvodili na tritoriji neprijatelja. To svedocenje je toliko kontradiktorno da se iz aviona vidi da je instruirano od strane tuzilastva. Za svoje "zasluge" i priznato svojerucno ubistvo vise od 100 ljudi, Erdemovic dobija 5 godina zatvora!!!!!!! Da ovo malo ne smrdi?!?

3) cifra od "oko 7000 streljanih" nikako ne moze da bude tacna. Ukoliko je ukupan broj nastradalih bio 7500 to b znacilo da je samo 500 vojnika aBiH poginulo prilikom pokusaja prodora sto je neerovatno. Srpske snage su prilikom tog prodora pretrpele teske gubitke sto znaci da su se vodile ogorcene borbe.

Bojim se da su malo nezapazeno prosli materijali koje sam ranije slao a iz kojih se vidi sledece.....

Krstić u Hagu za zločine u Srebrenici optužio 10. diverzantski i 65. zaštitni puk Vojske RS
General Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić tokom procesa u Haškom sudu imenovao je ratnog komandanta VRS, generala Ratka Mladića, i još petoricu oficira kao odgovorne za pokolj Bošnjaka u Srebrenici.
Kao krivce uz Mladića označio je pukovnika Ljubišu Bearu, majora Dragana Pećanca, poručnika Mišu Pelemiša, majora Malinovića i potpukovnika Vujadina Popovića. Pukovnik Beara bio je načelnik Uprave bezbjednosti Glavnog štaba VRS, potčinjen generalu Zdravku Tolimiru, pomoćniku komandanta Glavnog štaba za bezbjednosne i obavještajne poslove. Major Pećanac bio je u Upravi bezbjednosti Glavnog štaba i direktno potčinjen pukovniku Beari. Poručnik Mišo Pelemiš bio je komandant 10. diverzantskog odreda, jedinice potčinjene direktno Glavnom štabu. Prema Krstićevom iskazu, pukovnik Beara komandovao je 10. diverzantskim odredom dok je odred bio na prostoru Srebrenice.
Potpukovnik Vujadin Popović bio je načelnik bezbjednosti u Drinskom korpusu, ali ga je, prema Krstiću, "angažovao" general Mladić i potčinio Beari.
"Oni su glavni egzekutori i naredbodavci svega što se desilo od 11. do 20. jula 1995. godine na području Srebrenice", izjavio je Krstić.
On je rekao da su muškarce odvajali pripadnici Vojne policije 65. zaštitnog puka koji je obezbjeđivao Mladića i vojnici 10. diverzantskog odreda.
General Krstić je rekao da je 12. jula 1995. godine zarobljeno između 3.500 i 4.000 Muslimana koji su u velikoj koloni pokušavali da se probiju ka Tuzli.
"Svi su predati Mladiću", izjavio je Krstić. Bili su podvrgnuti "navodnoj bezbjednosnoj obradi" i "kasnije se desilo to što se desilo".
Na pitanje tužioca šta se desilo, general Krstić je odgovorio: "Na osnovu mojih saznanja, došlo je do smaknuća tih ljudi", a smakli su ih pripadnici 10. diverzantskog odreda i bataljona Vojne policije 65. zaštitnog puka.

Ali to gospodi nije bilo dovoljno pa su Krstica optuzili za genocid. Jednostavno, trebao im je GENOCID kao nesto sto ce da opravda njihov makijavelizam.

Iz prilozenog se vidi da je ukupan broj zarobljenih bio 3500-4000 i dobro se zna da nisu svi pobijeni vec da je bilo i razmena. Otkuda tada licemernost "sudijama" Haskog "tribunala" da navode cifru 7000?!?
----------------
dalje........

"Godine 1995, kada je Mladić ušao sa vojskom u Srebrenicu sve je bilo u redu, organizovan je odlazak svih koji su htjeli da odu u tom času iz Srebrenice. Kada je Mladić napustio Srebrenicu, još nisu postojale borbe između muslimanske vojske i jedinica VRS, jer su ekstremni dijelovi jedinica Armije BiH htjele izvršiti proboj i tu je izginulo oko 1.000 vojnika i onih koji su išli sa njima, a nisu se htjeli predati. "

Problem i jeste u tome da dok je Mladic bio u Srebrenici nije bilo nikakvih zlocina.

-----------

dalje.......

Petrušić tvrdi da su tajne službe glavni pokretači svih zločina na ovim teritorijama. Međutim, najodgovornija su, kaže, dva čovjeka.
«Za glavnog organizatora svega što se desilo smatram Jovicu Stanišića. To mogu i da dokažem! Sve svoje zločine opisali su u dokumentima na osnovu kojih se meni sudi. Za sve svoje grehe ja sam spreman da odgovaram pred svakim sudom koji me pozove. Prilikom mog hapšenja hteli su da spreme priznanje zločina u Srebrenici i da mene podmetnu kao glavnog krivca kako bi sebe oprali. Takođe Aleksandar Vasiljević je jedan od glavnih organizatora zločina na prostoru bivše Jugoslavije.Istina je da su zločine u Vukovaru, Srebrenici i na Kosovu, odnosno u Zairu počininila ista grupa ljudi. Ja sam jedini živi svedok koji može da poveže ko je, gde i kada organizovao zločine u bivšoj Jugoslaviji i neću se smiriti dok ne dokažem njihovu krivicu».

------

Masovna egzekucija je naređena od Jovice Stanišića, Momčila Perišića, kao i Petra Salapure i Nikole Zimonje. Sa francuska strane su učestvovali general Philippe Morillon i Philippe Rondot. Priča o Srebrenici je vrlo kompleksna. Franko Simatović je kasnije ubedio Slobodana Miloševića da je najbolje da Dražena Erdemovića zbog Srebrenice pošalju u Haag

-----------------

Početkom devedesetih godina, dolaskom Miloševića, Izetbegovića i Tuđmana, iz bivše JNA oterano je na stotine generala i pukovnika. Ti generali se organizuju na čelu sa Aleksandrom Vasiljevićem, načelnikom Kontraobavještajne službe JNA, Antunom Tusom i Alijom Delimustafićem i prave paradržavne službe u sve tri republike. Tada nastaju jedinica kao što je Hos, na čijem je čelu bio Dobroslav Paraga, Vukovi Juke Prazine u BiH i Arkanovi Tigrovi u Srbiji. Dakle, stvaraju se nelegalne jedinice, a u njihovom stvaranju pomažu im anglosaksonske, francuske i izraelske tajne službe. Da su Vasiljević i Delimustafić sarađivali od samog početka rata u BiH, pokazuje i ovaj dokument. Ovde imate službenu belešku odnosno Informaciju o obuci muslimanskih specijalaca u vojnom centru u Pančevu 1991. i 1992. u organizaciji Alije Delimustafića i Aleksandra Vasiljevića. Naser Orić je došao sa desetoricom ljudi ovde u kasarnu u Pančevu na obuku i od tada on zvanično radi za službu bezbednosti.
--------------

Francuska tajna služba imala je plan da Srebrenica bude okidač za dan D, da to bude završetak rata u Bosni. Zbog toga su francuske snage Nasera Orića izvukle helikopterom. Naser Orić je dobio naređenje od francuskih snaga, a ja sam se tada nalazio u blizini Srebrenice, da prikupi sve svoje snage, da se razoružaju i predaju. Da se muslimanski zarobljenici razmene sa srpske zarobljenike. Međutim, on se dogovorio da ih jednim delom pošalje prema srpskim snagama Jovici Stanišiću, a drugi dio koji nije verovao u to pokušao je da se probije do Tuzle. Ostali ljudi koji su poverovali u čitavu priču su bezrezervno predali oružje.Bio je politički dogovor da nikom neće dlaka s glave faliti. Srbi su ušli u Srebrenicu bez upotrebe oružja. Međutim, sa srpske strane je napravljena velika gungula. Došlo je do velikih zločina a najveće zločine u Srebrenici počinili su pripadnici 10. diverzantskog odreda koji se danas slobodno kreću po Beogradu.

------------

Prema službenim beleškama DB-a, egzekutori zločina u Srebrenici bili su Stanko Savanović, Zijad Žigić koji se sada zove Živko Mičić, zatim Dragan Tešić, Brano Gojković, Dražen Erdemović, Stepo Ustaša, Milorad Pelemiš. Stanko Savanović, koji je počinio najveće zločine u Srebrenici, slobodno se kreće po Beogradu, ali ovde niko neće da ga uhapsi. Milorad Pelemiš je vojnik koji se nalazi u svakoj aferi, ali ga niko za to ne goni.

Poslednja izmena:
Nisam primetio da je u poslednje vreme bila neka tema vezana za jedan od najznacajnijih dogadjaja u novijoj istoriji Balkana.

Proslo je dosta vremena pa su se sakupila neka nova saznanja koja mogu da daju bazu za realno sagledavanje onoga sto se tamo desavalo. Molim sve ucesnike foruma da ovde objavljuju materijale koje poseduju a vezani su kako za Srebrenicu tako i za aktere koji su javno ali i tajno povezani sa njom.

Tema je vise za sakupljanje arhivske gradje nego za diskusiju (mada unapred znam da ce biti mnogo praznih odgovora sa misljenjima pojedinaca)

Dakle, ukoliko posedujete neke dokumente, novinske tekstove, intervjue i sve sto moze da sadrzi bilo kakvu informaciju, objavljjte ovde.

Hvala.

Back