- Poruka
- 587
POGANA KARLA
Karla del Ponte izvređala Srbe nazvavši ih nedostojnim ulaska u Evropsku uniju, jer su, po njenoj oceni, glupi i nekulturni
BEOGRAD - Izjavom da "Srbija nema pameti ni kulture za ulazak u EU" glavna tužiteljka haškog tribunala Karla del Ponte na nedopustiv način izvređala je građane Srbije. Predstavnici vodećih političkih stranka juče su u izjavama za Kurir izjavu Del Ponteove ocenili kao "glupavu, uvredljivu i fašističku"!
Del Ponteova, koja ne krije da je jedan od najžešćih protivnik ulaska Srbije u EU, u opširnom razgovoru za ljubljanski Dnevnik po ko zna koji put ponovila je svoje protivljenje idejama o popuštanju Srbiji u njenom približavanju EU.
- Dok se ne reši svojih ratnih zločinaca, Srbija nema pameti niti kulture za ulazak u EU - "vrisnula" je Del Ponteova obraćajući se slovenačkoj javnosti. Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić u izjavi za Kurir kaže da je izjava Karle del Ponte "pokušaj opšte kampovi silovanjadiskvalifikacije srpskog naroda".
DOK JE MENE ŽIVE
- Nakon Miloševića, Karadžić i Mladić su najodgovorniji za zločine koji su počinjeni u bivšoj Jugoslaviji. Obnova pregovora sa Srbijom bila bi vrlo slaba poruka za Beograd. Bez hvatanja Karadžića i Mladića, bez potpune saradnje sa Hagom, to bi bila pogrešna ideja. Mladića i Karadžića potrebno je uhapsiti još ove godine, po mogućnosti pre septembra, dok sam ja još tu - istakla je Karla, dodajući da će, ako se to ne dogodi, odluku morati da donese Savet bezbednosti UN.
RUPEL JE ŠOKIRAO
Karla del Ponte kritikovala je izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela da Srbiji ne bi trebalo postavljati prevelike prepreke i da je reč o državi važnoj za stabilnost zapadnog Balkana.
- Kad sam čula da vaš ministar govori o obnovi pregovora sa Srbijom, bila sam šokirana. Zna da se tako šalju lažne poruke. Naravno da svi želimo da Srbija uđe u Evropu. Odlično. Ali, ni korak napred ne sme da napravi Srbija koja štiti ratne zločince. To ne možemo prihvatiti, mislim da to ne može ni vaš ministar - poručila je Slovencima Del Ponteova.
- To je jedna rasistička teza i najgori mogući nacistički govor mržnje - kaže Vučić, dodajući da je Hitlerov miljenik Julijus Štrajher sa svojim rasističkim teorijama mala maca u odnosu na Karlu del Ponte.
- E, takav je njen odnos generalno prema Srbima i njihovom učešću u događajima u bivšoj Jugoslaviji, i ne samo njen već jednog dobrog dela zapadnih političara - kaže Vučić, dodajući da haška tužiteljka ovakvom izjavom "samo pokazuje koliko mrzi srpski narod".
I funkcioner DSS Nebojša Bakarec izjavu Karle del Ponte ocenjuje kao "jadnu i neinteligentnu".
- Pa šta sad!? Ispade da je ceo srpski narod glupav i nekulturan zato što Mladić nije u Hagu! Pa ne držimo mi Mladića u CZ, pa da ga ne damo! Možda je negde na Kanarskim ostrvima kao Gotovina.
Karla del Ponte takvom izjavom čini istu grešku kao Marti Ahtisari kada je onomad svalio krivicu na srpski narod u celini, i na taj način urušio svoj ionako poljuljani kredibilitet. Neće biti da je ceo srpski narod glupav i nekulturan kao što kaže Karla u svojoj glupavoj izjavi - kaže Bakarec, dodajući da bi Srbija "zbilja bila jadna i glupava kada bi njome vladala Karla del Ponte".
Portparol DS Jelena Marković smatra da izjava Karle del Ponte samo "dodatno i bezrazložno komplikuje odnose Srbije i međunarodne zajednice i povećava animozitet i nepoverenje koje građani već imaju prema sudu u Hagu".
- Srbija treba da ispuni sve međunarodne obaveze koje je preuzela, ali pretnje i uvrede nisu put ka tome - kaže Markovićeva, dodajući da će Srbija uskoro biti dovoljno politički zrela i razvijena da bude punopravan član EU.
Iako su vodeće stranke osudile prljavi jezik Del Ponteove, zanimljivo je da nijedan državni organ do zaključenja ovog našeg izdanja nije zvanično reagovao na nedopustiv ispad glavne haške tužiteljke!
(D. N.)
Ovo nije ni iznenadjujuce, nije ni iznenadjujuce da "demokrate" sve ovo pljuvanje primaju i radosno ih salju na srpski narod. Ds je odmah nakon presude, odmah izjavio da je haski sud u pravu u svemu i da sa njim mora da se saradjuje i da oni koji to nece nisu ljudi.
Sud koji je rekao "sto niste napustili hrvatsku, kad vas nisu hteli", sud koji je ignorisao svedoke koji su culi naredjivanje orica da sve srpsko pokolje, sud koji je sudio prvenstevnu oricu zbog pobijene stoke a ne pobijenim srbima, sud koji je ignorisao konc logore za srbe. Da imate dusu "demokrati" pekle bi vas suze srba i srpkinja koji su preziveli kampovi silovanja, srba i srpkinja koji ne mogu da zaborave na klanja i silovanja srba i svojih namjmilijih.