Србизми у енглеском језику

Postoje mnoge jezičke paralele između engleskog i srpskog jezika, a pod tim ne mislim na anglicizme koji se nalaze kod nas u aktivnoj upotrebi.

I to sam baš nedavno pričao sa ljudima
Aj ti prvo nauci srpski pa se onda bavi naukom o jeziku.
Mogao si samo da pricas o necemu, nikako to, mada je prica uglavnom monolog, za dijalog bi trebalo
koristiti glagole diskutovati, razgovarati.

NIšta te ne razumem. Ako može srpskim jezikom?

Mora da te je moj kolokvijalizam mnogo pecnuo. :mrgreen:
Svoj kolokvijalizam mozes da okacis macku o rep.
Ja i ne razgovaram ( ovo je sada moj neki nivo prihvatanja necijeg kolokvijalizma) sa
ljudima koji kazu ( o pisanoj reci i da ne govorim):
E to sam nedavno pricao sa ljudima.
To je nepismenost, nepoznavanje srpskog. Nema cak veze ni sa nekim ulicnim govorom.
To se moze reci, kazati, saopstiti, ali se prica, diskutuje uvek o necemu i sa nekim(a).

Kolokvijalizam ti smeta, dakle. :maca: Šta li tek misliš o psovkama koje su svakodnevnica srpskog jezika? :ceka:

Šta, BRE, nepoznavanje srpskog? O čemu pišeš? :hahaha::hahaha::hahaha: Nešto sam u žurbi napisao i odmah padaš u nesvest.
I dalje je kolokvijalizam bilo da sam napisao ''E, to! O tome sam nedavno pričao sa ljudima'' ili ''E to sam nedavno naglašavao, pričao, govorio, ćaskao'' itd. Baš me briuga da li to tebi zvuči lagodno ili ne.
Samo sam žurio jer ovo je ipak internet gde nemam vremena da na svaku napisanu reč pišem u skladu gramatičke ispravnosti. Tražiti gramatičku ispravnost na internetu je srazmerno gubljenju vremena.

Ne smaraj. Moraš se opustiti, uživati sa ljudima. To što je tebi nešto bitno ili važno ne znači da je i drugima.

''Tvoj nivo''. :cepanje: ''Kako se samo usuđuješ da ne pišeš onako kako ja zamislim u glavi da je ispravno!'' :mazi:

''Ulični govor'' :ceka:

Pa tebe bi, realno, bacili u neko bure kiselog kupusa čim gvirneš u Vranje. :mrgreen:

Jedna stara izreka kaze 'mozes izgubiti bitku,rat ali ako pocnes da gubis reci ,onda pocinjes da gubis svoj indetitet'.
Ono sot mozemo da vidimo je da se u svetu najvise koristi engleski jezik,jer je veoma jednostavno lak za ucenje.Srpski jezik je mnogo tezi za ucenje i ima mnogo vise reci,gramaticki struktura,padeza...Sto ukazuje da je srpski jezik mnogo stariji jezik od engleskog i mnogi ostalih jezika.
Vremenom su ljudi pojednostavljivali izgovore i reci u svojoj komunikaciji.
Poznato je da je nakon raspada vavilonske kule pre oko 4000 godina od jednog jezika su se razdelili i razvojili ostali jezici.Pitanje je koji je jezik nastao od kog?Koji je jezik nastao od srpskog jezika,to mozemo lako da vidimo jer je srpski mnogo slozeni od engleskog jezika i mozemo da vidimo da engleski jezik koristi brojne srpske reci kao sto je :

Pricanje - preach
Beda - Bad
Dremati - dream
Biti - Beat
But - Butt
Castan - chasty
Barka - Ark
Muvati se - Move
Nos - Nose
Sin - Son
Voda - Water
Trn - Thorn
Put - Path
Kaciti - Catch
Vera - Verify

Mis - mouse
Krov(zastita,skloniste) - shelter
dubok - deep

ХМ? Кров и шелтер? Како ти то иде заједно?
Иначе ШЕЛТЕР је од ШЕЛ (опна, као шкољка), илити ШЛЕМ. (сад ће Титови САНУ-овци да навале како ни ШЛЕМ није србска реч).
Наше КРОВ је по мени од КРИВ, тј кос, сваки КРОВ је КРИВ. Тј "curved" tj KRV.

Eво ти и мој мали смол контрибјушн

VALLEY - Uvala
KALE - Kelj
PROSO - Proso
MILLET - Mlin
COW - Krava
RISE - Rasti, ustajati...
VENOM - Uvenuti, otrov, suprotno od VENOM je NEVEN, neuvenjava,
THUNDER - Tandrkanje, Grom
STABILAN - Stabilan, kao STABLO
STABLE - staja, od STABALA
STOCK - Stoka, blago...
SADDLE - Sedlo....
SOAK - natopiti SOKOM

I dosta za danas...овде се љуси упецају на замку да наводе и латинизме, који у енглески ушли у последњих 300 година, а наш 50-100 и онда праве будале од себе. То што ти латинизми неретко имају и србски пракорен, то је друго, нема везе са овом причом.

TRAP - Natrapati, rupa u zemlji za čuvanje namirnica, TRAPERI SA ONTARIJA!

mark_f10.jpg

Poslednja izmena:
ХМ? Кров и шелтер? Како ти то иде заједно?
Иначе ШЕЛТЕР је од ШЕЛ (опна, као шкољка), илити ШЛЕМ. (сад ће Титови САНУ-овци да навале како ни ШЛЕМ није србска реч).
Наше КРОВ је по мени од КРИВ, тј кос, сваки КРОВ је КРИВ. Тј "curved" tj KRV.
Slem i nije srBska rec...Takav jezik danas ne postoji ako me pamcenje ne vara...

Po deseti put neko otvara temu da dokaze kako je engleski postao od srpskog...
Lakse je dokazati da je sneg crn ili zemlja oblika krofne nego ovo sto pises,jbt.

Uopšte nije nastao OD, već su pre XYZ godina bili jedinstveni jezik, tj saxonski i srbski.
Ove reči koje su oni zadržali, su zajedničke prareči.
Uglavnom od 1 ili najviše 2 sloga, korenske reči.

Jedna stara izreka kaze 'mozes izgubiti bitku,rat ali ako pocnes da gubis reci ,onda pocinjes da gubis svoj indetitet'.
Ono sot mozemo da vidimo je da se u svetu najvise koristi engleski jezik,jer je veoma jednostavno lak za ucenje.Srpski jezik je mnogo tezi za ucenje i ima mnogo vise reci,gramaticki struktura,padeza...Sto ukazuje da je srpski jezik mnogo stariji jezik od engleskog i mnogi ostalih jezika.
Poznato je da je nakon raspada vavilonske kule pre oko 4000 godina od jednog jezika su se razdelili i razvojili ostali jezici.Pitanje je koji je jezik nastao od kog?Koji je jezik nastao od srpskog jezika,to mozemo lako da vidimo jer je srpski mnogo slozeni od engleskog jezika i mozemo da vidimo da engleski jezik koristi brojne srpske reci kao sto je :

Pricanje - preach
Beda - Bad
Dremati - dream
Biti - Beat
But - Butt
Castan - chasty
Barka - Ark
Muvati se - Move
Nos - Nose
Sin - Son
Voda - Water
Trn - Thorn
Put - Path
Kaciti - Catch
Vera - Verify

Sasvim tačno!

Indoevropski jezici su čista glupost. Teorija da su nekada svi naši prapreci živeli zajedno i govorili jednim jezikom pa se posle razdvajali je čista glupost. O čemu razgovarati sa osobom koja stvarno može da poveruje u takvu glupost?
Mnogi koji zastupaju ovu temu verovatno ne znaju da je pojam INDOGERMANSKI JEZICI ustvar stariji od pojma INDOEVROPSKI. Kako i zašto? Pa prilikom ujedinjenja Nemačke 1871 godine.. Nemačka se veoma kasno ujedinila za razliku od ostalih zapadnih zemalja koje su imale razvijeno moreplopstvo kao Spanci, Britanci, Francuzi.. Nemci su zakasnili na "pljačku sveta" jer su već Englrzi i Spanci zauzeli skoro sve. Nemci su imali neka zna ja tj shvatili su da ce gorivo buducnosti biti nafta i trebalo je probiti se iz Evrope ka Bagdadu i Teheranu (čuvena pruga) i onda su germani morali da smisle neku pricu koja bi nosila taj osnov i opravdanost za okupaciju naftnih polja..Kao da su oni tu bili oduvek počeli su njihovi stručnjaci stvarati podlogi za to pa je izmisljen temrmin Indogermanski, međutim posto se to latinima nije svidelo (a sloveni se nisu buniili) teorija je zamenjena za navodnu INDOEVROPSKU SKUPINU..

Indoevropski jezici su čista glupost. Teorija da su nekada svi naši prapreci živeli zajedno i govorili jednim jezikom pa se posle razdvajali je čista glupost. O čemu razgovarati sa osobom koja stvarno može da poveruje u takvu glupost?
Mnogi koji zastupaju ovu temu verovatno ne znaju da je pojam INDOGERMANSKI JEZICI ustvar stariji od pojma INDOEVROPSKI. Kako i zašto? Pa prilikom ujedinjenja Nemačke 1871 godine.. Nemačka se veoma kasno ujedinila za razliku od ostalih zapadnih zemalja koje su imale razvijeno moreplopstvo kao Spanci, Britanci, Francuzi.. Nemci su zakasnili na "pljačku sveta" jer su već Englrzi i Spanci zauzeli skoro sve. Nemci su imali neka zna ja tj shvatili su da ce gorivo buducnosti biti nafta i trebalo je probiti se iz Evrope ka Bagdadu i Teheranu (čuvena pruga) i onda su germani morali da smisle neku pricu koja bi nosila taj osnov i opravdanost za okupaciju naftnih polja..Kao da su oni tu bili oduvek počeli su njihovi stručnjaci stvarati podlogi za to pa je izmisljen temrmin Indogermanski, međutim posto se to latinima nije svidelo (a sloveni se nisu buniili) teorija je zamenjena za navodnu INDOEVROPSKU SKUPINU..

Gremanski jezici su deo indoevropske jezicke porodice.Najranije knjizevni dokument na jednom germanskom jezicku je prevod Svetog pisma episkopa Bulfile na gotski,a danas je germanski jezici dele na tri grupe.

Pricanje - preach
Beda - Bad
Dremati - dream
Biti - Beat
But - Butt
Castan - chasty
Barka - Ark
Muvati se - Move
Nos - Nose
Sin - Son
Voda - Water
Trn - Thorn
Put - Path
Kaciti - Catch
Vera - Verify

How yes no :rtfm:

To je tvoj psiho trip.

• 1) Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kom se stvari dešavaju, sasvim je logično da je neko te zakone stvorio.
  • 2) Zašto naši umovi mogu da razumeju ove zakone? Očigledno je da je Bog želeo da ih razumemo
  • 3) Zašto je život u univerzumu moguć? Poznato je da izvesne vrednosti moraju biti usko naštimovane da bi nastao život u univerzumu. Objašnjenje iz matematičkog ugla je da postoji mnoštvo univerzuma sa različitim vrednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Back