Srbija, Rusija, Amerika, Irak, Iran

JerryRopero:
bolje biti kurcevit i ziveti kao covek uspravno i na dve noge nego bauljati cetvoronoske , kao zivotinja, sa gacama spustenim ispod kolena ....

BOLJE ZIVETI 10 DANA KAO ORAO NEGO 1000 GODINA KAO SVINJA :D

@ đeri

Znao sam da si pavglu,ali toliko da ni ne primetiš znake interpunkcije ....
Pa tvoj Mloha čuči sve vreme , natrćen kao seoska snajka i čeka mladoženju , ali , kad te svi u selu po..bu nema ko da te ženi!!
.bem te u tog tvog orla!!

fora je , da ako te akra putin, dobijes nesto za uzvrat, a ako te kara bush samo gubis. Izgubili ste demokrate Crnu Goru, demokrate gube Kosovo... Sta je sledece sto cete izgubiti?

Ako vi ostanete na vlasti sa vasim "saveznicima" amerikancima od Srbije ce ostati samo beogradski pasaluk.

DeteSunca:
Već se u prvom tvom iskazu ne slažem sa tobom. Amerima odlično ide u Iraku. Govorim iz isključivo njihove perspektive. Možda se nisu nadali tolikim svojim žrtvama tamo, ali sve ostalo je kao podmazano. Napoleon: 'Zavadi, pa vladaj', taj su moto Ameri školski primenili. Njima nafta teče i to je najbitnije za njih. Ameri nikome ne moraju da prodaju priču o sebi kao demokratskom ili bilo kakvom uzoru, jer nemaju nikakvog razloga da to rade. Niti ima ko ravan njima da mu se pravdaju.

Pomenu Rusiju. Smatram da ova Rusija nije onaj ranjeni medved koji je bio devedesetih. U nekih 50-ak godina mnogo se stvari može promeniti. Kina i Indija rastu bukvalno svakodnevno, bogatu Rusiju i da ne pominjemo, ali za sada je status quo- Ameri su glavni u svetu.

Usput, ne mislim da je Buš kreten, štaviše naprotiv, a njegova mutava faca je samo šminka. Ne bi bio tamo gde je da je kakvim ga ti zamišljaš.

Da im ide odlično, nisam siguran. Benzin i dizel se u Iraku prodaju po nekim smešnim cenama i to je privilegija iz prošlih vremena, a i osnova nekog minimalnog standarda. Uvođenje ekonomskih cena za ove proizvode bi pokrenulo lavinu nezadovoljstva, a u ovom haosu i umereni Iračani bi se okrenuli protiv Amerikanaca. Sabotaže na naftovodima su svakodnevne i količina nafte koja se sprovodi, često ne zadovoljava potrebe samih Iračana, već se radi interventni uvoz iz Kuvajta. Malo ostaje da bi se USA omastila iračkom naftom.

O američkoj demokratiji nema potrebe govoriti, jer ona ne postoji. Postoji niz interesa plaćenih i kupljenih novcem. Pravo na "istinu" ima onaj ko najviše plati. Da li je to narko-kartel, sekta, separatisti, nije važno. Važno je da imaju pare. Istina je obična roba na kantaru. Da li se i ti slažeš sa tim? Reci sam sebi, pa ćeš znati kakav si čovek i da li si uopšte čovek.
Logori i sudovi gde se ljudi podvrgavaju torturama, nisu američki izum, ali se Amerika i te kako koristi tim sredstvima. Srbija to u ovom trenutku ne radi, Amerika radi. Srbija je žigosana, upravo od te Amerike.

Globalno zagađenje planete u ime profita, je zločin nad zločinima. Pravu razmeru tog zločina, nećemo razumeti, sve dok ga na svojoj koži ne osetimo. Kad kažem "mi", mislim na celu planetu. Klimatske promene, koje mogu postati i katastrofične i ugroziti celo čovečanstvo, nema pravo da izaziva niko. Pogotovo nema država, koja za sebe smatra da je dostigla "najviši nivo civilizacije, humanizma, tehnologije, slobode pojedinaca". Mislim da je paradoks jasno uočljiv. A zapravo paradoksa nema, jer Amerika od svega poseduje samo najviši nivo tehnologije. Tehnologije, koju koristi da bi poništila sve ostale vrednosti i zadovoljila svoje odavno patološki ogromne apetite za sticanjem i otimanjem tuđih resursa.

Tvoja i bilo čija druga opčinjenost Amerikom, potiče upravo iz opčinjenosti njenom tehnologijom. Na taj način su pristalice nacizma, bile opčinjene fašističkom Nemačkom i novim poretkom koji je ona želela da izgradi. Novi poredak zasnovan na čistoći rase, određenom mestu pojedinca, preciznosti sistema i opet tehnologiji. U teoriji može dobro da zazvuči, malčice je drukčije u praksi. Kao i američka demokratizacija Iraka. Desetine hiljada nevinih, mrtvih Iračana, sigurno ne misli da je to dobra ideja. A zanimljivo je i da su upravo beli Amerikanci, prvi ostvarili nacističke ciljeve. Nižu rasu (Indijance) istrebiti, crnu rasu koristiti kao robove. I kako oni koji i danas jedu plodove svog zločina, mogu znati šta su prave vrednosti čovečanstva?

Kina, Indija, Rusija, naspram Amerike liče na moralne gorostase. Po pitanju gorućih problema, vode principijelnu i što je najvažnije na UN principima zasnovanu međunarodnu politiku. Po međunarodnom pravu i rezoluciji UN, Kosovo je deo Srbije. I šta je tu nejasno?
A Amerika vodi jednu sramotnu, cigansko-pijačarsku politiku: "Čekamo izbore. Ako pobede radikali, mi radimo ovako. Ako pobede demokratske snage, onda ovako". Zakoni, prava, principi?

Ja se raspisao, ali samo zato da i slepima pomognem da dodirnu istinu, kad već ne mogu da je vide. Sa stanovišta čovečnosti, etičnosti, morala, čovek ovde nema dilemu koju stranu da izabere. Ili bar bude neutralan. Ako ga ove kategorije smaraju i ne zanimaju i to je u redu. Ali pošteno je to i naglas da kaže, ili napiše, a ne da pravi budalu od sebe, slikajući USA veselim i duginim bojama.

El Muerte II:
@ đeri

Mislim da je tvoj Mloha izgubio Montenigere ili grešim?
Montenigeri su sami otisli... i to bi uradili bez obzira ko je na vlasti... i to nije problem... problem je u tome sto dok su bili privezani za nase dokove sa njihovog broda je sislo dosta pacova... medju kojima... Milosevic... Arkan... Karadzic... i slicni... sad kad se Montenegro odvezao od nasih dokova zaplovio je sto brze od nasih voda... onako olaksan kao i nebi... Heck... jedino Mladic nije bio Montenegrin... a onda se ja pitam... koga ima 7.000.000 a koga 700.000...

Iron Lord:
A mi smo konzumenti iste...
Medjutim, sem osvajačkog koji je karakterističan stil delovanja svih velikih nacija (kroz istoriju), postoji jedna sasvim prirodna protivteža - samoodržanje iliti otpor osvajaču.

To sam spomenuo ne zbog idealizovanja istine. Ona je valjda već to.
Moj nameravani domet je upravo ovaj forum, gde se često idealizuje Amerika, što je uzaludan i nečastan posao.
U redu je reći (što si u suštini i ti rekao):"Amerika je bezobzirni osvajač, koji kinji, ne samo Srbiju, već niz naroda i država. Postupci Srbije trebaju biti racionalni, da bi šteta koju će nam naneti američki ološ, bila što manja."
Nije u redu reći: "Srbija je kriva što je kinji Amerika. To je velika, demokratska država i čim to čini, Srbija je kriva, makar i ne razumeli zašto, a i ne zanima nas".
To je ono: A onda je mrmot zavio čokoladu. A nije čokolada nego goovno.
Ako tu čokoladu jede Inagadadavida, Crow i još neki, neka ih. Za većinu to nije slatkiš.
Dakle, postoji Amerika, država zlikovac i Srbija, žrtva.

satarichar:
To sam spomenuo ne zbog idealizovanja istine. Ona je valjda već to.
Moj nameravani domet je upravo ovaj forum, gde se često idealizuje Amerika, što je uzaludan i nečastan posao.
U redu je reći (što si u suštini i ti rekao):"Amerika je bezobzirni osvajač, koji kinji, ne samo Srbiju, već niz naroda i država. Postupci Srbije trebaju biti racionalni, da bi šteta koju će nam naneti američki ološ, bila što manja."
Nije u redu reći: "Srbija je kriva što je kinji Amerika. To je velika, demokratska država i čim to čini, Srbija je kriva, makar i ne razumeli zašto, a i ne zanima nas".
To je ono: A onda je mrmot zavio čokoladu. A nije čokolada nego goovno.
Ako tu čokoladu jede Inagadadavida, Crow i još neki, neka ih. Za većinu to nije slatkiš.
Dakle, postoji Amerika, država zlikovac i Srbija, žrtva.

Одлично написано, а човек би се и нервирао да већина мисли као они које си навео, али УСТАШАМА се није ни чудити што тако причају, то је од шљама и за очекивати :D

Back