Srbija protiv zapada

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
Уколико се реализује предлог председника Србије да се поднесе тужба против држава које би признале независност Косова, то би било први пут у пракси међународног права да једна држава тужи другу пред њеним судом из политичких разлога
N_nMtQKW7KToJKwtzRBRsb5icOSVbvY6USSVx.jpg
Међународни суд правде у Хагу

Уколико Србија одлучи да тужи државе који признају евентуално једнострано проглашену независност Косова и то пред њиховим судовима, то ће бити преседан у међународном праву. Саговорници „Политике”, стручњаци за ову материју, нису могли да се сете ниједног спора те природе у новијој пракси међународног права. Дешавало се да државе покрећу спорове пред судским органима других земаља, али су они били искључиво комерцијалног карактера, тачније покретани су најчешће због прекршаја међународних трговинских или због других економских споразума.
Успостављање преседана у нашем случају, према мишљењу Обрада Кесића, аналитичара из Вашингтона, и не би било лоше јер би више привукло пажњу јавности, а то је Србији сада потребно. Идеја о тужби коју Кесић сматра јако добром имала би, што се тиче Америке, два повољна ефекта у тренутку када она размишља о признању независности Космета.
„Са правне стране се показује да то није чисто и правници у Стејт дипартменту и Министарству правде морају озбиљно да размотре ово питање и израде један правни темељ за који ће САД да се заложи. Друга димензија је политичка и мислим да је то тренутно много важније питање. Кроз такву тужбу би Србија први пут овде у Америци изашла у јавност показујући да питање Косова није у контексту ранијих сукоба на Балкану поготову оних у вези са Слободаном Милошевићем. Србија би показала да има правни аргумент и да тражи правно решење што би потпуно разбило имиџ који је створен у америчким медијима да је то још један у низу случајева у којима Србија исказује свој деструктивни национализам”, истиче Кесић.
Према његовом објашњењу, у америчком случају питање признања независности држава је у надлежности председника САД, па би Србија уколико се одлучи на такав корак, морала да тужи Џорџа Буша. Као врсни познавалац прилика у Америци Кесић истиче да би тужба морала да се поднесе једном од савезних судова, а најбољу шансу би вероватно имала на судовима у Вашингтону и Њујорку будући да су та два суда на основу ранијих случајева познати као „активистички судови”, односно они који не избегавају компликоване случајеве већ их прижељкују.
По његовом мишљењу са овим потезом не би требало чекати бар у случају Америке. Од изјаве председника Буша у Тирани до изјава представника Стејт департмента, врло јасно се показује да је Америка донела одлуку да призна независност Косова и без резолуције Савета безбедности тако да постоји правна основа да се то питање покрене и пре него што се донесе коначна одлука. Тако би се бар у јавности покренуло питање да ли Америка може да учини оно што је намерила.
И иницијатива да СБ УН од Међународног суда правде затражи мишљење о томе да ли би независност Косова била легална или не, коју је прексиноћ представио председник Србије Борис Тадић, била би легитиман потез Београда, али су мишљења о његовим ефектима сасвим опречна. Док професор Универзитета у Будимпешти и члан САНУ Тибор Варади сматра да су изгледи на успех такве иницијативе врло мали и да зависе од односа политичких снага у СБ и Генералној скупштини УН, на шта је упозорио и директор београдског Центра за људска права Војин Димитријевић, швајцарски професор уставног и међународног права Томас Флајнер оценио је да би Србија „имала све шансе да добије тај случај”.
Поред поменутог предлога који ће Србија упутити УН, Тадић је навео и да у случају једностраног проглашења независности Косова „наше је да поништимо такву једнострану одлуку и покренемо међународноправне процесе пред институцијама за поништење таквог акта”.
Флајнер је у изјави Танјугу објаснио да се Међународни суд правде може ангажовати на два начина – један је да орган УН затражи саветодавно мишљење од суда, а други да се суд позове да пресуди у спору. „Према члану 96 Повеље УН, Генерална скупштина или Савет безбедности УН могу тражити саветодавно мишљење о неком спорном питању од Међународног суда правде. Обично то ради Генерална скупштина”, додао је Флајнер, који је и правни саветник преговарачког тима Београда. „У случају Србије, Савет безбедности би могао од суда да тражи саветодавно мишљење о тумачењу Резолуције 1244”, рекао је швајцарски професор.
Други начин је да се, уколико нека земља призна Косово, суд позове да пресуди у спору између Србије и те државе, рекао је Флајнер. „Уколико би једна земља признала Косово као независну државу, Србија би могла да поведе правни поступак против те државе и да је тужи на основу Резолуције 1244 и међународног права”, указао је он.
Професор Варади, који је био један од заступника у спору Србије са Босном и Херцеговином пред Међународним судом правде у изјави за „Политику”, тврди да би Србија врло тешко издејствовала одлуку СБ или Генералне скупштине о тражењу мишљења од суда у Хагу. Он упозорава да чак и ако би се то десило, став суда нема обавезујућу снагу колико год његово мишљење било политички значајно.
Када је реч о намери Србије да тужи владе оних држава које признају независност Космета и то пред њиховим домаћим судовима, др Варади каже да је мало вероватно да би се такав спор завршио у нашу корист.
„Пре свега, поставља се питање да ли би Србија као држава уопште могла да покрене такав поступак или би то морали да учине неки појединци и институције из државе која је признала независност Космета. Предмет спора би евентуално могао да буде повреда устава дотичне земље. Ово правно средство је на граници замисливог. То је врло трновит правни пут. Не знам ни за један случај таквог спора”, каже Варади.
Кесић, међутим, напомиње да би ефекти одлуке Србије да тужи земље које признају независност Косова били још већи у Европи него у Америци, јер се ту одлука још није искристалисала и изношење правних аргумената и вероватноћа дугогодишњег повлачења по судовима представља још једну баријеру брзом и једногласном одлучивању у оквиру Европске уније.
Јелена Церовина - Биљана Баковић
Politika
 

iskander

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.481
Ipak mislim da i u najgorem scenariju Srbija ne bi 100% bila protiv zapada, ali sam siguran da je zapad 100% protiv Srbije (da ne spominjem slovene i slovensku rasu) to je glavno pitanje koje se godinama provlaci na ovim nasim prostorima...
 

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
79.719
Када је реч о намери Србије да тужи владе оних држава које признају независност Космета и то пред њиховим домаћим судовима, др Варади каже да је мало вероватно да би се такав спор завршио у нашу корист.
„Пре свега, поставља се питање да ли би Србија као држава уопште могла да покрене такав поступак или би то морали да учине неки појединци и институције из државе која је признала независност Космета. Предмет спора би евентуално могао да буде повреда устава дотичне земље. Ово правно средство је на граници замисливог. То је врло трновит правни пут. Не знам ни за један случај таквог спора”, каже Варади.

Ovo je sustina price. Ko im smislja te fantazmagoricne planove?
 

Spencer

Ističe se
Poruka
2.035
Ovo je sustina price. Ko im smislja te fantazmagoricne planove?

Није, суштина приче је да је Варади обична будалетина без грама мозга. Како може да се пита "по ком основу да тужимо"? Па ја и као правни лаик знам да су западне земље ратификовале Повељу УН, где се обавезују да ће поштовати резолуције УН, и да је она самим тим део њиховог правног система, а он овде, као, не зна зашто да их тужимо!
 

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
79.719
Jao bre bajo.

Ti stvarno mislis da neko moze da tuzi Belgiju belgijskom sudu zbog belgijske spoljne politike koja se kosi sa nekom rezolucijom UN? I da se taj sud proglasi nadleznim, i ajde u nekoj cudnoj prici i da kaze 'da, u pravu ste Srbi' - sta onda?

Potpisale su sve clanice UN i da se odricu rata kao sredstva resavanja problema i jos sto hiljada raznih gluposti. I nikome do sad nije palo na pamet da ih zbog prekrsaja tuze - sta mislis, da li zato sto smo mi najpametniji ili zato sto se radi o budalastini?
 

UbicaDecijegaLica

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
Tamo treba isporuciti pre svega onu kukavicku bagru, Mladica i Karadzica.Zbog njih general Lazarevic sedi tamo na pravdi Boga.***** "heroje" koji su heroji samo za krezube idiote sa kokardama i navijacku stoku.

Kao prvo General Lazarevic ne lezi u Hagu zbog Generala Mladica, a to ti je ujedno i odlican primer da njih boli neka stvar ko je kriv a ko ne, sve dok je srbin. Ovi debili na vlasti su pohapsili ili penzionisali sav vojni komandni kadar koji se pokazao na delu za vreme '99.
 

UbicaDecijegaLica

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
Istina, ali bar bi bio penzionisan, a ne uhapsen.To je bila prica, damo im ovu dvojicu brdjana, i kraj, nema vise hapsenja.

Sta pricas ti ? Jesi li ti normalan ? Kakva prica, evo vam ovu dvojicu i to je to. Pa oni su govorili dajte samo Milosevica i to je to, pa sta je bilo, usras' te se od srece posle njega. Hag je napravio listu i oni hoce sve i jednog sa te liste, ukljucujuci Mladica i Karadzica. Da su bili pametni, ni jedan se nebi predao kao ni ova dvojica kad vec drzava nije normalna pa da ih zastiti. Mene samo zanima kako objasniti budalama cinjenicu da glavni finansijer "medjunarodnog" suda u Hagu ne priznaje isti sud. Ja mislim da svaki covek koji se ovo ne zapita je jedna obicna ovca.
 

UbicaDecijegaLica

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
Dileja ti tata.Nauci osnovne pojmove, mada ne verujem da hoces, vidim da si patriJota.To su blisko povezana pitanja, ida isporucimo bagru, bili bi pridruzeni clanovi EU, ako ne i punopravni, i onda bi prica sa Kosovom imala sasvim drugaciji tok.Geddit?

Primetio sam dosta ljudi ovde "proziva" druge sa reci - patriota -. Jel patriota nesto pogrdno ? Stvarno me zanima, jer zadnji put kad sam pogledao definiciju u recniku nista lose nisam video, a vi se ovde "kao" sprdate sa tim. Logika ?
 

UbicaDecijegaLica

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
Opet isto drvljenje.Da, finansijer ne priznaje taj sud, pa?Cekas nebesku pravdu ili bi stitio Milosevica koji nam je toliko dobra ucinio?


Kakvu nebesku pravdu ? Jesi li ti normalan, sta pricas ti ?
Kao prvo tom Milosevicu je trebalo da se sudi u Srbiji, jer je najvise zla naneo srpskom narodu, a ne kao JEDINI slepci u istoriji da predamo bivseg predsednika (kakav god da je bio) medjunarodnom sudu koji vazi samo za nas i one divljake iz Ruande.

Ti jedan dan kad budes imao dete, pa bude napravilo neko sranye u kuci, ti ga lepo posalji kod komsije neka ga on istuce, jer ipak je zasluzio batine.
 

Salvantis

Iskusan
Poruka
6.475
Dileja ti tata.Nauci osnovne pojmove, mada ne verujem da hoces, vidim da si patriJota.To su blisko povezana pitanja, ida isporucimo bagru, bili bi pridruzeni clanovi EU, ako ne i punopravni, i onda bi prica sa Kosovom imala sasvim drugaciji tok.Geddit?
Kad vec spominjes porodicu, verujem da su tebi i mama i tata (ako uopste znas ko ti je tata), i babe i dede i sva uza i dalja rodbina potpuni idioti, posto je nemoguce da si ti takav ispao slucajno (hm, mozda mutacije?)

Al' posto tvoja familija nikoga ne zanima niti je tema ovde...osnovni pojmovi su da postoje i tzv. M.krivicni tribunal za bivsu yugoslaviju i Medjunarodni sud pravde ...NAJOSNOVNIJI :D

Te dve institucije nemaju nikakve veze jedna sa drugom, niti im je nadleznost cak i slicna, sem sto se nalaze u Hagu (i formalno pripadaju sistemu UN, mada je i to sirok pojam u ovom slucaju)

Ti ocigledno ne razlikujes ove dve institucije, a reci da Mladica i Karadzica treba izruciti MSP, sto ti malopre napisa, je neverovatna glupost. Ali bas ono, dno :roll:
 

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.187
Patriota je neko ko voli svoju zemlju i trudi se da istoj bude bolje, koliko je u njenim ili njegovim mogucnostima, sto posebno vazi za one na vlasti.Patriota je racionalan i realan covek, sa nogama cvrsto na zemlji koji razmislja nekoliko godina unpared.PatriJota je, medjutim, beslovesno bice koje smatra da je je ''cast'', ''dostojanstvo'' i ostale budalastine najvaznija stvar na svetu i poziva na rat, nesrecu i jad, najcesce tudji, dok on sedi negde daleko na sigurnom ili ce pobeci kad zagudi; ne poznaje svoj jezik, istoriju svog naroda, neobrazovan je, politicki neinformisan, sklon teorijama zavere, tvrdi da je njegov narod nebeski ili najbolji, nesvestan cinjenice da je stoka svugde ista , samo je u pitanju kvalitet stale.Laku noc, odoh da spavam.
 

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.187
Kakvu nebesku pravdu ? Jesi li ti normalan, sta pricas ti ?
Kao prvo tom Milosevicu je trebalo da se sudi u Srbiji, jer je najvise zla naneo srpskom narodu, a ne kao JEDINI slepci u istoriji da predamo bivseg predsednika (kakav god da je bio) medjunarodnom sudu koji vazi samo za nas i one divljake iz Ruande.

Ti jedan dan kad budes imao dete, pa bude napravilo neko sranye u kuci, ti ga lepo posalji kod komsije neka ga on istuce, jer ipak je zasluzio batine.

Imam dvoje, hvala na pitanju.Ni moja zena ni ja ih ne mlatimo, niti bi ih ikad udarili, a svakom drugom ko bi to pokusao da uradi otkinuo bih obe ruke.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.