Србија подржала Декларацију о будућности интернета

Moje misljenje je da internetom rukovodi CERN, iako je nacet po pitanju autoriteta, jos je dobar..
Regionalni interneti nije resenje...
To ne sprecava svaki region da pravi svoj internet...
Bilo da je VPN bilo da je potpuno drugaciji protokol...
cern je smislio www internet je mnogo vise od www
'upravljanje' internetom je mnogo siroka tema

Who is managing Internet?

There isn't a CEO or president of the Internet. In fact, no one person, company, or government runs the Internet. Instead a combination of government agencies, international groups, and companies in the private sector collaborate together to keep the fundamental technologies of the Internet working.

Poslednja izmena:
cern je smislio www internet je mnogo vise od www
'upravljanje' internetom je mnogo siroka tema
Nama ne treba mnogo tupljeja, nama treba zastita od komercijalizacije interneta....a cern mi tu izgleda dovoljno ozbiljan, bar je bio 80tih...
Sad mi kazu da nije tako , tj da se oseca mladalacki duh nezrelosti...valjda su takva vremena...i da ima pomalo snobovske zatvorenosti...
opet vremena..

Odluke kao npr da se koncentrator moze odluciti da sam bira koliko protoka dozvoljava kom cvoru i koliki ping je prilicno zaebana....
Otvara vrata da neki centar ili vise njih monopolizuju odredjene servere...pa cak i zaguse dobro neke druge..

To mozes da uradis jedino ako ogranicis pristup tehnicki nestrucnim licima, recimo ukines pretrazivace i ogranicis pristup socijalnim mrezama.
Ne ta vrsta komercijalizacije, nego komercijalizacija sistema, ne usluga...
Kad bi komercijalizovali radno mesto u banci, svaki radnik bi povecao kesh koji dobija, ali bi pola islo njemu....a bio bi efikasniji...
Ta komercijalizacija je onda uvek busenje sistema, trazenje preferencijala...

Zato je bolje da to radi neko ko je operisan od komercijale, a cern je bio operisan od toga..
Isto je zaebana i zamisljena komercijalizacija bez monetarizacije...kao npr FF....koji onda pocne da se gubi i odvaja od onog sto bi korisnici zeleli...postaje glomazan, blesav, neupotrebljiv..

Ne treba zaboraviti zaveru...
Svi znamo za zaveru operativnog sistema windows i proizvodjaca hardwarea koji jedan drugom pomazu tako sto uslovljavaju najnoviji hardware za operativni sistem, koji je noviji ali se stari ukine pa nemas ti izbor tu da ostajes na starom...
Tako se izbijaju pare i pojedincima i firmama..

Cilj svakih 2 godine nova oprema, kao i kod mobilnih tako i kod laptopova tako i kod desktopova..
A pri svakoj novoj nabavci i hardwarea i op sys , imamo ogromne probleme i vrlo losu uslugu dok ne prodje godinu dana dok se sve to ne ispravi..

Bukvalno je postalo prednost da ne kupujes novi hardware, sto je smesno zato sto si siguran da win op sys nece raditi dobro i bice milion problema u prvih godinu dana..

Јовановић је у име Србије подржао Декларацију о будућности интернета и истакао да наша земља дели уверење да дигиталне технологије поседују снажан потенцијал за промоцију демократије, мира, одрживог развоја, владавине права и основних људских права и слобода.

U prevodu, cenzura umesto slobode.

Postoje analize kako se uredjuju internet zajednice i servisi....
Suprotno od ovog foruma npr....skoro da je sve suprotno...
Medjutim, to trazi placenu radnu snagu , koja je obucena...i talentovana..

Tek tako se dolazi do oslobodjenja bez kakofonije i bez ruiniranja osnovnih vrednosti usluge, bilo komunikacije bilo sigurnosti...

U poslednje vreme se sve to zagusuje tj kao i kod mesa, javlja se novih nabacanih 20 teorija kako je meso zdravo , kao i kod kafe, 20 teorija kako kafa sprecava infarkt...a ovamo ti napravi cepove po krvnim sudovima, nadigne pritisak 80% korisnika...

U prevodu, cenzura umesto slobode.

Ма ко их `ебе, док је нама Тора, Линукса, радио Милеве и голуба писмоноше могу они да декларишу колико хоће.

А сада химна! Јовановићи, Брнабићи, Обаме, Сороши, Бајдени, Брендони, Н-ови они, факт чекери и сви остали

глобалистички мрсимуди: Мирно!

Nama ne treba mnogo tupljeja, nama treba zastita od komercijalizacije interneta....a cern mi tu izgleda dovoljno ozbiljan, bar je bio 80tih...
Sad mi kazu da nije tako , tj da se oseca mladalacki duh nezrelosti...valjda su takva vremena...i da ima pomalo snobovske zatvorenosti...
opet vremena..

Odluke kao npr da se koncentrator moze odluciti da sam bira koliko protoka dozvoljava kom cvoru i koliki ping je prilicno zaebana....
Otvara vrata da neki centar ili vise njih monopolizuju odredjene servere...pa cak i zaguse dobro neke druge..
Internet je komercijalizovan 1994te kad je Bill Klinton doneo ukaz da Internet moze da izadje van vojno-akademskog sistema i da se komercijalno upotrebljava. Tu nema sta da se vise doda, od tada pa na dalje internet vise nije ono sto je bio (sto nije bilo nuzno lose).
Ono sto ja mislim da ti pominjes ono sto je najverovatnije Net Neutrality. Oko toga su se lomila koplja jos pre nekolikih godina.

https://www.internetsociety.org/pol...gMaaxUC3wbiyySg2dmtMhsd9GZToOqJUaArYXEALw_wcB

Ja moram da kazem da ja imam vise naziva...
Monetarizovano.....nesto sto se prodaje...
Komercijalizovano , nesto sto se prilagodjava kao proizvod trzistu, da bude kupovno.
Antimonopolizovano, kad se nesto pusta na koriscenje vecem broju korisnika, ne mora da bude ni komercijalizovano ni monetarizovano....
Deregulisano , kad se ukidaju zakoni koji su do tada vazili, ili standardi.

A postojale su Jugo firme koje su itekako komercijalno koristile internet i pre 1994 godine koja je mozda bitna iz tog USA gledista..

Tacno je da je 1991 sve islo preko univerzitetske mreze kao osnove, ali su tu bile nakacene i proizvodne firme...veci sistemi...
A zanimljivo je to da kapitalizam odmah gleda sve da podvede pod isto korito...znaci ranije je moglo prema inicijativi , a onda se kao napravi okvir, i onda prvo bude dobrovoljan pa posle vrlo brzo postane obavezan...

Recimo vlada je pocela da ustrojava da se sve grupise oko univerzitetske mreze, a nije moralo tako...jeste zgodnije ako vec postoje planovi razvoja te mreze, ali nije moralo...

Odmah su se javili monopoli i zloupotrebe i blokade...
npr opticka mreza , prvi backbone je jedno vreme visio , i bio blokiran od strane telekoma i univerzitetske mreze....a i jupak je tu zaebavao na svoj nacin, iako nije direktno umesan...

Odmah birokratija i politicka kratija...

A postojale su Jugo firme koje su itekako komercijalno koristile internet i pre 1994 godine koja je mozda bitna iz tog USA gledista..

Tacno je da je 1991 sve islo preko univerzitetske mreze kao osnove, ali su tu bile nakacene i proizvodne firme...veci sistemi...
A zanimljivo je to da kapitalizam odmah gleda sve da podvede pod isto korito...znaci ranije je moglo prema inicijativi , a onda se kao napravi okvir, i onda prvo bude dobrovoljan pa posle vrlo brzo postane obavezan...

Recimo vlada je pocela da ustrojava da se sve grupise oko univerzitetske mreze, a nije moralo tako...jeste zgodnije ako vec postoje planovi razvoja te mreze, ali nije moralo...

Odmah su se javili monopoli i zloupotrebe i blokade...
npr opticka mreza , prvi backbone je jedno vreme visio , i bio blokiran od strane telekoma i univerzitetske mreze....a i jupak je tu zaebavao na svoj nacin, iako nije direktno umesan...

Odmah birokratija i politicka kratija...
da bio je akademski internet jos 80tih (secam se da smo se kacili na etf), naravno bio je prilicno rudimentaran (ono email i ftp via email i news grupe u povoju :) ),
a i to, bile su i neke druge mreze u to doba prilicno razvijene, ali ne i jeftine ili su bile drzavne. e da... i jupak...

ta neka 1994 je samo ozvanicila da privatni igraci mogu slobodno da se ukljuce u razvoj interneta (u usa a time i globalno jer to je ipak njihov teren), a birokratija je vecna - bila pre a i dan danas :)

Tad je bila revolucija protiv monopola telekomova, a sta je sad, voleo bih da shvatim bolje...
Ideja interneta je bila u sustini da bude utility ono: struja, voda, kanalizacija, internet. Internet jeste danas utility, a problemi su vise politicki cini mi se.

A to vreme je jos bilo i zarazeno onim problemom oko zabrane uvoza kompjutera (pa smo pravili galaksije itd :) ) - to kompjuteri je za tadasnji komunizam bio veliki NO NO.

Sad sve to izgleda pomalo smesno ali tada je bilo vrlo ozbiljno.

Da bi bilo jasnije, treba se ukljuciti izabrani djak svakih 5 godina...
Npr problem kompjutera je nestao 1983 1984, cak je ei hanivel bio osnovan kao zvanican...ali on je sitna riba, Slovenija je imala data centre....Hrvatska cini mi se olivetti...
Maribor je imao svoj data centar, mada ne znam nista o tome osim da su bili lepo organizovani i pratili su ove prve hakere ...

Danas, trebaju nam ti djaci iz svakih 5 godina da nam kazu sta jeste , a sta mi vidimo kao problem..
Ja mogu da vidim huawei kao problem, mogu da vidim sto ti kazes net policy, net jednakost kao problem, mogu da vidim los sistem software industrije kao problem, mogu da vidim microsoft kao problem za net...zabole me za njihov windows i ono sto rade pc , iako je i to problem, nego za net su problem.

Google je problem, yahoo je postojao ja mislim vec 1990, ili neki search...
Kod googla postaje problem SEO, tj komercijalizacija searcha...monetarizacija googla...eto razdvojio sam komercijalizaciju i monetarizaciju...

E sad, ja ne bih isao radikalno sa ustanovljavanjem googla kao javnog projekta, tj mesovitog projekta, ali je mozda jos gore da se formira nezavisno search engine basic, bez SEO , totalno sirovinski , i google koji nudi lenjim bubama predikciju, korekciju, pracenje njihove istorije i na osnovu toga rezultate..
Ja mislim da postoji trziste tj ciljna grupa za oba....tj da postoje osobe koje vole da ih google prati i procenjuje sta zele..
A i da postoje ljudi kojima to smeta i vole cist browser i cist search (pa i 3500 otvorenih prozora, kao ja).

Gore po Google mada ja mislim da ne bi bilo gore...mislim da bi google imao trziste i sa BASIC varijantom indexa i searcha...koja ne bi bila zatrovana nekim algoritmima unakrsnog indeksiranja i ostalih dobro znanih caka SEO

To nije internet, ali je deo interneta...Sama evolucija 3g, 4g , 5g je vec dovoljno sumnjiva...ima tu nekih sumnjivih stvari, samo sto ja ne znam dovoljno da bih to isterivao do kraja..

Ja stvarno nisam znalac , osim sto me pogadjaju promene u kvalitetu usluga interneta...koje sigurno delimicno dolaze od same strukture interneta..
Nepostojanje bar jednog cvrsto ustanovljenog standarda za web npr, nego su browseri ko bushni pocetnicki projekti brucosa...
Microsoftovo sigurno a i ostali tu igraju igrice, zaebavanje trzista...sa raznim dinamicnim projektima , jezicima, okruzenjima dodacima..

Strukture i protokoli su tu kao i kod vojne ili birokratske tehnologije...samo posledica nepisanih ili pisanih pravila sluzbi, tj ovog dekreta....
PGP je namerno ostavljen busan da bi se citali mailovi, snouden je fatamorgana ili nije...nasilje na svim oblicima usluga na netu je prisutno , npr otimacina autorskih prava muzike to je noviji primer , gde je na kraju pobedila nasilna politika, tj autori su ili zakinuti ili su pristali da ih predstavljaju oni koji su bili itekako kriminalci u zajahivanju i koriscenju youtube, ili drugih internet servisa...

Sta je tacno internet a da nije servis, usluga?
Sta je tacno data mining, obavezno prihvatanje citanja email adresara i pracenje, cenzure i oduzimanja autorskih prava, ganjanje internet transfera novca ili prodaje...
Sta je poseban uredjaj za slanje i primanje sifrovanih poruka da je koriste kriminalci....?
Jel to dokaz da svi ostali jesu citani svo vreme?

Koliko su Britanci posveceni zakonu i tajnim sluzbama, a koliko su ameri skloni bezakonju i tajnim sluzbama?
A Kinezi data majningu?

Neminovnost ili pad?
Da sve postaje sredstvo za pojacanje moci vlasti svake drzave....a ljudi sve vise robovi, ne zrtve posmatranja nego robovi..

Sve se to moze urediti preko radnih odnosa i telekomunikacionih odnosa..
A prava sta se moze odredjuje neko ili niko...
Ako je niko cemu onda deklaracija....
Ako je neko , onda je to posao smernica i osnova , a nikako ugadjanje ko ima najvecu moc jer onda je to drzava i birokrate i kriminal u njima...
Vrlo opasno je to sto se ne moze izbeci....
Za razliku od fizickog kriminala, koji je tesko izbeci ali je moguce, zakljucavanje u granice drzave i forsiranje internet komunikacije i rada i zivota se onda ne moze izbeci..

Ako kao u filmu padne prah i podatak u bazi kaze covek je mrtav, onda je covek mrtav za sistem, i tu tesko sta moze pomoci...

To je buducnost, fobicna i kriminalna...
Net neutralnost je pokazala da se zeli kriminalna i profitabilna buducnost...verovatno kapitalisticki sistem razmisljanja da je najbolje da se nesto isplati da bi se razvijalo...

A obicno ne ide tako , tj omasovljenjem upotrebe se dobija razvoj, a ne dranjem musterija....
Spusti cenu sadrzaja i dobices veci protok, dobices traznju veceg protoka, dobices razvoj infrastrukture za vece protoke, dobices juznu koreju .....
Naplati sve, dobices smanjenje novih potraznji, dobices dogovore na trzistu dobices usporenje razvitka, dobices Nemacku...

Да ли смо требали ово урадити или не?

Кога у ствари овим чином подржавамо?

Још један промашај власти или не?
Пун погодак марионетске, несуверене и зависне власти.

Подржавамо развој вештачке интелигенције у Америци, како би постали Дата Колонија после 4те швабове "индустријске револуције"

Пун погодак марионетске, несуверене и зависне власти.

Подржавамо развој вештачке интелигенције у Америци, како би постали Дата Колонија после 4те швабове "индустријске револуције"

На жалост потпуно си у праву. Не знам да ли се сећаш, али још почетком двехиљадитих за време министровања Михајловића

код нас су кренуле Западне "донације" што у новцу, што у софтверу, што у хардверу за МУП.

"...па је Министарство унутрашњих послова започело реализацију пројекта током кога је набављена најсавременија ИБМ-ова опрема

за централни рачунар који ће опслуживати систем. У оквиру тога, израђен је и пројекат који први пут у Европи повезује два система -

систем за претраживање података о особама на основу отисака прстију и систем претраживања о особама на основу фотографије лика.

Уведен је тренутно најсавремениј систем у свету, који може да претражује податке по оба основа и за 10 секунди обради чак

10 милиона података."

(Михајловић, децембар 2003.)

Данас смо стигли дотле да се подаци о грађанима скупљају чим крену у вртић.

Иначе осим ове интернет декларације Јовановић је ставио параф на нешто још много горе:

"У седишту Светског економског форума у Женеви потписан је Споразум о успостављању Центра Светског економског форума

за четврту индустријску револуцију у Србији. Потписивању је присуствовала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а у име

Владе Републике Србије Споразум је потписао директор Канцеларије за ИТ и електронску управу др Михаило Јовановић."

https://www.ite.gov.rs/vest/6107/uspostavlja-se-centar-svetskog-ekonomskog-foruma-u-srbiji.php

Кад на ово додамо и Лончара:

"Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар и директор Светске здравствене организације за Европу др Ханс Клуге

(Dr Hans Henri P. Kluge) потписали су данас двогодишњи Споразум о сарадњи између Министарства здравља и Светске здравствене организације

(СЗО), који ће обухватити имунизацију, ментално здравље, антимикробну резистенцију, дигитализацију у здравству и хроничне незаразне болести,

уз подразумевану подршку опоравка од ефеката изазваним КОВИД пандемијом."

https://www.zdravlje.gov.rs/vest/36...r-szo-kluge-potpisali-sporazum-o-saradnji.php

Видимо да нам не спремају баш неку светлу будућност.

Има тога још но не бих да мрачим, извесно је да следи побуна и не мислим само на Србију већ на читав свет, јер

глобалном притиску следи глобална експлозија.

Ne treba zaboraviti zaveru...
Svi znamo za zaveru operativnog sistema windows i proizvodjaca hardwarea koji jedan drugom pomazu tako sto uslovljavaju najnoviji hardware za operativni sistem, koji je noviji ali se stari ukine pa nemas ti izbor tu da ostajes na starom...
Tako se izbijaju pare i pojedincima i firmama..

Cilj svakih 2 godine nova oprema, kao i kod mobilnih tako i kod laptopova tako i kod desktopova..
A pri svakoj novoj nabavci i hardwarea i op sys , imamo ogromne probleme i vrlo losu uslugu dok ne prodje godinu dana dok se sve to ne ispravi..

Bukvalno je postalo prednost da ne kupujes novi hardware, sto je smesno zato sto si siguran da win op sys nece raditi dobro i bice milion problema u prvih godinu dana..
veċina velikih firmi menja opremu na 3 godine
većina današnje opreme svejedno više ne radi dobro posle 3 godine

al ajd nek bude zavera...

Back