Srbija od juče bez "igrajućih medveda"

Molim da se vratimo na temu.
Problem Roma je problem (i) ovog društva, kao što je (i) problem životinja problem društva...
Poređenje je nezgrapno i, ako se pogrešno shvati ponižavajuće, ali ipak ću pokušati: Vi, koji (sa pravom) očekujete da se društvo bavi rešavanjem problema životinja, zašto na problem Roma gledate drugačije?
Što se medveda tiče, trebalo bi da i kod nas (na Mokroj Gori) bude uređen prostor za njihov smeštaj, tu bi trebalo da se, pored ova tri medveda koji se vraćaju iz Bugarske, nađu i ostali medvedi koji širom Srbije žive u neodgovarajućim uslovima (po privatnim zoo vrtovima i sl.)
Negde na Fruškoj gori, jedna od NO, mislim ARKA (ali molim da me ispravite ako grešim), drži nekoliko ex "igrajućih" medveda i aktivisti (zapravo jedna aktivistkinja) ne dozvoljavaju pristup ni ljudima iz Ministarstva zaštite životne sredine (koji su aktivno učestvovali i učestvuju u čitavoj akciji), ni veterinarskoj inspekciji, niti bilo kome ko je zainteresovan da se medvedima obezbede adekvatni životni uslovi.

Sve u svemu naj vaznije da su zivotinje otisle za Bugarsku i da ce im biti mnogo bolje nego na lancu kod ciganina imace negu i prostranstvo sto nikad nisu imali !!!!
Za uzvrat ja bih ti ciganima sto su predali medvede dao posao u grckoj cistoci ,ili neznam gde u gradovima odakle su ,cisto da imaju svoju decu od neceg da hrane !!!!!

Molim da se vratimo na temu.
Problem Roma je problem (i) ovog društva, kao što je (i) problem životinja problem društva...
Poređenje je nezgrapno i, ako se pogrešno shvati ponižavajuće, ali ipak ću pokušati: Vi, koji (sa pravom) očekujete da se društvo bavi rešavanjem problema životinja, zašto na problem Roma gledate drugačije?
Što se medveda tiče, trebalo bi da i kod nas (na Mokroj Gori) bude uređen prostor za njihov smeštaj, tu bi trebalo da se, pored ova tri medveda koji se vraćaju iz Bugarske, nađu i ostali medvedi koji širom Srbije žive u neodgovarajućim uslovima (po privatnim zoo vrtovima i sl.)
Negde na Fruškoj gori, jedna od NO, mislim ARKA (ali molim da me ispravite ako grešim), drži nekoliko ex "igrajućih" medveda i aktivisti (zapravo jedna aktivistkinja) ne dozvoljavaju pristup ni ljudima iz Ministarstva zaštite životne sredine (koji su aktivno učestvovali i učestvuju u čitavoj akciji), ni veterinarskoj inspekciji, niti bilo kome ko je zainteresovan da se medvedima obezbede adekvatni životni uslovi.

to je gos Branka Pasko i cesto pravi neka sranja !!!

Sve u svemu naj vaznije da su zivotinje otisle za Bugarsku i da ce im biti mnogo bolje nego na lancu kod ciganina imace negu i prostranstvo sto nikad nisu imali !!!!
Za uzvrat ja bih ti ciganima sto su predali medvede dao posao u grckoj cistoci ,ili neznam gde u gradovima odakle su ,cisto da imaju svoju decu od neceg da hrane !!!!!

:amen: Samo da znate, u kraljevačkoj Čistoći plate čak ni za te NKV radnike UOPŠTE nisu samo za prehranjivanje porodice a konkurs za čistače je stalno otvoren. Ti Romi jednostavno neće da rade, čak ni za platu veću od one koju je moj muž sa sve fakultetskom diplomom imao u državnoj firmi.

I da, najvažnije je da su medvedima obezbeđeni normalni uslov života.

Poslednja izmena:
Bolji?!Nisu bolji nego su GORI!:poludeo:Jer da nisu placali i direktno na taj nacin podsticali meckare,svega ovoga ne bi bilo.Medvedi bi svoj zivotni vek proveli u svojim prirodnim stanistima,gde im i jeste mesto,a ne na ulici-muceni,bolesni i izgladneli...:sad2:I neko se odusevljavao,zabavljao i placao gledajuci to...Primitivizam ili frustracija,ne znam kako bih definisala...Strasno,kako god.

Samo jedan komentar od mene ....

Tacno je ...strasno je i strasni su "ljudi" koji na bilo koji nacin zlostavljaju zivotinje.....licno i cirkus stavljam u isti kos....ali koliko su puno bolji oni koji placaju da to zlostavljanje gledaju....:roll:

Toga se nažalost niko nije setio jer su to radila ''gospoda'' jelte... i niko se nije obazirao na boju kože... zato sam ja odlepila na prethodnoj strani! :evil: Nego se svodi na to ''cigani muče životinje'' a nema veze što Srbi (ili koji već) plaćaju da gledaju mučene životinje! Na kom nivou nam je svest ako rasizam još nismo preboleli a hoćemo da se bavimo zaštitom drugih vrsta a ni svoju ne umemo da štitimo od nas samih?! Sramota! :thumbdown:

Toga se nažalost niko nije setio jer su to radila ''gospoda'' jelte... i niko se nije obazirao na boju kože... zato sam ja odlepila na prethodnoj strani! :evil: Nego se svodi na to ''cigani muče životinje'' a nema veze što Srbi (ili koji već) plaćaju da gledaju mučene životinje! Na kom nivou nam je svest ako rasizam još nismo preboleli a hoćemo da se bavimo zaštitom drugih vrsta a ni svoju ne umemo da štitimo od nas samih?! Sramota! :thumbdown:

OK, slažemo se da je problem I u onima koji to plaćaju. Ali sve je to još uvek tako fino zamaskirano, svi se iz mog okruženja prosto zgražavaju i iščuđavaju što svoje dete neću da vodim u cirkus, što ne kupujem kozmetiku testiranu na životinjama, što sam jednom videla jednu jadnu mečku i ridajući otrčala kući... Ali jadni Ciga, mora od nečega da nahrani svoju gladnu dečicu... :dash: Ponavljam po 1 000 000-ti put: metlu u ruke ako nemaš školu! :poludeo: Ako je nemaš, zašto je nemaš?! U ovoj zemlji je školovanje i dalje besplatno! Nema izgovora za izlovljavanje divljih životinja iz njihovog prirodnog staništa, po čemu je ijedno ljudsko biće, bez obzira na boju kože i to da li živi u toploj, fino izolovanoj kući ili kartonskoj udžerici, bolje i vrednije od bilo koje životinje?! I šta je to što ikome daje za pravo da svesno krši zakon i prođe nekažnjeno samo zato što je pripadnik nacionalne manjine i/ili socijalno-ugrožene grupe?! To bi bilo kao kad bismo time opravdavali radno sposobne ljude kojima je veće poniženje da uzmu metlu ili crevo nego da sede na ćošku i kukaju na sav glas kao da ih neko dere ili da presreću decu na putu u školu i otimaju im džeparac.

OK, slažemo se da je problem I u onima koji to plaćaju. Ali sve je to još uvek tako fino zamaskirano, svi se iz mog okruženja prosto zgražavaju i iščuđavaju što svoje dete neću da vodim u cirkus, što ne kupujem kozmetiku testiranu na životinjama, što sam jednom videla jednu jadnu mečku i ridajući otrčala kući... Ali jadni Ciga, mora od nečega da nahrani svoju gladnu dečicu... :dash: Ponavljam po 1 000 000-ti put: metlu u ruke ako nemaš školu! :poludeo: Ako je nemaš, zašto je nemaš?! U ovoj zemlji je školovanje i dalje besplatno! Nema izgovora za izlovljavanje divljih životinja iz njihovog prirodnog staništa, po čemu je ijedno ljudsko biće, bez obzira na boju kože i to da li živi u toploj, fino izolovanoj kući ili kartonskoj udžerici, bolje i vrednije od bilo koje životinje?! I šta je to što ikome daje za pravo da svesno krši zakon i prođe nekažnjeno samo zato što je pripadnik nacionalne manjine i/ili socijalno-ugrožene grupe?! To bi bilo kao kad bismo time opravdavali radno sposobne ljude kojima je veće poniženje da uzmu metlu ili crevo nego da sede na ćošku i kukaju na sav glas kao da ih neko dere ili da presreću decu na putu u školu i otimaju im džeparac.

Svaka cast na postu :) :klap::klap: Potpuno si u pravu! Ne zahteva svaki rad skolu, ali ko zeli vise nek je zavrsi! Meni je muka od malih cigancica koji samo trce i vuku me za torbu da im dam pare...Pa i ja studiram i zelim da jednog dana zaradjujem za zivot... A mucenje zivotinja je stvarno katastrofalno! Zivotinje mogu da budu nasi ljubimci, ali ne i nasi robovi!!!

Mm, ja nigde nisam opravdavala što cigani zarađuju na mučenju životinja, daleko bilo! Pa prvi moj post je bio da sam se isplakala kad sam gledala emisiju!
Rekoh ti da sa tim ljudima problem nije što neće da čiste ulice (verujem da ima i takvih, ali ovde pričamo o većini), nego što nemaju osnovna dokumenta! Može da radi na crno, ako uspe nešto da nađe, jer ko će da zaposli cigu bez ikakve garancije (a pritom ima predrasudu da svi cigani kradu!) Ko će da zaposli ciganina bez liče karte iz kartonskog naselja bez tekuće vode u svojoj blizini, ajde navedi mi jedan jedini jedinstveni primer!
I neću više o ciganima, poenta ove teme je mučenje životinja, a 100ti put ponavljam da je APSOLUTNO NEBITNO da li je čovek koji je muči crn, žut, beo ili ljubičast na žute kvadratiće!

Upravo tako mimi's mom:klap:Kao sto sam napomenula,roditelji su mi prosvetni radnici davadeset pet godina,i jos uvek u svojoj visegodisnjoj karijeri nisu imali ucenika Romske etnicke pripadnosti koji je uspesno zavrsio osmogodisnju skolu.To su djaci koje prvo ucitelji,a u visim razredima nastavnici,PREVODE (to "prevode" znaci treba da ponavlja ali je ipak preveden u sledeci razred) iz jedne skolske godine u drugu.Bas zbog toliko pominjane diskriminacije.Na taj nacin neki od njih i zavrse osmogodisnju skolu,mada ih vecina odustane vec u nizim razredima.A besplatno je skolovanje,postoje dopunski casovi ali ne vredi-oni smatraju da im skolovanje nije potrebno.Lakse je kukati i ziveti kao primitivac izazivajuci tudje sazaljenje,ne imati WC i spavati u kartonskoj kutiji,nego se skolovati i raditi.I kao neko im drugi kriv sto tako zive.Ma nemoj!
Vec sam pomenula,ko zna koliko puta,da za maltretiranje onih jadnih zivotinja nema opravdanja.:poludeo:Kao i sto nema opravdanja za publiku koja je novcanim prilozima podsticala dalje mucenje ovih medveda.:poludeo:Jesu li primitivni kao gore pomenuti ili su isfrustrirani pa ih maltretitanje zivotinje zabavlja-to stvarno ne znam.Mozda od oboje po malo...:udriglavu:

Upravo tako mimi's mom:klap:Kao sto sam napomenula,roditelji su mi prosvetni radnici davadeset pet godina,i jos uvek u svojoj visegodisnjoj karijeri nisu imali ucenika Romske etnicke pripadnosti koji je uspesno zavrsio osmogodisnju skolu.To su djaci koje prvo ucitelji,a u visim razredima nastavnici,PREVODE (to "prevode" znaci treba da ponavlja ali je ipak preveden u sledeci razred) iz jedne skolske godine u drugu.Bas zbog toliko pominjane diskriminacije.Na taj nacin neki od njih i zavrse osmogodisnju skolu,mada ih vecina odustane vec u nizim razredima.A besplatno je skolovanje,postoje dopunski casovi ali ne vredi-oni smatraju da im skolovanje nije potrebno.Lakse je kukati i ziveti kao primitivac izazivajuci tudje sazaljenje,ne imati WC i spavati u kartonskoj kutiji,nego se skolovati i raditi.I kao neko im drugi kriv sto tako zive.Ma nemoj!
Vec sam pomenula,ko zna koliko puta,da za maltretiranje onih jadnih zivotinja nema opravdanja.:poludeo:Kao i sto nema opravdanja za publiku koja je novcanim prilozima podsticala dalje mucenje ovih medveda.:poludeo:Jesu li primitivni kao gore pomenuti ili su isfrustrirani pa ih maltretitanje zivotinje zabavlja-to stvarno ne znam.Mozda od oboje po malo...:udriglavu:

Sram bilo sve ove koji su učestvovali u ''prevođenju'' učenika romske polulacije! Lakše da ih prevedu nego da probaju da rade dodatno sa đacima kojima srpski nije maternji jezik!
U mojoj najbližoj okolini imam ROME (da, cigane, ove što su crnji od nas) sa završenim fakultetima i višim školama i takvi su svi u njihovoj familiji! O njihovoj ljubavi prema životinjama i ljudima ne želim ni da pričam jer je isti taj CIGANIN pre 10 godina skupljao g*vna iza svog psa i većina NE-ROMA mu se smajala! Zamislite! Da li je i vaša svest pre 10 godina bila na tom nivou?

Samo mali komentar na pricu o Romima.Ima ih cistih,urdnih i vrednih.Onih koji posteno zaradjuju za zivot i zive normalne zivote.Medjutim ima i onih koji bi radije da prosjace nego da se pomere.No istih takvih ima i belih ljudi.Uopste nemam problem sa bojom koze ali mi jako smetaju komentari koji su izasli na sajtovima dnevnih novina koje su uglavnom nekorektno objavile ovu vest a ticu se sirotih Roma kojima je oduzeta njihova draga zivotinja i naglasavanja toga da im je to u tradiciji.Jedinu pravu sliku je pruzio Memedovic u svojim emisijama i moram priznati da nije izgledala nimalo pohvalno za Rome.Neka mi neko kaze jedan racionalan i logican razlog zasto su dozvolili da medvedi budu u tako katastrofalnom stanju.Zasto vrlo cesto u mom kraju nalazim njihove pregazene pse za kojima se ni ne okrenu vec umiru nama na rukama a pri tom je njihova navodna ljubav prema zivotinjama usla u legendu.Ono sa medvedima je strasno i neoprostivo bilo da je do toga doveo Rom,belac ili Kinez.Najcrnje je sto ni nama belima to ne ide u prilog.Naime njihov stepen nizak svesti i nedostatak savesti se moze opravdati samo u mozda 1 procentu losim uslovima u kojima zive.Za nas opravdanja nema.Nije ovde pitanje boje koze ili nacionalne pripadnosti.Pitanje je generalnog stava i svesti svih koji zive u Srbiji a tu se nesto jako sporo krecemo napred.Licno jedva cekam izgradnju parka za medvede na Mokroj Gori i njihov povratak ovde.

Sram bilo sve ove koji su učestvovali u ''prevođenju'' učenika romske polulacije! Lakše da ih prevedu nego da probaju da rade dodatno sa đacima kojima srpski nije maternji jezik!
U mojoj najbližoj okolini imam ROME (da, cigane, ove što su crnji od nas) sa završenim fakultetima i višim školama i takvi su svi u njihovoj familiji! O njihovoj ljubavi prema životinjama i ljudima ne želim ni da pričam jer je isti taj CIGANIN pre 10 godina skupljao g*vna iza svog psa i većina NE-ROMA mu se smajala! Zamislite! Da li je i vaša svest pre 10 godina bila na tom nivou?
Da ih bude sramota?Zato sto se trude nesto da ih nauce,a kada vide da ta ista deca nemaju ama bas nikakvu zelju za ucenjem i idenjem u skolu,prevode ih iz razreda u razred ne bi li imali barem zavrsenu osnovnu skolu pa da mogu da rade u Gradskom zelenilu,Cistoci i tome sl.Iz kog razloga oni ne govore Srpski jezik?Je li to izgovor da se ne ide u skolu?Da nece mozda drzava da ulaze pare u izgradnju skole za Rome na njihovom maternjem jeziku?
Kada si vec tako sazaljiva,zasto si zaboravila na hendikepiranu decu i decu sa posebnim potrebama koja regularno sa svom ostalom decom idu u skolu?Da li njima treba dodatna pomoc?To zaboravljas!:poludeo:Odakle ti ideja da Romskoj deci,koja su zdrava i prava,treba neki specijalni tretman u skoli?Svi se trude da im pomognu,drzava im je obezbedila besplatno skolovanje,knjige su im besplatne,dodatna nastava je uvedena,pa cemo sad i specijalne casove da im uvedemo ne bi li se oni smilovali da nauce tablicu mnozenja za osam godina provedenih u skoli....:roll:I zato im je kriv ucitelj ili nastavnik?Kako tebe nije sramota onako nesto da napises i optuzujes prosvetne radnike da svoj posao ne obavljaju kako treba?
Dalje,ovde niko ne prica o Romima koji su se skolovali i koji svoje parce hleba zaradjuju posteno,za razliku od onih koji kradu,skrnave tudje grobove i konacno meckare po ulicama.Cemu vise potenciranje price kako ima i Roma koji su zavrsili skole i koji ne meckare?O njima ovde niko i ne govori!:rtfm:Ovde se govori o meckarima,onom zadnjem ljudskom,drustvenom sloju (nebitno koje etnicke pripadnosti ili rase bili,ali obzirom da se meckarenjem bave iskljucivo Romi,logicno je da oni budu prozvani za svoja zlodela) nepismenom,primitivnom,bez trunke saosecanja i grize savest.Sto se tih pismenih i radnih tice-svaka cast,ja to pozdravljam i sigurna sam da se oni stide ovih drugih pripadnika njihove etnicke grupe.Napominjati kako su oni CRNJI od nas je stvarno ne potrebno.Oni poticu iz Indije,mi iz Evrope,pa je normalno da budu crnji od nas.Ne razumem sta si time htela da kazes?:dontunderstand:
I jos nesto,optuzivati clanove koji su dali komentare na ovu temu da su rasisti je krajnje neumesno.Klevetati a ne poznavati nekoga licno,ko su mu prijatelji i kojoj nacionalnosti ili rasi isti pripadali,je vrlo ishitreno.Ovo vazi i za komentar o prosvetnim radnicima.U sta nisi sto posto siguran,napises "ja smatram","mislim","moje je misljenje" a ne donositi zakljucke,a pri tom ne imati nikakve argumente koje prethode istom.
Sto se tice Mokre Gore,priroda je prelepa.:super:Konacno ce medvedi dobiti deo zivota i slobode koja im je davno oduzeta.Bravo i za Emira Kusturicu :klap::heart:

Galadriel nemam nameru da se svađam ni ubeđujem sa tobom, stvarno mi ne pada na pamet! Pola mojih reči si izvrnla i sad da citiram rečenicu po rečenicu i da te ispravljam - nema šanse!
O tvom shvatanju problema Roma ili bilo kojih drugih marginalizovanih grupa nemam reči, stvarno, pošto si odmah obrnula priču na hendikepiranu decu na temi o medvedima! :eek: Setiće se neko one teme o krznu pa smo u nedostatku argumenata dobili onaj - bolje da mislite na decu iz Zvečanske nego na životinje... eto takav je i tvoj komentar! Složićemo se, nemaš pojma ni ko sam, ni šta sam, ni čime se bavim da bi mogla da mi prebaciš nešto za hendikepiranu decu!
I smeta mi što u svakom svom prethodnom postu pričaš o Romima, a sad odjednom pričaš o školovanim i neškolovanim Romima. Ajde da pričamo o školovanim i neškolovanim ljudima, i o čistim i prljavim ljudima a da zanemarima boju kože, zašto ne možemo tako???? Jel beli čovek manje smrdi od Ciganina ako se podjednako ne kupaju??? :roll:
Molim te citiraj moj post ili rečenicu gde sam bilo koga oklevetala za rasizam ili bilo šta drugo!
Pročitaj šta je napisala CicaBg i videćeš da je rekla u suštini isto što i ja, samo sam ja to uradila malo grublje jer ne trpim diskriminaciju!
Još nešto, ubili smo ovu temu u pojam, ja na njoj više neću postovati jer sam još u prvom postu rekla šta mislim, sve ovo ostalo je offtopic! Ali ako želiš da nastavimo disksiju, rado ću to učiniti na pp.

Imam jedan predlog: da završimo diskusiju zaključkom da su krivi i oni koji neće da se uklope i mi koji im ne pomažemo dovoljno u tome a da su na kraju balade medvedi spašeni i da će se vratiti u Srbiju kad se oporave a da će svaki sledeći takav slučaj biti adekvatno kažnjen (nadajmo se). I da se ne udubljujemo više u (anti)rasističke diskusije.

Evo zašto: prekjuče sam srela svog komšiju koji se preziva Đorđević i, gle čuda, pripada romskoj nacionalnoj manjini! Čovek samo što nije plakao dok mi se izvinjavao što nisu smeli da dođu mom ocu na sahranu, ma koliko da su ga cenili, jer je par dana ranije jedan njihov sunarodnik od 16 godina u parku presreo izvesnog Marka, Srbina od 18 godina, i posle kraćeg koškanja ga uboo nožem. Marko je umro. Sutradan senzacija na svim televizijama i u svim novinama u zemlji! Romski dečak ubio srpskog dečaka, primernog učenika, sportistu, bla, bla... Dan kasnije je u Kraljevu osvanulo mali 1 000 000 grafita sadržine tipa Marko je naš brat-sledi osveta! U potpisu Obraz! Ceo grad je bio pun žandarmerije danima. I verovatno će za 40 dana opet da bude frke i panike. Niko se ne pita šta je "primeran učenik, dobro dete, sportista" radio u parku kod železničke stanice usred noći. :thumbdown: Ne bi me čudilo da, ako neko pročita ovaj moj post i ja budem na tapetu kao "advokat odbrane".

Back