Srbija kao - moj predlog za decentralizaciju Srbije

@andes
Dobro si resijo podelu na kantone, samo bi jos trebao i kosovo da podelis. Kantonizacija Srbije je odlicna stvar, to bih resilo mnoge probleme ali se bojim da se sve to nece desiti (ili uci u uziji obzir politicara)sve dok ne bude ozbiljno pretila Vojvodina sa ocepljenjem, a onda je vec mozda kasno.
Ja zivim u Svici i ovaj sistem mnogo dobro radi, cak bi bio i primenjiv na Kosovu, jer ne zaboravite da se ovde u Svici govore 4 razlicita jezika, a svako moze sa svakim, ne gotive se mnogo ali se postuju i radi licnog opstanka i interesa saradjuju jedan sa drugim. Cak su neki Katolici a neki Evangelisti(to bi bilo u Engleskoj Protestanti)

@andes
Dobro si resijo podelu na kantone, samo bi jos trebao i kosovo da podelis. Kantonizacija Srbije je odlicna stvar, to bih resilo mnoge probleme ali se bojim da se sve to nece desiti (ili uci u uziji obzir politicara)sve dok ne bude ozbiljno pretila Vojvodina sa ocepljenjem, a onda je vec mozda kasno.
Ja zivim u Svici i ovaj sistem mnogo dobro radi, cak bi bio i primenjiv na Kosovu, jer ne zaboravite da se ovde u Svici govore 4 razlicita jezika, a svako moze sa svakim, ne gotive se mnogo ali se postuju i radi licnog opstanka i interesa saradjuju jedan sa drugim. Cak su neki Katolici a neki Evangelisti(to bi bilo u Engleskoj Protestanti)

E uz platu od 5 000 franaka, bash bi bilo teshko odgovoriti ljude od ovijeh nashih gluposti kojima se zamlacujemo :whistling:

@vuk
Jeste 5000 plata, a zdravstveno osiguranje 450, stanarina 1300,pa ti na kraju kad platis struju, vodu, tv prikljucak, porez, osiguranje za kola, gorivo, onda ti ostane 800fr pa ti gledaj. U Srbiji mnogi imaju svoje kuce ili stanove, mi to ovde sa samo 5000fr ne mozemo sebi priustiti.
Nije sve zlatno u Svici ni u Svedskoj ili u nekim drugim zemljama evropske unije. Treba od necega da se krene, ane samo kukati kako je ovima lako ili onima, sta hocete vi dole? 90ih godina su vam bila primanja 10 maraka a sada 350 eura, mislis da je u Spaniji mnogo veca plata ili u Portugaliji kao i u juznoj Italiji, svi imaju tu negde izmedju 550 do 850 eura platu. U Francuskoj se zaradjuje oko 1100 eura kod njih jos moze i da se zivi, ali evropska unija nije garancije za bolji zivot, samo cete moci putovati i nista drugo. Razlog zbog cega se u gore navedenim zemljama takodje ne zaradjuje mnogo je sto i oni nemaju decentralizovanu drzavu, nego sve ide u glavne gradove pa politicarima u dzep.
Zato je Catalunia trazila i dobila autonomiju, a i Galicia trazi takodje autonomiju itd. Nije sve u EU tako sjajno i bajno, zato bi trebale ne samo Srbija nego i druge zemlje Evrope da se ugledaju na Svicu ako nece da im se rascepa Spanija, Italija.

Ne mogu da verujem da tema koja u sebi sadrži najvažnije pitanje funkcionisanja države, nema ni jedan odgovor. Vi više volite da se prepucavate ko je veći ološ: Koštunica, Čeda, Bora, Toma ili Dačić.

ovo sto pricas bi ja voleo da moze da se sprovede u delo ali nisi uzimao u obzir da bi bilo dosta nerazvijenih okruga koji ne bi mogli da se sastave bez pomoci drugijh okruga ...
*** sjebo nas je sloba 88me skroz

Back