Srbija je pred bankrotom ? Dug je 105,3 mlrd eura

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Statistika koja ruši iluziju o ekonomskom tigru: Podaci EU pokazuju da je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi.

Može se reći da je jedan stanovnik EU u proseku skoro četiri puta bogatiji od jednog građanina Srbije. To znači da ima i više novca za bolji i kvalitetniji život, više mogućnosti da kupi više robe i usluga, da putuje, ulaže u svoje zdravlje, obrazovanje, nekretnine, pa i u luksuznu robu.

Međutim, kada se prosečan realni BDP po glavi stanovnika u EU koji je prošle godine iznosio 33.530 evra uporedi sa BDP-om po glavi stanovnika Srbije koji je bio 8.900 evra, razlika u bogatstvu, tj. siromaštvu postaje jasna.

Jedine siromašnije zemlje od Srbije u Evropi su Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

Screenshot_2025-04-13-21-51-21-566_rs.danas.darko.danas_android-edit.jpg

Ovo je istina (dug je verovatno i veći) ali u principu dug ni ne postoji (jer koliko duguje SAD recimo , pa to su hiljade milijardi pa jel su bankrotirali, pa nisu a ni neće) i potpuno je nebitno dal je dug 50 milijardi ili 500 jer da bi bankrotirali nije potrebno da spoljni dug pređe određenu tačku i cifru već da ti međunarodni centri moći nas stave na crnu listu kao recimo što su to učinili sa Kubom, Venecuelom ili sa SR Jugoslavijom tokom 90-ih , e tek tad će se eventualno desiti ne znam nestašice, hiperinflacija kao 93-će, prazni rafovi u prodavnicama i slično, kao što ni 90-ih nismo bankrotirali, imali hiperinflaciju, nestašice i sve to zato što smo nakrckali ogroman spoljni dug ili zbog ekonomskih razloga već zato što smo kao zemlja bili stavljeni na njihovu crnu listu i protiv nas se vodio ekonomski, propagandni a bome i klasičan oružani rat, a oni nas neće staviti na crnu listu zbog para (jer njima je novac samo sredstvo manipulacije a ne konačni cilj) već kad im naša vlast otkaže poslušnost i pokuša da im se odupre iz potčinjenog i kolonijalnog položaja (kao što je pokušao Sloba), ali dok god im Vučić sve daje i šakom i kapom i ono što mu ne traže ne trebamo da razmišljamo o bankrotu iako daleko od toga da je to nešto najgore što može da nam se desi (ovo sad je dugoročno nogo gora varijanta) , mislim Grčka bankrotirala jedno 20 puta do sad pa šta im fali, ono i dalje su ispred nas.
To je opet dolazimo do onog obična manipulacija strahom.

Mislim u pravu je profesor Komazec skroz ovako teoretski ali u praksi to funkcioniše ipak malo drugačije, mislim i te pare što oni nama daju kao kredite, pozajmice i šta ti ja znam pa te pare nit postoje (to su obične digitalne cifre na ekranu koje se sastoje od binarnog koda) nit oni očekuju da će im taj "novac" biti vraćen već to služi ono samo kao sredstvo za sproveđenje neke njihove agende, za potkupljvanje ovdašnjih političara, medija, za ulaganje u neke njihove projekte i slično.
Да. У суштини се слажем са написаним, али бих додао пар детаља:
- тачно је да циљ позајмица није да се новац врати, него да се преузму ресурси и природна богатства. Позајмљују они паре (које заиста ни не постоје - допишу на нашем рачуну неке цифре са силним нулама за које они ни немају покриће), запишу колико приде требамо да им вратимо камате, забележе шта су "запљунули" као гаранцију ако не будемо могли да им вратимо (а знају да нећено моћи - здушно се труде да се новац који су нам позајмики не троши тако да се новац генерише, већ да се троши тако да њима одговара.
- поред тога што нам позајме новац, иде и услов да њихове компаније морају да учествују у изградњи путева или чега већ, тако да они сами себи праве посао, извлаче паре, а нама остаје да враћамо камате.
- Питам се како то да наши не узајме новац да направе нашу фабрику нечега, наш рудник нечега, него узајмљујемо за изградњу Експоа, метроа, а страним компанијама дајемо право да копају злато и друге руде, уз мизерну рудну ренту од пар процената?
- разлика изнеђу дугова које имају САД (или друге развијене земаље) и наших је суштинска: они имају замајац који се по инерцији окреће - имају привреду која и генерише новац. Нашу привреду је (поред осталог) запад уништио бомбама, а онда нам позајмљују кредите да нешто као радимо а суштински опет њихову привреду развијамо...

Statistika koja ruši iluziju o ekonomskom tigru: Podaci EU pokazuju da je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi.

Može se reći da je jedan stanovnik EU u proseku skoro četiri puta bogatiji od jednog građanina Srbije. To znači da ima i više novca za bolji i kvalitetniji život, više mogućnosti da kupi više robe i usluga, da putuje, ulaže u svoje zdravlje, obrazovanje, nekretnine, pa i u luksuznu robu.

Međutim, kada se prosečan realni BDP po glavi stanovnika u EU koji je prošle godine iznosio 33.530 evra uporedi sa BDP-om po glavi stanovnika Srbije koji je bio 8.900 evra, razlika u bogatstvu, tj. siromaštvu postaje jasna.

Jedine siromašnije zemlje od Srbije u Evropi su Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

Pogledajte prilog 1714099
На ово треба додати и разлику у цени горива и многих животних намирница па онда та разлика буде и већа...

sa ranije iznetim se slažem

Kako ?
pa vraćamo i moramo da vratimo, da li mi ili sledeće generacije ?
pa mi pozajmljujemo i zadužujemo se još da bi vraćali rate.
Moramo da pozajmljujemo da bi servisirali dug !

A, ako deda ne može da vratu dug, šta bude ?
Шта буде? Оно што се дешава у Грчкој - немогу да врате дуг - узму им луку "Пираеус" - једну од највећих и најзначајнијих лука у Грчкој...
Ми немамо (морске) луке, али Србија је богата земља. Рудама, плодним земљиштем, националним парковина... Пробаћу да нађем снимак шта све ова власт планира да прода у врло скорој будућности (пракса показује по мизерним ценама)...

Шта буде? Оно што се дешава у Грчкој - немогу да врате дуг - узму им луку "Пираеус" - једну од највећих и најзначајнијих лука у Грчкој...
Ми немамо (морске) луке, али Србија је богата земља. Рудама, плодним земљиштем, националним парковина... Пробаћу да нађем снимак шта све ова власт планира да прода у врло скорој будућности (пракса показује по мизерним ценама)...
Kačio sam negde već taj snimak na Krstarici,..
Od EPS-a pa nadalje,..

I dokle tako ?

? hajde nam objasni šta je unutrašnji a šta je spoljnji dug .

..Usput: za Grčku tamo piše -za 2025 - 149% BDP-a.

Spoljni dug je ono što dugujemo MMF-u, Kini, Americi, EU, svim drugim državama i inostranim poveriocima.

Unutrašnji dug je ono što neko javno preduzeće duguje drugom javnom preduzeću. Vodovod distribuciji račun za struju, Zvezda i Partizan porez dtžavi, javna preduzeća porez državi, građani bankama, građani državi, itd..

Spoljni dug je ono što dugujemo MMF-u, Kini, Americi, EU, svim drugim državama i inostranim poveriocima.

Unutrašnji dug je ono što neko javno preduzeće duguje drugom javnom preduzeću. Vodovod distribuciji račun za struju, Zvezda i Partizan porez dtžavi, javna preduzeća porez državi, građani bankama, građani državi, itd..
Spoljni dug su krediti koje drzava duguje stranim poveriocima, finansijskim organizacijama itd... Unutrasnji dug je dug koji drzava duguje domacim finansijskim organizacijama i poveriocima- npr javni SADov najveci unutrasnji dug je prema Fed-u tj Federal reserves.

Ono što neko javno preduzeće duguje drugom javnom preduzeću, vodovod distribuciji, račun za struju ne spada u javni drzavni dug, vec se drugacije klasifikuje (mada ne znam tacno gde) i ne racunaju se u javni dug drzava- tj ako je javni dug Srbije npr 40 milijardi ili SAD-a 35 biliona (eng triliona) u to nisu uracunate ove stavke.

Back