Srbija je pred bankrotom ? Dug je 105,3 mlrd eura

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
10.730
To je izjavio prof. dr Slobodan Komazec - slovi za najvećeg srpskog monetarnog i ekonomskog stručnjaka, sa kredibilitetom profesora na svim univerzitetima sa područja stare SFRJ.

"Ako je bruto proizvod u 2024. godini iznosio 76,4 milijarde evra, to znači da dužnicki teret iznosi 113 odsto bruto društvenog proizvoda. Ako se dodaju i ostale dužničke obaveze (kamate i skriveni dugovi) dužnički teret dostiže 138 odsto BDP-a. Ako se uzme u obzir 'korigovani' bruto proiozvod od 82 milijarde evra, tada obaveze dostižu 105 i 128 odsto bruto proizvoda", objasnio je Komazec.

Vlada države Srbije se i dalje zadužuje,...

Šta će nas spasiti ?

To je izjavio prof. dr Slobodan Komazec - slovi za najvećeg srpskog monetarnog i ekonomskog stručnjaka, sa kredibilitetom profesora na svim univerzitetima sa područja stare SFRJ.

"Ako je bruto proizvod u 2024. godini iznosio 76,4 milijarde evra, to znači da dužnicki teret iznosi 113 odsto bruto društvenog proizvoda. Ako se dodaju i ostale dužničke obaveze (kamate i skriveni dugovi) dužnički teret dostiže 138 odsto BDP-a. Ako se uzme u obzir 'korigovani' bruto proiozvod od 82 milijarde evra, tada obaveze dostižu 105 i 128 odsto bruto proizvoda", objasnio je Komazec.

Šta će nas spasiti ?
Vise to je samo bez kamata.

1743397725026.png

? hajde nam objasni šta je unutrašnji a šta je spoljnji dug .
Tvoja tema, tvoja obaveza da "edukuješ" narod.
..Usput: za Grčku tamo piše -2025 godine sa 149% BDP-a.
Da, na slici u ovom postu
https://forum.krstarica.com/threads...-dug-je-105-3-mlrd-eura.1026457/post-50767090
piše 160,2% a tamop gde sam prethodno gleao je pisalo ono što sam originalno naveo.

Obzirom da Srbije nema ni na jednom tom spisku, a ima ih i ispod 100%, navodi me na zaključak da su ti podaci koje si preneo netačni.

Tvoja tema, tvoja obaveza da "edukuješ" narod.
Nije, ja sam postavio pitanje u Ekonomiji, a ne u Obrazovanju :hvala:
neka,.. objasniće to neki bolji mod :) .
Da, na slici u ovom postu
https://forum.krstarica.com/threads...-dug-je-105-3-mlrd-eura.1026457/post-50767090
piše 160,2% a tamop gde sam prethodno gleao je pisalo ono što sam originalno naveo.
:hahaha:malo ste se Zajebunili ? msm malo iskrivili podatke.
Obzirom da Srbije nema ni na jednom tom spisku, a ima ih i ispod 100%, navodi me na zaključak da su ti podaci koje si preneo netačni.

Navedi moj netačan podatak . (msm da kreće SNS demagogija :kafa: )
:ceka: , a objasniću i zašto je nema na spisku ;) .

Javni dug Srbije na kraju decembra prošle godine iznosio je oko 38,87 milijardi evra, što je bilo 47,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Na kraju novembra 2024. godine javni dug je iznosio 38,39 milijardi evra, odnosno 46,8 odsto BDP-a.
Javni dug Srbije je na kraju 2023. bio 36,15 milijardi evra ili 48 odsto BDP.

Deficit budžeta Srbije u 2024. godini iznosio je 212 milijardi dinara, što je 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

https://forbes.n1info.rs/vesti/javni-dug-srbije-474-odsto-bdp/

Ovo je istina (dug je verovatno i veći) ali u principu dug ni ne postoji (jer koliko duguje SAD recimo , pa to su hiljade milijardi pa jel su bankrotirali, pa nisu a ni neće) i potpuno je nebitno dal je dug 50 milijardi ili 500 jer da bi bankrotirali nije potrebno da spoljni dug pređe određenu tačku i cifru već da ti međunarodni centri moći nas stave na crnu listu kao recimo što su to učinili sa Kubom, Venecuelom ili sa SR Jugoslavijom tokom 90-ih , e tek tad će se eventualno desiti ne znam nestašice, hiperinflacija kao 93-će, prazni rafovi u prodavnicama i slično, kao što ni 90-ih nismo bankrotirali, imali hiperinflaciju, nestašice i sve to zato što smo nakrckali ogroman spoljni dug ili zbog ekonomskih razloga već zato što smo kao zemlja bili stavljeni na njihovu crnu listu i protiv nas se vodio ekonomski, propagandni a bome i klasičan oružani rat, a oni nas neće staviti na crnu listu zbog para (jer njima je novac samo sredstvo manipulacije a ne konačni cilj) već kad im naša vlast otkaže poslušnost i pokuša da im se odupre iz potčinjenog i kolonijalnog položaja (kao što je pokušao Sloba), ali dok god im Vučić sve daje i šakom i kapom i ono što mu ne traže ne trebamo da razmišljamo o bankrotu iako daleko od toga da je to nešto najgore što može da nam se desi (ovo sad je dugoročno nogo gora varijanta) , mislim Grčka bankrotirala jedno 20 puta do sad pa šta im fali, ono i dalje su ispred nas.
To je opet dolazimo do onog obična manipulacija strahom.

Mislim u pravu je profesor Komazec skroz ovako teoretski ali u praksi to funkcioniše ipak malo drugačije, mislim i te pare što oni nama daju kao kredite, pozajmice i šta ti ja znam pa te pare nit postoje (to su obične digitalne cifre na ekranu koje se sastoje od binarnog koda) nit oni očekuju da će im taj "novac" biti vraćen već to služi ono samo kao sredstvo za sproveđenje neke njihove agende, za potkupljvanje ovdašnjih političara, medija, za ulaganje u neke njihove projekte i slično.

sa ranije iznetim se slažem
Mislim u pravu je profesor Komazec skroz ovako teoretski ali u praksi to funkcioniše ipak malo drugačije, mislim i te pare što oni nama daju kao kredite, pozajmice i šta ti ja znam pa te pare nit postoje (to su obične digitalne cifre na ekranu koje se sastoje od binarnog koda) nit oni očekuju da će im taj "novac" biti vraćen već to služi ono samo kao sredstvo za sproveđenje neke njihove agende, za potkupljvanje ovdašnjih političara, medija, za ulaganje u neke njihove projekte i slično.
Kako ?
pa vraćamo i moramo da vratimo, da li mi ili sledeće generacije ?
pa mi pozajmljujemo i zadužujemo se još da bi vraćali rate.
Moramo da pozajmljujemo da bi servisirali dug !

Ne razumem se u krupnu ekonomiju, al još kao dete vidim da nešto nije dobro čim deda mora da ide i pozajmljuje pare..
A, ako deda ne može da vratu dug, šta bude ?

Pare nisu problem.
Para nema.
To su ionako samo papirići na kojima piše nešto što ustvari ne mora da znači ništa.

Setimo se samo dana kada smo bili multimilijarderi a nismo mogli flašu dizela da kupimo.

Tako je nešto i sad izgleda, samo na globalnom nivou.
Meni liči da će uskoro da dođe neki deda Avram i proglasi novu valutu za ceo svet.
Upućeni to znaju i zadužuju se kao da će sutra kometa da nas spiči.

....a možda je stvarno kometa.... :garavisokak:

Šta će nas spasiti ?
Šta te nagoni da ovde svesno postuješ neistine Komazeca?

In the latest reports, Serbia National Government Debt reached 40.2 USD bn in Dec 2024. The country's Nominal GDP reached 16.1 USD bn in Mar 2023.

Serbia Debt to GDP Ratio: 48.6%​

https://www.worldeconomics.com/grossdomesticproduct/debt-to-gdp-ratio/Serbia.aspx

Poslednja izmena od moderatora:

Back