Srbija i fašizam

Srbija i fašizam...smiješno.

ali istinito.......

]Možda u tvojim očima...
Oni koji poznaju istoriju Srbije, kao i srpskog naroda znaju da je drugačije.
E sad, hrvatske teorije me ne zanimaju[/B].

Pa naravno da postoje. Jesam li ja rekao drugačije?
Drugi korak je njihovo uklanjanje. I to sam rekao.
Šta te zbunjuje?

evo....meni je sve jasno....izgleda da si ti malo zbunjen....prvo tvrdis kako nema fasizma i kako je to smesno....da je to sve u mojim ocima....sad kazes da postoje.....da li si zbunjen ili sam ti mozda otvorila oci.......:zcepanje:

evo....meni je sve jasno....izgleda da si ti malo zbunjen....prvo tvrdis kako nema fasizma i kako je to smesno....da je to sve u mojim ocima....sad kazes da postoje.....da li si zbunjen ili sam ti mozda otvorila oci.......:zcepanje:

Ja sam svoje mišljenje jasno izložio, i kroz par postova jasno iznio zaključak.
Ja samo ukazujem da povezivanje države Srbije i fašizma, u bilo kojem vremenu zvuči kao SF.
Zašto ti to ne možeš da shvatiš, pa čak dolaziš do zaključka da sam zbunjen, ja ne znam.

prvo tvrdis kako nema fasizma i kako je to smesno
I da, ovo nije tačno, rekao sam nešto drugo...pokušaj da shvatiš šta.

Srbija
Srbija ponovo u devedesetim?

Beograd - neredi ultradesničara
02.10.2009
Branka Mihajlović

Ako država zaista hoće da se oslobodi nasilja, onda su hapšenja i zabrane samo prvi korak, a drugi, ozbiljniji i teži, je defašizacija Srbije
Predsednik Srbije Boris Tadić u četvrtak je, odajući poštu preminulom francuskom navijaču Brisu Tatonu, uz ostalo rekao da je nasilje danas u Srbiji u direktnoj vezi sa nasiljem i zločinima u devedesetim godinama, te da treba prekinuti taj kontinuitet.

http://www.slobodnaevropa.org/archive/Serbia/latest/504/504.html

Dan nakon te izjave, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je za Radio Slobodna Evropa rekao:

„Mislim da je u poslednjih nekoliko dana, država, a najviše državni rukovodoci, su vrlo jasno iznesli svoj stav i pokazali šta misle o bilo kakvom obliku nasilja i diskriminacije. To je stvar koja treba biti najžešće osuđena i kažnjena. To je nešto što će država nastaviti da radi.“

Juče je predsednik Srbije, odajući počast ubijenom Brisu Tatonu, rekao i da nas nasilje vodi direktno u fašizam. Etnolog Ivan Čolović, međutim, kaže:

„To bi moglo biti prihvaćeno. Međutim, mislim da bi bilo tačnije da se kaže obrnuto – fašizam nas je doveo do nasilja.“

Fašističke ideje se nesmetano šire

Boris Tadić je najdirektnije povezao nasilje u devedesetim i nasilje u sadašnjoj Srbiji.

“Vidim neprekinutu nit između nasilja koje se dešavalo devedesetih godina, između zverskih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, podrške štrajkovima jedinici za specijalne operacije, političkom jeziku koji je proizvodio bes nad takozvanim izdajnicima, stalnim traganjem za neprijateljima u društvu”, rekao je predsednik prlikom odavanja pošte Brisu Tatonu.

Tadić ni ovog puta, međutim, nije direktnije rekao šta je potrebno učiniti kako bi se napravio diskontinuitet u odnosu na vrednosni sistem u devedesetim godinama.

Mi smo tragom te izjave pitali našeg sagovornika etnologa Ivana Čolovića koji se u svojim knjigama, između ostalog bavio fenomenom nasilja sportskih navijača, kako načiniti diskontinuitet naspram devedesetih?

„Trebalo bi pre svega identifikovati ne samo ove nasilničke grupe i organizacije što radi policija. To je u redu, to treba pozdraviti. Nego nasilničke, odnosno fašističke ideje. To je već manje evidentno da će biti učinjeno i da postoji politička volja da se tako nešto radi. Jer, niz primera pokazuje da se ovde te fašističke ideje, nesmetano šire i da to na žalost po pravilu rade ljudi pripadnici političke, kulturne, pa i crkvene elite.“

Čolović iznosi i jedan konkretan primer:

„Nedavno sam pročitao izjavu jednog visokog uglednika Srpske pravoslavne crkve koji je rekao da bi Srbija danas trebalo da se ugleda na Republiku Srpsku. To je rekao ovako – na jednovernu i jednokrvnu RS. Reč jednokrvna Republika Srpska nedvosmisleno ukazuje na rasističku ideologiju! Tu bi se očekivalo da će bar ministar vera nešto da kaže tim povodom i da reaguje i kaže da se radi o fašističkoj izjavi. Naravno, ništa se nije delilo i to se događa i sa mnogim drugim sličnim izjavama gde vidite da te ideje koje su u Srbiji pre 20 godina bile prisutne sada dobijaju sve više pravo građanstva. Mi sada živimo u vremenu kada se ta ideologija nasilja i fašizma nesmetano razvija i populariše sa najviših mesta“, objašnjava Čolović.

Defašizacija je dugotrajan proces

Da li je vlast spremna da se ozbiljno i dosledno distancira od vrednosnog sistema 90-ih, ne prilagođavajući se glasačima, već pokušavajući da promeni njihove stavove inficirane dugogodišnjom nacionalističkom, ratno huškačkom i ksenofobičnom politikom. Može li se to postići mlakom, udvoričkom pa i nacionalističkom politikom u 2000-im?

Ivan Čolović kaže da, ako država zaista hoće da se oslobodi nasilja, onda su hapšenja i zabrane samo prvi korak, onaj drugi ozbiljniji i tezi, jeste proces defašizacije Srbije. E, tu treba isprobati političku volju za raskid sa devedesetim, jer:

„Svaka defašizacija se ovde odmah predstavlja kao neki nasrtaj iz inostranstva na ono što mi jesmo na našu slavnu tradiciju, svetinje i vrednosti. Te, svaki takav kritički duh koji bi hteo da tu fašističku tradiciju i ekstremno desničarsku dovede u pitanje, dolazi u opasnost da bude predstavljen kao izdajnik i stranac koji nam natura nešto tuđe“, kaže Ivan Čolović.

Dakle, potrebno je veliko i temeljno spremanje Srbije kako bi se ona postidela opevanih heroja iz devedesetih i nazvala ih pravim imenom.

Novih poruka sa državnih adresa, iz medija, od profesora, od javnih ličnosti, onakvih kakve očekuje profesor Čolović, još nema. Da li su se predsedniku Tadiću samo otele prejake reči ili je nagovešteno nešto novo. Profesor Čolović:

„Ako, da budemo optimisti za ovu priliku, zamislimo da će se ta jaka politička volja, da se pristupi tome da se u Srbiji taj mit nasilja prekine, onda bi stvarno imalo šta da se radi.“
Radio Slobodna Evropa od 3.10 2009
Kada Srbija uspije da prevazidje ideje nacizma i fasizma onda ce se popravii stanje u ex-jugosloesko prostoru ,,,srpski fasizam je rodio i sve druge neke izrazenije a neke u blagom obliku dok je srpski najbrutalniji.

Srbija i fasizam,kako li sii uspeo da povezes ove pojmove?:dash::dash:

Па врло једноставно.
Штоб се рекло учење по моделу.
Предпостављам да ову слику до сада ниси видео:
2pzz9t3.jpg

И тако, ако наставим том логиком, према оном што ти је непознато аутоматски имаш и одбојност.
Ево рецимо ја лично никад нисам био добар у основној са ХемиЈом па сам и мрзео час ХемиЈе. И наравно да нисам уписао средњу ХемиЈску.
Том логиком иде и Марионетска влада у Србији.
Удара на песму братства и јединства јер је то ново Србима (Srbima) добро познато и то воле а све остало проглашавају Фашизмом.

Негде сам чуо ал немам појма више где нешто у овом стилу:
Нови фашизам ће доћи под плаштом заштите од фашизма.

Poslednja izmena:
Pa vecina opet misli da bi u Srbiji trebao da se pojavi Hitler glavom i bradom (iz groba), pa da moze da se kaze da u Srbiji ima fasizma.A i onda bi rekli da je to samo jedan slucaj.....

Podsecam: Nacional-socijalizam-
Moja nacija je ravnopravnija od svih drugih.(nabeski narod/narod sa misijom)
Manjine (nacionalne i svake druge) nemaju sta da se pitaju.
Bice leba za sve (po 3 dinara) Nemojte da se gurate!
Nacionalna sabornost.(ujedinjenje svih srpskih/nemackih zemalja)
Ugrozenost sa svih strana.(najveci neprijatelji srpstva/Nemaca su jevreji demokrate ,komunisti....)
Mi smo zrtve,ali ne za dugo. Zemlja se mora ocistiti od izdajnika, izopacenih,stranaca koji blate sopstveni narod.

etc. etc... etc ad infinitum.....

Treba li jos??????

I eto, sve smo se složili.
Ja samo ukazujem da povezivanje države Srbije i fašizma, u bilo kojem vremenu zvuči kao SF.

Па врло једноставно.
Штоб се рекло учење по моделу.
Предпостављам да ову слику до сада ниси видео:
2pzz9t3.jpg

И тако, ако наставим том логиком, према оном што ти је непознато аутоматски имаш и одбојност.
Ево рецимо ја лично никад нисам био добар у основној са ХемиЈом па сам и мрзео час ХемиЈе. И наравно да нисам уписао средњу ХемиЈску.
Том логиком иде и Марионетска влада у Србији.
Удара на песму братства и јединства јер је то ново Србима (Srbima) добро познато и то воле а све остало проглашавају Фашизмом.

Негде сам чуо ал немам појма више где нешто у овом стилу:
Нови фашизам ће доћи под плаштом заштите од фашизма.

Zakljucak : Fasizam treba uvesti da ne bi dosao....:eek::eek::eek::eek::eek::eek:

Не треба да увозиш оно што већ имаш.

Звао ти то Фашизам, Комунизам, Стаљинизам, Титоизам, Слобизам, Чанкизам, Демократизам ил како ти већ драго увек се ради о Тоталаризму само са различитим називима.
А основа сваког Тотализма је за почетак ограничење слободе говора.
Ево ја сад упаво у овом тренутку морам да вршим аутоцензуру како неби био банован.
Дакле не пишем оно што мислим него оно што смем да напишем.

Не треба да увозиш оно што већ имаш.

Звао ти то Фашизам, Комунизам, Стаљинизам, Титоизам, Слобизам, Чанкизам, Демократизам ил како ти већ драго увек се ради о Тоталаризму само са различитим називима.
А основа сваког Тотализма је за почетак ограничење слободе говора.
Ево ја сад упаво у овом тренутку морам да вршим аутоцензуру како неби био банован.
Дакле не пишем оно што мислим него оно што смем да напишем.

Pa ako si castan covek,a ti govori kako mislis.Na njima je da banuju, ali bi ti savest bila mirna.Ako je pretnja banovanjem dovoljna da se povuces ,onda slobodu i ne zasluzujes.

Srbija koja je dala tolike zrtve u borbi sa fasizmom, ne moze se nazvati fasistickom zemljom. To sto strane tajne sluzbe vode kampanju protiv srbije uz pomoc srpskih medija i stampe , ne znaci da smo mi firerovi i gebelsovi obozavaoci. Najgore je sto unose razdor u srpski narod.Borba za našu nacionalnu svest traje i dan danas , ona će uvek biti prisutna , mi jesmo nezavisni , jesmo slobodni , jedina stvar koja nam fali je ta svest i jedinstvo naroda . I danas se svašta čuje na ulicama , narod se deli po političkim partijama , i pored toga mi smo svi ipak Srbi , to treba da shvatimo . Svaka politička partija ili vladajuća dinastija imala je neki svoj interes vukući državu na ovu ili onu stranu , jedini interes koji mora postojati jeste interes ovog naroda , a ne plan i program političke partije . Nije bitno ko je demokrata, ko socijalista , liberal ili radikal , bitno je da želi napredak svojoj zemlji i da mu je on preči od napredka svoje stranke ili ministarske fotelje .Ali ako nas narod nasedne na ove namerne podvale nasih neprijatelja, tipa srbija je fasisticka i nacisticka, crno nam se pise.Podsecam da su u toku pokusaji revizije ucesca srba u ww2.....

dokle ce neki ljudi koji su dosli u srbiju u titoistickom naletu da napadaju srbiju optuzujuci je za fasizam, pri tom uzivajucu u srpskim besplatnim valjda fasistickim stanovima,kucama,jugoslovenskim platama,penzijama sve o trosku srbije.
dokle ce neki ljudi cije se maticne republike otcepile da prikrivaju tu cinjenicu konstantnim napadima na srbe iz srbije?
dokle ce neki ljudi cije se maticne republike otcepile da prikrivaju svoj mrznjom prema nama zadojen nacionalizam, koji je ocigledno po necijoj meri dozvoljen?
u srbiji koja je stalno na optuzenickoj klupi, drzavljani bivsih jugoslovenskih drzava su dobili samo u stanovima vrednost koja se meri u milijardama evra.
u kojoj to bivsoj jugoslovenskoj drzavi su drzavljani sa stecenim drzavljanstvom na najvisim funkcijama,osim u srbiji?
koja to bivsa jugoslovenska izdrzava mnogobrojne kadrove bivsih jugo drzava a sama ima stotine hiljada nezaposlenih ?
u kojo to drzavi ima da covek koji se u srbiji zalagao za otcepljenje svoje drzave dobije nacionalnu penziju srbije?
sta smo mi uvek optuzeni srbi iz srbije dobili u bivsim jugoslovenskim drzavama?
odgovor je nista.
gde je tu onda srpski fasizam,gde je nacionalizam?
SRBI IZ SRBIJE,
VI STO SE BAVITE POLITIKOM, IMA LI VAS ?

Jerusalim -- Izraleska policija otkrila je grupu od dvadesetak neonacista, emigranata iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Međutim, policija ne zna kako da postupi prema njima, jer u Izraelu nema zakona protiv simpatizera nacističkih pokreta,. Kako piše izraelski dnevni list "Mariv", policija nije naišla na tu grupu posle hapšenja dvadesetogodišnjeg vojnika zbog narkomanije, kada je otkriveno da on ima iztetoviranu svastiku na ruci, i veću količinu materijala skinutog sa interneta o nacistima.

Ispitivanje vojnika dovelo je policiju do drugih osumnjičenih, koji su na internetu raspravljali o antisemitizmu i izvodili tajne rituale sa svastikama i drugim nacističkim simbolima, rekao je listu policijski inspektor Haim Fadlon. "Ne možemo da otkrijemo detalje istrage. Izgleda da su to ljudi koji žive u ovoj zemlji, i koji međusobno razgovaraju o istrebljenju Jevreja", rekao je Fadlon "Marivu".

Nacisti su u Drugom svetskom ratu ubili šest miliona Jevreja, a stotine hiljada preživelih našli su po završetku rata svoj dom u Izraelu. Zvaničnih komentara na ovu vest nije bilo.

Pa ako si castan covek,a ti govori kako mislis.Na njima je da banuju, ali bi ti savest bila mirna.Ako je pretnja banovanjem dovoljna da se povuces ,
onda slobodu i ne zasluzujes.
У праву си.
Не заслужујем је.

У виртуалном свету је бановање у реалном хапшење, забрањивање, прогони ... тако то увек почиње, ништа ново, штоб се рекло: већ виђено.

Poslednja izmena:
Ај ко зна дефиницију фашизма?
И да ми објасни после дефиниције..где он у Србији?

Pa vecina opet misli da bi u Srbiji trebao da se pojavi Hitler glavom i bradom (iz groba), pa da moze da se kaze da u Srbiji ima fasizma.A i onda bi rekli da je to samo jedan slucaj.....

Podsecam: Nacional-socijalizam-
Moja nacija je ravnopravnija od svih drugih.(nabeski narod/narod sa misijom)
Manjine (nacionalne i svake druge) nemaju sta da se pitaju.
Bice leba za sve (po 3 dinara) Nemojte da se gurate!
Nacionalna sabornost.(ujedinjenje svih srpskih/nemackih zemalja)
Ugrozenost sa svih strana.(najveci neprijatelji srpstva/Nemaca su jevreji demokrate ,komunisti....)
Mi smo zrtve,ali ne za dugo. Zemlja se mora ocistiti od izdajnika, izopacenih,stranaca koji blate sopstveni narod.

etc. etc... etc ad infinitum.....

Treba li jos??????

nije definicija ,ali jeste objasnjenje.....ima nesto da nije jasno ?

Problem sa ljudima je sto oni vezuju nacizam SAMO za Hitlera,a fasizam samo za Musolinija i Franka. Hitler je 1925. marsirao Berlinom kao opozicionar koji nikog nije ubio i nije imao nikakvu podrsku u narodu. Ali Hitler je i 1925. godine bio nacista,imao je te vrednosti,ta ubedjenja. Ja ne znam zasto ljudi misle da moras da ubijes nekog da bi bio nacista i fasista? To apsolutno nije tacno,pa ni Hitler ne bi imao onolike logore da nije bilo 2. svetskog rata. Fasista je fasista,nacista je nacista,samo je pitanje mogucnosti i prilike da li on moze tu svoju ideologiju da tera do kraja,do sustine...

Back